Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手提遊戲機討論版

主題工具 顯示模式
舊 11-30-04, 11:32 PM   #1
麥菲
Junior Member

註冊日期: Nov 2004
你覺得 NDS 同 PSP 最大分別係?

我真係唔知買邊部好
只係夠錢買其中一部咋.... 你地話呢?
麥菲 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-30-04, 11:33 PM   #2
Deltakit
Senior Gamer

註冊日期: Oct 2003
引用:
作者: 麥菲
我真係唔知買邊部好
只係夠錢買其中一部咋.... 你地話呢?

買左NDS先算啦
PSP一出頭幾個月一定貴到飛起
Deltakit 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-30-04, 11:34 PM   #3
tylau
God of Gamer

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDkeithlau81
睇你鍾唔鍾意出街都玩住PS2既GAME囉.
tylau 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-30-04, 11:42 PM   #4
LeeKH
Game Master

兩部都買啦, 你是玩games, 不是玩機.
LeeKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-30-04, 11:49 PM   #5
查無此人
Insane Gamer

註冊日期: Feb 2004
睇定D先
等到NDS和PSP都出o左個幾月之後
先再決定買邊部都未遲
而且又會平D

無論如何轉名稱,用新帳號,扮新人
每一個人始終都要對佢係討論版上,所曾經留下的一言一句負責....
查無此人 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-30-04, 11:52 PM   #6
Ahshue
Insane Gamer
Rub Rabbits

註冊日期: Dec 2002
我會買nds先, 因為我部gba已經死下死下, 想買返部nds來玩gba帶<==NDS 同 PSP 最大的分別

“承擔不起啊。正是在現實生活中拼搏,夢想才有意義……
只是把自己投射到別人的夢想裏的話,跟死又有什麼兩樣?!”
“真是一個現實主義者啊。”
“如果你把逃避現實叫做浪漫的話。”
Ahshue 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-01-04, 12:12 AM   #7
神風@AMD
Action!

Nintendo Switch ID2776-5245-9304
3DS Friend Code5327 1257 3881
PSN  IDamd8899
根據gb系列既歷史
再對比gc同ps2
=================
最大分別係....
想玩商業性大作同睇畫面同喜歡ps2既請買psp

想玩創新遊戲同趣味遊戲既請買nds
(個人意見)

舊 12-01-04, 12:41 AM   #8
麥菲

angry

PSP 有咩好呢?
除左靚
舊 12-01-04, 12:41 AM   #9
煉獄
Crazy Gamer
百事能黏貼膠

註冊日期: Jan 2004
其實任記o的game好玩o的.不過來來去去都係個十幾個o的新一代,玩完就可以拋o左去.冇乜新game.

ps就勁多唔同o既game玩.

奸仔:「
煉獄 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-01-04, 12:43 AM   #10
赤武神
The One
多多指教!

註冊日期: Jan 2002
Nintendo Switch ID5684-2538-5787
3DS Friend Code3222 5528 5405
引用:
作者: 煉獄
其實任記o的game好玩o的.不過來來去去都係個十幾個o的新一代,玩完就可以拋o左去.冇乜新game.

ps就勁多唔同o既game玩.
你係用DS同PSP比定任記同PS比??? 好亂

-------
大亂鬥X:赤武神/MOSIN/3995-5703-0958
孖車wii:赤武神/Dannie/1160-9987-0415
US ACWW[DS]:名: Dannie 村:MOSIN 招牌果:APPLE Fc code:3479-5305-1039
US ACCF[Wii]:名: Mosin 村:BLACKSUN 招牌果:車里子 Fc code:2664-5630-1186
赤武神 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-01-04, 12:49 AM   #11
月之民 ̄▽ ̄
\( ´ー`)/

註冊日期: Feb 2002
引用:
作者: LeeKH
兩部都買啦, 你是玩games, 不是玩機.
>>只係夠錢買其中一部咋....
你睇唔到????

比我的話
邊部有機戰先買邊部先(有錢的話

謎めく乙女に みんな~(アイヤ アイヤ ヤー ヤヤヤヤー)
刺激が視線で 過激~(アイヤ アイヤ ヤー ヤヤヤヤー)
誰か私を泣かせてよ(泣かせて~私を~泣かせて~)
誰か私を泣かせてよ(泣かせて そっと泣かせて)
ダメカナ? ダメダヨ♪
月之民 ̄▽ ̄ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-01-04, 12:49 AM   #12
Deltakit

註冊日期: Oct 2003
引用:
PSP 有咩好呢?
除左靚
靚 - 就係PSP既賣點
Deltakit 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-01-04, 12:51 AM   #13
神風@AMD
Action!

Nintendo Switch ID2776-5245-9304
3DS Friend Code5327 1257 3881
PSN  IDamd8899
引用:
作者: 月之民 ̄▽ ̄
>>只係夠錢買其中一部咋....
你睇唔到????

比我的話
邊部有機戰先買邊部先(有錢的話
我記憶中係.....

gundam game 係nds出
機戰係psp出

(無責任回覆 )

舊 12-01-04, 01:10 AM   #14
月牙火介
《kofire》

註冊日期: Oct 2002
3DS Friend Code3093 7346 4244
XBox Live Gamertagkofire
引用:
作者: 神風@AMD
我記憶中係.....

gundam game 係nds出
機戰係psp出

(無責任回覆 )
睇gx個game表就兩部機都會出機戰~

個人認為:
nds:
touch mon有新意,遊戲性有保証,電源可玩8小時長度可以接受,
行帶不用load碟,適合真係搭車或等候時玩,對應gba game亦係一大賣點.

psp:
外型正,機能同畫面都好強,mon大但size亦大,
遊戲以家用作品移植居多,加上實際電源可玩長度未明,
是否適合帶出街玩成未知數,若電源不耐用則睇電影同聽mp3
的功能就等同多餘,另外game行umd,load碟時間,防震等亦是未明.
此部極有可能是"家用機"

舊 12-01-04, 01:46 AM   #15
麥菲

angry

NDS 好似都好大部下喎....
仲要成 2 千幾蚊喎....
唔知佢美版個 Program 可唔可以當 PDA 咁用儲下野呢?
仲有咩 Function

唔好意思,睇唔明日文
舊 12-01-04, 01:48 AM   #16
DQGUNDAM

Nintendo Switch ID4752 8991 7789
3DS Friend Code3308 4518 9604
PSN  IDDQGUNDAMHK
XBox Live GamertagDQGUNDAM
引用:
NDS 好似都好大部下喎....
仲要成 2 千幾蚊喎....
唔知佢美版個 Program 可唔可以當 PDA 咁用儲下野呢?
仲有咩 Function

唔好意思,睇唔明日文
2 千幾蚊

$1350咋喎

做人要有責任,衰左要認,錯左要道歉

做人要有品德,不要強詞奪理,生安白做

動森夢番地:3600-0295-3743
DQGUNDAM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-01-04, 01:53 AM   #17
麥菲

wonder

1350 係咩?包 d 咩?
我果日見到 21xx 響灣仔喎.....
仲有咩 Function 先
舊 12-01-04, 02:03 AM   #18
貓太部
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2004
自從入手NDS o係車上玩過mario64,
發現原來會極之頭暈,
同埋覺得立體視點表達o既多邊型同構圖太[幅什]o既game o係街係唔好玩......
我期待NDS o既GAME係向雙mon同touch mon方面發揮多過畫面吧,
玩過WARIO後,發覺NDS o既上mon與下mon中間[分隔位]原來係可以有[咁o既用途],真係吹脹,
任天堂竟然可以將原本認為係缺點o既o野都變為優點,真係好o野~
依家已好肯定,一部新世代手提遊戲機,雙mon同touch mon係必需要有,因為真係好過癮,(睇我le
兩日同朋友差唔多隻隻NDS GAME都想買就知o拉~ 反而mario64就麻麻,可能一來玩過,二來冇乜touch ,同埋le類3D game真係唔太適合出街玩!)
我好有信心今次NDS - PSP,一定可以開個[主其他]~

此篇文章於 12-01-04 02:05 AM 被 貓太部 編輯。
貓太部 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-01-04, 02:27 AM   #19
Sonickingcorn

註冊日期: Aug 2004
PSN  IDSonicKingCorn
邊部有自己鍾意玩o既game咪買邊部law~
比機能比實用係多此一舉,唔好受人影響,隨自己的心而買吧~
Sonickingcorn 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-01-04, 02:32 AM   #20
DQGUNDAM

Nintendo Switch ID4752 8991 7789
3DS Friend Code3308 4518 9604
PSN  IDDQGUNDAMHK
XBox Live GamertagDQGUNDAM
引用:
唔知,冇問到
我是今天(30號)下午1點幾係188見到的

做人要有責任,衰左要認,錯左要道歉

做人要有品德,不要強詞奪理,生安白做

動森夢番地:3600-0295-3743
DQGUNDAM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-01-04, 02:33 AM   #21
nick

註冊日期: Sep 2002
我驚買nds+2games既價錢==psp主機only既價錢

NDS GAME FC
mph FC: nick 0601-9706-0534
content fc:nick 3007-1618-1079
動森fc:5369-4190-3879

wii fc
3221-5238-1799-9879 //pm fc /4424-6802-0768 //mkwii fc 105.2621-2747-8510//日動物之森 fc: /3738-3048-3107 惡魔:3652-5761-5259

3ds:2363-5574-3483
nick 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-01-04, 02:52 AM   #22
月牙火介
《kofire》

3DS Friend Code3093 7346 4244
XBox Live Gamertagkofire
引用:
手提遊戲機玩到game就夠啦,
要Function?買pda/notebook o羅~

此篇文章於 12-01-04 03:19 AM 被 月牙火介 編輯。
月牙火介 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-01-04, 02:52 AM   #23
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDAnimeTheme
引用:
作者: 貓太部
我好有信心今次NDS - PSP,一定可以開個[主其他]~
唔明

[Windows桌面小工具] - 會唱歌跳舞的桌面!? 初音ミク、涼宮春日、秋山澪、泉此方等為你親身示範~!
YHW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-01-04, 03:12 AM   #24
Kenji少
暴走中

註冊日期: Dec 2001
XBox Live GamertagKenji1445
點解你地硬要將兩部機作比較?
psp還psp nds還nds~

性能唔同,作品唔同~取向亦都唔同~

psp擺明係機能,高質影音系統為主
而nds就走一個創意,遊戲性為主

淨係任天堂同sony呢兩個名都已經唔可以作比較.
=.=
Kenji少 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-01-04, 06:03 AM   #25
倒十架VS火紅眼

註冊日期: Aug 2003
引用:
作者: Kenji少
點解你地硬要將兩部機作比較?
psp還psp nds還nds~

性能唔同,作品唔同~取向亦都唔同~

psp擺明係機能,高質影音系統為主
而nds就走一個創意,遊戲性為主

淨係任天堂同sony呢兩個名都已經唔可以作比較.
=.=
言之有理!
倒十架VS火紅眼 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[PSP]SCE 專訪透露 PSP 影音相關功能 neo2046 手提遊戲機討論版 136 10-18-04 11:01 AM
[ETC]日本亞馬遜購物網站 NDS PSP PS3 預約網頁反應熱烈 neo2046 手提遊戲機討論版 4 08-31-04 08:10 AM
轉載: 一 個 國 家 的 輝 煌 成 就 , 竟 然 是 另 一 方 辛 酸 的 血 靈格斯 學術文化綜合研討區 10 05-24-04 12:45 PM
[ETC]EA 發表將支援 NDS 與 PSP neo2046 手提遊戲機討論版 0 04-30-04 09:49 PM
轉:口袋裡的戰爭 攜帶型遊樂器的下一步 jun 手提遊戲機討論版 0 04-20-04 06:38 PM

現在的時間是 09:55 PM

手機版 | APP版