Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 06-15-20, 08:45 AM   #426
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
其實我一直都係話 ND game 敵人種類少無變化,有無騎劫我都唔大興趣玩。(不過 multiplayer 真心好玩)

上面個無劇透 review 都係講接近既野

不過一直無乜人應我,可能始終都係 focus 左去劇情度
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-15-20, 09:38 AM   #427
Heaven
Game Master

註冊日期: May 2013
留名睇 一堆好評之後 擺買既轉軚
Heaven 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-15-20, 11:30 AM   #428
holsety
Ultimate Gamer
http://www

註冊日期: Oct 2003
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
其實我一直都係話 ND game 敵人種類少無變化,有無騎劫我都唔大興趣玩。(不過 multiplayer 真心好玩)

上面個無劇透 review 都係講接近既野

不過一直無乜人應我,可能始終都係 focus 左去劇情度
由手機版發出
我都覺多人mode好玩。我會玩左多人mode先。

舊 06-15-20, 11:30 AM   #429
不死身的出木杉
/人 ◕ω ◕人\

註冊日期: Aug 2004
如果隻game真係做得好 點解不真香? 無緊要架,又不是同Naughty Dog有仇
由手機版發出
不死身的出木杉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-15-20, 02:15 PM   #430
jeffyen83
Insane Gamer

註冊日期: Apr 2010
隻game有班政治納粹係背後,主流媒體點敢唔比高分呀
批評一下缺點都分分鐘鐘被標籤為歧視

我就未爆單野出黎之前,已經唔太期待
我個人覺得Nd game gameplay都悶到想訓,尤其神海系列
jeffyen83 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-15-20, 04:58 PM   #431
X&Y
Game Master

註冊日期: Jul 2005
Nintendo Switch ID5965-4236-9786
PSN  IDakitoxy
XBox Live GamertagXanYZ
睇左forbes review 啲人既review
等主流玩家review 先決定買唔買
無評分既review 同有評分既review 個內容差別都幾大
X&Y 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-15-20, 06:34 PM   #432
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
上集我都覺得敵人種類少同打法變化唔大
最有趣係打狙擊手同打David兩場

今集我繼續觀望等出左之後玩家口碑
之前劇透係假既就最好
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-15-20, 06:36 PM   #433
Sgodkyo
God of Gamer
the one

第一集已經比人話過戰鬥過於重複單調,玩到中後期只係重複之前做過嘅野,神嘅始終都係劇情位
所以第二集都唔太期待佢戰鬥有咩突破
正常合格再比個好故事出黎就得
不過而家左膠打橫黎
真心想 NG 今次撻 Q
等佢哋知咩先係主流意見

舊 06-15-20, 07:21 PM   #434
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

玩第一集時我未玩過其他 ND game,敵人種類少我以為佢地係特登唔整,可以表現「個個 infected 都係普通人」,又或者可能係想挑戰自己,得幾種敵人都可以做出唔同玩法(事實當然係做唔到)。

不過總整以 game 體驗黎講,唔差既,我都玩左 2 次,有幾幕令我印象幾深刻

後來玩完 uncharted 4 ,又係咁樣樣,普通兵 + Shortgun 肥佬 + 機關炮大隻佬,三種咁大把,然後射射射,完。

我先明白,ND 呢班人最優先追畫面,有乜好玩,可能就無咁重要

2 有消息出時我都批死佢又係咁樣樣,所以都無乜理

劇情神,講黎講去都係 Joel 應唔應該救 Ellie,放棄製作疫苗既可能,講大話呃佢岩唔岩,呢 d。

Zombie 題材對人性既反省係必備咁滯,有幾神呢?
由手機版發出

此篇文章於 06-15-20 07:55 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 06-15-20, 08:17 PM   #435
h0104788

註冊日期: Dec 2003
我覺得D人認為第一集劇本神,唔係話啲情節有幾創新或石破天驚,講真喪屍背景故事都係講人性㗎啦,而係佢令你一路玩一路更投入,去到尾大部分玩家都當 Ellie 自己個女咁,完全感受到Joel 有幾急要救佢
如果投入唔到嘅話,評價點都唔會高
h0104788 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-15-20, 08:23 PM   #436
真!DC
Banned User
奉行我道

覺得第一集最後如果有得比玩家決定救唔救雙結局會更好
比玩家親手決定感受會更深

真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-15-20, 09:07 PM   #437
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: h0104788 查看文章
我覺得D人認為第一集劇本神,唔係話啲情節有幾創新或石破天驚,講真喪屍背景故事都係講人性㗎啦,而係佢令你一路玩一路更投入,去到尾大部分玩家都當 Ellie 自己個女咁,完全感受到Joel 有幾急要救佢
如果投入唔到嘅話,評價點都唔會高
咁講又係既

幾場群揪好緊張,狙擊手果幕一氣呵成,後期海邊有個佔領區,行晒再睇埋 file 就知以前一家大細住起度,中晒病毒岩岩俾我清左場,心都寒埋
由手機版發出
舊 06-15-20, 09:44 PM   #438
GP03D

PSN  IDgpak03
XBox Live Gamertaggpak03
引用:
作者: 沙翁 查看文章
冇睇過劇透,亦唔知究竟係真定假,亦都明點解大家咁憤怒
點都好,始終有玩上集
今集點都會買黎完成佢,要評一隻game親身玩過最好

一隻game除咗故事,仲有好多因素可以影響佢好壞
畫面,音樂,非戰鬥時既場景設計,關卡設計,敵人/同伴AI,game flow流暢性

隔離棚既FF7RE我都唔欣賞佢既故事監硬大改又唔係寫得好
明明只係將kh原素強塞入去再抄marvel玩到爛既寫故事手法
夠膽講如果當初FF7RE都發生劇透事件一樣都會炎上好多人話要罷買
好彩既係至少果邊玩家係自己一路完完整整親身體驗過,綜合佢既其他可取之處救番成隻game

呢邊就冇咁好彩,呢一刻只有故事可以比人聚焦
自己覺得Naughty dog既作品無論係uncharted 定 tlou
都係要一路控制個角色一路自己親身感受個臨場感至會覺得有趣
其實係架,不過呢個時間真係太敏感,搞到有影響....
其實其他因素一直都有影響緊遊戲界,又唔係DAY 1既事,覺得有D可惜姐...

我除左故事都好BUY佢其他野,尤其係場景,病毒爆左咁多年後有D位真係冇諗過係咁,幾有心思,令到我好投入,亦都係因為呢隻野我先會對打ONLINE,敵人數目係唔多,但如果整到好似BH咁我又覺得唔OK喎...

GP03D 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-16-20, 02:48 PM   #439
不死身的出木杉
/人 ◕ω ◕人\

註冊日期: Aug 2004
巴哈的Playstation 4哈拉版已經有 《最後生還者2》 正式版劇透串

不介意劇透的朋友 請自便
由手機版發出
不死身的出木杉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-16-20, 10:13 PM   #440
SunSunny

註冊日期: Jan 2004
3DS Friend Code3711 7506 0445
引用:
作者: 不死身的出木杉 查看文章
巴哈的Playstation 4哈拉版已經有 《最後生還者2》 正式版劇透串

由手機版發出
其實無咩特別,總之巴哈就係咁讚讚讚。老實講我都經行內人借左返嚟打,打左10個鐘左右,係幾好玩畫面好靚,但唔會話有咩大衝擊,唯一好深印象就係...佢無咩提示話你知下一步做咩,但啲路會令你覺得可以行,唔需要左搵右搵...

舊 06-16-20, 10:58 PM   #441
Head Shooter
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2004
PSN  IDcipher001
引用:
作者: 不死身的出木杉 查看文章

由手機版發出
已睇
相當慶幸無pre order到,亦無打算買
Head Shooter 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-16-20, 11:14 PM   #442
redcreature
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2007
引用:
作者: Head Shooter 查看文章
已睇
相當慶幸無pre order到,亦無打算買
C HIng, 請問有冇link? 我上去找過但找不到
redcreature 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-16-20, 11:22 PM   #443
qwe
Game Master

註冊日期: Oct 2008
PSN  IDTCShing
引用:
作者: redcreature 查看文章
C HIng, 請問有冇link? 我上去找過但找不到
劇透po最後果頁
qwe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-17-20, 08:23 AM   #444
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

岩岩睇到

SJW 由 last of us DLC 開始插手, Ucharted 4 直頭係重新寫過,真既?
由手機版發出
舊 06-17-20, 02:47 PM   #445
s3b21

有冇人訂艾莉版,個背包可以用
s3b21 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-17-20, 03:10 PM   #446
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
引用:
作者: s3b21 查看文章
有冇人訂艾莉版,個背包可以用
訂ed,應該用得掛

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-17-20, 03:14 PM   #447
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
https://www.hk01.com/%E9%81%8A%E6%88...92%81%E5%B7%AE

節錄
引用:
劇情:網上劇透大多為假 要自己玩先知

接下來說說大家最關心的劇情方面;相信有留意此作的玩家都知道因為事故,遊戲的CG影片遭到洩漏,劇透亦因而流出,而很多人在看完劇透之後都對本作劇情非常不滿,從而在網上引發一連串負評。

在通關遊戲之後筆者回去找所謂的「劇透」和「流出」;不知道大家看的是哪個版本(畢竟都流傳了一段時間),但如果你看的是在外國4ch留言版的版本(慎入)的話,筆者可以告訴你那個所謂「劇透」幾乎沒有一樣是準確的,除了人物名稱之外差不多無一正確。大概是這個所謂「劇透」流出之後,遊戲總監Neil Druckmann的公關表現又不夠好,對網民辛辣回應(不喜歡就不要買!)之餘又曾發出支持女權等「SJW」發言,才被無限上綱令負評進一步發酵。

但由於評測影片和文章發布的時候仍然在保密協議期間,筆者不能討論詳細劇情,因此就只說說個人對本作劇情的感想。

個人認為,遊戲的劇情和故事構成都很好:或者說不上驚天地泣鬼神精彩絕倫,但是個有著完整架構、脈絡和人物關係的故事。充其量是有一些展開你可能會有點奇怪 / 不太認同,可能會產生「為何要這樣做」或「這樣真的好嗎」的感覺;但正所謂聽故不要駁故,不是什麼問題。個人比較在意的是有些佔據劇情重要部份的角色不太討喜,令人有少許不夠入戲;但問題也就只有這樣了,此外一切皆好。

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-17-20, 03:44 PM   #448
holsety
http://www

劇透又要係錯,就咪鬼再睇啦。又驚劇透,又要睇,又要驚伏。

舊 06-17-20, 04:00 PM   #449
s3b21

引用:
作者: DevilElvis 查看文章
訂ed,應該用得掛
個背囊正正常常咁幾靚仔,而且過一陣就冇得買㗎啦
s3b21 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-17-20, 07:18 PM   #450
安安
God of Gamer

註冊日期: Jan 2002
youtube劇透中
安安 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[Wii] Wii Fit -Part II [you can weigh your pets!] 神祕人1號 電視遊戲討論版 52 06-19-09 10:32 PM
香港公園荷花 part II 加賀KAGA 照相館 0 07-29-07 10:39 PM
[NDS] 機戰W -Part II [已售] 神祕人1號 手提遊戲機討論版 693 03-16-07 04:09 PM
Maksim「變奏曲VARIATIONS PART I & II」 masaki Neo Music UNIVERSE 3 10-12-04 01:25 AM
MS DCOM RPC Patch Part II Rabbidas 手機資訊/電腦軟硬討論 5 09-16-03 11:22 PM

現在的時間是 02:43 PM

手機版 | APP版