Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 08-12-19, 06:45 PM   #76
supermanlady
The One
あかん

註冊日期: Aug 2003
引用:
引用:
引用:

TVアニメ「Fate/Grand Order -絶対魔獣戦線バビロニア-」Episode 0 PV
引用:
supermanlady 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-10-19, 01:58 AM   #77
The One
あかん

10月5日(土)より各局にて放送・配信開始!
http://anime.fate-go.jp/ep7-tv/

引用:
TVアニメ「Fate/Grand Order -絶対魔獣戦線バビロニア-」第2弾PV
引用:
http://anime.fate-go.jp/ep7-tv/music/
Fate/Grand Order -絶対魔獣戦線バビロニア- OP
引用:
「Phantom Joke」
UNISON SQUARE GARDEN

2019年10月11日(金)発売 
※10月8日(火)商品店頭入荷次第先行販売
初回限定盤[CD+2 LIVE CD]:TFCC-89674 ¥2,400+税
通常盤[CD]:TFCC-89675 ¥1,200+税

此篇文章於 09-14-19 09:07 PM 被 supermanlady 編輯。
舊 09-10-19, 06:44 AM   #78
gingq7
God of Gamer

註冊日期: May 2008
傳聞係24集
gingq7 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-14-19, 05:54 PM   #79
The One
あかん

引用:
舊 09-30-19, 05:43 AM   #80
The One
あかん

TVアニメ「Fate/Grand Order -絶対魔獣戦線バビロニア-」Blu-ray&DVD全5巻の発売決定!
http://anime.fate-go.jp/ep7-tv/bddvd/?no=5

Fate/Grand Order -絶対魔獣戦線バビロニア- ED:「星が降るユメ」藍井エイル

TVアニメ「Fate/Grand Order -絶対魔獣戦線バビロニア-」第1弾CM
http://twitter.com/FGOAP_ep7/status/1172894477788180485
TVアニメ「Fate/Grand Order -絶対魔獣戦線バビロニア-」第2弾CM
http://twitter.com/FGOAP_ep7/status/1175433363332550656
TVアニメ「Fate/Grand Order -絶対魔獣戦線バビロニア-」第3弾CM
http://twitter.com/FGOAP_ep7/status/1177976421471289345

【FGOバビロニアコラボイベント・ウルクの蒼穹】本日開催!
http://fgo7-sunshinecity.com/
引用:

【Fate/Grand Order -絶対魔獣戦線バビロニア-】描きおろしイラストを使用した
アクリルスタンド、クリアファイル、タペストリー、スタンド付きミニ色紙コレクション、キャラバッジコレクションが登場!
http://www.movic.jp/shop/r/r10283701
引用:

9/30(月)発売 spoon.2Di vol.54 表紙公開!
引用:

此篇文章於 09-30-19 05:49 AM 被 supermanlady 編輯。
舊 10-06-19, 03:16 AM   #81
the fool
Insane Gamer
永遠的愚者

註冊日期: Jun 2008
唔知係我記錯定想快d交代好個背景,第1集好似去得好快咁?

舊 10-06-19, 08:39 AM   #82
The One
あかん

http://anime.fate-go.jp/ep6-movie/
前編 Wandering; Agateram

STAFF
原作:奈須きのこ/TYPE-MOON
リードキャラクターデザイナー:武内崇
監督:末澤慧
脚本:小太刀右京
キャラクターデザイン:細居美恵子・黄瀬和哉・温泉中也
サブキャラクターデザイン:乘田拓茂・山本彩
総作画監督:黄瀬和哉
プロップデザイン:吉田大洋・原由知
美術設計:小木斉之・イノセユキエ
コンセプトアートデザイン:coralie nagel・竹内敦志
美術監督:甲斐政俊
色彩設計:関本美津子
撮影監督:田中宏侍
3DCG:Studio Bros Inc.
3Dディレクター:鈴木寛
編集:濱宇津妙子
音楽:芳賀敬太・深澤秀行
音響監督:明田川仁
制作:Production I.G
アニメーション制作:SIGNAL.MD
配給:アニプレックス

CAST
ベディヴィエール:宮野真守
藤丸立香:島﨑信長
マシュ・キリエライト:高橋李依

引用:
劇場版 「Fate/Grand Order -神聖円卓領域キャメロット-」 第1弾特報
引用:

Fate/Grand Order - 絕對魔獸戰線巴比倫尼亞
日本動畫 第1集 絕對魔獸戰線巴比倫尼亞
http://www.viu.com/ott/hk/zh-hk/vod/216601/
舊 10-06-19, 08:54 AM   #83
鐵之侍

註冊日期: Apr 2005
第一集不錯,動作方面和作畫也ok

最重要好好跟遊戲走不要胡亂改就ok

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-06-19, 03:35 PM   #84
bbdaishogun
Senior Gamer

註冊日期: Oct 2013
引用:
作者: 鐵之侍 查看文章
第一集不錯,動作方面和作畫也ok

最重要好好跟遊戲走不要胡亂改就ok
但伊絲塔好像浮空是從不落地的。第一話就落了地。。。。
bbdaishogun 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-07-19, 03:39 PM   #85
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
冇玩開,淨係睇過幾年前嘅特集。

請問點解公元前2600年會有個生得好似遠板嘅人出現?

第一集就已經馬修patpat角度放題。

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-07-19, 04:56 PM   #86
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章
冇玩開,淨係睇過幾年前嘅特集。

請問點解公元前2600年會有個生得好似遠板嘅人出現?

第一集就已經馬修patpat角度放題。
疑似從者
有部份英靈會借用人類肉體顯現 當中人格以誰為主體基本上係睇英靈意願
例如孔明就係借威巴既肉體 不過孔明唔想太干預件事所以淨係借力量比威巴,判斷比晒威巴做
而呢度出現既伊絲塔就係借用凜肉體顯現,但主體係女神伊絲塔
不過女神既性格受凜本身既精神特質影響,由原本既自私邪神變成比較無咁躁底既女神

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-08-19, 02:10 AM   #87
the fool
永遠的愚者

引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
疑似從者
有部份英靈會借用人類肉體顯現 當中人格以誰為主體基本上係睇英靈意願
例如孔明就係借威巴既肉體 不過孔明唔想太干預件事所以淨係借力量比威巴,判斷比晒威巴做
不過女神既性格受凜本身既精神特質影響,由原本既自私邪神變成比較無咁躁底既女神
其實呢點我都想問下,英靈借人肉體現界點解係未來人而唔係當時o既人,個肉體點樣被召喚到特異點去

此篇文章於 10-08-19 02:12 AM 被 the fool 編輯。
the fool 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-08-19, 02:25 AM   #88
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

引用:
作者: the fool 查看文章
其實呢點我都想問下,英靈借人肉體現界點解係未來人而唔係當時o既人,個肉體點樣被召喚到特異點去
基本上就係英靈之座係個世界度求其搵個相性好既人黎憑依
至於點解次次憑依既都係大家識既人就唔好問啦

至於個肉體唔駛問 因為對本人黎講係完全不知情既情況下發生 可能只係某日佢訓左就比人召左去 但大家既時間流動係唔一致
因為原則上英靈之座入面無時間觀念

ペルソナ5

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
舊 10-08-19, 01:41 PM   #89
Game Master

引用:
疑似從者
即係類似馬修,但個Servant意志就仍然建在?
舊 10-08-19, 05:06 PM   #90
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章
即係類似馬修,但個Servant意志就仍然建在?
https://typemoon.wiki.cre.jp/wiki/%E...83%B3%E3%83%88

睇落接近 但原理唔同

ペルソナ5

隨時更新
舊 10-13-19, 03:40 AM   #91
the fool
永遠的愚者

今集都仲係介紹緊人物背景...但我已經唔記得左梅林係被邊個召喚過去,同埋佢可以被召喚個漏洞係點(果節聽得唔係太明)

舊 10-13-19, 04:40 AM   #92
gingq7

引用:
今集都仲係介紹緊人物背景...但我已經唔記得左梅林係被邊個召喚過去,同埋佢可以被召喚個漏洞係點(果節聽得唔係太明)
如果我無記錯,
梅林應該係被術閃召過去, 同期仲有巴太太,茨木,牛肉丸,偽弁慶,戰狼300(忘了有沒有第7人), 但因為在主角到場前, 茨木已逃走左去做山大王, 巴太太已戰死, 所以呢兩個沒有在第7章出場

梅林未死而又可被召喚個理由係 佢在呢個時間點未出世 = 不存在 = 死了 = 可召喚
(但我覺得應該會係: 梅林從來都未死過 = 永遠不會有機會上座被登錄 = 沒可能被召喚
虞姬就正正係咁, 所以其實係作者說了算)

我反而唔記得的係
- 點解羅曼好似和梅林好熟咁 (雖然兩個都係冠位魔術師...咳...)
- 主角和瑪修對於Four君係梅林之前養的完全無感覺
- Four君係幾時去到迦勒底? 只知一開始在FGO已十分理所當然地和瑪修一起出場,但好似無講過詳細係點

此篇文章於 10-13-19 04:51 AM 被 gingq7 編輯。
舊 10-13-19, 04:59 AM   #93
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

マーリンシスベシフォーーーン!

ペルソナ5

隨時更新
舊 10-13-19, 08:06 AM   #94
stevenfan
Ultimate Gamer
貧窮神附身

註冊日期: Jan 2007
引用:
作者: gingq7 查看文章
如果我無記錯,
梅林應該係被術閃召過去, 同期仲有巴太太,茨木,牛肉丸,偽弁慶,戰狼300(忘了有沒有第7人), 但因為在主角到場前, 茨木已逃走左去做山大王, 巴太太已戰死, 所以呢兩個沒有在第7章出場

梅林未死而又可被召喚個理由係 佢在呢個時間點未出世 = 不存在 = 死了 = 可召喚
(但我覺得應該會係: 梅林從來都未死過 = 永遠不會有機會上座被登錄 = 沒可能被召喚

我反而唔記得的係
- 點解羅曼好似和梅林好熟咁 (雖然兩個都係冠位魔術師...咳...)
- 主角和瑪修對於Four君係梅林之前養的完全無感覺
- Four君係幾時去到迦勒底? 只知一開始在FGO已十分理所當然地和瑪修一起出場,但好似無講過詳細係點
因為Doctor 和梅林都是變態(某魔法少女愛好者)
制作組好服務,上集臀部特寫,今集就吊起安娜,完全
服務各位課長
都係覺得梅林應該石田彰配

stevenfan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-13-19, 04:34 PM   #95
Squall-Lucifer
懶人一個

註冊日期: Oct 2008
看完今集完全明白為何會過勞死wwww

16冬、17冬、17春、17秋、18冬、19冬、19春、19夏、19秋、20桃之節句、20夏、20秋冬、21春、21夏、21秋、22冬、22春、22夏秋、23春、23夏、24春:21甲提督
18年3月、11月、12月、19年3月、4月、6月、11月、12月、20年5月、7月、11月、12月、21年5月、6月、11月、12月、22年3月、6月、11月、12月、23年5月、6月戰果提督,新艦尚缺:N/A
Squall-Lucifer 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-14-19, 01:54 AM   #96
the fool
永遠的愚者

引用:
如果我無記錯,
咦?果個弁慶唔係真o既咩?
我估講到巴同茨木果陣應該會出一幕咁大把ge
引用:
梅林未掛理論上就應該召唔到(印象中FGO入面師匠設定上都好似話係未掛?)
但虞姬因為項羽被殺後同空想樹合體(有無記錯?)先會失去肉體,跟住俾朕說服成仙先會入座,所以佢係章限我覺得無問題(其實我覺得項羽都應該係章限先o岩)
引用:
作者: stevenfan 查看文章
因為Doctor 和梅林都是變態(某魔法少女愛好者)
某魔法少女唔係就係午餐肉本人咩?
引用:
作者: Squall-Lucifer 查看文章
看完今集完全明白為何會過勞死wwww
Game入面都係好忙,但動畫會比較易理解

舊 10-14-19, 02:08 AM   #97
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

引用:
咦?果個弁慶唔係真o既咩?
我估講到巴同茨木果陣應該會出一幕咁大把ge

梅林未掛理論上就應該召唔到(印象中FGO入面師匠設定上都好似話係未掛?)
但虞姬因為項羽被殺後同空想樹合體(有無記錯?)先會失去肉體,跟住俾朕說服成仙先會入座,所以佢係章限我覺得無問題(其實我覺得項羽都應該係章限先o岩)

某魔法少女唔係就係午餐肉本人咩?

Game入面都係好忙,但動畫會比較易理解
假 呢個弁慶係常陸坊海尊
基本上真既弁慶係Fate世界未出現過
常陸坊海尊因為對陣前逃亡既自己感到羞愧,同時又想將義經同弁慶既事蹟流傳落去
最後選擇左假扮自己就係弁慶,然後到處講義經同弁慶既故事

ペルソナ5

隨時更新
舊 10-14-19, 06:40 AM   #98
gingq7

我理解係,

首先,英靈座係超脫時間
師匠未死(兼長生不死)又可以被召喚係因為人理燒卻會在未來燒埋暗影之國,所以師匠在"未來"會死,所以"現在"可以召出來
(同樣的理論可以套用落士狼在"現在"未死, 但"未來"會死, 所以可以召紅A)

但梅林唔同, 人理燒卻係燒唔倒阿瓦隆, 梅林在"未來"都係唔會死, 所以應該永遠都唔會被英靈座登錄
(但其實係有bug, 光是"傳說"已可以被英靈座登錄, 其實就算梅林唔死, 傳說中的梅林都會被登錄, 當然, 很可能和現在的"真"梅林有分別)

虞姬個問題係...佢應該唔似梅林咁可以點樣都唔死, 所以應該會在"未來"某個時點被英靈座登錄, 而無需急於自殺,
當然....可能根本就係當時點未死過的始皇老點佢....其實機人版項羽和傳說版項羽都已被登錄, 唔需要靠虞姬呢一刻自殺黎登錄

此篇文章於 10-14-19 07:09 AM 被 gingq7 編輯。
舊 10-14-19, 10:13 PM   #99
Game Master

R姐浅川悠原來可以配咁嘅蘿莉聲線

不愧為金閃閃,一定係要開打先至傾合作

舊 10-15-19, 01:50 AM   #100
the fool
永遠的愚者

引用:
假 呢個弁慶係常陸坊海尊
基本上真既弁慶係Fate世界未出現過
常陸坊海尊因為對陣前逃亡既自己感到羞愧,同時又想將義經同弁慶既事蹟流傳落去
最後選擇左假扮自己就係弁慶,然後到處講義經同弁慶既故事
原來係咁(對弁慶無乜興趣所以無睇佢個設定),但點解唔用返常陸坊海尊做真名
引用:
虞姬個問題係...佢應該唔似梅林咁可以點樣都唔死, 所以應該會在"未來"某個時點被英靈座登錄, 而無需急於自殺,
當然....可能根本就係當時點未死過的始皇老點佢....其實機人版項羽和傳說版項羽都已被登錄, 唔需要靠虞姬呢一刻自殺黎登錄
機人版項羽和傳說版項羽都已被登錄<<<幾時有提過印象中朕話虞姬入座先可以令項羽成為英靈,老吹?

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
賣 Fate/Grand Order 1st Anniversary Book【ANIPLEX+限定セット】アクリルスマホスタンド付き 北条加蓮 買賣專區 0 09-23-16 07:45 AM
[出售]Fate/Grand Order 1st Anniversary Book [ANIPLEX+限定セット] グッズ 海野藻屑 買賣專區 0 09-18-16 07:45 PM
[SELL] Fate/Grand Order account Toshi 買賣專區 0 01-20-16 01:08 PM
Fate Grand Order FGO 120石 初始, 低進度 黑Saber acc, 事前 bigv 買賣專區 3 09-24-15 11:16 AM
出售 Fate/Grand Order 帳號(60貞德/60Saber/33阿提拉) isumi2613 買賣專區 1 08-14-15 08:48 PM

現在的時間是 03:45 PM

手機版 | APP版