Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館 > 照相館研習區

主題工具 顯示模式
舊 12-03-09, 12:48 AM   #176
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

註冊日期: Sep 2004
尋日打機打到唔記得咗帶功課......
今日廢嗡幾句基本構圖理論當贖罪啦/\

~畫面的重量平衡~
各位同學記唔記咱們偉大的首領講過...
[主體放一邊的話,另一邊總要放點東西平衡重量,否則會令畫面重量平衡崩壞,令人覺得為放一邊而放一邊]

如果畫面中物件全放在一邊,很自然就會令人覺得整個畫面側向一邊了

做到重量平衡,畫面才會有令人感到穩定,和諧,完整的協調感
解決重量不平衡的方法當然就是在另一邊放入重量相約的物件啦
判斷照片中物件的重量時隨了靠物件本身的大小(在畫佔的比例)和...
咱們日常的認知(例如咱們知道地面的石頭比天上的棉花重)外...
還有就是顏色啦~

一般情況下,顏色越深的物件越重,而顏色較淺的物件相對較輕

有些情況例如Lowkey時,光源或顏色較淺的物件可能反而令人覺得較重

除了左右重量不平衡外,另外在要注意上重下輕的問題,否則也會令人覺得畫面快要塌下來了

頹例) 天橋在右邊佔的比例較多,如果構圖時把主體燈柱都放右邊的話左邊就會留白過多,畫面側向右邊了

以上純粹頹人廢嗡,大家千萬不要當秘笈
ビスケット 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-03-09, 02:26 AM   #177
seetold
Eternal Flame™
真貧窮堅冇錢....

註冊日期: Sep 2002
XBox Live Gamertagseetold
我又想補充少少野...

其實物件除左重量...
仲有質量...
唔一定大先可以平衡畫面...
好多時加少少相應物件點綴下就足夠...

亦有時一d無形既物件亦可以平衡畫面...
例如:物件移動方向,視線等...
1,2 都係刻意將主題偏重於一面
3係錯誤示範...

此篇文章於 12-03-09 05:07 PM 被 seetold 編輯。
seetold 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-03-09, 12:50 PM   #178
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

謝司徒哥哥
舊 12-09-09, 02:39 PM   #179
IamO
God of Gamer
無聊人一號

註冊日期: Aug 2003
kkh #86 也是赤外嗎

舊 12-09-09, 05:26 PM   #180
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

註冊日期: Dec 2001
引用:
作者: IamO 查看文章
kkh #86 也是赤外嗎
是赤外. 為什麼問這問題? 因為顏色? 顏色統統都是假的.

ir-05
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-09, 05:55 PM   #181
IamO
無聊人一號

引用:
作者: KKH 查看文章
是赤外. 為什麼問這問題? 因為顏色? 顏色統統都是假的.

ir-05
因為張張都係白,
=w=
我蠢了

舊 12-15-09, 11:32 PM   #182
邪氣小貓
Crazy Gamer
喵~

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDXieQiXiaoMao
ビスケット 板主的 #099/365 很有意思,非常喜歡

舊 01-12-10, 02:24 PM   #183
IamO
無聊人一號

seetold 張92
我想試好耐
境唔得&我技巧唔得/\

舊 01-12-10, 04:04 PM   #184
seetold
真貧窮堅冇錢....

92?倒影?
係個境得啦...
我都見到就影,冇乜特別技巧...

如果再影,落腳再校慢d個快門,效果可能仲好
[藉口]不過食完tea散步,唔想拎咁多野出街[/藉口]

舊 01-18-10, 08:32 PM   #185
seetold
真貧窮堅冇錢....

夏諾諾
109星軌

純經驗分享....
ccd(cmos冇問題?)長曝有過熱問題(右&左上角)....
之前經驗....
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=151794
感覺上10分鐘已經係極限....
如果要10分鐘以上,分幾張,再疊反埋可能好d....

而且數碼機影星軌
仲有個問題...
條線點都有九牙....

此篇文章於 01-19-10 12:05 PM 被 seetold 編輯。
seetold 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-19-10, 10:51 AM   #186
夏諾諾
Senior Gamer
平民

註冊日期: Aug 2008
引用:
作者: seetold 查看文章
夏諾諾
109星軌

純經驗分享....
ccd(cmos冇問題?)長曝有過熱問題(右腳右上角)....
之前經驗....
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=151794
感覺上10分鐘已經係極限....
如果要10分鐘以上,分幾張,再疊反埋可能好d....

而且數碼機影星軌
仲有個問題...
條線點都有九牙....
我都係番黎貼圖先知道係CCD過熱
個晚一直以為是入光 冏a

都是第一次用D80影星軌, 2分鐘以上就已經會過熱
之前係石澳用D50影 10分鐘都無事, 神奇

可能真係要玩番菲林機

你那張星軌很成功呢.........好靚!
夏諾諾 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-07-10, 12:44 AM   #187
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

魚少你嗰兩本書講啲嘢OK嗎?
(望望自己檯頭8本書未睇完......)
舊 09-24-10, 12:36 AM   #188
搖搖
永遠的毛毛王子↓

註冊日期: Apr 2002
PSN  IDARMY_Momo
唔覺唔覺就已經過左一年 sosad

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 04:39 AM