Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 05-30-20, 11:50 PM   #1
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
NASA 搭 SpaceX

LIVE 中,好驚會出大事.....

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-31-20, 03:01 AM   #2
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
距離升空仲有20分鐘,希望到時天氣會良好,唔好好似上星期三咁因為多雲被逼延期。

自穿梭機退役後,9年嚟首次由美國本土火箭載人上太空,唔洗再靠俄國火箭。

而且仲係首次由私人企業火箭升空,成功嘅話就會係私人太空航業邁進一大步。SpaceX可能啲載人容量可以越整越多,大大減低升空成本,同埋唔會因為每4-8年換一次總統而令太空開發政策朝令夕改影響。

唔知我哋有生之年可唔可以見到廉價太空漫遊?

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-31-20, 03:44 AM   #3
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
恭喜升空成功,安全進入地球上空軌道

枝推進器主機分離後完美地垂直降落返地面嗰下真係百看不厭。呢啲垂直重返地球嘅推進器係可以循環再用,大大減低升空開支。

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-31-20, 04:16 AM   #4
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
下町火箭

聯想到 Netflix 最近嗰套 Space Force 添~

N年前嫌穿梭機都太貴,呢個技術好用;SpaceX 咁多次失敗今次拎返晒彩。

舊 05-31-20, 06:41 PM   #5
fmptsrhk
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2009
引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章
距離升空仲有20分鐘,希望到時天氣會良好,唔好好似上星期三咁因為多雲被逼延期。

自穿梭機退役後,9年嚟首次由美國本土火箭載人上太空,唔洗再靠俄國火箭。

而且仲係首次由私人企業火箭升空,成功嘅話就會係私人太空航業邁進一大步。SpaceX可能啲載人容量可以越整越多,大大減低升空成本,同埋唔會因為每4-8年換一次總統而令太空開發政策朝令夕改影響。

唔知我哋有生之年可唔可以見到廉價太空漫遊?
廉價太空漫遊 -> 其實都好大機會見到, 維珍集團旗下有間維珍銀河就搞緊

另外Amazon老闆都有間Blue Origin, 同NASA合作下一輪登月計劃

其實SpaceX既下一代載人船Starship都已經試射緊, 雖然暫時都fail左

美國重返太空既決心係好強, 而且今次係私人企業帶頭同NASA合作, 配合埋建設Space Force
想稱霸太空真係不是夢
fmptsrhk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-20, 12:56 PM   #6
kircheis
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2003
引用:
作者: fmptsrhk 查看文章
廉價太空漫遊 -> 其實都好大機會見到, 維珍集團旗下有間維珍銀河就搞緊

另外Amazon老闆都有間Blue Origin, 同NASA合作下一輪登月計劃

其實SpaceX既下一代載人船Starship都已經試射緊, 雖然暫時都fail左

美國重返太空既決心係好強, 而且今次係私人企業帶頭同NASA合作, 配合埋建設Space Force
想稱霸太空真係不是夢
廉價太空漫遊相信要等到starship成功先得,sn4先炸完無耐...那邊廂,阿爺都射咗支火箭放衛星! 太空事業應該是下一波髙增長新興行業了
空姐將來都要轉型上太空番工!

此篇文章於 06-02-20 01:02 PM 被 kircheis 編輯。
kircheis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-20, 10:13 PM   #7
Nelly
Ultimate Gamer

註冊日期: Oct 2008
spacex 一小步
歷史一大步

Nelly 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-03-20, 12:12 AM   #8
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
點先算「廉價」?大慨有生之年,點都唔會平得過飛去日本~

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
NASA:證實火星有流動的液態鹽水 蒼森.laio ~清談館~ 15 09-30-15 06:25 PM
NASA發現「外星細菌」 可在砒霜存活 ALEX CHOW 02專區 11 08-07-11 06:27 AM
NASA科學家發現宇宙生命體 ( ゚ω゚)? 學術文化綜合研討區 4 03-10-11 12:01 PM
[影壇] NASA選出最真實 & 最荒謬 科幻電影 [最真實: 變種異煞 Gattaca (1997)] [最荒謬: 2012 (2009)] ahleung 電影版 11 01-04-11 11:52 AM
NASA在地球發現新的生命体 12號四分衛 ~清談館~ 13 12-05-10 10:45 PM

現在的時間是 03:37 PM

手機版 | APP版