Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > 學術文化綜合研討區

主題工具 顯示模式
舊 10-20-09, 08:03 PM   #1
cloud
God of Gamer

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDsteve_ho110
[負能量]好大壓力....走唔出呢個困境...

讀緊ASSO 最後一年,好大壓力,真係唔知點算好......
成件事既元頭一定係SEM1,果陣入錯科,文科底去左讀IT,比晒心機讀都係唔識C++同科數....
最後呢個SEM 拎2.3....個頭開得真係好差
比呢個GPA 玩死左我
正常人拎呢個分比你都應該退學吧...但我申請左SFAA, 迫住要讀埋落去. 我都DOWN 左好耐...諗住AL 08年REPEAT失敗係ASSO 會有個好開始....點知後都係比自己玩死...讀乜鬼IT呢...自己根本冇能力讀得好....果陣我真係好天真,諗住各大學CS收得LOW就入左去讀......呢三個月真係好辛苦....

之後SEM 2當然轉科,我轉反去文科.其實自己都唔鍾意讀...不過冇計.最後拎返過3.3, 但都係算差...
到左今個SEM3, 開始感到好大壓力....最慘都係尋日果科MID TERM炒左..仲未接受到...影響真係好大...100 分入面可能得廿分

我而家目標已經唔高...諗住CGPA 拎3 分就算......但計埋我諗今個SEM 真係去唔到3.4.....
而家做咩都專注唔到......讀唔入腦.....冇晒動力...返到學校又要同人比較....
我真係好想由SEM 1 由頭黎過....我最後悔係用左科拎C 既數去CREDIT TRANSFER 返一科文科數.....比我讀我真係有信心A到....我又浪費左一個機會

雖然真係唔好再諗D 改變唔到既野,但我真係改唔到....救命...
其實我呢個情況係咪等多一年......用埋SEM 4 既成績報?
大家快D鬧醒我~!

人並不是生來給打敗的。人可被消滅,但不能夠被打敗。

Hemingway (1899-1961)

此篇文章於 10-20-09 08:10 PM 被 cloud 編輯。
cloud 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-20-09, 08:22 PM   #2
Orage
Game Master
ディバゲ,ありがとう

註冊日期: Nov 2002
PSN  IDIris02320
引用:
作者: cloud 查看文章
SKIP
既然你都頂到最後一年...點解唔挨埋落去?

與其係度自怨自煩...倒不如用呢個動力好好地讀埋佢啦。

機會錯過左就係錯過左...你再去諗都係冇用...

諗下自己將來點算仲好啦...

(謎之聲:你既未來咪又係咁~~~)

舊 10-20-09, 08:47 PM   #3
數碼石頭
Ultimate Gamer
眠い狼

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDartificialRock
大學係收的話之後係會叫您補返sem 4既成積俾佢地而已~
所以今年就可以去報non-jupas~

至於樓主既情況......
其實入邊科之前最好清楚自己興趣, 志向係點先決定~
我讀AD個兩年見得多入錯科既個案, 個個爆哂seed, GPA都唔過3

而家咁既情況~
我只可以同樓主您講~
唔好諗其他野, 俾心機完成埋最後呢1.5個sem去~
non-jupas就報左先冇死, 最多都係冇左報名費~

之後既結果如何之後先算, 做好眼前能做既事先

だからそんな簡単に修正とか言わないで!!
700年前のティリアソフトのスタッフに謝って!!
數碼石頭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-20-09, 09:01 PM   #4
代官

註冊日期: Feb 2005
我都係asso最後一年的人
上年有條友4.0 interview完都入唔到
今年一諗到比佢地班友屈機真係灰左
依家唯有整好個portfolio
希望有人賞識比機會我in都好
壓力係有
不過算係可以迫我進步的良性壓力

代官 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-20-09, 09:11 PM   #5
cloud

頂唔到落去......
有時成日係度喊...唔知為乜

舊 10-20-09, 09:17 PM   #6
メソウサ
The One

註冊日期: Oct 2003
3DS Friend Code5069 4259 0235
過埋呢年你就會醒覺ASSO個CGPA只係學店d數字遊戲

舊 10-20-09, 09:39 PM   #7
Designer
Registered User

註冊日期: Feb 2004
讀得書多又唔代表搵得多,只係代表有機會搵到比較安定工作啫,至於要讀好書日後大把機會。
見阿蘇推介個賣雞蛋仔一日賣幾百底,一底$9,日賺都$1000up min,重好搵過好多打工
Designer 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-20-09, 10:02 PM   #8
誘肉毛球
哈雷小子...

我唔係好明你的困擾是怕太低分畢業?怕駁唔到degree?定係其他?

首先,你不是錯在選錯科,而係錯在讀ASSO。

以我的經驗,成績唔夠好,可以讀IVE hd 後,一邊做野,一邊夜晚讀part time degree. 咁樣比較進可攻,退可守。

因為而家做野有張degree是基本的入場費。

你的情況可唔可以咁﹕別好比咁大壓力自己先,拿拿聲僅僅pass後出黎做野,邊做再邊讀。

日版 wii fc: 6473-9009-5631-9494 [KKK]
誘肉毛球 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-20-09, 10:08 PM   #9
nacho
Insane Gamer

註冊日期: Feb 2003
引用:
作者: 誘肉毛球 查看文章
我唔係好明你的困擾是怕太低分畢業?怕駁唔到degree?定係其他?

首先,你不是錯在選錯科,而係錯在讀ASSO。

以我的經驗,成績唔夠好,可以讀IVE hd 後,一邊做野,一邊夜晚讀part time degree. 咁樣比較進可攻,退可守。

因為而家做野有張degree是基本的入場費。

你的情況可唔可以咁﹕別好比咁大壓力自己先,拿拿聲僅僅pass後出黎做野,邊做再邊讀。
lee 個又真 wor ~ 都唔少人 都係 後尾 先讀番 degree ~
經驗 比較實際 尤甚見 到 cloud 好似對 it 無咩興趣咁 ~
nacho 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-20-09, 09:50 PM   #10
nacho

註冊日期: Feb 2003
讀得咁 大壓力 為乜 ~
可能我都無乜上進心 又無咩 plan 未來 啦 , 以前 我 gpa 唔高 都係咁讀ga 姐 ~
過左去ga 成綪都改變唔到ga la~
nacho 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-20-09, 09:51 PM   #11
cloud

引用:
作者: nacho 查看文章
讀得咁 大壓力 為乜 ~
可能我都無乜上進心 又無咩 plan 未來 啦 , 以前 我 gpa 唔高 都係咁讀ga 姐 ~
晒左咁多錢同時間.....我唔想乜都冇
但係而家情況真係好惡劣...間間都睇CGPA做人,SEM 1我真係唔想架

舊 10-20-09, 09:57 PM   #12
メソウサ
The One

黃子華:你真係要讀多d 書,因為你讀多d 書之後...你先至會真正明白你點解會無野做...

舊 10-20-09, 09:59 PM   #13
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
引用:
作者: メソウサ 查看文章
黃子華:你真係要讀多d 書,因為你讀多d 書之後...你先至會真正明白你點解會無野做...
好正確呀

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-20-09, 10:00 PM   #14
cloud

當你見到自己同年紀既同學已經大學GRAD
心情真係好沉

舊 10-20-09, 10:03 PM   #15
LonelyBlue

3DS Friend Code3652 0501 5654
PSN  IDChho_eadgbe
引用:
作者: cloud 查看文章
當你見到自己同年紀既同學已經大學GRAD
心情真係好沉
大把人係咁, 呢度已經有個.
其實仲識得人細四年, 拔尖入左cu
咁計你會葡萄得好辛苦
LonelyBlue 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-20-09, 10:00 PM   #16
LonelyBlue

3DS Friend Code3652 0501 5654
PSN  IDChho_eadgbe
巴打咪咁灰.
interview仲有d奇蹟既
有埋referral可能3.1x都有ugc offer.

而家爆埋果個半個sem 既gpa
再同d 人x programme leader 打好關係先啦
LonelyBlue 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-20-09, 10:08 PM   #17
cloud

引用:
作者: LonelyBlue 查看文章
巴打咪咁灰.
interview仲有d奇蹟既
有埋referral可能3.1x都有ugc offer.

而家爆埋果個半個sem 既gpa
再同d 人x programme leader 打好關係先啦
已經唔諗UGC...
3.1X 我要3.8呀....
有科已經衰左.....

舊 10-20-09, 10:11 PM   #18
usayarE

註冊日期: Jul 2002
Wii U IDusayarE
3DS Friend Code3952 6975 1779
PSN  IDusayarE
XBox Live GamertagusayarE
我係asso 3.2入UGC degree

不過我覺得樓主宜家首要要做既除左係放鬆心情、發奮努力讀書之外
就係要認清楚自己方向

至於asso 升degree 你唔係1.x GPA都可以話9成一定升到
只不過唔係ugc 而係top-up遮
要做到所謂大學畢業其實有錢就得...

樓上提供第時讀part-time 亦係可行方案,好多人都係咁,只不過好辛苦咁話遮
以前唔努力,第時要還
usayarE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-20-09, 10:19 PM   #19
cloud

引用:
作者: usayarE 查看文章
我係asso 3.2入UGC degree

不過我覺得樓主宜家首要要做既除左係放鬆心情、發奮努力讀書之外
就係要認清楚自己方向

至於asso 升degree 你唔係1.x GPA都可以話9成一定升到
只不過唔係ugc 而係top-up遮
要做到所謂大學畢業其實有錢就得...

樓上提供第時讀part-time 亦係可行方案,好多人都係咁,只不過好辛苦咁話遮
以前唔努力,第時要還
本來而家我都可以3.2......就係做錯一個DECISION MAKING
我都知UGC要求有幾高.....
如果用埋SEM 4 報我會舒服好多....但係NON JUPAS 等唔到SEM 4 個分

舊 10-20-09, 10:01 PM   #20
基路亞
The One
LUCKY☆STAR

註冊日期: Aug 2002
PSN  ID各位可以問我拎ID
人生有幾多個考試? 俾你A 得幾多個?
你咁大壓力仲點會讀得入腦?

平常心啦... Asso. 升U 同你當年CE 一樣~
只係你人生的其中一站姐... 今日成績唔太理想... 唔代表你成就會比其他人差...

歷代「ギタドラ」スキルセット
XG3 (v3 UID=g21774, v4 UID=g14465, v5 UID=g8309, v6 UID=g8674)
GFV3 Complete Skill Set (203 FC, 10 EX, 2 HZD)
V Series Complete Skill Set (WIP)

PS プラチナコレクション (PS4: 9, PS3: 21, PSV: 1)
UC, BH5, KZ2, BOP, 塊魂Tribute, UC2, FFXIII, Dead Space, ガンダム無双3, KZ3, BioShock, SOCOM4, UC3, ガンダムExtreme VS, TOX, BH6, KZ, MGR, TR, TLoU, ガンダムExtreme VS FB, KZM, Destiny, The Order: 1886, MGSV:GZ, MGSV:TPP, BH0, UC4, Gravity Daze, Rise of TR, Gundam VS
基路亞 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-20-09, 10:13 PM   #21
メソウサ
The One

咁你預備定萬一呢次衰jor有咩後路走啦

都無謂講埋d安慰說話避開現實上可能性

舊 10-20-09, 10:13 PM   #22
zurg

註冊日期: Jan 2005
比d心機唔好諗咁多讀埋最尾個sem. 跟住先報non- jupas 吧
cgpa 3.0以上應該就升到U (不過係IT科...)
升到U讀多3年出黎應該都24歲了
果3年你可能要睇住d fd 升職加薪中

就算真係升唔到
咪早d 出黎讀社會大學
早d拎下工作經驗

人生咪又係一樣咁過
zurg 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-20-09, 10:43 PM   #23
メソウサ
The One

http://www.hmdc.med.cuhk.edu.hk/mdotest/page.html

舊 10-20-09, 11:03 PM   #24
團子~o~
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2008
PSN  IDLuke365
當年我讀完HD,入大學個陣個CGPA都係3.2左右

唔好後悔過去的科目成績啦,著眼現在至有用,考左IELTS未?最好報non-jupas個陣加埋個成績落去,仲有要將個Personal Statement有幾靚寫到咁靚,簡潔可帶出你的長短處。

我更在意樓主non-jupas方面選的科目,這科真的是你的興趣科目嗎?
有仔細看過其課程、出路嗎?開放日有到上述department問過資料嗎?
到時入左又話唔岩心水就真係…

業餘粵翻詞人乙名

Youtube頻道:
http://www.youtube.com/playlist?list...moG1KUp3YSbgzP

此篇文章於 10-20-09 11:15 PM 被 團子~o~ 編輯。
團子~o~ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-20-09, 10:46 PM   #25
rockmanzero
赤色劍神-ZERO

如果天下間無咁多個巧合你係第個壇都講過

假設係同人個人既話,各位唔洗應佢,講黎哂GAS

挑戰極速中 幾時先去到50kmh
rockmanzero 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式