Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 01-14-14, 05:05 PM   #51
ricky828
Senior Gamer
三眼

註冊日期: Jan 2011
PSN  IDricky82828
引用:
作者: sorlohk 查看文章
樹頂個個真心難 又無得無限 retry 下下無晒 HP 就要由頭玩過 好灰
凌空石級個個數住拍子記住左右元玩返一頭半個鐘都OK 玩完個 MAP 有 114% 咁搞笑
反而凌空石級就好快過到,最難都仲係樹頂
玩玩下先發覺要夾時間用goat fly+切換會穩啲

ricky828 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-14-14, 05:43 PM   #52
sorlohk
Insane Gamer

註冊日期: Jul 2007
PSN  IDalfredmoody
引用:
作者: ricky828 查看文章
反而凌空石級就好快過到,最難都仲係樹頂
玩玩下先發覺要夾時間用goat fly+切換會穩啲
我有 d 後悔一野揀左 hard 黎玩
而家爭樹頂個 orbs (呢個唔知同難度有無關 會唔會扣少 d 血) 同個三層地牢挑戰
個手制個圓圈已經有 d short short 地
sorlohk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-14-14, 07:55 PM   #53
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
引用:
原來有方法可以直接clear Hard Mode拎埋白金...
但此Bug會破壞平衡性,喜歡挑戰就唔好用了

Bug:可以直接去到Hard Mode Final Boss前

用遊戲最新版本去clear normal mode,清哂所有獎盃、拎哂骷髏骨同心先
跟住將儲檔備份,放上PSN+
將遊戲完全Delete,重新上PS STORE下載,但不要下載更新檔1.03
從PSN+下載回儲檔
之後去返主畫面,按continue重新入game,應該會去返打Final Boss前,跟住Exit回主畫面
開新遊戲,選擇Hard,系統會問你會洗save,繼唔繼續?選擇No
主畫面按Option,再Cancel出返去
跟住按continue重新入game,按select開地圖睇下左上角有無show Hard

恭喜你,已經入到Hard mode Final Boss前,直接打完Final Boss就可以拎最後一個金盃同白金達成

如果你係normal mode全清既話,你只可以頂到Final Boss三下,所以唔好貪刀,慢慢打

試咗,真係得喎~!

不過,如果隻GAME係XBLA版,我就唔會用呢個方法了,
因為XBOX 360果邊只有隻GAME唔係最新版,就會斷你線,
期間拎到的成就都唔會有時間記錄,
係GAME迷之間會認定呢堆無時間記錄的成就為改SAVE之類的成果,
但估唔到PSN GAME,係斷開PSN連線期間拎到的獎盃都一樣有時間記錄,
咁咪可以對外宣稱係堅打返嚟的成果?! (定係都有破綻,可以分別到?)

總之,THX~!

舊 01-15-14, 09:32 AM   #54
ricky828
三眼

引用:
作者: LEGOCAPTOR 查看文章
試咗,真係得喎~!

不過,如果隻GAME係XBLA版,我就唔會用呢個方法了,
因為XBOX 360果邊只有隻GAME唔係最新版,就會斷你線,
期間拎到的成就都唔會有時間記錄,
係GAME迷之間會認定呢堆無時間記錄的成就為改SAVE之類的成果,
但估唔到PSN GAME,係斷開PSN連線期間拎到的獎盃都一樣有時間記錄,
咁咪可以對外宣稱係堅打返嚟的成果?! (定係都有破綻,可以分別到?)

總之,THX~!

其實要睇下個別既GAME
可能呢隻GAME既BUG真係比較多 (1.03既SAVE可以對下用落1.00)

我第一隻玩NORMAL MODE打BOSS時
唔知點解會俾佢吸左埋去變了右攻左、企正王既下邊 (明明主角是左攻右)
隻王就打唔到我...

舊 01-15-14, 10:04 AM   #55
now_loading
God of Gamer
VanHelsing

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDN0W_L0ADlNG
XBox Live Gamertagdiabloex2
見咁多人過到, 我都要努力煲下

一陣用Vita 試bug 先.....
now_loading 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-15-14, 11:03 AM   #56
sorlohk

引用:
作者: now_loading 查看文章

vita 可以齋 delete patch 咩?
隻 game 一 download 落黎已經 patch 左, 唔似 PS3 可以揀 patch delete
舊 01-15-14, 11:13 AM   #57
now_loading
VanHelsing

樓上講成隻game delete 跟住download 唔update, 不過我唔知vita download 落黎係ver. 幾, 所以試下
舊 01-15-14, 11:16 AM   #58
whassupbun
Ultimate Gamer

註冊日期: Jul 2010
PSN  IDwhassupbun
XBox Live Gamertagwhassupbun
引用:

再比D耐性就得 你去到哩關已經成功左一半

反而樹頂我覺得好易, 尤其是最尾果part, 一take過, 凌空石級就真係搞左好耐, 唔記得大半日定一兩日

但整體黎計哩隻我覺得已經唔算最難, 隻Rayman Origins我真係白金唔到 仲未計Super Meat Boy果D
不過玩得多D 遇神殺神既game, 間唔中玩下哩D有挑戰性都好正

whassupbun 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-15-14, 11:40 AM   #59
ricky828
三眼

引用:
作者: sorlohk 查看文章
vita 可以齋 delete patch 咩?
隻 game 一 download 落黎已經 patch 左, 唔似 PS3 可以揀 patch delete
你按下載果陣會下載1.00同埋PATCH 1.03
你按取消1.03果個下載就得
導入左SAVE後先開GAME,會話俾你聽有PATCH,你按OK可以SKIP過
唔好入到GAME後先係入邊下載返個SAVE

舊 01-15-14, 09:09 PM   #60
now_loading
VanHelsing

引用:
作者: whassupbun 查看文章
即係超多凌空石級會消失果度?

我喺果度都玩到想死, 最慘係有一次成功過到, 有兩道門, 一道入住去攞面具, 一道就出番外面, 我入錯門出番去, 之後要再玩過石磚果part
見到個主角跌番出去外面果一刻成個腦空白左
已過,你唔講我都可能被好奇心引左去睇細門先

真係跳過十秒鐘,練左成個鐘

此篇文章於 01-15-14 09:11 PM 被 now_loading 編輯。
舊 01-15-14, 10:43 PM   #61
Nakayo

註冊日期: Oct 2010
PSN  IDnakayoshi_ro
XBox Live Gamertaglovelesscat
引用:
再比D耐性就得 你去到哩關已經成功左一半

反而樹頂我覺得好易, 尤其是最尾果part, 一take過, 凌空石級就真係搞左好耐, 唔記得大半日定一兩日

但整體黎計哩隻我覺得已經唔算最難, 隻Rayman Origins我真係白金唔到 仲未計Super Meat Boy果D
不過玩得多D 遇神殺神既game, 間唔中玩下哩D有挑戰性都好正
比起哩隻,Rayman Origins真係堅難~
一版重玩N次至得~
Nakayo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-15-14, 10:54 PM   #62
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
引用:

引用:
作者: Nakayo 查看文章
比起哩隻,Rayman Origins真係堅難~
一版重玩N次至得~
Rayman Origins,我反而100% 1000G到,手機果隻Rayman Jungle Run的成就就真係搞佢唔掂…
http://www.trueachievements.com/Raym...gamerid=350803
呢隻Guacamelee個難度其實適中,玩的過程遇到唯一的小問題,就係個手掣設計R2掣位太易唔小心按錯發動…

舊 01-16-14, 08:45 AM   #63
Nakayo

註冊日期: Oct 2010
PSN  IDnakayoshi_ro
XBox Live Gamertaglovelesscat
引用:
作者: LEGOCAPTOR 查看文章
Rayman Origins,我反而100% 1000G到,手機果隻Rayman Jungle Run的成就就真係搞佢唔掂…
http://www.trueachievements.com/Raym...gamerid=350803
呢隻Guacamelee個難度其實適中,玩的過程遇到唯一的小問題,就係個手掣設計R2掣位太易唔小心按錯發動…
兩隻我都白金左,plus+free game download,
Guacamelee果種keep住喪開盃嘅感覺好爽,
可能係哩個原因,令我keep住中毒玩落下
Nakayo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-16-14, 09:18 AM   #64
ricky828
三眼

引用:
作者: Nakayo 查看文章
兩隻我都白金左,plus+free game download,
Guacamelee果種keep住喪開盃嘅感覺好爽,
可能係哩個原因,令我keep住中毒玩落下
仲有連擊combo既快感

有晚我專登搵隻開左顏色盾既小怪黎刷combo,兩下兩下咁打佢,佢又還唔到拖,好正﹗XD

舊 01-16-14, 09:48 AM   #65
now_loading
VanHelsing

去到上樹, 會扣血又唔同難 頭已洗濕, 老虎都要上

隻手好辛苦, 都係開PS3 玩..
舊 01-16-14, 09:50 AM   #66
whassupbun
Ultimate Gamer

註冊日期: Jul 2010
PSN  IDwhassupbun
XBox Live Gamertagwhassupbun
引用:
仲有連擊combo既快感

有晚我專登搵隻開左顏色盾既小怪黎刷combo,兩下兩下咁打佢,佢又還唔到拖,好正﹗XD
頂講講下真係想買埋個DLC, 究竟有冇人買左? 有幾多內容?

去隻雞仔個道場練combo真係好正, 對白又搞笑, 而且真係練到招, 一隻2D橫向動作game有咁有深度既連技系統真係少有

仲有一part係一層層打落去好似無限地獄咁果part又係好正

總之平衡得好好, 要玩platforming考技術, 佢又有; 要玩格鬥combo, 佢又有

引用:
已過,你唔講我都可能被好奇心引左去睇細門先

真係跳過十秒鐘,練左成個鐘
恭喜
好奇心壞事, 玩慣所有game都係, 叫你去指定地點, 一定兜勻晒其他房先, 攞齊野先入目的地, 就係哩個心態搞到我果時中招

此篇文章於 01-16-14 10:07 AM 被 whassupbun 編輯。
whassupbun 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-16-14, 10:06 AM   #67
now_loading
VanHelsing

但通常收集野都放果D 位 XD
舊 01-16-14, 11:18 AM   #68
ricky828
三眼

引用:
頂講講下真係想買埋個DLC, 究竟有冇人買左? 有幾多內容?

去隻雞仔個道場練combo真係好正, 對白又搞笑, 而且真係練到招, 一隻2D橫向動作game有咁有深度既連技系統真係少有

仲有一part係一層層打落去好似無限地獄咁果part又係好正

總之平衡得好好, 要玩platforming考技術, 佢又有; 要玩格鬥combo, 佢又有

恭喜
好奇心壞事, 玩慣所有game都係, 叫你去指定地點, 一定兜勻晒其他房先, 攞齊野先入目的地, 就係哩個心態搞到我果時中招
一層層打落去果度真心好玩,我自己玩左兩三次先收手

引用:
去到上樹, 會扣血又唔同難 頭已洗濕, 老虎都要上

隻手好辛苦, 都係開PS3 玩..
上樹頂果part,我都係用返PS3過,PSV好難,一來MON細,二來操控無手掣咁隨心

舊 01-16-14, 11:35 AM   #69
sorlohk

引用:

恭喜
skin pack 純為白金, 唔同裝有唔同好處同 LIMIT, 好少野玩
level pack 有 15 關, 都幾挑戰下, 個三十幾蚊抵俾的

好奇心都攪到我用飛雞開晒 100% map, 雖然無成就的
舊 01-16-14, 02:30 PM   #70
now_loading
VanHelsing

引用:

上樹頂果part,我都係用返PS3過,PSV好難,一來MON細,二來操控無手掣咁隨心
睇完youtube 想縮沙
舊 01-16-14, 03:10 PM   #71
ricky828
三眼

引用:
當訓練下自己既反應同節奏感都幾好﹗快D一齊拎埋白金啦

舊 01-16-14, 08:55 PM   #72
sorlohk

引用:
youtube 尾段用個難玩既方法
學上面講飛過去易過跳黎跳去
舊 01-17-14, 10:56 AM   #73
sorlohk

download 左個 devil playground level DLC, $22, 好好玩喎
多左 17 個 挑戰關, 要用特定時間或者條件過排, 好有挑戰性, 係略嫌短左 D, 通常都係 1-2 分鐘完成一關
就當係 $22(+$14 另一個 DLC) = $36 玩隻 PSV indie game 都抵啦
舊 01-17-14, 02:21 PM   #74
now_loading
VanHelsing

引用:
當訓練下自己既反應同節奏感都幾好﹗快D一齊拎埋白金啦

中左個 收集100%拿唔到杯的bugs, 跟住downgrade 去1.0 先知係Tule Tree 只得90%, 當完成100% 時升番去1.3 就會係11X%
舊 01-17-14, 02:22 PM   #75
ricky828
三眼

引用:

中左個 收集100%拿唔到杯的bugs, 跟住downgrade 去1.0 先知係Tule Tree 只得90%, 當完成100% 時升番去1.3 就會係11X%
我直接用1.3打爆哂normal mode,好似無你講既問題

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[PSV] Guacamelee [香港PSN已售,PS3 Cross Buy/Save] - Mutant Blobs廠又一巨獻,神力面具兄貴平行世界劈友救女 (vita單打) ( ゚ω゚)? 手提遊戲機討論版 16 05-10-13 09:37 AM

現在的時間是 05:00 PM

手機版 | APP版