Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 12-22-07, 08:27 PM   #1
angelsky
Crazy Gamer
CL&L

註冊日期: Jul 2002
Wii U IDangelsky
3DS Friend Code4957 6769 7414
PSN  IDangelsky
XBox Live Gamertagangelskyhk
National Treasure: Book of Secrets - 驚天奪寶:世紀秘冊

導演: 莊泰圖托(Jon Turteltaub)
主演: 尼古拉斯基治(Nicholas Cage), 戴安古嘉(Diane Kruger), 海倫美雲(Helen Mirren), 艾哈利斯(Ed Harris)

當年行弒林肯總統刺客的筆記忽然出現,直指尋寶探險家加畢尼(尼古拉斯基治飾)的高祖父為關鍵策劃人,令加畢尼一家蒙上史上最大惡名!為洗雪不白之冤,加畢尼展開環球追查,穿梭英、法、美,發現事件不但隱藏驚天陰謀,更牽涉史上最龐大寶藏......

http://disney.go.com/disneypictures/nationaltreasure/

今日係旺角百佬匯睇左,好似無乜人留意咁,即使係聖誕節都見太多人入場,可能都去睇魔幻羅盤同投名狀...

感覺同上集一樣,都係睇佢點將0的傳說串聯,又點去搵線索,喜歡驚寶奇兵類型的人可以一睇。

舊 12-22-07, 09:20 PM   #2
大情大性武大帝
God of Gamer
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
我都睇左,好好笑幾得意,雖然有D野幾監粗,如英國片車,如果我係越野露華既車主,我唔同你死過?

成套戲最鍾意既地方,就係個奸角都唔係好奸,唔會為奸而奸…

舊 12-23-07, 04:33 PM   #3
Yakumo Fujii
Moderator
珍惜眼前人

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDYakumoFujii
剛剛睇完

覺得上集好睇o既人
今集都唔會失望

一貫線索->解謎的情節

追趕跑跳等場面

最想知到底page 47 係咩.............
下集的伏線!?

C75魚穫一覽
C76魚穫一覽
B-Mobile記錄
<font style="filter:Progid:dximagetransform.microsoft.pixelate(maxsquare=8)" contentEditable="false">意味不明</font>
<font style="filter:Progid:dximagetransform.microsoft.blur(pixelradius=9);" contenteditable="false">意味不明</font>
Yakumo Fujii 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-24-07, 11:07 AM   #4
Bandit-Anji
Crazy Gamer

註冊日期: Apr 2004
XBox Live GamertagZangfeva
引用:
作者: Yakumo Fujii 查看文章
剛剛睇完

覺得上集好睇o既人
今集都唔會失望

一貫線索->解謎的情節

追趕跑跳等場面

最想知到底page 47 係咩.............
下集的伏線!?

p.47 擺到明為第三集

好鐘意主角個partner, 成日好似廢廢地但冇佢又唔得
最後仲要Tax free

Bandit-Anji 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-26-07, 01:40 AM   #5
jackiecyho
Game Master
特殊戰技教導隊

註冊日期: Oct 2005
PSN  IDSiulok
睇左...唔明點解當初搵到木板果位美國會識叫人去果座山掩飾...明明個hints 係響另一塊度.....d hints 咁鬼淺...點會咁多個世紀都冇人搵到

舊 12-26-07, 01:11 PM   #6
Kami
Insane Gamer
長期CD-Rom

註冊日期: May 2004
聖誕日睇左呢套戲 感覺上係整個聖誕檔期最好睇o既戲
(我睇左投名狀 魔間傳奇同呢套)

感想
感覺上拍得比上一集更好
當中不乏緊張情節 爛gag
而且今集個寶藏收埋係總統山度 我覺得叫合理
上一集收係個大城巿入邊某個大教堂地底
我就真係覺得唔太make sense

不過我唔明o既就係...
點解大奸仔最後變返好人...

p.s. 尼古拉b基治個樣真係...

Kami 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-26-07, 03:22 PM   #7
kin~kin
霹靂無敵閃電俠

註冊日期: Dec 2004
我想問下...如果冇睇過上集, 睇今集會唔會唔明or 覺得miss左d野咁?
kin~kin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-26-07, 03:58 PM   #8
initial

註冊日期: Jun 2002
3DS Friend Code1263 6620 0970
PSN  IDphilip_son23
XBox Live Gamertagphilipwing
引用:
作者: kin~kin 查看文章
我想問下...如果冇睇過上集, 睇今集會唔會唔明or 覺得miss左d野咁?
其實影響唔太大, 只係冇o左 Nicolas Cage 同佢 father and 佢家族o既history, 不過睇睇下都會 get 到~

我就覺得好過第一集~ 第一集實在太簡單..好似拍比細路睇咁....

Nicolas Cage個樣真係好唔得好老, 個髪型又...不如剷光去la~

2004 東京 2005 仙台 2006 首爾
2010 廣島, 四國 (愛知縣, 高知縣, 香川縣, 德島縣), 岡山, 神戶, 大阪
2010 吳哥窟, 越南
2011 Sep 北京 (故宮, 長城, 789 Art Zone) Dec 台北
2012 名古屋, 白川鄉, 萋籠宿, 馬籠宿, 高山, 飛驒, 沖繩
2013 倫敦, 格林威治, 溫莎堡, 曼徹斯特
2014 秘魯 馬丘比丘 玻利維亞
initial 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-26-07, 11:24 PM   #9
Kami
Insane Gamer
長期CD-Rom

註冊日期: May 2004
引用:
作者: kin~kin 查看文章
放心 絕對唔會
因為....呢套係1級片

Kami 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-28-07, 08:19 PM   #10
lunn
Crazy Gamer
GAUZE62045

註冊日期: Sep 2003
感覺上真係聖誕檔期咁多套戲入面,睇得最舒服既一套

舊 12-29-07, 12:22 AM   #11
initial

引用:
作者: kohta 查看文章
感覺上真係聖誕檔期咁多套戲入面,睇得最舒服既一套
因為呢套既簡單, 又輕鬆, 劇情好 straight forward

2010 廣島, 四國 (愛知縣, 高知縣, 香川縣, 德島縣), 岡山, 神戶, 大阪
2011 Sep 北京 (故宮, 長城, 789 Art Zone) Dec 台北
2012 名古屋, 白川鄉, 萋籠宿, 馬籠宿, 高山, 飛驒, 沖繩
舊 12-31-07, 06:17 PM   #12
t-cup
Moderator
CD-ROM

註冊日期: Dec 2001
3DS Friend Code4511 1485 9506
PSN  IDtcuphk2
XBox Live Gamertagtcuphk
同上一集分別唔大, 公式化佐少少...

我諗 DISNEY 收夠的話, 唔好再哩個題材.. 個 TREASURE... 其實可以在森林, 唔好又地底啦.

另外, 解謎果度... 明明有兩塊O野, 但轉頭靠光頭佬封信就解到謎.. 唔好玩啦, 咁囉果兩槐木頭把鬼咩

t-cup 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-02-08, 11:02 AM   #13
Matamata
Ultimate Gamer

註冊日期: Jan 2004
引用:
作者: t-cup 查看文章

我諗 DISNEY 收夠的話, 唔好再哩個題材.. 個 TREASURE... 其實可以在森林, 唔好又地底啦.

另外, 解謎果度... 明明有兩塊O野, 但轉頭靠光頭佬封信就解到謎.. 唔好玩啦, 咁囉果兩槐木頭把鬼咩
光頭佬有個password...
因為解開個謎要有密碼
有兩塊木頭, 知道整個謎句, 但都要有"關鍵字"先解得開

另... 今個christmas睇左alvin n chipmunks, i am legend, national treasure...
都係nt 最輕鬆, 可能佢簡單得黎又刺激,
i am legend太悲壯..

另2: nt應該有3... page 47...
Matamata 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-02-08, 12:57 PM   #14
initial

引用:
作者: t-cup 查看文章

其實可以在森林, 唔好又地底啦.
地底易拍ma~ haaa

舊 01-02-08, 09:57 PM   #15
newagedreams
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2003
睇o左, 唔錯

呢d公式無新意

但係一定唔死得ma~
newagedreams 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-05-08, 04:33 PM   #16
david
The One

註冊日期: Mar 2002
超老套橋段,感覺上好似奪寶奇兵翻拍咁,無乜新意,好在有贈券唔錢有得睇。

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-08-08, 03:14 PM   #17
wiidesu
Senior Gamer

註冊日期: Sep 2007
d笑話唔係幾好笑,
不過套戲都幾好睇

50% PS3 | 50% NDSL
wiidesu 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[ETC] 逆轉裁判 法庭解析全書160頁16開精裝特輯+逆轉裁判音樂會CD 神祕人1號 手提遊戲機討論版 21 09-05-07 11:25 PM

現在的時間是 09:19 PM

手機版 | APP版