Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > 收藏品討論版

主題工具 顯示模式
舊 07-07-21, 07:47 AM   #1026
Terry仔
God of Gamer

註冊日期: Feb 2003
手榴彈泵連筆,有咩缺點?(淨化噴灰)
易唔易洗?
Terry仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-07-21, 07:49 PM   #1027
HAKAIDER
neet 人生~~~

註冊日期: Jun 2002
XBox Live GamertagHAKAIDER 99
引用:
作者: Terry仔 查看文章
手榴彈泵連筆,有咩缺點?(淨化噴灰)
易唔易洗?
氣壓不足 > 霧化不足噴出黎油漆微點不夠幼細

依張相右邊件甲就係用係手榴彈泵 + 0.4mm 噴

左邊件甲就係用大風泵 (15psi) + 0.5mm 噴

你可以見到大風壓下, 就算用0.5 噴出黎都滑過0.4

/O/
    (
  <\
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
貴介公子 一刀兩斷
HAKAIDER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-17-21, 10:03 PM   #1028
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
整到出到書

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-22-21, 09:25 PM   #1029
HAKAIDER
neet 人生~~~

青22号個示範好實用~~~

低發色度的Finisher's 的Maroon 色用相返色相的緑色去調深

就可以溝深色之餘増加發色度...............

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷
舊 07-24-21, 09:33 PM   #1030
Terry仔

有冇人試過大陸 匠域 出嘅底灰.
效果同mr hobby 1500灰 有乜分別?

另外,mr hobby 樽裝灰可唔可以用 匠域出嘅開油水?
舊 07-24-21, 09:58 PM   #1031
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:

郡氏嘅1500係最滑嘅灰,通常用嚟上GK用(不過依家啲人都直接用金屬透明底油)
GAIA之類其他的大概就1000左右
匠域冇用過

開油水的話基本上都通用,只係陣味有幾臭而已
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-25-21, 08:09 AM   #1032
HAKAIDER
neet 人生~~~

引用:

只要係 "硝基漆" ................也可以稱為ラッカー糸 (清漆糸)

各廠開油水都可以共用

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷
舊 07-25-21, 08:28 AM   #1033
HAKAIDER
neet 人生~~~

引用:
作者: 野良猫 查看文章
郡氏嘅1500係最滑嘅灰,通常用嚟上GK用(不過依家啲人都直接用金屬透明底油)
GAIA之類其他的大概就1000左右
匠域冇用過

開油水的話基本上都通用,只係陣味有幾臭而已
最滑嘅灰應該係Finisher's

不過香港好似無咩地方有賣

至於GK 其實也不太需要噴金屬透明底油...........只要洗浄脱模劑就可以

除非算玩白PU 件 / 透明cast 件用成型色直接上色, 唔噴底灰底油

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷
舊 07-25-21, 10:09 AM   #1034
Terry仔

唔該晒兩位
舊 07-25-21, 10:33 AM   #1035
野良猫
肥倫

引用:
作者: HAKAIDER 查看文章
最滑嘅灰應該係Finisher's

不過香港好似無咩地方有賣
哩隻牌子HK較常見嘅應該得YM
不過淘佬都唔少

L SIZE要過百真係有啲卻步
又要用佢專用開油水先出到最好效果

底油唔想太講究
反正真係想滑嘅最多水磨一下甚至唔用底油
舊 07-25-21, 06:25 PM   #1036
野良猫
肥倫

第三隻風魔
笨大有種出埋精靈憑依版吖
舊 07-29-21, 06:42 PM   #1037
anyone
The One
↘嫁

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDRitsuZui
終於搵到唔使比幾舊水買玻璃樽喇

anyone 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-03-21, 11:33 PM   #1038
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
好似滲線樽蓋都裝到??

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。

此篇文章於 08-03-21 11:35 PM 被 亍 ◣ 編輯。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-04-21, 12:08 PM   #1039
HAKAIDER
neet 人生~~~

噴那12 支飛翔炮累人是其次, 耗油量驚人才是意料之外

加上藍色主色我只調了少量, 還是將噴咀扭出一點, 收窄集中一點噴省一省塗料好了

又話説網上的模型塗裝影片很少人會講噴咀調節寛窄的方法, 似乎大家已經集慣直接買一支0.2mm 去噴了

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷
舊 08-07-21, 04:42 PM   #1040
HAKAIDER
neet 人生~~~

1/100 就是爽..................b

$328 一部base jabber 好肉赤

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷

此篇文章於 08-07-21 04:45 PM 被 HAKAIDER 編輯。
舊 08-07-21, 10:56 PM   #1041
HAKAIDER
neet 人生~~~

地獄繪圖 ~飛翔炮の獄~

一支11 件零件...............累死了

出渕裕............你係咪同模型玩家有仇的?

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷
舊 08-08-21, 09:35 PM   #1042
HAKAIDER
neet 人生~~~

其實我是比較喜歡出渕裕的新版Hi-Nu

先唔講Ka 版的三尖八角外型 + 裂甲

Ka 版最大毛病係外型風格同馬反電影版中靈格斯 / 積根果種輕巧風格完全唔夾

但又唔係新自護果種圓滑線條的西洋重盔士兵風格

如果將Ka 版Hi-Nu 同其他馬反機體放埋一齊睇

設定只有20m 的Ka 版Hi-Nu 完全係矮人一截, 但又好腫脹

感覺好似人羣中有一個肌肉横生, 但只有5 呎差1 吋高的矮仔............

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷

此篇文章於 08-08-21 09:37 PM 被 HAKAIDER 編輯。
舊 08-08-21, 10:07 PM   #1043
HAKAIDER
neet 人生~~~

手上已完成的三隻1/100...............

馬反全系列1/100 制霸又向前一歩了

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷
舊 08-14-21, 07:03 PM   #1044
HAKAIDER
neet 人生~~~

又是時候解決掉這盒大傢伙了..................

一向對VAI O LA 有無比的怨念, 但可惜只有Volks 有出1/100 的GK 和改模的塑料模型版

GK 原件¥24,200.............對社會人仕來説也是可負擔價格, 去秋記的hobby 天国買更可以扣税

不過見香港有人返到塑料模型版水貨, 而且只係$5XX, 價格和老翻GK 差不多

就睇吓會否同以前嘅舊版GGI / IMS 系列一樣, 砌到我意~志~崩~潰~了

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷

此篇文章於 08-14-21 08:32 PM 被 HAKAIDER 編輯。
舊 08-31-21, 10:20 PM   #1045
HAKAIDER
neet 人生~~~

開始有鬼打牆的感覺了~~~

volks 技術係有進步的, 注模質素有笨大2X 年前左右啦

問題係以這隻VAIOLA 為例.............

volks 好成功將98 件零件嘅固定首辨

複雜化成316 件零件嘅可動塑料模型

但你要記住, 你係砌緊一隻只有2X 年前注模質素, 而又有316 件零件嘅模型

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷
舊 09-04-21, 09:23 AM   #1046
amaderasu
Crazy Gamer

註冊日期: May 2009
引用:
作者: HAKAIDER 查看文章
開始有鬼打牆的感覺了~~~

volks 技術係有進步的, 注模質素有笨大2X 年前左右啦

問題係以這隻VAIOLA 為例.............

volks 好成功將98 件零件嘅固定首辨

複雜化成316 件零件嘅可動塑料模型

但你要記住, 你係砌緊一隻只有2X 年前注模質素, 而又有316 件零件嘅模型

https://twitter.com/kfckfckfchk/stat...374789123?s=20

兩台幾乎接住砌真係睇到IMS真係有進步
比起修佩, KOG零件係少左好多功夫去固定
但如你所說注模質素係差少少,有D個邊位會見到斜出來(象腳)
就好似拎左套30年前嘅模來用咁
但KOG另一賣點係可動但完全唔敢亂郁
整個賣點被自己的質素抹殺左
骨架係令人感動但一披返套甲只會令人唏噓
公差, 唔貼服, 甚至有D設計係整古人, 唔想痴死套甲只能用BLUTAPE 逐片痴
只希望下隻奧津唔好跌VOLT
amaderasu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-04-21, 09:28 AM   #1047
amaderasu
Crazy Gamer

註冊日期: May 2009
-duplicated and deleted-

此篇文章於 09-04-21 09:46 AM 被 amaderasu 編輯。
amaderasu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-04-21, 11:52 AM   #1048
HAKAIDER
neet 人生~~~

引用:
作者: amaderasu 查看文章

兩台幾乎接住砌真係睇到IMS真係有進步
比起修佩, KOG零件係少左好多功夫去固定
但如你所說注模質素係差少少,有D個邊位會見到斜出來(象腳)
就好似拎左套30年前嘅模來用咁
但KOG另一賣點係可動但完全唔敢亂郁
整個賣點被自己的質素抹殺左
骨架係令人感動但一披返套甲只會令人唏噓
公差, 唔貼服, 甚至有D設計係整古人, 唔想痴死套甲只能用BLUTAPE 逐片痴
只希望下隻奧津唔好跌VOLT
水龍 > 2011 年
VAI O LA > 2017 年
KOG > 2021 年

水龍根本就係將MM 可動首辨改成空心塑料模型

分件有好多直接用返MM 可動

KOG 睇介紹真係似用可動玩具概念去分件, 主要軸位仲要有鑼絲 + 橡膠塾圏

當然裙甲影響可動性就無解的了....................

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷

此篇文章於 09-04-21 04:03 PM 被 HAKAIDER 編輯。
舊 09-04-21, 06:36 PM   #1049
HAKAIDER
neet 人生~~~

毎次用依碌野都會諗起當年鴻發林生的一句話 "賣依碌野 = 斷自己米路"

事實上我依碌野用左超過十年都未用完........................

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷
舊 09-05-21, 09:08 PM   #1050
Terry仔

之前淘仔買支手榴彈連噴筆 0.3mm)
一直淨係用嚟噴灰
今日噴完灰,手多多拆支針出嚟清潔下
點知洗完之後就塞咗
筆頭有氣噴出嚟,但係如果支筆向下按(出油), d 氣就向個container 入邊噴(就好似谷槍咁)
成支針拎咗出嚟,試吓噴,情況都係一樣

想請教有冇方法救?
雖然係平嘢,不過噴灰好夠用. 唔想浪費

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 06:51 PM

手機版 | APP版