Games Animation Forum  

返回   Games Animation Forum > 其他 > H-GAMEの部屋

主題工具 顯示模式
舊 11-02-02, 11:29 PM   #1
integrator
潛艇基地八十七™

註冊日期: Mar 2002
XBox Live GamertagCloudScy
一隻Online H-game的誔生第1話 <<蓬萊仙境Online>>

前言
  曾經響幾年前,業內人仕就一直都憧憬過會出一啲地道既H-game,當然唔希望係麻雀或者Puzzle類型咁簡單,而係希望有一套RPG或AVG或調教傳統類型既H-game;不過,拖下拖下,遊戲業界已經歷過幾個不同o既階段,當Ultima Online響香港開始流行嗰陣,大家已率先聯想到會唔會有一套H Online game出現,只不過當時科網股熱潮正濃罩整個科技界,故此大家都只係顧住諗大型投資、話要幾大幾大再上市......而家,網絡遊戲已經逐步穩固,甚至進入汰弱留強階段,但係八足咁多爪既風老總終於唔死心,希望要響呢個競爭劇烈的市場再做一次金金地既大事,要成為H Online Game教父......

咩類型好?
  經過一輪「腦震盪」之後,大家首先發現既難題係,做咩類型好呢?點表達好呢?邊一個類型最能夠突出H部份、令佢為涵蓋整個遊戲既重心呢?答案係紙牌加調教。戰鬥方面用牌進行,而紙牌最基本可以分為四類:主角、人物、道具、事件,主角就係玩家本身、人物就係響遇到NPC或Mob時靠買賣、任務或戰鬥取得,響對戰中作出攻擊既主要牌類;道具同事件就可以附加於人物或主角牌上,用以增加各項能力或削弱對方能力既牌類。響對戰的過程中可以利用性感誘惑的CG表達效果......(此部份留待日後詳細介紹)
  調教呢?無錯,紙牌有利於表達效果及附有珍藏的價值,但大家可能會覺得太單調,不竟係一隻Online Game嘛!雖然大家響作戰果陣係以紙牌表示,但其實你所得到既人物牌並唔係牌,而真係一個完整既女角色,一但你返到屋企、旅館或各式練功場所,佢地就會變返一個婀娜多姿既美少女,呢個時候你就可以透過收集道具(藥物或SM架生)對人物進行調教,藉以提升主角(牌)/玩家自己與及美女少(人物牌)既基本能力值......(此部份亦留待日後詳細介紹)

背景與舞台設定
  響設定故事背景方面亦係一個相當困難同複雜既問題,如果唔利用歷史故事為藍本又難以憑空想像,掉返轉依照歷史又諸多限制,咁點算呢?答案就係利用歷史既某個起源或某個橋段做起點,其後利用各類參考資料做素材去作出各類設定。以下就係暫定設定的故事及舞台背景:相傳始皇為咗搵長生不老之藥,最終委派徐福帶住幾千個童男童女去一個未知既「蓬萊仙境」,希望搵到仙人,再求得長生不老妙方,不過,徐福當然清楚呢個世界上係冇所謂長生不老之藥,但係皇命難違,如果搵唔到返去,唔使連坐睇怕都要車裂,但係天下既已統一,佢仲可以去邊到而又唔會俾始皇搵到呢?佢最終決定咗向住大陸的反方向前進,希望搵一個島自成一國做皇帝,盡情享受秦皇別苑精挑細選出來既童女,而最後搵到果個地方竟然係......

(資料來源:PC GAME WEEKLY第200期)
PS:我唔係copy & paste架....慢慢打的.....

此篇文章於 11-02-02 11:37 PM 被 integrator 編輯。
integrator 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-02-02, 11:34 PM   #2
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

註冊日期: Sep 2002
Wii U ID↓招任意滿技297
3DS Friend Code195 689 341
PSN  IDctmk2
XBox Live Gamertagctmk2
夢想呀!!!!多年既夢想呀!!!!
不過....要睇下畫功點先....
唔知有冇女仔玩呢???等我去調教下佢地先....LOL

舊 11-02-02, 11:39 PM   #3
搖搖
Eternal Flame™
永遠的毛毛王子↓

註冊日期: Apr 2002
PSN  IDARMY_Momo
想左好耐....

舊 11-02-02, 11:42 PM   #4
integrator
潛艇基地八十七™

呢篇野應唔應該出現向online game果區??
如果應該既話我係咪應該向果邊再貼多次?
舊 11-02-02, 11:43 PM   #5
Blur
The One
⊃貧⊂

註冊日期: Feb 2002
PSN  IDelfblur513
XBox Live GamertagPAD 191276502
會唔會Online打真●架?
[但諗起多數係麻甩佬玩就毛管棟 ]

呀呀呀!顯身手強敵被我都打垮,HA!
冷的風,問誰怕?將冬天趕回家,HA!
趁青春望著前路去,一起衝衝衝,衝吧。
Blur 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-02-02, 11:43 PM   #6
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

貼呢個topic條link叫佢地過黎睇囉....搞旺呢度佢嘛

舊 11-02-02, 11:44 PM   #7
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

引用:
Originally posted by 藍仔 :
會唔會Online打真●架?
[但諗起多數係麻甩佬玩就毛管棟 ]
呢個係一個問題....不過....我頭先將呢個消息傳左出去....有幾個女仔表示會玩

舊 11-02-02, 11:50 PM   #8
integrator
潛艇基地八十七™

>貼呢個topic條link叫佢地過黎睇囉....搞旺呢度佢嘛
done

有幾個女仔會玩咁好
但男玩家同女玩家既比例應該會大約係9:1
舊 11-02-02, 11:53 PM   #9
Blur
The One
⊃貧⊂

XBox Live GamertagPAD 191276502
引用:
Originally posted by 小昭Teddy :

呢個係一個問題....不過....我頭先將呢個消息傳左出去....有幾個女仔表示會玩
嘩正
約佢地一齊隻Game先

舊 11-02-02, 11:54 PM   #10
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

引用:

嘩正
約佢地一齊隻Game先
搞番個H Meeting....呃...係H Game Meeting先岩

舊 11-03-02, 12:03 AM   #11
男
God of Gamer
わーい(^ωq)♪

註冊日期: Jul 2002
PSN  IDCTLCCF
XBox Live Gamertagotakuyoko jp
咁....有無得PK架?

|・∀・)              \\∧∧ :・:∵
|⊂ノ彡シュッ  =====○ =====○)Д´>
| /   シュッ            .∨/つ つ
|             , ...,.. ~(,,(~),(~)...,...
男 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-03-02, 12:14 AM   #12
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

引用:
Originally posted by 男 :
咁....有無得PK架?
一隻好既online game, 一定要有好既PvP 系統

舊 11-03-02, 12:27 AM   #13
integrator
潛艇基地八十七™

到時會唔會限定一定要男同女?
舊 11-03-02, 12:34 AM   #14
男
God of Gamer
わーい(^ωq)♪

註冊日期: Jul 2002
PSN  IDCTLCCF
XBox Live Gamertagotakuyoko jp
唔會男同男掛....

|・∀・)              \\∧∧ :・:∵
|⊂ノ彡シュッ  =====○ =====○)Д´>
| /   シュッ            .∨/つ つ
|             , ...,.. ~(,,(~),(~)...,...
男 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-03-02, 02:41 AM   #15
itcwai
Ultimate Gamer
潛艇基地九十九號

註冊日期: Jan 2002
一諗到server上有9x%機率係馬蘭勞,玩起黎硬係頂下頂下咁,個心:@_@":

舊 11-03-02, 12:08 PM   #16
flydargon
Crazy Gamer

應該係買D寶物SM自己D奴隸提昇實力(好似衰奴隸咁^^),

仲有..可以打D寶物比自己D奴隸,例如"無上妝""兔女郎"衫..

同人地PvP羸左就可以睇對方奴隸"全相"

舊 11-03-02, 01:08 PM   #17
integrator
潛艇基地八十七™

flydargon既建議真係唔錯喎
舊 11-03-02, 01:14 PM   #18
Blur
The One
⊃貧⊂

引用:
Originally posted by 無聊人雲長 :
flydargon既建議真係唔錯喎
14歲正太係度出Post....你梗係想被抦定喇
[隻Game係正太Online Game第一個就攪掂你 ]

舊 11-03-02, 01:29 PM   #19
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

引用:
Originally posted by flydargon :
應該係買D寶物SM自己D奴隸提昇實力(好似衰奴隸咁^^),

仲有..可以打D寶物比自己D奴隸,例如"無上妝""兔女郎"衫..

同人地PvP羸左就可以睇對方奴隸"全相"
不錯不錯!!!!
我要觸手

舊 11-03-02, 03:49 PM   #20
integrator
潛艇基地八十七™

引用:
14歲正太係度出Post....你梗係想被抦定喇
[隻Game係正太Online Game第一個就攪掂你 ]
15啦已經v
舊 11-03-02, 04:29 PM   #21
Richter Chan
Insane Gamer

註冊日期: Oct 2002
Online h-game??
Richter Chan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-03-02, 04:35 PM   #22
integrator
潛艇基地八十七™

to 艾布利亞雷:
topic咪寫左囉,有咩問題??
舊 11-03-02, 05:06 PM   #23
Richter Chan
Insane Gamer

註冊日期: Oct 2002
引用:
Originally posted by 無聊人雲長 :
to 艾布利亞雷:
topic咪寫左囉,有咩問題??
沒問題!沒問題!我估不到H-game都可online玩!
Richter Chan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-04-02, 09:14 PM   #24
flydargon
Crazy Gamer

引用:
Originally posted by 小昭Teddy :

不錯不錯!!!!
我要觸手
觸手有7種color,集齊七種色可以出絕招..7搐7縱7仙女(風屬性)

仲有咩野好建議呀

舊 11-04-02, 09:16 PM   #25
Blur
The One
⊃貧⊂

引用:
Originally posted by flydargon :

觸手有7種color,集齊七種色可以出絕招..7搐7縱7仙女(風屬性)

仲有咩野好建議呀
我要多角度2D

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
一隻Online H-game的誔生第1話 <<蓬萊仙境Online>> integrator PC電腦遊戲討論版 4 11-27-02 10:29 PM

現在的時間是 07:56 PM

手機版 | APP版