Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 06-23-04, 09:06 PM   #26
Dor
Game Master

註冊日期: Apr 2004
引用:
作者: 嘿哈兒
所以我覺同潮興虎無得比...咁同搵鳥山明套IQ博士同龍珠比邊套好睇d有乜分別
手法雖然好
但唔代表會好睇
潮與虎在後半部講獸予的來歷
老虎同白面者的宿怨(竟然係佢生白面者出黎......)
到最後一堆偽老虎出現
真係好正

在最後之戰蒼月潮浮在海面上講不再憎恨白面者
老虎同蒼月潮講我已經不再肚餓了

魔偶都有縣絲傀儡既系統出現
才賀勝抱住嗚海斷臂無言痛哭
魔鬼嗚海同白銀重逢(當時個感覺係終於都黎拿 )
都算係經典場面

不過後來白金同白銀既故事太高章
導致後來劇情嚴重失控
要作者在故事中間用唔少篇幅砌番好個故事佢........
真係成也白金敗也白金......

舊 06-24-04, 09:20 AM   #27
木C
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDAndrewoodc2
XBox Live GamertagAndrewoodc
Unhappy

引用:
作者: 真!DC
就係唔知"機械仕掛"係咩?
如果直接解釋的話,「機械仕掛」是「以機械組成」!

...以百合的情況來看,整條「黑賀村」跟「仲町馬戲團」當中,只有小勝跟「白銀=艾雷諾」可以生還...
木C 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-11-06, 08:13 PM   #28
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
search到呢個topic, 原來已經 "突入" 左最終章2年......

今期40期喇, 仲未肯完. 無臉司令又死唔去!
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-11-06, 08:20 PM   #29
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
出左中文40?
本來以為解完迷之後好快完, 點知拖到而家...
其實係咪仲連載緊?

真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-11-06, 09:23 PM   #30
ahleung
The One
Bannnned

引用:
出左中文40?
台版40出左
舊 02-11-06, 10:31 PM   #31
snakelsh
Crazy Gamer
三字頭...

註冊日期: Apr 2003
文傳版最近才買,有排追...

舊 02-11-06, 11:36 PM   #32
Gashapon™
God of Gamer

註冊日期: Dec 2003
果然仲未完bb
Gashapon™ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-12-06, 01:29 AM   #33
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

註冊日期: Mar 2004
小勝同鳴海見唔返面就知有排拖

我乃賤格人人知 中意加腳和鞭屍
我好淆底............世上最可怕的就是無聊人和白痴仔

我は無敵なり、我が屈技にかなうものなし、我が一撃は無敵なり
mikemike 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-12-06, 10:12 AM   #34
蒲公英
~Freedom~

註冊日期: Oct 2003
記得我係睇到將嗚海d手腳改做之後就冇睇了
原來仲未完~本野都起碼有6年lu

舊 02-12-06, 01:00 PM   #35
木C

引用:
其實係咪仲連載緊?
是的,小弟由故事連載開始至今仍在追看中,雖然故事已變得不太吸引了...

劇情透露
由於無顏司令的「轉移」計劃失敗,盛怒的他用廣播命令「胡」他們限定兩週之內交出白銀,然後用「索那哈病」消滅人類。「胡」雖然已得到「哈比」,但仍不能阻止無顏作製造的「未日」,所以他想到用「穿梭機」上太空,跟無顏一決勝負...

但是,怎樣上太空?全世界已佈滿那種蟲形自動儡傀,所有機器都失靈,再加上歐洲沒有穿梭機發射站。「胡」就想到用蒸汽火車,加上佩備「哈比」的穿梭機前往俄羅斯莫斯枓的火箭發射站...

另一方面,「奇」知道自己死期將近,決定留在公國內阻止儡鬼大軍襲擊,最後...>__<

作者開始繼續讓故事內的人物去世︰「奇」、「黑色流星」,相信好快到尾聲....吧?
舊 02-12-06, 08:03 PM   #36
monkeyking
Junior Member

註冊日期: Apr 2005
一直在想这个会不会动画化的。。。
因为2005年看过了一个CM
monkeyking 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-13-06, 07:50 PM   #37
ahleung
The One
Bannnned

引用:
作者: 木C
劇情透露
......
who is 黑色流星??
舊 02-13-06, 08:33 PM   #38
HAKAIDER
neet 人生~~~

XBox Live GamertagHAKAIDER 99
引用:
作者: ahleung
who is 黑色流星??
........飛刀女
HAKAIDER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-13-06, 09:11 PM   #39
wing
格鬥低手

雖然 "魔偶" 係拖故事, 但睇落都有信心機追落去. 藤田如果畫功有d進步, 或者只退居做編劇而交o西d畫俾助手畫, 相信套漫畫的知名度會大幅上升~
wing 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-13-06, 09:58 PM   #40
ahleung
The One
Bannnned

引用:
作者: wing
藤田如果畫功有d進步, 或者只退居做編劇而交o西d畫俾助手畫, 相信套漫畫的知名度會大幅上升~
都唔係架. 睇潮與虎時我就覺得, 係佢呢隻畫風先表現到D妖怪既猙獰, 奸角果種扭曲至恐怖既面容!
舊 02-14-06, 10:25 AM   #41
白薔薇騎士
まきちゃん

註冊日期: Jun 2003
引用:
作者: ahleung
都唔係架. 睇潮與虎時我就覺得, 係佢呢隻畫風先表現到D妖怪既猙獰, 奸角果種扭曲至恐怖既面容!
同意
我覺得佢d畫風係有種黑暗的味道幾配合到個故事
轉左人畫未必會咁有feel

我唔係蘿莉控,只係我咁啱我鍾意d角色大部份係蘿莉姐
天道語錄:
everything is awesome
白薔薇騎士 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-15-06, 12:21 AM   #42
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

註冊日期: Aug 2002
Wii U ID↑プスドラID
3DS Friend Code105 743 596
估唔到兩年前原來自己咁樣評魔偶

睇到40期...我都係仲未估到結局會點...
如果鳴海繼續失憶,佢只會變成悲劇人物....但回復記憶又會搶晒小勝既戲份.
我怕到最後都係loop回鳴海親手殺死白銀既戲情...orz
好明顯白銀現在還愛著鳴海,白銀係想緊辦法幫鳴海..
最後就係仲有一條線未用....就係小勝仲未知鳴海未死..
嘿哈兒 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-15-06, 12:25 AM   #43
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
e+ 想睇ge衝勁大不如前,
40期 買左幾日都未睇...

快d完滿地完左佢開新作仲好

真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-15-06, 01:40 AM   #44
GUSTAV
The One
poor

XBox Live Gamertag邊有錢 傻的嗎
最終章個標題咁rahxephon 既a

それが王者の戦いというものだ
GUSTAV 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-15-06, 02:48 PM   #45
木C

引用:
作者: 嘿哈兒
1. 如果鳴海繼續失憶,佢只會變成悲劇人物....但回復記憶又會搶晒小勝既戲份.

2. 最後就係仲有一條線未用....就係小勝仲未知鳴海未死..
由於涉及劇情,所以答案反白

1. 鳴海已經完全恢復記憶(他記得白銀曾為他與小勝做飯,是第一期劇情),但是仍然對白銀持有強烈恨意,鳴海已經不能回頭._.

2. 小勝已知道鳴海未死,現於同一架火車上,但作者硬是找到藉口,不讓他們倆見面 =_=
舊 02-16-06, 10:32 AM   #46
jackybat09
一擊必殺

註冊日期: Aug 2002
[QUOTE=木C]由於涉及劇情,所以答案反白

個人希望鳴海和白銀有好結果!!!
(本官方導覽手冊好似講過佢地會有gd ending 噃)

個仔啱啱出世, 真係無乜時間打機, 我隻白騎封印中.......
jackybat09 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-20-06, 02:46 PM   #47
Monkey.D.Kawai
Senior Gamer

今日買左文傳版既第一期,睇到第二回個標題:白金,白金咁早就出場架咩?點知佢呢個所謂白金,原來係指女主角(台譯白銀)
各位版友有冇人知女主角究竟叫白金定白銀先岩呀?

舊 02-20-06, 02:56 PM   #48
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
作者: Monkey.D.Kawai
今日買左文傳版既第一期,睇到第二回個標題:白金,白金咁早就出場架咩?點知佢呢個所謂白金,原來係指女主角(台譯白銀)
其實就日文黎講應該都得?
不過問題係人地漢字寫法完全唔同.....即係,根本係硬性規定白銀
對文傳實在好失望,連後期咁大個伏筆關係既名都寫錯.........

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-20-06, 02:57 PM   #49
wing
格鬥低手

引用:

女主角應該叫白銀woo

白金係個鍊金術師ar ma
wing 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-20-06, 02:59 PM   #50
木C

引用:
唔...閣下一定是剛剛開始看這樣?

簡單點說,女主角的名字叫「白銀」,但「白銀」不是她的本名

而「白金」是...

請閣下繼續追看吧,說太多劇情不太好

p.s︰不過,這故事開頭是有點鬆散的,加上之後好多「補鑊」劇情,看的時候要有耐性呢!

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 05:30 AM

手機版 | APP版