Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 12-21-10, 07:33 PM   #1
OldCake
Moderator

註冊日期: Aug 2004
且談保護鏡

...........衰左......唯有係呢度傾

"現代"鏡頭..........是否需要加個"保護" filter 去保護呢?

要加......又加乜牌子好呢??

加左......相質 (picture quality)又有無影響?

歡迎大家討論

舊 12-21-10, 07:38 PM   #2
OldCake
Moderator

引用:
作者: Strider 查看文章
想要sharp可以收下光圈~
btw其實個人都會落filter, 主要係保護用途.

就好似上次部gf1 o係1M左右高度直飛落地, 部機跌到凹左, 塊filter 花晒但係支鏡冇事(B+W淚目)
如果唔係塊filter, 我諗支鏡最面o個塊玻璄組應該會見到"米"字型裂痕...

當然, 落filter並唔係鼓勵大家要掉部機落地啦

至於成像, 點都會有少少, 始終都隔左層野, 又有內反光...追求影像質素可以考慮影o個陣除filter落黎既

各位一人少句, 和和氣氣.
年關難過, 留返啖氣敗家吧!
先答 Stider.......

呢個世界........有樣野叫 HOOD......無人叫你打真軍嘛.......

你有 hood......這劫就可避了........

舊 12-21-10, 08:15 PM   #3
RS 200
God of Gamer

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDRS200Terry
XBox Live GamertagRS200Terry
小弟不嬲冇用保護鏡的, 只因為我用一萬幾千就係想買佢o既鏡片光學科技, 加多塊鏡o係前面我個人覺得有d矛盾....
RS 200 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-21-10, 08:50 PM   #4
KTN
Banned 0.95 Century Moderator
~♡

註冊日期: Mar 2002
幾百蚊CHEAP鏡...不用...

正常,前面都加塊...平時又不特別聞相...

戴前戴後不特別偏色頹貨就OK...

HOOD...靚仔由自可...樣衰就....

褔仔支0.95戴HOOD好醜樣OTL

玉碎

舊 12-21-10, 09:28 PM   #5
OldCake
Moderator

大家加保護 filter.....我估是擔心弄花前組鏡片吧

其實........花左少少會點?

細K話>>平時又不特別聞相

不聞相.........花左前組......D相看得出嗎??

舊 12-21-10, 09:30 PM   #6
OldCake
Moderator

展示左我擔心的................碎 filter 弄花前組

舊年花展我親眼見支小小白跌落地.........碎 filter 弄花前組....

舊 12-21-10, 10:57 PM   #7
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

註冊日期: Aug 2003
即係咁, 我明知會degrade都會加, 因為支鏡前組花咗都係花咗, 會不爽

Rice

舊 12-22-10, 12:57 AM   #8
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

註冊日期: Sep 2004
我眼頹...加唔加都唔覺得有乜大分別a

不過加可以勁粗用
Filter污糟咗?喺膝頭哥摔幾下咪得囉
出街帶鏡頭布,鏡頭水,鏡頭筆仲要加多個氣泵?我睬你都傻耶

不過又真係見過幾次人哋炒低支鏡...
Filter粉碎插落前組跟住塊Filter仲要扭唔返出黎
ビスケット 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-22-10, 01:49 AM   #9
Rabbidas
Administrator
頹圈頹鏡

註冊日期: Jul 2002
3DS Friend Code0000 0000 0000
PSN  IDRabbidas
XBox Live GamertagYui GAF
加左一定有影響..你對住太陽就知咩事

但係本人好粗用..有時幫人影野換鏡頭尾cap唔用就咁插返入bag
所以有個filter保護係安全d

我protector買kenko/hoya平野就夠, CPL因為成日要對住太陽幹
所以我會買B+W MRC

其實用同唔用真係好個人..無需要太緊張

Rabbidas 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-22-10, 03:51 AM   #10
KTN
~♡

前組無花~張相反而係個FILTER檔了而無爆前組
雖然支鏡個對焦一樣死了(鬼叫粗鏡不是內對焦XD)

但我份人用得粗...都照加...我又同小餅一樣...從來不帶泵不帶布
一污糟,加了FILTER就可以二話不說就好粗手粗腳去抺
FILTER一百幾十KENKO PRO1不用就住就住,純粹為方便

舊 12-22-10, 10:47 AM   #11
Paptimus
Ultimate Gamer

註冊日期: Aug 2005
PSN  IDpaptimuslun
引用:
作者: OldCake 查看文章

展示左我擔心的................碎 filter 弄花前組

舊年花展我親眼見支小小白跌落地.........碎 filter 弄花前組....
我都記得上次買枝鏡, 大大都提過我依個問題
結果我枝鏡到依家都係打緊真軍
我諗要加都係加cpl

舊 12-22-10, 11:41 AM   #12
埃及使者
玻璃般的存在

註冊日期: Apr 2006
個人
就算幾百蚊支鏡 (如c記50/1.8)
我都會入定塊filter

貴價鏡更加唔使講
鏡頭花左我會好心痛 (賣出價ww)

GGF - 棄坑
Bleach Brave Souls - 棄坑

(」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー! (」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー!
埃及使者 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-22-10, 03:00 PM   #13
Strider
初段

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDAStrider
XBox Live GamertagStriderAdrian
引用:
先答 Stider.......

呢個世界........有樣野叫 HOOD......無人叫你打真軍嘛.......

你有 hood......這劫就可避了........
哈哈, 餅爺見笑喇
我比較懶用hood...慚愧
所以點都會加filter
一來可以粗用
二來可以保護

相信大家都係咁上下諗法~

舊 12-22-10, 03:28 PM   #14
忍者

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDchanryo
XBox Live Gamertagchanryo
引用:
作者: Strider 查看文章
哈哈, 餅爺見笑喇
我比較懶用hood...慚愧
所以點都會加filter
一來可以粗用
二來可以保護

相信大家都係咁上下諗法~
早排入左支n10-24
過兩日返黎想去買個cpl
b+w 77mm cpl slim大概幾$$$???
去邊度買好?

舊 12-22-10, 03:46 PM   #15
Strider
初段

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDAStrider
XBox Live GamertagStriderAdrian
引用:
作者: 忍者 查看文章
早排入左支n10-24
去邊度買好?
好似$1,300@天搶
實數都係你自己去問好d

舊 12-22-10, 03:47 PM   #16
Rabbidas
頹圈頹鏡

引用:
作者: 忍者 查看文章
早排入左支n10-24
去邊度買好?
B+W我會去天腸買..唔會買到假野

B+W 77mm CPL MRC Slim
$1300-1400

舊 12-22-10, 03:56 PM   #17
Rabbidas
頹圈頹鏡

關於保護鏡不得不提

引用:
買番黎扑爛佢, 剩要個圈, 先至係真王道!

舊 12-22-10, 09:37 PM   #18
KTN
~♡

實況
若非FILTER擋剎,我係鏡組直接玉碎
我只需維修對焦,FILTER救了支鏡半條命

引用:
作者: Paptimus 查看文章
我都記得上次買枝鏡, 大大都提過我依個問題
結果我枝鏡到依家都係打緊真軍
我諗要加都係加cpl

此篇文章於 12-22-10 09:39 PM 被 KTN 編輯。
KTN 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-22-10, 10:06 PM   #19
小白熊
Ultimate Gamer
冬眠中

註冊日期: May 2005
XBox Live GamertagJumbo Bear Bear
引用:
作者: Rabbidas 查看文章
關於保護鏡不得不提
邊個講得咁有霸氣?
小白熊 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-23-10, 08:37 AM   #20
OldCake
Moderator

引用:
作者: KTN 查看文章
實況
若非FILTER擋剎,我係鏡組直接玉碎
我只需維修對焦,FILTER救了支鏡半條命

下........是正面插爆咁大濟.......

可否講多次詳情......點"隊"爆塊救命 filter?

舊 12-23-10, 10:40 AM   #21
Hayami
絢 爛 舞 踏
劫很大

註冊日期: Dec 2001
XBox Live Gamertagk0h4ku
引用:

有呢個live case 如果有人出有Shatter proof功能的protector一定有市場! XD

打真軍+1

但係如果落雨/有沙的話會考慮上塊有防污function的protector

//Blog
//Flickr
Hayami 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-23-10, 09:56 PM   #22
KTN
~♡

拆帶清潔>跣手>直插向書台角位>護鏡硬食>"扑"

引用:
下........是正面插爆咁大濟.......

可否講多次詳情......點"隊"爆塊救命 filter?
我都成日諗有防彈料不碎的FILTER係幾吸引

引用:
作者: Hayami 查看文章
有呢個live case 如果有人出有Shatter proof功能的protector一定有市場! XD

打真軍+1

但係如果落雨/有沙的話會考慮上塊有防污function的protector

舊 12-24-10, 12:09 AM   #23
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

註冊日期: Dec 2001
容我偏離本來的問題一點點...
器材拍出來 sharp, 不見得照片就會有質素吧.
也不是說照片質素跟 sharp 不sharp 無關, 例如拍孫兒給婆婆看最好還是 sharp 一點...
只是往往感動人心的照片都不見得會令人讚嘆「好 sharp 呀!」
感動人的都不會是 sharpness 這個素質吧.
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-24-10, 08:41 AM   #24
OldCake
Moderator

KK...........看來你仲老餅過我.......好 OUT 丫......

宜家D相.........只要出自........高 ISO.....大光圈..........MIJ.......etc 的器材就係好

要 sharp, 少 noise......散景正........就係好

影乜內容....who cares?

最多人感動的相係影間尺......電蕊........鏡頭蓋.......

haha......Merry Christmas~~~

舊 12-24-10, 08:57 AM   #25
KTN
~♡

不是應該MIG/0.95才是真理嗎/\ (逃~)

餅爺全是反話嗎\/

餅爺未夠未夠...另一王道是手提電話...

影到鬼五馬綠,疑似lomo效果,向上四十五度,設有去粒粒美白功能

有facebook app,附設上網更新,要生活要隨性甚麼life style就是

還是未來GF3也應該要有3G+wifi有facebook app一按upload呢

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 01:21 AM

手機版 | APP版