Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 04-25-19, 06:18 PM   #201
fxi
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2004
引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章

關鍵係今次嘅時空穿梭唔係喺同一個timeline度進行。

如果主線MCU叫Timeline A嘅話,咁每個目的地都喺唔同timeline,就算你做乜都唔會影響到Timeline A。同埋復仇者完成使命後將寶石還返原本嘅時間同地點

其他timeline有:

2012 紐約大戰 - Timeline B - Mind Stone就「還返」俾Hydra。Time Stone就直接俾返Ancient One。只不過呢個版本嘅Loki就趁亂用魔方(Space Stone)逃走

2013 Asgard - Timeline C - 用完Reality Stone塞返入Jane Foster身體XD + 將鎚仔還返俾當時嘅雷神

2014 太空 - Timeline D - Power Stone放返入遺跡度,Soul Stone俾返Red Skull (真係有興趣知道隊長喺外太空再次見到Red Skull會有乜反應)由於呢個版本嘅Thanos同Nebula去咗Timeline A後被隊冧,於是IW嘅劇情唔會發生喺Timeline D

1970 軍事基地 - Timeline E - 用完Space Stone還返俾Tony老竇

Timeline B同Timeline D因為復仇者嘅干預而嚴重受影響,不過都唔會影響到Timeline A。

唯一難解釋嘅係我哋嘅隊長做完呢啲善後工作後,佢確實係回到Timeline A,不過就唔知佢係點樣去到Timeline A嘅過去同Peggy聚首一堂退出江湖。然後呢70年就慢慢等將盾牌交俾Sam做佢接班人

唉, 呢個位真係....
如果分TIMELINE 分未知數既ABCD敢 Avengers 真係屈機玩哂, 可以無限生成自己想要既TIMELINE都得, 算唔算已經係另一個平行時空?

還石去已知點其實作用不大, 果個TIMELINE 無改變咪等於人類不斷重覆歷史比THANOS 啪手指又再去另一TIMELINE偷石呀?
fxi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-25-19, 06:45 PM   #202
Akira 明
Game Master

註冊日期: Jun 2007
Nintendo Switch ID5966-9891-3387
3DS Friend Code3351 4032 4168
PSN  IDming3107
figure
拎槌美隊,肚腩雷神,
書生Hulk,齊石ironman,.有玩具肯出就正了
Akira 明 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-25-19, 07:07 PM   #203
赤兵尉SETH
God of Gamer
✌(´◓q◓`)✌

註冊日期: Jun 2002
Nintendo Switch ID8287-9006-2513
PSN  IDGAF_SETH
XBox Live GamertagSeth HK
引用:
作者: X&Y 查看文章
隊長係唔係去左timeline F, 生活左咁多年後先回到timeline A 交盾

不過我都唔明咩叫岩TIMING 還石, 拎走個刻? 但拎走之前已經介入左個條timeline影響左既野就唔影響? 唔係介人個刻該timeline已生成左新既可能性?

定Ancient One驚既係只係每個timeline 6粒石都要存在, 其他變數改變左都唔重要?

還石個TIMING其實可以好大問題
例如 如果返去借石較早之前個時間, 會唔會同時出現兩粒相同既石...

ハイスピードロボットアクションゲームの金字塔

ANUBIS ZONE OF THE ENDERS
BLADE SHOT GRAB
赤兵尉SETH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-25-19, 07:27 PM   #204
魚伕
Moderator

註冊日期: Jan 2002
睇後感想
其實佢戲名ENDGAME,都預佢編劇諗盡方法去ENDGAME,而佢亦完成左佢唯一既目的。

FANS向: 睇完,有個不太差既結局 就算。 (反正一用到"回到過去",反駁位點編都一定有一大堆

驚喜1: CM短髮順眼左好多
驚喜2: Thor 真肥定係 後制。。。

魚伕 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-25-19, 08:31 PM   #205
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
Time Line問題
Ancient One既吃驚我諗來自兩件事
1.) Ancient One睇唔到自己去世之後既未來
2.) 佢對Dr.Strange既能力有無限量既信任
Ancient One咁既人可以講出佢認為Dr.Strange係佢地歷史入面最傑出既人
亦代表左佢對Dr.Strange既決定係完全信任,亦相信Dr.Strange有考慮到其他timeline唔會破滅
所以佢先會即刻轉軚交粒石出黎

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-25-19, 08:43 PM   #206
Rv250

註冊日期: Aug 2002
引用:
作者: 魚伕 查看文章
睇後感想
其實佢戲名ENDGAME,都預佢編劇諗盡方法去ENDGAME,而佢亦完成左佢唯一既目的。

FANS向: 睇完,有個不太差既結局 就算。 (反正一用到"回到過去",反駁位點編都一定有一大堆

驚喜1: CM短髮順眼左好多
驚喜2: Thor 真肥定係 後制。。。

SPOILER
另一個係tony, 吊鹽水嗰度應該係CG, 一開始嗰度好似瘦咗?

條主線係攞soul stone嗰度有啲不明所以, 希望黑寡婦個人電影可以補番

此篇文章於 04-25-19 08:46 PM 被 Rv250 編輯。
Rv250 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-25-19, 08:47 PM   #207
王小虎

註冊日期: Apr 2002
引用:
作者: Peter Yu 查看文章
感想
講笑咁講條大橋其實係抄龍珠杜拉格斯故事

睇慣左一般荷李活片處理時間因果既講法
好唔慣咁拍法

MCU幾個頂尖科學家話比我地知, 隔離死侍2同XMEN回到過去改變未來係唔work既
Marvel 時間線定律好耐歷史啦,早喺 1981年 days of future past 已經有 time travel, multiverse 概念。當然呢 D 概念唔一定係原創,或者來自其他科幻小說唔出奇。龍珠係1984年,杜拉格斯唔知幾多年先出場。

當你每次改變一件事,Marvel的時間觀係會製造一個新時間線。所以 佢會有個數目比呢個世界,大家睇開的漫畫世界就係 earth-616。而MCU電影世界就係earth-199999。

由手機版發出

此篇文章於 04-25-19 09:05 PM 被 王小虎 編輯。
王小虎 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-25-19, 08:49 PM   #208
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

Spoiler
根本Soul Stone本身就好莫名其妙 個個都聽Red Skull老點
點解唔踢Red Skull落去試味先

其實而家諗番 Dr.Strange對Tony做果個手勢
亦係令Tony下定決心用最後手段
因為Tony果一刻明白到 果二十幾萬分之一就係佢用呢個一定會嬴但自己一定會死既方法

ペルソナ5

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
舊 04-25-19, 08:56 PM   #209
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
:)
睇完感想係太預料之中,但又唔係話唔好睇

只不過浪費同犯駁左上集對紫猩猩既描寫

會唔會將曬冷大混戰同某人去賣鴨蛋放係中間,
留返6分鐘比紫猩猩真係用粒現實寶石走去創世,用時間寶石將時間加速

然後發現無論將宇宙重造幾多次,所有文明最終都會自我毀滅OR捨棄肉體

之後紫猩猩自己扔掣唔玩會唔會乎合角色性格D

個人覺得今集好睇既位都係前半段,紫猩猩自己爽完就捏爆晒5粒蛋蛋真係夠絕

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-25-19, 09:18 PM   #210
Kain

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDkain_jpn
引用:
作者: 王小虎 查看文章
Marvel 時間線定律好耐歷史啦,早喺 1981年 days of future past 已經有 time travel, multiverse 概念。當然呢 D 概念唔一定係原創,或者來自其他科幻小說唔出奇。龍珠係1984年,杜拉格斯唔知幾多年先出場。

當你每次改變一件事,Marvel的時間觀係會製造一個新時間線。所以 佢會有個數目比呢個世界,大家睇開的漫畫世界就係 earth-616。而MCU電影世界就係earth-199999。

由手機版發出
但係...
亦有好多次係玩回到過去改變歷史
其實根本任佢嗡
Kain 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-25-19, 09:26 PM   #211
魚伕
Moderator

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: Rv250 查看文章
SPOILER
另一個係tony, 吊鹽水嗰度應該係CG, 一開始嗰度好似瘦咗?

條主線係攞soul stone嗰度有啲不明所以, 希望黑寡婦個人電影可以補番

。。。
係,嗰度既Tony 都係瘦左
因為 黑寡婦同鷹眼之間有過愛,所以編佢地一組去拎時,已經預左死一個 (黑寡婦其實同好多個英雄都⋯⋯

引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
Spoiler
根本Soul Stone本身就好莫名其妙 個個都聽Red Skull老點

因為Tony果一刻明白到 果二十幾萬分之一就係佢用呢個一定會嬴但自己一定會死既方法
其實係因為Robert Downey jr 同 Chris Evans 唔再拍,
所以先咁編結局,咁樣諗就會簡單好多 。。

好老實講。。。睇到無左手套既Thanos,比一班人圍都要搞咁耐(CM同紅女其實秒得佢),
就知編劇要送走一兩件( 我嗰時以為係CA )

當最後睇到CA唔係死,而係用呢個方法走最後一程。。真係有D O咀。。。a
係都要觀眾估唔到個結局?只有嗰班編劇知。。。
魚伕 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-25-19, 09:44 PM   #212
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

引用:
作者: 細路翔 查看文章
睇完感想係太預料之中,但又唔係話唔好睇

只不過浪費同犯駁左上集對紫猩猩既描寫

會唔會將曬冷大混戰同某人去賣鴨蛋放係中間,
留返6分鐘比紫猩猩真係用粒現實寶石走去創世,用時間寶石將時間加速

然後發現無論將宇宙重造幾多次,所有文明最終都會自我毀滅OR捨棄肉體

之後紫猩猩自己扔掣唔玩會唔會乎合角色性格D

個人覺得今集好睇既位都係前半段,紫猩猩自己爽完就捏爆晒5粒蛋蛋真係夠絕
SPOILER
究竟呢隻裝甲大猩猩係咪真係就咁玩完其實都仲未知
他朝有日如果真係拖死亡女神出黎講 大猩猩可能真係復活都唔奇

ペルソナ5

隨時更新
舊 04-25-19, 09:46 PM   #213
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

引用:
。。。
係,嗰度既Tony 都係瘦左
因為 黑寡婦同鷹眼之間有過愛,所以編佢地一組去拎時,已經預左死一個 (黑寡婦其實同好多個英雄都⋯⋯

其實係因為Robert Downey jr 同 Chris Evans 唔再拍,

好老實講。。。睇到無左手套既Thanos,比一班人圍都要搞咁耐(CM同紅女其實秒得佢),

當最後睇到CA唔係死,而係用呢個方法走最後一程。。真係有D O咀。。。a
SPOILER
咁呢個理由就梗係知 不過劇情還劇情
咁我諗女猩猩都係同大猩猩打55波~微有利姐,未至於秒佢
緋紅女巫就真係嬴硬啦 Show著身材咁打都仲係明屈佢 根本大猩猩就完全唔夠打

ペルソナ5

隨時更新
舊 04-25-19, 09:58 PM   #214
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
引用:
SPOILER
咁呢個理由就梗係知 不過劇情還劇情
咁我諗女猩猩都係同大猩猩打55波~微有利姐,未至於秒佢
緋紅女巫就真係嬴硬啦 Show著身材咁打都仲係明屈佢 根本大猩猩就完全唔夠打
女權隊長求其撞都撞爆咁叉大架母艦

上集班二打六都扯得甩個套你同我講佢扯唔甩我真係堅唔信

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-25-19, 10:00 PM   #215
王小虎

註冊日期: Apr 2002
引用:
作者: Kain 查看文章
但係...
亦有好多次係玩回到過去改變歷史
其實根本任佢嗡
有 d 作者唔跟規則玩,例如 Brian Michael bendis 的Age of Ultron(唔係講電影,係漫畫版) 就係回到過去改變歷史,所以好多人好憎 BMB

由手機版發出
王小虎 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-25-19, 10:10 PM   #216
肉羊哩咖
griffin611

註冊日期: May 2008
睇完,太多嘢未消化得切,要睇多次~ 初初感覺好睇,完滿,勁多 fan service
呢度無人拍掌,而本人第一粒鍾開始有尿意,靠平日開會修練返嚟嘅功力渡過。

暫時感想(有透)

1. 好多感動位,但本人眼無流汗
2. 好似羅素阿哥有客串一幕
3. Dr. Strange 佢豎隻手指。暗示係得一個方法會贏(?)
4. 估唔到 Hulk 呢度繼續無得點打
5. 其實啲人點知要集合打 Thanos 嘅呢? Dr Strange 劇透?
6. 上次有好多劇情嘅,除咗鐵皮人,今次無乜表演,同樣新加入嘅亦都無~
7. 第二幕佢哋返到其實幾好睇,估唔到 Portman 又肯客串一下。
8. 其實鐵皮人可以直送啲石走,唔洗咁做嘅,係咪?
9. 當CA拎到個鎚,同講復仇者集合嗰陣,心裡面大嗌好嘢!
10. 咁個鎚最後去咗邊?!

有傳孖飛準備咗兩個版本:一個係 CM 戲份幾重,另一個係佢無乜,以防被CM唔收得/反響太大拖累,呢個係邊個大家心照~

此篇文章於 04-25-19 10:12 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-25-19, 10:35 PM   #217
鐵之侍

註冊日期: Apr 2005
引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
睇完,太多嘢未消化得切,要睇多次~ 初初感覺好睇,完滿,勁多 fan service
呢度無人拍掌,而本人第一粒鍾開始有尿意,靠平日開會修練返嚟嘅功力渡過。

暫時感想(有透)

2. 好似羅素阿哥有客串一幕
3. Dr. Strange 佢豎隻手指。暗示係得一個方法會贏(?)
5. 其實啲人點知要集合打 Thanos 嘅呢? Dr Strange 劇透?
6. 上次有好多劇情嘅,除咗鐵皮人,今次無乜表演,同樣新加入嘅亦都無~
7. 第二幕佢哋返到其實幾好睇,估唔到 Portman 又肯客串一下。
8. 其實鐵皮人可以直送啲石走,唔洗咁做嘅,係咪?
10. 咁個鎚最後去咗邊?!

有傳孖飛準備咗兩個版本:一個係 CM 戲份幾重,另一個係佢無乜,以防被CM唔收得/反響太大拖累,呢個係邊個大家心照~
我倒覺得就是反應不好就要今次多給戲來補救印像,真的如此marvel也未免那個了

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-25-19, 11:33 PM   #218
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
入面紅字答案

引用:
作者: 1515 查看文章
有野唔明(劇透)

彈手指究竟係「一半人變灰」
定變成龍珠般「達成心願」
改了設定?

手套功能不嬲都係以彈手指「達成心願」。

Thanos嘅心願就係「隨機令一半人變灰」

Hulk嘅心願就係「令變灰嘅人復活」

而Tony嘅心願就係「令敵人消失」

其中一個surprise
是Falcon 做了接班人
咁寒兵點算好
Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-25-19, 11:45 PM   #219
肉羊哩咖
griffin611

註冊日期: May 2008
引用:
作者: 鐵之侍 查看文章
我倒覺得就是反應不好就要今次多給戲來補救印像,真的如此marvel也未免那個了
傳嘅啫,真相無外人知。

咁,孖飛,同好多電影一樣,會拍定好多片斷,最後駁/咳埋一碟出街,未出街畀班老細過目決最終產品係點,唔啱再執過,甚至重拍,呢度仲有個用途,針對最多咀嗰幾件(你吔都知係邊幾個㗎喇),防止劇透。

不過講返 Brie,佢繼續係咁木,不過叫做好過佢担正嗰部~~~ Brie 佢話佢拍 A4 CM 嘅戲份,先於佢拍 CM~~~

不過⋯⋯

仍然係叫自己做 Carol Denvers,仲未係 Captain Marvel

仲有,阿貓 Goose 去咗邊?!好掛住佢~

而個結局聯想到呢個⋯⋯

睇到最尾,真係純屬巧合?!

此篇文章於 04-25-19 11:51 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-25-19, 11:54 PM   #220
Game Master

仲諗住IW已經係集大成無以為繼,不過羅素兄弟再接再厲,完全超越大家期望。

Endgame嘅成功當中包括佢嘅保密工夫做得好

宣傳電影時得嗰十幾個冇變灰嘅復仇者演員周圍出席訪問。

同上集成幾十個演員陣容鼎盛相比,今次嘅宣傳人馬係相對「冷清」(因為故事關係,得呢幾個角色係喺IW結尾證實生還)

但真正出場嘅角色除咗佢哋外,其實仲有

1. 變咗灰復活返嚟嘅角色 - 呢個就大家都估到架啦,今次戲份唔多但佢哋嘅復活登場都足以令觀眾歡呼喝采。就連Hank Pym一家人都全部亮相。飾演Hank Pym嘅影帝Michael Douglas仲肯樂意喺時空穿梭1970年嗰幕做埋「返老還童」客串

2. 上集冇現身但證實冇變到灰,包括雷神嘅夥伴女武神Valkyrie,石頭人Korg同埋Ant-Man個女Cassie(而家總算知點解Marvel突然要搵個年紀大嘅演員演Cassie),以及喺Iron Man 3幫Tony手嘅靚仔都有份客串(Tony對佢感恩到連自己喪禮都預埋佢出席)

3. 時空穿梭時重新亮相嘅已故角色,當中不泛多位金像獎影帝影后級人馬願意客串演返佢哋嘅角色,實屬難得。當中包括Robert Redford(Hydra阿頭),Tilda Swinton(Ancient One),Rene Russo(雷神母后),Natalie Portman(雷神前任女友),連Tom Hiddleston及Hayley Atwell都分別返嚟演返一下Loki同Peggy

卡士變得相當強勁

就算呢啲角色都只係亮相幾秒毫無對白,但都足以令整套MCU由開頭到Endgame總共22套電影都變得有意義起嚟

舊 04-26-19, 12:03 AM   #221
iu fu pig
Ultimate Gamer
塵埃...

註冊日期: Jul 2004
引用:

即係咁(有雷)
其實見到佢生咗個囡都預咗9成機會便當,加上成日流傳佢唔再拍,見到佢個囡個心已經up咗一up,佢真係死果下反而無乜感覺,佢個囡會承父業啦

至於CA唔知大家睇佢地返過去果陣會有一個想法,就喺其實對佢黎講有意外返唔到黎喺對佢自己最美滿嘅結果
iu fu pig 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-26-19, 12:05 AM   #222
Game Master

全場最

1. 大歡呼 - 隊長使用雷神之鎚,兼且有埋雷神嘅力量。一直以嚟大家都估隊長係最有資格拎起鎚仔嘅最佳人選,而羅素兄弟就滿足咗大家嘅願望 (第二大歡呼係1970年嗰幕見到「返老還童」嘅Stan Lee)

2. 笑聲 - 隊長走去講Hail Hydra,智取Mind Stone。呢段明顯向漫畫Secret Empire故事致敬,講述隊長居然懷疑係Hydra內鬼

3. 持續笑點 - 肥宅雷神。唔知雷神變癡肥宅男粉碎咗幾多少女嘅心靈?佢仲要係沉迷Fortnite。 羅素兄弟仲居然夠膽成套戲都係俾佢咁肥落去。王道啲嘅故仔一般會喺佢執行任務前瘋狂瘦身先,但呢套戲就反其道而行。XD 唔知雷神加入GotG後,會唔會繼續咁肥?抑或Chris Hemsworth會開始對呢個化妝厭?

舊 04-26-19, 12:16 AM   #223
Game Master

引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
暫時感想(有透)

2. 好似羅素阿哥有客串一幕 - 佢喺美國隊長喺5年後嘅生還者support group內傾計
5. 其實啲人點知要集合打 Thanos 嘅呢? Dr Strange 劇透?係。佢自己預見到呢個結局,就自然要做好準備,傳送所有人去到戰場
8. 其實鐵皮人可以直送啲石走,唔洗咁做嘅,係咪?Doctor Strange嗰1千4百萬分之1贏嘅可能性就係一定要Tony去彈手指
10. 咁個鎚最後去咗邊?!隊長回到過去還寶石嘅時候順便還埋一份
引用:
呢個唔多信,因為Brie Larsson係先拍咗呢邊Endgame先去CM再慢慢拍。傳聞可能係啲玻璃心Alt-Right人士惡意抹黑啫

舊 04-26-19, 12:24 AM   #224
Game Master

紅字為回覆

引用:
作者: fxi 查看文章
唉, 呢個位真係....
如果分TIMELINE 分未知數既ABCD敢 Avengers 真係屈機玩哂, 可以無限生成自己想要既TIMELINE都得, 算唔算已經係另一個平行時空?

咁樣就有位可以名正言順攝X-Men同F4入嚟MCU

還石去已知點其實作用不大, 果個TIMELINE 無改變咪等於人類不斷重覆歷史比THANOS 啪手指又再去另一TIMELINE偷石呀?

係嘅話唔出奇呀,原作漫畫都係如此

舊 04-26-19, 02:23 AM   #225
mrk

註冊日期: Mar 2009
Wii U IDmrk_us_1st
Nintendo Switch ID美國Acc-7963-3777-4483
3DS Friend Code3050 7594 0791
PSN  IDmrk1us
XBox Live Gamertagmrk hk
引用:
Spoiler

spiler
我都有諗過佢地會唔會踢Red Skull當交貨!(不過當時Red Skull都已經冇左實體啦!)
或者粒石出唔出現其實係由Red Skull背後控制既!

switch日服Acc_2707-3945-3492(HK*mrk_jp1)
switch美國Acc_7963-3777-4483(HK*mrk_us1)
switch港服Acc_6669-1669-8277(HK*mrk_hk1)
switch英服Acc_3093-4099-7614(HK*mrk_uk1)

此篇文章於 04-26-19 02:27 AM 被 mrk 編輯。
mrk 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[西片] The Angry Birds Movie 2 (2019) david 電影版 5 07-15-20 09:52 PM
[西片] Men in Black: International (2019) | Chris Hemsworth (Thor) david 電影版 22 01-20-20 09:39 PM
[西片] The LEGO Movie 2: The Second Part (Feb.2019) 信長 電影版 7 02-22-19 12:09 PM
[西片] Avengers 4 ︱復仇者聯盟4 (2019-05-03) (敬請多用劇透隱藏功能) 肉羊哩咖 電影版 0 05-10-18 03:34 PM
[作品發表] Untitled mmssm Cosplay同人MIX討論區 0 06-29-11 01:19 PM

現在的時間是 11:48 PM

手機版 | APP版