Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 05-07-22, 10:51 PM   #76
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: wing 查看文章
傳聞戲院會分兩個版本, 唔同結局, 唔同敵人.
假的…

是咁的,我一個月前係香港做左個大型既社會實驗
https://lihkg.com/thread/2994134/page/1
【奇異博士2】片長縮減與大規模重拍真相流出:有兩個不同版本秘密同步上映!
https://lihkg.com/thread/2964677/page/1

網絡圓宇宙 | 《奇異博士2》傳有隨機版本係亂嗡 一個連登Post網民網媒集體炒車 難分真假還是懶FC|Channel C HK

你有聽過以下的傳言嗎? 《奇異博士2》將會上映2個隨機版本。昨天LIHKG討論區有個貼文,向大家「自首」自己是這傳言的幕後推手,「報導」是從不同的內容農場左拼右貼出來,成功令網民、網媒誤會此傳聞有一定可信性,再度傳播開去…

https://youtu.be/PJjn1OBZ6XU

IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-07-22, 11:37 PM   #77
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
雖然套片唔算 woke,都要吐糟⋯⋯

開頭個 Strange 關咗隻怪,心裡係噉數,阿細路你快啲跳過去拎本書,好似等咗成世佢都唔郁~

蹆返去第一套電影,Mordo 單嘢提過下,就不了了之噃。

Wanda 噉後生,有好多方法整個啲仔出嚟啫,雖則樓上話齋,話本 Darkhold 腐蝕咗 Wanda 個心智,令佢沉迷落去「搵仔」,覺得噉寫幾夾硬囉。

本 Darkhold 就噉可以毀咗,化學咗啲噃~

行行吓街,可以彈啲回憶出嚟,即刻打咗個突,萬一出啲唔想人知嘅片斷出嚟,咪好老監?!再者,唔怕私隱問題嘅咩。

即使係咁,講細路個身世出嚟,一啲都唔令本人同情。

呢個宇宙入面個 Mr Fantastic 係咪宇宙最醒?有意見認為佢哋唔知呢個 Wanda 已經被另一個上咗身,諗住拋佢浪頭,不過見佢已經殺無赦,仲打開口牌?攞嚟衰囉~

要隔籬佢兩個因為乜乜物物,開頭唔只畀佢哋通街走,帶 Dr Strange 去見光明會之前,理應罩住晒先喇~

守護住 Wanda 嗰「四大護法」,兩三下手勢就被 KO,得個樣~

阿細路真係信佢兩個阿媽都在生,真係咁掛住嘅,唔係應該出發去尋人嘅咩?仲留嚮度學習魔法?

漏咗樣: Vision 去咗邊?

此篇文章於 05-08-22 01:03 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-08-22, 03:08 AM   #78
Dangerous-boy
D-boy

註冊日期: May 2011
引用:
作者: 亍 ◣ 查看文章
(點解我睇IMAX無TOP GUN? )

問就透

溫達明明影集已經算係放下了,做咩今次突然發仔瘟發到衰心病狂?

我在K11睇有Top Gun 2 預告

入場前專登重溫劇集最後一集,在彩蛋2已暗示她還未完全放下;再加上本書影響。

此篇文章於 05-08-22 03:17 AM 被 Dangerous-boy 編輯。
Dangerous-boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-08-22, 03:21 AM   #79
D-boy

試水溫的驚嚇片,但一點也不覺得驚嚇

吐糟
博士同ex的一段情好sad!開頭的婚禮已經睇到眼濕濕 (可能因為入場前重溫了電影上集和what if)

上集特登唔講解的那件法寶,估唔到今集會再拿出來一用

紅巫女變咗做無敵貞子,都有點可怕!

客串的神奇先生和X教授原來係其他宇宙嘅人,有點失望!

去到尾都係冇講女主角係乜嘢嚟?是否就係本神書?

最後一幕還以為始終逃避唔到被暗黑書侵蝕,有手尾跟;但轉過頭在彩蛋1就已經把3眼據為己有

3星期阿伯係彩蛋2,想爆粗兼割凳

疑問
點解博士同阿王仲記得蜘蛛俠?

彩蛋1條女係乜水?

此篇文章於 05-08-22 03:29 AM 被 Dangerous-boy 編輯。
Dangerous-boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-08-22, 10:18 AM   #80
Reishin
Ultimate Gamer
Feels good

註冊日期: Feb 2006
3DS Friend Code1118 1586 3100
引用:
作者: Dangerous-boy 查看文章
試水溫的驚嚇片,但一點也不覺得驚嚇

吐糟
博士同ex的一段情好sad!開頭的婚禮已經睇到眼濕濕 (可能因為入場前重溫了電影上集和what if)

上集特登唔講解的那件法寶,估唔到今集會再拿出來一用

紅巫女變咗做無敵貞子,都有點可怕!

客串的神奇先生和X教授原來係其他宇宙嘅人,有點失望!

最後一幕還以為始終逃避唔到被暗黑書侵蝕,有手尾跟;但轉過頭在彩蛋1就已經把3眼據為己有

疑問
點解博士同阿王仲記得蜘蛛俠?

彩蛋1條女係乜水?
答1
本來我都有呢個疑問
不過諗返應係全世界忘記咗Peter呢個人,而唔係忘記Spider-man(即係無人知sm真正身份)
正如NWH結局JJ仍然咬住sm唔放,Peter仔都繼續做sm

哀しみで強くなれた  歓びは僕等を包む
何度でも願うよ  何処まででも振り返らずに

raize / INORAN
Reishin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-08-22, 02:13 PM   #81
肉羊哩咖
griffin611

引用:
疑問
彩蛋1條女係乜水?
答2

佢係嚟自 Dark Dimension 嘅 sorceress Clea,睇片話漫畫入面係 Dormammu 個親戚,會同 Strange 配對,詳細留返熟書嘅老細講,呢度由 Charlize Theron 飾演。

阿王,其實係三劃定係江下?

舊 05-08-22, 03:46 PM   #82
420secured
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2020
傳送門
420secured 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-08-22, 03:49 PM   #83
420secured

COVID倒轉出場次序(本來呢套先,之後先出Spiderman),Spiderman個邊重拍加人,又攪到呢邊重拍加人,加上呢套換過導演,加埋加埋真係一團糟 ..
舊 05-08-22, 03:57 PM   #84
420secured

引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
雖然套片唔算 woke,都要吐糟⋯⋯

開頭個 Strange 關咗隻怪,心裡係噉數,阿細路你快啲跳過去拎本書,好似等咗成世佢都唔郁~

蹆返去第一套電影,Mordo 單嘢提過下,就不了了之噃。

Wanda 噉後生,有好多方法整個啲仔出嚟啫,雖則樓上話齋,話本 Darkhold 腐蝕咗 Wanda 個心智,令佢沉迷落去「搵仔」,覺得噉寫幾夾硬囉。

本 Darkhold 就噉可以毀咗,化學咗啲噃~

行行吓街,可以彈啲回憶出嚟,即刻打咗個突,萬一出啲唔想人知嘅片斷出嚟,咪好老監?!再者,唔怕私隱問題嘅咩。

即使係咁,講細路個身世出嚟,一啲都唔令本人同情。

呢個宇宙入面個 Mr Fantastic 係咪宇宙最醒?有意見認為佢哋唔知呢個 Wanda 已經被另一個上咗身,諗住拋佢浪頭,不過見佢已經殺無赦,仲打開口牌?攞嚟衰囉~

要隔籬佢兩個因為乜乜物物,開頭唔只畀佢哋通街走,帶 Dr Strange 去見光明會之前,理應罩住晒先喇~

守護住 Wanda 嗰「四大護法」,兩三下手勢就被 KO,得個樣~

阿細路真係信佢兩個阿媽都在生,真係咁掛住嘅,唔係應該出發去尋人嘅咩?仲留嚮度學習魔法?

漏咗樣: Vision 去咗邊?
>令佢沉迷落去「搵仔」,覺得噉寫幾夾硬囉

我又咁諗

係呢到出過Post的各位都應該跟美國時間一集一集咁睇Wandavision,就當然覺得佢黑化有理

但無睇過的真係唔知咩事,Darkhold 腐化,最少都係一個可行Plot Device

> 光明會個part

唔熟illuminati,雖然facebook "talkcomic.com"都連出左幾個post 笑佢地漫畫的野

但出一出就食便當,除左劇情需要 (但死得好膠),也有可能係Spiderman效應下新加的補拍,但又只限於一個大Scene ...

舊 05-08-22, 05:25 PM   #85
肉羊哩咖
griffin611

嗱,戴定頭盔先,佢又未到 IM3 噉差(仲未有心情睇 Thor the Dark World),又唔似 AM&W 同 GotG2 咁睇咗就算。

就咁嘅:

WV 後尾暗示佢係要去救仔,點知變到做捉仔。黑化個理由麻麻,老細講用本魔書個引子都啱嘅;點都好,係黑得夠正,佢根本唔當啲細路係人,講明有咩事走去第二度捉過對算數,爭在未講到「要仔唔要乸」。漏咗:Elizabeth Orlsen 做得好出式,奧斯卡冇提名就嘥晒。

佢兩姐弟,一個為救人而犧牲,另一個因為情緒問題而入魔,悲劇。

同意似乎係補飛,唔計佢齋畀啲女角「發揮」,除咗有啲 fans 會好開心之外 -- 尤其由 John Krasinski 扮 Mr Fantastic,唔似 NWH 呢啲客串對個劇情無幫助,敗筆!

補多兩飛:一則係 NWH,彼得嗌 Dr Strange 做 Stephen,後者打咗個突。呢度個細路女(就咁寫 America 好鬼怪雞)最後又係叫佢 Stephen,佢完全無嘢,見佢心境寬咗好多。

有解說片講,阿黃/王個髮型有啲場口有唔同,好明顯係補拍嘅問題,本人唔覺,到時上咗 D+ 再望真

引用:

吐糟

試答:

愛人結婚了新郎不是我,呢樣係好多人都經歷過嘅~(拍膊)

個細路女只係有穿越唔同宇宙嘅能力,係噉多。據啲解說片講,佢嚟至一個特殊空間,同啲宇宙無喇間嘅。原本係由佢嚮 NWH 帶唔同嘅蜘蛛佬過嚟 MCU 嘅,不過調期而被咳。

故仔講邊個掂親部魔書,點都受啲影響,不過呢度除 Strange 變咗三眼神童之外,未講會點出事。

原來唔好睇少嗰位阿伯,佢係大名鼎鼎嘅 Bruce Campbell,佢同 Sam Rami 拍 Evil Dead 系列,本人都認佢唔出。

此篇文章於 05-08-22 05:50 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-08-22, 05:44 PM   #86
420secured

[QUOTE=肉羊哩咖;11725591]嗱,戴定頭盔先,佢又未到 IM3 噉差(仲未有心情睇 Thor the Dark World),又唔似 AM&W 同 GotG2 咁睇咗就算。

恨鐵不成鋼la... 特別有Spiderman珠玉在前
舊 05-08-22, 06:52 PM   #87
王小虎

註冊日期: Apr 2002
cameo #2
話說Bruce Campbell三集舊Spider-Man都有cameo,佢同Sam Raimi係中學老死。又話說Marvel Zombies漫畫,裡面都有Bruce Campbell名作Evil Dead果個Ash Williams,大家有機會可以睇返Evil Dead, Evil Dead II, Army of Darkness,有啲都幾好笑。
王小虎 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-08-22, 07:06 PM   #88
D-boy

謝謝樓上各位大大解答!

引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章

阿王,其實係三劃定係江下?
香港字幕一直都係用王
舊 05-09-22, 12:07 PM   #89
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
貼呢邊
有隻細王

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-10-22, 07:35 PM   #90
D-boy

原來香港首映和傳媒優先場,開場前有阿凡達2 IMAX 3D 預告和巴斯光年IMAX預告
舊 05-12-22, 06:23 PM   #91
動漫遊戲迷
Insane Gamer

註冊日期: Nov 2006
影評
《奇異博士2:失控多元宇宙》:其實這一集的片名該為《奇異博士2:失控「中二」寡婦》。

這一集在美術及特效不錯,可惜沒有立體版,如有而配合Imax + MX 4D,視、聽及觸這三感效果應很強。

恐怖/驚慄風格融入動作場面毫不突兀,甚至讓動作增添心思,可是驚嚇度真的不足(畢竟這一集並非真的恐怖片)。

故事與上一集相比真的失色,雖然以多元世界為背景的點子算有色彩,但是成效充其量只達潤飾的層次,未能產生達刻劃角色及世界觀之深化效果(簡單而言是未被用至盡)。不過,最重要是故事的目標未能充分貼合目的—自我審視及面對,史傳奇在這一集的目的該是透過審視不足而面對缺點(史傳奇與緋紅女巫在這一集是相同中有對比。上一集也透過古一提到史傳奇的問題,而且史傳奇是在上一集始終沒成長過來),只是現在顯得知道問題及現況而用一個較好的方法解決,倘若史傳奇先碰上邪惡版自己,他闖入光照會在後(當然,兩段情節的細節也需被稍為修改),那麼效果便有史傳奇開始有點懷疑自己,他在光照會得知另一個自己也會幹壞事便感迷惘,直至姬絲汀指出他的問題是不願審視及面對而非真的邪惡便明白一切(這樣如當他為克服「邪眼」的理據,總比現在沒有副作用而輕易地增強實力來得好),角色的心性也顯得豐富起來,現在倒顯得角色在闖關中知道問題而非懂透(情節為喻是有節卻少情),間接讓班尼迪康巴拜治也演得沒在上一集般亮眼(不過,伊莉莎伯奧辛在這一集演得好)。此外,緋紅女巫如此「戰敗」可減低這一集的分數(不過,她好歹是復仇者聯盟的成員,忠角就此死掉倒不該,何況新一期的復仇者聯盟總要有強力隊員才可在往後戰征服者康)。

現在緋紅女巫在MCU的實力定位比滅霸強。此外,她在MCU的其中一個定位是「宰豬椅」,XD。
動漫遊戲迷 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-12-22, 10:06 PM   #92
holsety
Ultimate Gamer
http://www

註冊日期: Oct 2003
果日母親節睇母親呢個主角好應景w 母親實在太正

舊 05-13-22, 09:36 AM   #93
Eking

註冊日期: Feb 2006
S3 最後唔係話所有人忘記PETER PARKER, 而唔係SPIDERMAN ?

另一個宇宙就唔好深究咁多, 要問好多野問, VISION 係邊? 呢2個仔有冇超能力 ? 重有冇復仇者 ?

故仔叫OK, 個人覺得雷1故仔最.....普通 ?....

此篇文章於 05-13-22 09:40 AM 被 Eking 編輯。
Eking 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-13-22, 12:37 PM   #94
動漫遊戲迷
Insane Gamer

註冊日期: Nov 2006
引用:
作者: holsety 查看文章
果日母親節睇母親呢個主角好應景w 母親實在太正
這樣算諷刺多於讚頌,XD。
引用:
作者: Eking 查看文章
S3 最後唔係話所有人忘記PETER PARKER, 而唔係SPIDERMAN ?

另一個宇宙就唔好深究咁多, 要問好多野問, VISION 係邊? 呢2個仔有冇超能力 ? 重有冇復仇者 ?

故仔叫OK, 個人覺得雷1故仔最.....普通 ?....
所屬宇宙的所有人只是忘掉蜘蛛俠是柏彼得而已。不過,往後的故事如出現多元宇宙失衡,或有可能引致他人回復記憶也不足為奇。

雖宇宙不同,但時間同步,故雲達此「宰豬椅」的宿命仍剋死丈夫,XD。

驚奇隊長的劇力比雷神1更不濟。

此篇文章於 05-13-22 12:43 PM 被 動漫遊戲迷 編輯。
動漫遊戲迷 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-04-23, 04:45 PM   #95
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
Doctor Strange in the Multiverse of Madness 《奇異博士2:失控多元宇宙》

https://www.disneyplus.com/zh-hk/mov...s/27EiqSW4jIyH

係Disney+睇咗,
覺得呢套戲好亂,
係咁玩穿越不同宇宙,同個癲婆對抗,
睇群星萬聖節玩Cosplay的感覺,
然後唔知咩事打一餐,打到完場,
最尾變三眼仔…

玩多重宇宙仲差過Spider-Man: No Way Home,
如果好似Spider-Man: Across the Spider-Verse以動畫形式製作可能會少少。

https://www.imdb.com/title/tt9419884/

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%A5...AE%87%E5%AE%99

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[西片] Despicable Me 4 (TBA) david 電影版 1 02-19-22 05:44 PM
[多機種] Life is Strange︱Before the Storm/True Colors︱Remastered Collection 安安 電視遊戲討論版 27 09-26-21 12:01 AM
[西片] Chucky 7 (TBA) david 電影版 3 07-01-17 02:20 AM
[西片] Doctor Strange (2016) david 電影版 136 11-04-16 08:29 AM
[畫廊] Strange Music KKH 照相館 0 06-19-07 12:29 AM

現在的時間是 05:11 AM

手機版 | APP版