Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 04-06-20, 02:06 PM   #601
野良猫
God of Gamer
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: 雷火武 查看文章
玩一定會玩⋯⋯廿年前本攻略本仲喺度
不過有時可能當新作咁玩會好過d
送隻resistance真情多餘
而家要玩有質素既re3,唔係貪佢送隻無諗住玩既game

諗諗吓遲下FF7吹到咁勁,玩落會唔會又係cut野

始終希望愈大失望愈大
諗吓十年前FF13
FF VII CUT嘢的話唔駛同你出兩隻碟同斬幾集出啦

唔急玩的話真係等二手
反正行都有日語日字,正方交叉又冇調轉
平玩一下無防
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-06-20, 02:35 PM   #602
darkvolver
頹冗

註冊日期: Oct 2005
PSN  IDhwong909
引用:
作者: 野良猫 查看文章
FF VII CUT嘢的話唔駛同你出兩隻碟同斬幾集出啦

唔急玩的話真係等二手
反正行都有日語日字,正方交叉又冇調轉
平玩一下無防
FF VII CUT.....不如聖劍都cut...

舊 04-06-20, 03:26 PM   #603
爽神

註冊日期: Jun 2002
引用:
作者: Reishin 查看文章
Resistance入面都加咗Spencer同女Wesker
應該為日後執返個故仔舖路掛

不過我仲有D唔明
點解UBCS隊長一望Jill就知佢個名? 明明唔係著緊制服
二五仔又知道佢係STARS嘅人?
呢啲佢都係拎返bio5個故事嘅嘢
其實睇佢今集加咗寄身蟲,文件位又係咁兜...補完先岩,最起碼知道capcom應該唔係想滅殺bio4打後嘅嘢先
今集寄身蟲呢part其實接得4幾好,我覺得幾有心思

引用:
作者: 豪傑公子 查看文章
其實JILL條腰有掛RPD警章嘅,
至於MIKHAIL點解知佢個名同佢係STARS,
我估有STARS嘅人(例如BRAD)搵UBCS求助啩~

PS. DEMO都有嘅劇情唔駛落SPOILER啦...
RPD有文件位有講關於個博士/UBCS問題,大意係話有人求助叫UBCS嚟救佢、送博士嚟RPD之類(好似係,未深入了解劇情)

引用:
作者: darkvolver 查看文章
我有幾個問題Gapcom要做故事係可以。

1) Dr.Marcus / Spenser金主來源及第一代Umbrella的成立。女wesker另一件事我不知道。

2) star team只有一個女性叫Jill在RPD,Bio3有交代RPD署長抄RPD全員。MIKHAIL一看Jill RPD警章不出奇便知其人,Rebecca係另一樣野。
MIKHAIL可能係doubt agent......佢沒有可能不知道Nico想做甚麼作為team leader

3) 印象中UBCS係under Umbrella.....傭兵

4) RE:ada正傳(由RE2去到城市離開),用影片跳過Leon時間
1嗰啲你去resident evil wiki睇,其實都寫得幾詳細,整合晒全系列故事
爭在係capcom會唔會再修改,好似2re咁已經改咗個nest

引用:
仲未買
但網上見人話cut左好多場景
無大蟲打無時裝店無劇情選擇⋯

難免失望
有比較就有失望,因為始終係remake,但又好多位唔同咗
而大家都會無視佢新加入嘅嘢,只會focus冇咗啲乜

引用:
作者: 零式 查看文章
坦白講...呢集仲失望過RE2

根本只係一隻好短既動作GAME...重玩要素亦不足, 果D高難度咬一下死又有幾多人會去玩? 咪又係攞支火箭炮轟轟轟解鎖成就...

唔好同我講送隻反抗比你仲想點, 我真係無興趣...正價4百幾蚊完全唔值, 等2手或者第日減價吧
nightmare以上難度關卡其實設計得都幾hea
只係一隻幻想式遊戲,即係有啲似網上嗰啲pc mode,人地係mr.x anywhere,佢就變咗做寄身獸anywhere
幾乎你見到佢大部分boss戰以外嘅位都係用寄身獸嚟屈個難度,而無視佢地出場嘅合理性
就講donut店外面個位,全部都係同一隻光頭喪屍模組
真正正篇我諗你當佢係hardcore個難度會比較好

舊 04-06-20, 03:41 PM   #604
darkvolver
頹冗

引用:
作者: 爽神 查看文章
其實睇佢今集加咗寄身蟲,文件位又係咁兜...補完先岩,最起碼知道capcom應該唔係想滅殺bio4打後嘅嘢先

RPD有文件位有講關於個博士/UBCS問題,大意係話有人求助叫UBCS嚟救佢、送博士嚟RPD之類(好似係,未深入了解劇情)

1嗰啲你去resident evil wiki睇,其實都寫得幾詳細,整合晒全系列故事
爭在係capcom會唔會再修改,好似2re咁已經改咗個nest

有比較就有失望,因為始終係remake,但又好多位唔同咗
而大家都會無視佢新加入嘅嘢,只會focus冇咗啲乜

nightmare以上難度關卡其實設計得都幾hea
只係一隻幻想式遊戲,即係有啲似網上嗰啲pc mode,人地係mr.x anywhere,佢就變咗做寄身獸anywhere
幾乎你見到佢大部分boss戰以外嘅位都係用寄身獸嚟屈個難度,而無視佢地出場嘅合理性
就講donut店外面個位,全部都係同一隻光頭喪屍模組
真正正篇我諗你當佢係hardcore個難度會比較好
下水道青蛙已經去緊Bio4-5..所以再remake應該都不會再攪。

不如RE:ada 可能還好。

舊 04-06-20, 04:19 PM   #605
Reishin
Ultimate Gamer
Feels good

註冊日期: Feb 2006
3DS Friend Code1118 1586 3100
引用:
寄生蟲我首先諗起ORC果D寄生喪屍先……
設計又係同4果D好相似,類似甲殼類生物
不過多咗遠距離物攻

啱啱check返原來ORC個寄生蟲係叫NE-β
而3果隻叫NE-α

反而發電站嘅蟲蟲又諗起5嘅蟲蟲
心諗,有無閃光彈可以秒到佢地
ゴリロス一拳反擊licker又係師承自BIO5ゴリス

哀しみで強くなれた  歓びは僕等を包む
何度でも願うよ  何処まででも振り返らずに

raize / INORAN
Reishin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-06-20, 04:24 PM   #606
darkvolver
頹冗

其實bio3 remake好個故事加個3.5(類似outbreak / 重新交代ada),直駁bio4都係好事。

ADA故事線﹕
同wesker有關係>RE:2 勾佬兼研究所走佬>離開城市>Bio4

舊 04-06-20, 04:35 PM   #607
Squall-Lucifer
懶人一個

註冊日期: Oct 2008
引用:
其實bio3 remake好個故事加個3.5(類似outbreak / 重新交代ada),直駁bio4都係好事。

ADA故事線﹕
同wesker有關係>RE:2 勾佬兼研究所走佬>離開城市>Bio4
咪"アンブレラ・クロニクルズ"的ADA編

16冬、17冬、17春、17秋、18冬、19冬、19春、19夏、19秋、20桃之節句、20夏、20秋冬、21春、21夏、21秋、22冬、22春、22夏秋、23春、23夏、24春:21甲提督
18年3月、11月、12月、19年3月、4月、6月、11月、12月、20年5月、7月、11月、12月、21年5月、6月、11月、12月、22年3月、6月、11月、12月、23年5月、6月戰果提督,新艦尚缺:N/A
Squall-Lucifer 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-06-20, 04:37 PM   #608
darkvolver
頹冗

引用:
作者: Squall-Lucifer 查看文章
咪"アンブレラ・クロニクルズ"的ADA編
其實我又反而諗緊Bio2個研究所,距離Bio3個研究所應該幾遠

舊 04-06-20, 04:44 PM   #609
赤兵尉SETH
✌(´◓q◓`)✌

Nintendo Switch ID8287-9006-2513
PSN  IDGAF_SETH
XBox Live GamertagSeth HK
追跡者個寄生蟲 舊作設定本來就有, Nemesis就係隻蟲個名, 今集係多左二次寄生
4代隻寄生蟲係教團開發, 但佢改設定話係Umbrella殘黨帶過去都得

ハイスピードロボットアクションゲームの金字塔

ANUBIS ZONE OF THE ENDERS
BLADE SHOT GRAB
赤兵尉SETH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-06-20, 05:41 PM   #610
Squall-Lucifer
懶人一個

註冊日期: Oct 2008
引用:
其實我又反而諗緊Bio2個研究所,距離Bio3個研究所應該幾遠
OutBreak File 2個女黑人研究員到底是在NEST定NEST2任職

16冬、17冬、17春、17秋、18冬、19冬、19春、19夏、19秋、20桃之節句、20夏、20秋冬、21春、21夏、21秋、22冬、22春、22夏秋、23春、23夏、24春:21甲提督
18年3月、11月、12月、19年3月、4月、6月、11月、12月、20年5月、7月、11月、12月、21年5月、6月、11月、12月、22年3月、6月、11月、12月、23年5月、6月戰果提督,新艦尚缺:N/A
Squall-Lucifer 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-06-20, 06:16 PM   #611
豪傑公子

註冊日期: Jan 2005
引用:
作者: Squall-Lucifer 查看文章
OutBreak File 2個女黑人研究員到底是在NEST定NEST2任職
到底RACCOON CITY有幾多個UMBRELLA研究設施?

舊 04-06-20, 06:23 PM   #612
darkvolver
頹冗

引用:
作者: 豪傑公子 查看文章
到底RACCOON CITY有幾多個UMBRELLA研究設施?

佢可以當無限,反正umbrella自己起。

Sent from my iPhone using Tapatalk

舊 04-06-20, 06:28 PM   #613
爽神

引用:
不過諗落佢個定位都唔錯
nest2係做人體研究,所以起正喺個醫院下面,咁就有源源不絕嘅人體供應
所以你見到nest2嘅人體研究設施特別多,好多手術床
而差館地底間nest1,應該真係專注做病毒研究

舊 04-06-20, 06:46 PM   #614
izumo

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDizumo000
引用:
作者: 赤兵尉SETH 查看文章
追跡者個寄生蟲 舊作設定本來就有, Nemesis就係隻蟲個名, 今集係多左二次寄生
4代隻寄生蟲係教團開發, 但佢改設定話係Umbrella殘黨帶過去都得
4代果隻唔係掘出來?
定太耐我記錯劇情?
izumo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-06-20, 06:55 PM   #615
darkvolver
頹冗

大家諗一諗先。今集青蛙個口中口同第四集一樣,即係umbrella將生物virus殖落人身上。所以亦解釋到青蛙聽話,人都一樣聽話。

Sent from my iPhone using Tapatalk

舊 04-06-20, 08:12 PM   #616
赤兵尉SETH
✌(´◓q◓`)✌

Nintendo Switch ID8287-9006-2513
PSN  IDGAF_SETH
XBox Live GamertagSeth HK
Hunter個設定一向聽話認到自己人, bow中最成功

引用:
作者: izumo 查看文章
4代果隻唔係掘出來?
定太耐我記錯劇情?
係村民城下掘到寄生蟲乾屍中招, 然後教團研究

引用:
不過諗落佢個定位都唔錯
nest2係做人體研究,所以起正喺個醫院下面,咁就有源源不絕嘅人體供應
所以你見到nest2嘅人體研究設施特別多,好多手術床
而差館地底間nest1,應該真係專注做病毒研究
File有寫到nest1專門開發bow
nest2係負責nest1手尾, 做疫苗同毀屍滅跡

ハイスピードロボットアクションゲームの金字塔

ANUBIS ZONE OF THE ENDERS
BLADE SHOT GRAB

此篇文章於 04-06-20 08:32 PM 被 赤兵尉SETH 編輯。
赤兵尉SETH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-06-20, 08:46 PM   #617
呂鳳仙
錢錢錢錢錢錢錢

註冊日期: Jan 2002
咁都俾capcom食字食到個Raccoon city Edition,犀利

PS:開放時間為17:00~23:00

每天提醒自己,施恩莫望報,不要把得失看得太重。
幸福不是必然,擁有它的人,請好好珍而重之……
呂鳳仙 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-06-20, 09:00 PM   #618
izumo

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDizumo000
引用:
大家諗一諗先。今集青蛙個口中口同第四集一樣,即係umbrella將生物virus殖落人身上。所以亦解釋到青蛙聽話,人都一樣聽話。

青蛙係都會聽話
但死症係怕陽光 同 乾躁 泛用性唔高
即使仲大力過beta但都唔算係成功

GAMEPLAYERS本攻略係咁寫
未掉
izumo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-06-20, 09:10 PM   #619
darkvolver
頹冗

引用:
作者: izumo 查看文章
青蛙係都會聽話
但死症係怕陽光 同 乾躁 泛用性唔高
即使仲大力過beta但都唔算係成功

GAMEPLAYERS本攻略係咁寫
未掉
bio 4及bio 5已經係成功版本........Gapcom好難再攪。

舊 04-07-20, 09:58 AM   #620
Sar8
The One

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDOrzAR8
XBox Live GamertagOrzAR8
睇到阿jill被深喉果段
capcom你很懂

舊 04-07-20, 09:59 AM   #621
darkvolver
頹冗

引用:
作者: Sar8 查看文章
睇到阿jill被深喉果段
capcom你很懂
RE2....都有啦...bbbb

d動作一流

舊 04-07-20, 11:19 AM   #622
雷火武
ワールド・エンド

註冊日期: Feb 2005
想問下比喪屍捉住時,右下角圓圈計量表有乜意思?
我見按乜制都一定照比佢咬
係咪一定要硬食

另外說明書話perfect 回避後會瞄準敵人弱點
我見避完(有道白光)後都無瞄準既?

———-
喺大街就算比追跡者追殺都唔驚嚇
但Carlos 入警署唔知幾時有licker 反而仲驚⋯
仲要完全無聲⋯放完C4成堆喪屍、我仲開槍。頂唔順一個波羅炸爆佢地

其實以nemesis 既腕力,下水道上地面捉住頭可以直接揸爆End game啦⋯
係要掟上來再打
雷火武 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-07-20, 11:24 AM   #623
野良猫
肥倫

引用:
想問下比喪屍捉住時,右下角圓圈計量表有乜意思?
我見按乜制都一定照比佢咬
係咪一定要硬食

另外說明書話perfect 回避後會瞄準敵人弱點
我見避完(有道白光)後都無瞄準既?

———-
喺大街就算比追跡者追殺都唔驚嚇
但Carlos 入警署唔知幾時有licker 反而仲驚⋯
仲要完全無聲⋯放完C4成堆喪屍、我仲開槍。頂唔順一個波羅炸爆佢地

其實以nemesis 既腕力,下水道上地面捉住頭可以直接揸爆End game啦⋯
係要掟上來再打
被捉的話一定咬
唔禁的話會扣多啲血,哩個要高難度先見效果,唔禁有機會直接咬死

JUST後要L2舉槍

拎夠子彈的話其實唔駛咁慳,適合時間用適合嘅武器吧
守蕉戰其實係卡佬螺絲嘅後一戰,用盡啲嘢打就得
舊 04-07-20, 11:28 AM   #624
雷火武
ワールド・エンド

註冊日期: Feb 2005
我玩normal
開完火車
個箱有火藥x9 高級火藥x5

被咬要按實圓制定連按?
雷火武 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-07-20, 11:31 AM   #625
野良猫
肥倫

引用:
我玩normal
開完火車
個箱有火藥x9 高級火藥x5

被咬要按實圓制定連按?
手槍子彈唔怕冇
高級火藥全部留嚟合麥林彈就對了

可以設定度較按或按實

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[PS4,XB1] Biohazard RE:2 バイオハザード RE:2 | PS4, XB1, PC | rapperjohnny 電視遊戲討論版 1106 08-05-23 12:05 AM
[PS4,XB1] バイオハザード 7 ︱Biohazard 7 (VR 完全對應)(兩DLC 及Gold Edition,發售中) 信長 電視遊戲討論版 884 12-20-22 10:22 AM
[多機種] Biohazard RE:2 バイオハザード RE:2 攻略區 darkvolver 攻略及心得交流區 1431 08-30-19 06:31 AM
[PS4,XB1] BIOHAZARD バイオハザード 4、5、6 繁/簡體中文字幕版再炒多一次冷飯 GN00508771 電視遊戲討論版 238 12-09-17 08:06 AM
收 ps 3 game - biohazard orc , chronicle hd selection, biohazard 4+cv, dragon's dogma gameky2012 買賣專區 4 01-05-13 11:37 AM

現在的時間是 07:17 AM

手機版 | APP版