Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 10-19-21, 04:57 PM   #1
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
Black Panther: Wakanda Forever |黑豹2:瓦干達萬歲 (2022-11-11)

開住個位先,只知拍緊~

此篇文章於 07-24-22 01:34 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-24-22, 01:33 PM   #2
肉羊哩咖
griffin611

英語引人予告:

舊 07-24-22, 08:37 PM   #3
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
英語引人予告:
好似配角坐正變主角咁

聽阿媽咁講,佢個天才細妹會死?

Ironheart好 hea

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-25-22, 12:24 PM   #4
yuhchan5
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2008
PSN  IDmartinchan1986
XBox Live GamertagMrMidatumn
(個人認為)個預告係依幾年最好...
yuhchan5 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-12-22, 11:15 PM   #5
Dangerous-boy
D-boy

註冊日期: May 2011
引用:
《黑豹2:瓦甘達萬歲》作為漫威2022年最後一部電影,同時也是MCU第四階段最後一部電影,將為我們引入漫畫中一位著名角色——潛水人納摩,由墨西哥男星泰諾克·烏爾塔飾演。

不過與原作稍顯不同,《黑豹2》改編了納摩的角色背景,將亞特蘭提斯修改成了瑪雅神話中的海底王國塔洛肯,納摩也被賦予了瑪雅系的角色外形,但不變的是,納摩將作為電影的反派登場。

在今年的SDCC2022上首次亮相後,粉絲都為能在銀幕上目睹納摩和黑豹的對決感到興奮,然而令人沒有想到的是,就在漫展結束後,《黑豹2》劇組卻緊急宣布進行重拍。至於理由,則和納摩有關。

根據墨西哥W 電台報導,納摩的扮演者泰諾克·烏爾塔透露,《黑豹2:瓦甘達萬歲》在聖地亞哥動漫展之後就重新投入了拍攝,演員透露了電影拍攝的一些細節。

韋爾塔在採訪中表示:“正如大家看到的,我們重新投入了緊張的拍攝中,事實上,在漫展結束的同一天,我們就被叫回工作室繼續工作,所以我們其實沒有那麼多空閒時間,一切都沒有變化,他們告訴我們,一些片段必須改變,我們又增加了許多細節,一些新的背景框架,我感覺我似乎拍了另外一部電影,因為許多情節我又拍了一遍,但是細節完全不同。”

不過泰諾克·烏爾塔還是向粉絲們保證,《黑豹2》的重拍不會影響到電影的上映:“所以,一切都很順利,一切都緊緊有條,我感到非常高興、平靜和滿足。我的意思是,最終我們會得到成功,到時候我們會一起享受成果,對吧?(笑)”

而根據相關人士透露,《黑豹2》之所以要重拍,是因為電影進行了新一輪的試映,但是收到的反響似乎有待改進,尤其是關於電影反派納摩的一些細節上,有許多需要修改的地方,據悉這些改動可能涉及到電影整體,因此需要第一時間進行重拍。

根據透露,這次重拍將主要拍攝更多特諾克·韋爾塔所飾演的納摩的片段,而瓦甘達方面,蘇里和奧克耶的許多片段也被修改了,其中就包括了大量曾出現在首支預告中的畫面。

考慮到重拍一直是漫威電影的普遍行為,在最近上映的《雷神4:愛與雷霆》也進行了大量的補拍/重拍,只是《黑豹2》重拍的時間也過倉促,距離電影上映僅有3個月的時間,拍攝後還需要後期製作,不知道最終是否能夠趕上11月登陸院線。

對於重拍的細節目前還沒有透露更多,目前僅透露了,首支預告中大約會有5%的片段會經歷重拍,與正式上映版會有很大的不同,大概到時候又會被粉絲直呼“預告騙”了。

《黑豹2:瓦甘達萬歲》將於11 月11 日星期五在北美影院上映。
自從奇異博士2後,套套都重拍
Dangerous-boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-22-22, 12:15 AM   #6
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: Dangerous-boy 查看文章
自從奇異博士2後,套套都重拍
趁而家靜返少少,講解一下:

其實捕拍重拍係好「正常」,有時拍拍埋埋啲片斷,點剪點砌都搞唔掂,或者試片反應唔理想,就要補拍,甚至重拍部份,而家啲拍法,一開始係預咗筆蓆時間資源會咁做,好唔好唔會判斷。當然一個唔好彩,大鑊到好似 Justice League 咁款,就無計啦,好在唔係常見。

另一個原因,就係嗰單「不明來歷,靠空氣傳播」嘅病毒,一劑 lock down 搞鬼亂晒啲映期,好似《奇異醫生2》(明明係 MD,唔知點解譯鬼咗係博士),佢原本後出過 NWH 嘅,本應可以叫 Sony 擺後啲套 NWH,點知 Sony 死都唔肯,所以兩套都要重拍好多主要情節 -- 好似《奇2》出場嗰個女仔,原本個計劃係嚮 NWH 首次登場,由佢帶兩個經典角式登場,當個次序調轉咗,兩套都要大改,無辦法就係要重拍。

舊 10-03-22, 09:37 PM   #7
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
睇片覺得係黑人女權電影咁款…

舊 10-03-22, 10:31 PM   #8
肉羊哩咖
griffin611

特技有啲位真係……似乎仲未肯講邊個著套杉,斷估同謠傳差唔多。

舊 10-03-22, 11:12 PM   #9
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
港字

https://www.youtube.com/watch?v=QRs9vDGx8S4

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-11-22, 03:02 AM   #10
肉羊哩咖
griffin611

玩具又唔小心透咗,舖就留返畀啲老細,不過似乎中咗某部份謠傳⋯⋯⋯⋯

舊 11-09-22, 06:03 PM   #11
鐵之侍

註冊日期: Apr 2005
比今年另外兩套Mcu電影好看多了,作為第四階段收尾算可以收貨

在失去國王的情況下製作人算是盡力做一個補救安排了,縱使不是最完滿的做法但尚算可以接受

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-09-22, 09:21 PM   #12
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
溫馨提示:今集片尾彩蛋會喺中間出現,睇完可以走得

自蜘蛛俠NWH後,呢套係Phase 4最好睇嘅一集。

Black Widow由於係前傳所以冇乜故事發展

尚氣主要睇梁朝偉,故仔算OK但冇乜驚喜。

Eternals係悶到嘔。

而大家最期待嘅Doctor Strange 2 + 雷神4 雷聲大雨聲少

所以Phase 4可以高潮結束都算係好事。

Story

Chadwick Boseman不幸離世,MCU決定比T'Challa都一齊陪葬。

喺主角被逼食便當後,編劇都依然可以將故仔發展得咁精彩真係非常難得。

Wakanda雖然係黑科技強國,但幾百年嚟鎖國嘅代價係佢冇乜盟友,相反各國(包括美國)都對佢嘅泛合金虎視眈眈。

而家仲突然彈出一個海底神秘王國,Talocan(原作係古代先進文明亞特蘭蒂斯,MCU變成中美文明生還者)同Wakanda一樣靠泛合金建立黑科技。

兩大黑科技王國大戰打到你死我活,相反超級強國美國就只係路人甲一個

最大驚喜係今集介紹鐵甲佬接班人Ironheart。之前都聽過會有Disney+劇集,但完全冇留意到佢會今集首度亮相。單係見到鐵甲戰衣重現MCU銀幕都已經令人興奮,雖然已經唔再係Tony製造。

另一個彩蛋係 Michael B. Jordan 返嚟客串 Killmonger 代表 Shuri 心裡面渴望復仇嘅影子亦係一個。

到最後Shuri決定唔殺死Namor同佢結盟,同Civil War時佢阿哥決定唔再被仇恨沖昏頭腦生擒Zemo相映成趣。

最重要係Namor係MCU首個自稱「Mutant」嘅角色,為及後介紹X-Men舖路做好準備

此篇文章於 11-09-22 09:32 PM 被 Kinny Riddle 編輯。
Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-10-22, 08:11 AM   #13
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
睇完,感覺一半半咁,基本上係紀念王兄之死,成套個tone都比較灰,又比較多實際冇乜作用嘅文戲埸口,其實剪到兩個鐘左右已經小好多悶場;豹妹同尼瑪個外型都唔夠壓場,真係冇主角同main villains 氣場;還好尼瑪個海底王國係IMAX全畫幅之下係幾靚,啲打鬥同CG都還好,不過比較之下同樣文戲多嘅eternals各方面都比呢套好睇好多

C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-10-22, 12:33 PM   #14
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
如果eternals仲好睇過呢套.......真係等D+算。

舊 11-10-22, 03:37 PM   #15
Game Master

引用:
作者: wing 查看文章
如果eternals仲好睇過呢套.......真係等D+算。
喂,唔好亂聽人講啦。Eternals好睇過呢套?冇嘢吓?點都唔會差過Eternals啦。

舊 11-10-22, 03:40 PM   #16
wing
格鬥低手

引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章
喂,唔好亂聽人講啦。Eternals好睇過呢套?冇嘢吓?點都唔會差過Eternals啦。
呢套唔知, Eternals我覺得麻麻但又未到垃圾, 好過thor4同ds2

舊 11-10-22, 04:00 PM   #17
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
一句,值唔值imax?
聽日睇完再講
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-10-22, 07:08 PM   #18
C.Ryo
Game Master

Nintendo Switch ID4426 5495 5212
IMAX大場面有專屬畫幅睇得多啲,又片長較長都算ok嘅,不過阿Namor同個海景又比唔上別家Aquaman咁型同華麗,Shuri 又唔夠主角氣場,啲大場面打鬥ok但並不太入腦,上個月番睇avata 4k Imax啲打鬥大場面好睇好多,同場觀眾好多都睇到玩手機又成日睇錶,我算頂到悶戲都睇咗兩下錶,反而我睇Eternals唔覺悶,可能藝術感同節奏感較好掛? 所以今次呢套個人覺得都只係可以一看嘅級數,叫做睇下豹妹點走出佢個粵語殘片式ptsd setup, 同帶出幾個之後用落D+嘅角色咁

不過睇戲感受始終都係會個個人唔同嘅

舊 11-11-22, 07:18 PM   #19
Game Master

引用:
作者: wing 查看文章
呢套唔知, Eternals我覺得麻麻但又未到垃圾, 好過thor4同ds2
我冇話Eternals差過Thor 4 同 DS2, 但BP2係肯定好睇過Eternals多多聲囉。

舊 11-14-22, 12:55 AM   #20
豪傑公子

註冊日期: Jan 2005
睇完,係唔錯嘅,叫做喺主角演員離世之下仍然寫到一個唔錯嘅故事
不過就真係可以短少少,雖然不致於會睇到瞓不過就連我一個睇戲向來集中嘅朋友都忍唔住望錶
我個人覺得NO WAY HOME仍然係PHASE 4最好睇嘅電影

舊 11-14-22, 09:37 AM   #21
Eking

註冊日期: Feb 2006
Eternals 唔差, 但係BP2真係情感滿載點都有加分~

舊 11-14-22, 01:54 PM   #22
怪盜小G
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
最討厭D有仇不殺既主角

怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-14-22, 05:57 PM   #23
C.Ryo
Game Master

引用:
作者: 怪盜小G 查看文章
最討厭D有仇不殺既主角
唔...

應該係人造心形花花有bug? 搞到Shuri 嘅豹神冥界face time連錯線比表哥, 但王母又有本事喺Shuri 準備落刀殺肥魚人時及時急call到清醒啊女叫佢停手

其實都仲有一堆吐槽點, 要玩serious 劇情其實係勁odd

舊 11-14-22, 09:00 PM   #24
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
Black Panther: Wakanda Forever 《黑豹2:瓦干達萬歲》

睇咗Black Panther: Wakanda Forever 《黑豹2:瓦干達萬歲》,
MCU Phase 4淨係睇咗呢套同Spider-Man: No Way Home咋,
不過,呢套戲同其他MCU作品無乜關連咁,應該無乜影響吧?

一開場就死咗,吓…
點死㗎?病死的(COVID-19?!)

似乎非洲都興白事當紅事辦,
睇班舞者笑容燦爛到以為笑喪…

得主家披麻戴孝哭喪中咁

鐘意睇呢套戲入面的高科技部族大戰,
d戰衣又玩民族風,配樂又正~!

基本上今次係Black Panther 1性轉換版咁款,
只係事件次序唔同咁款。

今集Shuri雄性化得好緊要,
回憶畫面入面仲係面仔圓圓可愛look,
點估到宜家操肌操到塊面都方晒…

太后身形咁fit,感覺可以再戰十年咁,
本身期待過佢上前線戰鬥,可惜無。

個天才女科學家可以接任做Iron Man,Iron Woman/Iron Girl?

海底城果幕,心諗人口咁多,點解決係水中排泄物呢個問題呢?
可能大海係活水唔同魚缸,一屙就沖走晒無手尾跟。

海底人的坐騎有鯨魚同殺人鯨,
但就無鯊魚,可能只能控制哺乳類動物?

第二代Black Panther差唔多到最後大戰前先正式登場,
Michael B. Jordan太有型了,
如果第一集搵佢做第一代Black Panther就更好了。

原來片尾彩蛋就只得Rihanna唱完Lift Me Up之後果一段,
不過,戲院入面的觀眾都無走,
一齊睇晒製作名單到戲院開大燈先走。

叫我大嫂啦,叫姑姐啦~!
拜年咩?

https://www.imdb.com/title/tt9114286/

https://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E9%B...90%AC%E6%AD%B2]

Black Panther: Wakanda Forever Movie Clip - Lab Attack (2022)
https://youtu.be/tF5xgOBrOLw

Black Panther: Wakanda Forever Movie Clip - Namor (2022)
https://youtu.be/gzqHcD53naY

Black Panther: Wakanda Forever Movie Clip - You Brought a Spear in Here? (2022)
https://youtu.be/YbX8_4mKSTQ

Black Panther: Wakanda Forever Exclusive Movie Clip - Wakanda Defends (2022)
https://youtu.be/ICdwbEu6_hg

Rihanna - Lift Me Up (From Black Panther: Wakanda Forever)
https://youtu.be/Mx_OexsUI2M

Black Panther in 4 Minutes | Marvel Phase 3 Recap
https://youtu.be/q8x4ujLIvEw

此篇文章於 11-15-22 01:03 PM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-14-22, 09:07 PM   #25
wing
格鬥低手

引用:
作者: IDGAF 查看文章

一開場就死咗,吓…
點死㗎?病死的(COVID-19?!)
癌症...........

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[西片] Black panther ︱黑豹 (2018年2月16日) 信長 電影版 111 07-24-22 09:47 AM
[西片] Mission Impossible 7 (2022-05-07) 肉羊哩咖 電影版 4 04-22-21 04:02 PM
Faster. Stronger. Safer. The New Panther. (長文, 多圖注意) Super Bus 收藏品討論版 0 09-10-15 01:57 PM
決定時刻~ 2018&2022 世界杯主辦 Montella 體育版 57 12-11-10 02:20 PM
Pink Panther 異.仔 電影版 12 04-25-06 05:46 PM

現在的時間是 06:23 AM

手機版 | APP版