Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 飲食版

主題工具 顯示模式
舊 06-09-15, 11:53 PM   #951
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
而家呢個焦糖一定唔係以前個焦糖囉
1)邊有咁淺色
2)邊有咁硬
3)唔甜O既!

舊 06-13-15, 07:50 PM   #952
小草
God of Gamer
(╬ ̄皿 ̄)=○

註冊日期: Feb 2004
個$16 DOUBLE將軍究竟唔係間間有定個醬用晒,成日都食唔到

舊 06-13-15, 09:49 PM   #953
( ゚ω゚)?
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010

http://hk.apple.nextmedia.com/realti...50613/53850948

【恐怖】放家中6個鐘 豬柳蛋漢堡長滿蛆蟲

今晨10時許,居住在香港仔中心的張太到樓下麥當勞,購買了兩個豬柳蛋漢堡包,回家後兒子吃了一個,另一個留給女兒,遂未有拆開,用紙袋載着放在餐桌上,怎料6小時後,張太見女兒不想吃,自己邊睇電視邊咬了兩口後,惟感覺有點異樣,便放下揭開查看,竟發現長滿多條蛆蟲。

「覺得淡淡哋,同平時唔同,跟住望落去郁吓郁吓,一點點黑色,好似螞蟻咁,點知望真啲落去,咦……,跟住去廁所浪喉!」張太坦言曾放在微波爐內叮了20秒,估不到仍會有蟲,更大感驚嚇,直言全家暫時都不敢再買包。事後她告知丈夫,並通知食環署到家中取走「有蟲包」調查。

張太展示購買回家的豬柳蛋漢堡,有多條蛆蟲仍在蛋上爬行。(溫文學攝) (溫文學攝) 豬柳蛋漢堡包出現蛆蟲。(溫文學攝)
(溫文學攝)

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.

此篇文章於 06-13-15 09:57 PM 被 ( ゚ω゚)? 編輯。
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-14-15, 10:18 AM   #954
(=v=)b
    ↓青蛙馬沙↓

註冊日期: Nov 2005
XBox Live Gamertagnoel lai
Smile

引用:
作者: ( ゚ω゚)? 查看文章

http://hk.apple.nextmedia.com/realti...50613/53850948

【恐怖】放家中6個鐘 豬柳蛋漢堡長滿蛆蟲
煮熟之後先產卵~!?

任暴雨下 志向未倒下 雨傘是一朵朵的花 不枯也不散
(=v=)b 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-14-15, 11:35 AM   #955
haha3156
Ultimate Gamer
↓相良宗介(?)↓

引用:
作者: (=v=)b 查看文章
煮熟之後先產卵~!?
剛睇張相....好恐怖...

舊 06-14-15, 11:40 AM   #956
捲毛老爺

註冊日期: Nov 2007
3DS Friend Code4983 5603 1689
咁既天氣 打開個包放係度6個鐘 實出事啦
唔係比個雪櫃您做咩
捲毛老爺 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-14-15, 12:24 PM   #957
nameH
Ultimate Gamer

註冊日期: Mar 2005
3DS Friend Code3866 7960 0382
引用:
作者: 捲毛老爺 查看文章
咁既天氣 打開個包放係度6個鐘 實出事啦
唔係比個雪櫃您做咩
言則你覺得個包佈滿蛆蟲卵係好正常, 放置咁耐等佢地孵化左先食係果個人抵死?

GGen Blog: http://ameblo.jp/hemanameh/ 緊急更新!

曜日任務時間/素材表

GGen FB Fan Page

ID: 497 325 19
請輕輕的刷多9次招待
nameH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-14-15, 12:59 PM   #958
捲毛老爺

引用:
作者: nameH 查看文章
言則你覺得個包佈滿蛆蟲卵係好正常, 放置咁耐等佢地孵化左先食係果個人抵死?
絕對唔係

咁既天氣 蚊蟲咁多 無論個包有冇打開 就咁放係一個地方 唔放係雪櫃 6個鐘

氣味引烏蠅係外面生蛋 加上天氣咁熱 3X度成長速度增加 再爬入去都夠哂時間

自己有責任處理好 生 同 熟 既食物 電視講左幾廿年 唔係咁都唔識處理熟食呀?
舊 06-14-15, 04:12 PM   #959
kimtch

註冊日期: Mar 2008
PSN  IDkimtch
引用:
作者: 捲毛老爺 查看文章
絕對唔係

咁既天氣 蚊蟲咁多 無論個包有冇打開 就咁放係一個地方 唔放係雪櫃 6個鐘

氣味引烏蠅係外面生蛋 加上天氣咁熱 3X度成長速度增加 再爬入去都夠哂時間

自己有責任處理好 生 同 熟 既食物 電視講左幾廿年 唔係咁都唔識處理熟食呀?
其實係咪應該諗個包組裝既過程
既果D配件全部都係放係度任FLY 飛/產卵

個包唔係一般都會PACK好入晒紙先交到客人手上咩?

姐係個客貪過癮唔食放係係台就唔會有任何野包住...

此篇文章於 06-14-15 04:14 PM 被 kimtch 編輯。
kimtch 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-14-15, 06:20 PM   #960
捲毛老爺

引用:
作者: kimtch 查看文章
其實係咪應該諗個包組裝既過程
既果D配件全部都係放係度任FLY 飛/產卵

個包唔係一般都會PACK好入晒紙先交到客人手上咩?

姐係個客貪過癮唔食放係係台就唔會有任何野包住...
而家M記既手法係 即叫即煮 [唔知有冇退化啦]
我見
豬柳係放係一格格細爐度 焗/烤
蛋就當然係放係鐵板上煎
[tuen mun某分店可以見到上面煮既過程]
包就見唔到
兩樣都煮熟後 就連包,芝士 包裝 送客

[正常來講 ]
每次拎上手即時食 除左個包可能唔夠熱外 豬柳同蛋係熱既
即最低限度 再懶
蛋都會放係鐵板上keep warm
豬柳會keep係個細爐入面
咁照計冇咩機會烏蠅係個個狀況下去到生蛋
亦好少見m記入面有烏蠅 花式飛行[/正常來講 ]

[黑心諗法]
未煮既豬柳就咁開楊式 比烏蠅睇 示範單位 順便落訂 賣哂煮左個D 再放呢D入爐
蛋煮完 除便放一二面 比烏蠅 空降休息 有客叫再番熱
然後個客好死唔死 買左個已落哂訂既"單位"
買完後 過左半日 諗住"入伙 "
點知一入門口 就有烏蠅講 我落訂先架
[/黑心諗法]

至於個真實資料 係大家知既 只有買者 將個包放係屋企近6個鐘先食
事主先生對手 黑哂邊 [ 就我自私D諗佢住既環境 可能唔多乾淨]
醫生都用最正路既諗法 認為佢放得太耐所以有烏蠅生蛋

我都試過放豬柳蛋 半日冇食 冇試過有虫 但我放雪櫃 OR 入盒 唔會就咁放係台面囉
[我返熱係拆包 放爐再剪]

至於係咪真係食秒來源有問題 [我未去過香港仔個間]
定事主屋企乾唔乾淨野烏蠅 [又唔識佢]

買包花生睇下 有冇下半場啦[ 10次中9次冇]
舊 06-14-15, 06:33 PM   #961
kimtch

乜而家果d即叫即煮架咩
唔係煮完放落個tray度等?
舊 06-14-15, 06:40 PM   #962
JMi

註冊日期: Feb 2011
引用:
而家M記既手法係 即叫即煮 [唔知有冇退化啦]
我見
豬柳係放係一格格細爐度 焗/烤
返工出街定屋企附近去過十九幾間麥記 無試過豬柳蛋塊豬柳同蛋即叫即煎咁高興喎...
屯門真係乜鬼都有 邊間咁正我搵日去見識下 市中心鳴琴同蝴蝶我去過都唔覺咁型
引用:
至於個真實資料 係大家知既 只有買者 將個包放係屋企近6個鐘先食
事主先生對手 黑哂邊 [ 就我自私D諗佢住既環境 可能唔多乾淨
環境幾唔乾淨都唔係白痴到打開包裝比烏蠅嬲呀化
你睇下張相包裝紙仲係度 定D烏蠅己經進化到可以穿過包裝紙呢
JMi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-14-15, 06:52 PM   #963
Squall-Lucifer
懶人一個

註冊日期: Oct 2008
看到他煮........應該是安定?良景新墟富泰都應該看不到
另外麥記現時一大問題是食品在處理好到給個客中間會卡在執貨和水吧兩個地方一段時間,我成日見到有人鼓譟,指杯雪糕、汽水做好了成15分鐘都未給到個客,冰、雪糕都熔掉了

16冬、17冬、17春、17秋、18冬、19冬、19春、19夏、19秋、20桃之節句、20夏、20秋冬、21春、21夏、21秋、22冬、22春、22夏秋、23春、23夏、24春:21甲提督
18年3月、11月、12月、19年3月、4月、6月、11月、12月、20年5月、7月、11月、12月、21年5月、6月、11月、12月、22年3月、6月、11月、12月、23年5月、6月戰果提督,新艦尚缺:N/A
Squall-Lucifer 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-14-15, 07:00 PM   #964
JMi

引用:
作者: Squall-Lucifer 查看文章
看到他煮........應該是安定?良景新墟富泰都應該看不到
另外麥記現時一大問題是食品在處理好到給個客中間會卡在執貨和水吧兩個地方一段時間,我成日見到有人鼓譟,指杯雪糕、汽水做好了成15分鐘都未給到個客,冰、雪糕都熔掉了
而家呢套LOGISTIC執餐果個要OK醒先做到有效率
否則執執下中間有張單D野食要等 例如薯皇未炸起魚柳未上TRAY咁 就會亂晒
比起以前N條隊N個執餐係慳左人手 但同時犧牲埋先拎某幾樣食住等呢種彈性
外賣安排返最後先裝汽水同雪糕都應該會改善到既
舊 06-14-15, 07:32 PM   #965
Squall-Lucifer
懶人一個

註冊日期: Oct 2008
引用:
作者: JMi 查看文章
而家呢套LOGISTIC執餐果個要OK醒先做到有效率
否則執執下中間有張單D野食要等 例如薯皇未炸起魚柳未上TRAY咁 就會亂晒
比起以前N條隊N個執餐係慳左人手 但同時犧牲埋先拎某幾樣食住等呢種彈性
外賣安排返最後先裝汽水同雪糕都應該會改善到既
現在是執熟食一個人,飲品雪糕另一個人,很多時間是汽水咖啡雪糕都上到水吧了但熟食未到,這樣就卡住了,特別是星期日這個早晨全餐會全日發售的日子,11:00am轉水牌時,M記超混亂的

所以現在麥記是點餐給錢一條隊,等拿食物另一條隊,又慢又煩

16冬、17冬、17春、17秋、18冬、19冬、19春、19夏、19秋、20桃之節句、20夏、20秋冬、21春、21夏、21秋、22冬、22春、22夏秋、23春、23夏、24春:21甲提督
18年3月、11月、12月、19年3月、4月、6月、11月、12月、20年5月、7月、11月、12月、21年5月、6月、11月、12月、22年3月、6月、11月、12月、23年5月、6月戰果提督,新艦尚缺:N/A
Squall-Lucifer 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-14-15, 07:44 PM   #966
JMi

引用:
作者: Squall-Lucifer 查看文章
現在是執熟食一個人,飲品雪糕另一個人,很多時間是汽水咖啡雪糕都上到水吧了但熟食未到,這樣就卡住了,特別是星期日這個早晨全餐會全日發售的日子,11:00am轉水牌時,M記超混亂的

所以現在麥記是點餐給錢一條隊,等拿食物另一條隊,又慢又煩
係 所以溝通好重要 將原本一個人執晒成張單變左熟食同野飲雪糕分開左
個樽頸位通常都係熟食果邊 所以執熟食都要執埋生 lol

我屋企果邊雪榚等熟食的情況唔常見
因為有時會經理先比左個客 或者會見佢最後先裝杯雪糕
但有時係得一個人執餐 包整好左但執餐執唔切
我覺得裝汽水果個有時快手裝完都可以幫下手上餐按號碼丫
卡住左汽水裝得幾有效率都無意思架

又慢又煩呢下 都係因為蝕錢要cut cost就開發個system去精簡人手慳人工咁
最後會唔會客人流失導致慳不償失就唔知了
舊 06-15-15, 12:07 AM   #967
大破人間

註冊日期: Sep 2007
3DS Friend Code1564 3069 5250
我公司樓下間麥記成日都係汽水雪糕等熟食...

而且現在因為順NO執野, 我上星期先試過單點一杯焦糖新地, 負責雪糕既職員晨早就準備好左杯雪糕放在係度.
但將負責D野放上餐盤同按號碼的職員個邊因仲未輪到睇我張單, 就遲遲唔將杯雪糕拎俾我...

大家樂就掉返轉. 食早餐成鬼日成個餐執好, 就係唔俾杯汽水我
大破人間 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-15-15, 01:16 AM   #968
Rance
The One
ガハハ

PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
唔好搞埋哂D咩即整,好似以前咁收完錢即刻執野交比你走人根本係完美

舊 06-15-15, 03:16 AM   #969
assy
Game Master

註冊日期: Jun 2002
PSN  IDweh2cat
由蛋變蛆要半日以上
快極都唔會係個屋企飛入去咁快孵到出黎
真係無見過蛋係即煎,可能隔夜都唔定

舊 06-15-15, 03:26 AM   #970
JMi

引用:
作者: Rance 查看文章
唔好搞埋哂D咩即整,好似以前咁收完錢即刻執野交比你走人根本係完美
中上環有D分店繁忙時間仲係會以前咁整定D飽
就快OUT先叫入面整

但市面大部分都轉左幾年係ORDER左先夾個飽
個飽烘過暖D係好食D
舊 06-15-15, 11:02 AM   #971
kimtch

引用:
作者: Rance 查看文章
好懷念最初係 比錢, 等佢比埋你先走果種排隊
注意唔係講緊比錢然後排另一條隊拎野果種
舊 06-15-15, 11:21 AM   #972
fami~yan
Game Master

註冊日期: Nov 2009
Nintendo Switch ID302513154147
PSN  IDfami-yan
我係M記做果短短一個月,我都係頂唔到啲蛋陣臭味......而家睇番單新聞,又諗番起果陣味....

FGO 009 862 141
非洲人...
fami~yan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-16-15, 12:07 PM   #973
ben wai
Game Master
ゆがみねぇな

註冊日期: Feb 2004
PSN  IDDOP169WI
XBox Live GamertagDOP169WI
系統化但人不是系統就做乜都係嘥氣

舊 06-16-15, 02:23 PM   #974
LR猫
ˊ_>ˋ

註冊日期: Dec 2007
PSN  IDLucifeRyan
引用:
作者: kimtch 查看文章
好懷念最初係 比錢, 等佢比埋你先走果種排隊
注意唔係講緊比錢然後排另一條隊拎野果種
但呢種排隊,啲食物一定係整定先

三國志大戰 ic:銀猫
鏟手遊保平安
LR猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-16-15, 03:43 PM   #975
大破人間

註冊日期: Sep 2007
3DS Friend Code1564 3069 5250
引用:
作者: LR猫 查看文章
但呢種排隊,啲食物一定係整定先
其實我覺得分別唔算大...

以前係整好, 夾埋一齊, 放入暖櫃, 有人order就拎俾佢.

現在係整好D蛋同扒, 放入暖櫃, 有人order就夾埋一齊拎俾佢.

事實上兩個方法D野都唔熱, 最多得個暖字, 而且一樣唔新鮮.

我覺得最新鮮既係"比錢, 等佢比埋你先走"個種排隊時, 再特別order"走菜/走醬"之類的漢堡.

咁先可以有熱辣辣既雞腿包....

而家已經無了
大破人間 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
( 原創)水色之都VOL.2 (感謝圖,vol.3的情報) 五木★ Cosplay同人MIX討論區 7 02-15-08 01:39 AM
車路士球迷會Vol.9 ﹝~ 請到 Vol.10 討論 ~﹞ 柴崎幸 球會討論區 1003 07-02-07 09:17 PM
AC Milan 球迷會Vol.4 ﹝~ 請到 Vol.5 繼續討論!~﹞ 柴崎幸 球會討論區 1000 12-22-06 04:23 PM
AC Milan 球迷會Vol.2 ﹝~ 請到Vol.3 繼續討論 ~﹞ 柴崎幸 體育版 1002 01-23-06 12:22 AM

現在的時間是 05:19 AM

手機版 | APP版