Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 11-22-15, 03:08 PM   #51
Penny仔
God of Gamer

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDair_penny2002
引用:
作者: westpat 查看文章
選舉辦事處有提供
唔應該有電話…
如果有電話,譚香文就唔洗奶野(?) 喇
Penny仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-22-15, 03:21 PM   #52
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsrwtk
係ym上星期叫投白票前,你知我知咩取態啦
成班0靚講左半年,到最後一星期先指示,係唔知定底下同意?

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-22-15, 03:38 PM   #53
大山椒魚
......

註冊日期: Sep 2002
投白票一樣有人會贏,
到底有D咩抗爭成份起入面

┃ ┃ ┏━┛┗━┓┃┃┏┓┏┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃┃┃┃┃
┗┓┗┓┣┳┓┏━┛┃┃┣┛┗┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃┗┻┻┛
 ┗┓┗┫┗┻┻━┓┗━┻┓┏━┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┳┳┓
  ┗━┻━━━━┛   ┗┛  ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗┻┻┛
大山椒魚 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-22-15, 03:43 PM   #54
T.K.
很黃很暴力

白票多,贏果個會樣衰喎
贏到,土共介唔介意樣衰丫
對家贏得樣衰,你就唔輸架勒?
阿q精神

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
舊 11-22-15, 04:04 PM   #55
2dn
Crazy Gamer
趁熱影

註冊日期: Jul 2005
引用:
作者: YHW 查看文章
啱啱仲見到張咁嘅野. 陳偉業你究竟支持邊個架, 我好亂呀

你私煙問都會被鼓勵架啦,唔通話「你唔好選喇,選乜啫」咁?
鼓勵過就一定要推薦?
大舊條 status 人地問佢三個人點揀,正常都會就呢三個人來答,有幾難明。
相中人又唔係掛人力牌頭,無責任要推薦佢喎。

此篇文章於 11-22-15 05:06 PM 被 2dn 編輯。
2dn 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-22-15, 04:05 PM   #56
HM

註冊日期: May 2007
無得揀之下,我會用消去法黎投
諗唔到想邊個贏不如諗比較想邊個輸
然後投另一個
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-22-15, 04:09 PM   #57
2dn
Crazy Gamer
趁熱影

註冊日期: Jul 2005
起碼陳雲叫人無城邦無本土就投建制,白票都唔準投。
咁佢既友好組織有無跟就唔清楚喇。

舊 11-22-15, 04:12 PM   #58
風音
The One

註冊日期: Feb 2004
Wii U ID我願像浮雲
PSN  ID輕輕的飄遠了
XBox Live Gamertag拋開一切好逍遙
叫人投建制係咪咁本末倒置

セカイガオワルマデハー ノシ
(☝ ՞ਊ ՞)☝オメデトウ
⊃天⊂
風音 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-22-15, 04:14 PM   #59
KENSNAKE
Ultimate Gamer
╮(╯_╰)╭

註冊日期: Feb 2005
又唔係要最低選票先當選,白票根本完全癈票。
要有爛蘋果選冇咁爛。
KENSNAKE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-22-15, 04:19 PM   #60
風音
The One

註冊日期: Feb 2004
Wii U ID我願像浮雲
PSN  ID輕輕的飄遠了
XBox Live Gamertag拋開一切好逍遙
再衰既白鴿都只係乳鴿
再好既建制,都一定會賣港sosad

セカイガオワルマデハー ノシ
(☝ ՞ਊ ՞)☝オメデトウ
⊃天⊂
風音 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-22-15, 04:28 PM   #61
HM

先討論無得揀既情形,有得揀就唔講了

白票唔會計數,作用係零
真係建制+建制先再考慮要唔要白票啦

同埋上次政改否決白鴿有份的(上次無白鴿d票政改係唔夠票否決)
即係白鴿賣港機率都唔會係100%,至少勢色唔對佢地會扮下野先
但建制就100%會搞你

真係兩件垃圾諗唔到揀邊個,消去法係最好方法,諗下想咩人出局

此篇文章於 11-22-15 04:36 PM 被 HM 編輯。
舊 11-22-15, 04:44 PM   #62
chitkan
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2009
引用:
作者: HM 查看文章
先討論無得揀既情形,有得揀就唔講了

白票唔會計數,作用係零
真係建制+建制先再考慮要唔要白票啦

同埋上次政改否決白鴿有份的(上次無白鴿d票政改係唔夠票否決)
即係白鴿賣港機率都唔會係100%,至少勢色唔對佢地會扮下野先
但建制就100%會搞你
唔想白鴿死既就會覺得:白鴿都有佢作用
想白鴿死既就會覺得:上次追擊所以先令到白鴿晌政改唔敢轉呔

仲有一個重點係:白鴿死或少幾隻白鴿入區,就真係會全盤皆輸? 即刻變成澳門或中國?

乳鴿靠唔倒白鴿黨上位,就自然會開始出現主民主同盟之類既組織
擴闊左政治光譜,選民亦多左選擇

有d野唔係淨得建制或泛民
大部份會話投唔落白鴿既,大多數政治理念或睇法就同白鴿有好大差別

其實一直抱住白鴿死,香港民主就死既心態已經說服唔倒佢地
chitkan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-22-15, 04:56 PM   #63
chitkan

對於唔投白鴿,或甚至唔投泛民既人黎講

1.佢地心目中白鴿遺害唔差過建制
2.比起泛民區選少左議席,佢地更重視香港政治生態有否改變

仲停留晌建制泛民二元對立既問題上,已經唔能夠切中唔投白鴿/泛民既人所述既問題核心
舊 11-22-15, 05:02 PM   #64
HM

引用:
作者: chitkan 查看文章
唔想白鴿死既就會覺得:白鴿都有佢作用
想白鴿死既就會覺得:上次追擊所以先令到白鴿晌政改唔敢轉呔

仲有一個重點係:白鴿死或少幾隻白鴿入區,就真係會全盤皆輸? 即刻變成澳門或中國?

乳鴿靠唔倒白鴿黨上位,就自然會開始出現主民主同盟之類既組織
擴闊左政治光譜,選民亦多左選擇

有d野唔係淨得建制或泛民
大部份會話投唔落白鴿既,大多數政治理念或睇法就同白鴿有好大差別

其實一直抱住白鴿死,香港民主就死既心態已經說服唔倒佢地
我唔係呢個意思
而係係兩邊都代表唔到自己情形底下
你仲有送其中一邊上路呢個選擇
投票可以係選個你想佢入議會既,反過來亦可以ban左某個你唔想要既人入議會既機會

咁我而家兩邊都唔想投
咪諗下邊個唔想佢入議會,就投對家
呢一票唔係支持白鴿
係用黎否決我唔想見到既建制侯選人
帶個訊息俾人聽親建制既唔會得到我既一票
同時警醒碌入去既白鴿,呢四年做得唔好或者賣港的話四年後bye bye

係無得揀底下,重點已經唔係想邊個入,係想邊個唔入

此篇文章於 11-22-15 05:06 PM 被 HM 編輯。
舊 11-22-15, 05:16 PM   #65
chitkan

引用:
作者: HM 查看文章
我唔係呢個意思
而係係兩邊都代表唔到自己情形底下
你仲有送其中一邊上路呢個選擇
投票可以係選個你想佢入議會既,反過來亦可以ban左某個你唔想要既人入議會既機會

咁我而家兩邊都唔想投
咪諗下邊個唔想佢入議會,就投對家
呢一票唔係支持白鴿
係用黎否決我唔想見到既建制侯選人
帶個訊息俾人聽親建制既唔會得到我既一票
同時警醒碌入去既白鴿,呢四年做得唔好或者賣港的話四年後bye bye
前題係: 真係帶得倒呢個訊息?
我相信選擇得唔投既,都唔會認為投左白鴿入去會令白鴿反思進取

你呢種講法反而令我覺得陳雲鼓吹投建制有其道理
因為對於某d人黎講,踢走白鴿有意義

你先要明白, 對於想白鴿死既人黎講(私怨同有自利目的就唔講, 因為呢類人係唔會因為理論而改變)
1.白鴿係腐爛到不堪
2.長期壟斷香港民主地盤扼殺其他民主聲音既生存空間

對於佢地黎講
民主黨既情況根本就唔係去除法既問題

如果可以用去除法去選擇投咩,根本就唔會出現今日呢個問題
舊 11-22-15, 05:27 PM   #66
chitkan

簡單講
今日會選擇唔投、白票、投建制既人都係覺得白鴿或某d泛民爛既程度同建制一樣

即係用返比喻講, 兩個/幾個爛到無可能食用既蘋果,
兩害取其輕, 係人都識

問題只在於含淚投,同唔含淚投既人心目中,白鴿/部份泛民「害」既程度係唔一樣

如果要討論,就要基於返呢個議題上討論,先對題
舊 11-22-15, 05:44 PM   #67
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
唔投民主黨可以理解
但寧願投保皇派既就唔知想點
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-22-15, 05:48 PM   #68
HM

引用:
作者: 真!DC 查看文章
唔投民主黨可以理解
但寧願投保皇派既就唔知想點
由手機版發出
我理解既心態係"本pea"
反正都係改變唔到,不如選個最壞既暴君昏君上去
由個炸彈煲大佢然後爆炸
就可以搞革命改變世界了

如果真係work,傘革一早成功了
舊 11-22-15, 05:52 PM   #69
T.K.
很黃很暴力

投票率27.4
死得:0)

行貨半訂,日本貨全訂
現貨
舊 11-22-15, 05:54 PM   #70
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
投完票了~!

但個感覺好似有得揀,其實無得揀咁…

因為得兩個政黨派人出選,純粹好似樓上D師兄咁講,投比你想佢輸果位的對家~!

舊 11-22-15, 05:54 PM   #71
HM

所謂民主,除左選票有支持某人既力量,仲有反對某人既力量
就算我唔可以支持自己想要既人,至少仲可以反對唔想要既人
白鴿同建制兩擇,兩者衡量過想建制收檔咪選佢對手,就係咁簡單

至於覺得白鴿禍害大過建制,想白鴿落台而投票建制,亦係選民經過深思熟慮之後既選擇,唔可以話錯
只係我唔會咁投

白票無錯係最能表達"哪個都不代表自己",但我想建制選唔到所以唔會做呢個決定

此篇文章於 11-22-15 05:57 PM 被 HM 編輯。
舊 11-22-15, 06:11 PM   #72
T.K.
很黃很暴力

當呢個政治無恥到無投就代表我
白票佢都唔會當反對佢
就算當;投票率咁低兼配票政策下,白票比率會多??

呢種票既數量,實際發揮到就只係關鍵拉鋸時

行貨半訂,日本貨全訂
現貨
舊 11-22-15, 06:17 PM   #73
chitkan

引用:
作者: T.K. 查看文章
當呢個政治無恥到無投就代表我
白票佢都唔會當反對佢
就算當;投票率咁低兼配票政策下,白票比率會多??

呢種票既數量,實際發揮到就只係關鍵拉鋸時

點解你會覺得白票係投比建制睇XD

好明顯真係會投白票既, 都係想比白鴿、泛民、或以後可能會因為多白票而出現既潛在候選人睇

當然我覺得有無人真係會理幾多白票又另一回事
舊 11-22-15, 06:30 PM   #74
T.K.
很黃很暴力

咁你解釋下,建制勝出後,白票邊個睇架?
圍爐取暖時:我個區建制贏左咋,不過xx張白票,贏得幾樣衰呀?

所謂樣衰,究竟邊個會留意先

行貨半訂,日本貨全訂
現貨
舊 11-22-15, 06:37 PM   #75
T.K.
很黃很暴力

我就好現實既,十件事,7件跟規矩,三件出賣左,都有七件做,我都未輸晒
打開民賤聯,十次有十次出賣,叫我做件事結果係令佢贏?

我就無咁好胸襟勒

行貨半訂,日本貨全訂
現貨

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 04:32 PM

手機版 | APP版