Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 11-19-18, 02:23 PM   #151
Dyhalt Rushifar
God of Gamer
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: s2001154 查看文章
結局咁和諧可以令套野即變爛作
畢竟套野將成個RPG冒險寫實點去玩
哥殺有生之年都清唔灑
一係玩到最後著左神級裝備衝上月球一直打爆D哥布林成為永恆既神
地上再沒哥布林
聖鬥士哥殺…

舊 11-19-18, 02:37 PM   #152
gingq7

註冊日期: May 2008
其實我覺得哥布林個源頭最後都係魔王, 例如上次果隻魔王大將(?), 今次應該都係有類似的野教班哥布林造船/用毒;
搞掂魔王的話, 堆哥布林根本用普通人類軍隊已可解決
gingq7 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-19-18, 04:29 PM   #153
RPG之鬼

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: gingq7 查看文章
Good End可以係: 另一邊的勇者搞掂左魔王, 魔王軍全滅, 人類軍隊有空去處理哥布林, 完

------------

話說公會個冒險者強度分級都好有問題,
今集四個銀級(第3級?)應該都算好高級, 劍之聖女(的團隊)打得贏魔王都只係第2級
但呢四個銀級(第3級?)打一隻精英哥布林都危危乎, 哥殺都仲好d, 起碼有地下城知識, 另外3個銀級好似乜都唔知, 完全無主見咁, 究竟係點升到銀級
玩TRPG就係咁,幾下爛骰就玩完

舊 11-19-18, 04:47 PM   #154
高級嘍囉
Crazy Gamer

註冊日期: May 2007
3DS Friend Code4038 6395 0913
PSN  IDtimen1972
XBox Live Gamertagtimen1972
引用:
其實我覺得哥布林個源頭最後都係魔王, 例如上次果隻魔王大將(?), 今次應該都係有類似的野教班哥布林造船/用毒;
搞掂魔王的話, 堆哥布林根本用普通人類軍隊已可解決
所有嘢都係天神們(dungeon master)搞出嚟。
高級嘍囉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-19-18, 06:13 PM   #155
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
班神一日重要跑團個世界都唔會和平,你地望下魔獸世界……

舊 11-23-18, 06:04 PM   #156
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: 尼路 查看文章
班神一日重要跑團個世界都唔會和平,你地望下魔獸世界……
只係追咗頭兩集嘅路人⋯⋯例子仲有 Diablo⋯⋯

開頭啲嘢唔重覆,各位講晒咁上下,部嘢諗起《紀錄的地平線》入面,冒險者同大地人啲關係,啲度差好多,冒險者關心嘅同普通平民生活分別好大,做後者都幾悲,除非好似《紀線》咁,哥布林定期有大 event 吸引班冒險者去清一清佢哋,部嘢可以長玩長有。

個 OP 好有 TRPG 嘅味道

TRPG 唔清楚,即使西方 CRPG 唔係部部都有限制接任務條件,未夠料去接咗個 job 返嚟,分分鐘無人命,尤其呢個係「鐵人模」,掛咗無得 load 機~ 又聯想到 Stranger Things,班細路冒險深入得滯,撞正隻 Demogorgon,用火球打佢都無事⋯⋯

舊 11-23-18, 08:39 PM   #157
次期Cekehe
Game Master

註冊日期: Apr 2002
引用:
話說公會個冒險者強度分級都好有問題,
今集四個銀級(第3級?)應該都算好高級, 劍之聖女(的團隊)打得贏魔王都只係第2級
但呢四個銀級(第3級?)打一隻精英哥布林都危危乎, 哥殺都仲好d, 起碼有地下城知識, 另外3個銀級好似乜都唔知, 完全無主見咁, 究竟係點升到銀級
咁唔同公司既經理,都唔會知道對方既工作點做啦,
假設哥殺係清潔公司經理,佢識掃垃圾既技巧,唔代表酒店經理都會識做。
況且你問點升到咁高級,就等於問公司老細乜都唔識,點做老細一樣......

P&D
輕課主acc: 160,670,900 - (已297)光埃龍、月讀龍、濕婆龍、幻龍王、覺麒麟、覺濕婆、比古洛、紅奧丁、覺愛貓、呂布、執行者、潘朵拉、光咖哩、火龍女、劉備、新木印、覺白虎、暗咖哩、覺墮西、雷奧、天秤等等...... (尚有尼龍、一護、水龍女等等正在排隊中)

無課副acc:271,912,456 - 常用隊長:月讀龍、日龍、覺愛貓、覺光埃、火龍女、潘朵拉、比達、覺麒麟、覺月讀等等...
次期Cekehe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-23-18, 09:23 PM   #158
RPG之鬼

引用:
作者: 次期Cekehe 查看文章
咁唔同公司既經理,都唔會知道對方既工作點做啦,
假設哥殺係清潔公司經理,佢識掃垃圾既技巧,唔代表酒店經理都會識做。
況且你問點升到咁高級,就等於問公司老細乜都唔識,點做老細一樣......
>>就等於問公司老細乜都唔識,點做老細一樣
我鍾意呢句

舊 11-23-18, 09:53 PM   #159
尼路
The One

老細:我識做重請你返來把鬼

舊 11-23-18, 09:53 PM   #160
harakuma
Game Master

註冊日期: Mar 2007
我覺得戲入面所謂等級, 只係比人們一方去睇, 即係邊個邊個高等級, 邊個邊個係菜鳥而已

當然, 高等級自然係會強D,

但同我地玩遊戲時唔同,

玩遊戲的話高等級會扣HP扣得少D, 甚至NOdamage, (或似sao 某集桐人挑幾個橙色玩家咁)

但哥殺唔同, 你高等級都好, 如果一條友走去挑幾十個哥布, 比哥布傷到要害倒在地上, 然後哥布蜂擁而上, 你一樣要死

所以高level重要, 但更重要係戰略.

結論係,

哥殺條友真係好好彩, 一個人殺咗五年都無遇過小鬼英雄之類既高級哥布林, 如果唔係應該死鬼咗九世,

然後遇到女神官以至3人組後, 先去挑d 高哥, 仲要係慘勝果隻.

所以都應驗一點:點解d高lv人唔去殺哥布, 係因為高lv vs 哥布, 不一定穩勝, 勝咗既報酬又非等比例.

校花1號, 始的妻子之一
老師, 始的妻子之一
人妻, 始的妻子之一
校花2號, 始的妻子之一
你究竟有幾多個老婆呀??

此篇文章於 11-23-18 10:00 PM 被 harakuma 編輯。
harakuma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-25-18, 07:41 AM   #161
Lamsze
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2013
最可怕既係d怪識用策略,唔知係咪睇太多異世界,今早發夢發到有怪識用策略去到整左假傳送點,SSR級(明明我唔玩手遊)既冒險者都差d死左
去到有甘高程度既怪,真係無得走
Lamsze 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-25-18, 08:44 AM   #162
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
起雙飛

如果某大學班學生睇左呢集先就唔會出事啦
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-25-18, 09:10 AM   #163
鐵之侍

註冊日期: Apr 2005
今集真是要叫先前某班大學生看才對

女神官和哥殺「約會」真不錯

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345

此篇文章於 11-25-18 10:38 AM 被 鐵之侍 編輯。
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-25-18, 10:56 AM   #164
GoblinSlayer
Junior Member

註冊日期: Nov 2018
引用:
作者: harakuma 查看文章
我覺得戲入面所謂等級, 只係比人們一方去睇, 即係邊個邊個高等級, 邊個邊個係菜鳥而已

當然, 高等級自然係會強D,

但同我地玩遊戲時唔同,

玩遊戲的話高等級會扣HP扣得少D, 甚至NOdamage, (或似sao 某集桐人挑幾個橙色玩家咁)

但哥殺唔同, 你高等級都好, 如果一條友走去挑幾十個哥布, 比哥布傷到要害倒在地上, 然後哥布蜂擁而上, 你一樣要死

所以高level重要, 但更重要係戰略.

結論係,

哥殺條友真係好好彩, 一個人殺咗五年都無遇過小鬼英雄之類既高級哥布林, 如果唔係應該死鬼咗九世,

然後遇到女神官以至3人組後, 先去挑d 高哥, 仲要係慘勝果隻.

所以都應驗一點:點解d高lv人唔去殺哥布, 係因為高lv vs 哥布, 不一定穩勝, 勝咗既報酬又非等比例.
哥殺不是沒遇過高階種哥布林,只是以往都是用火攻水攻放毒甚至整個巢穴炸掉來處理
而以上手法通通被妖精弓手禁了……
連遮蓋氣味的手法都禁了
GoblinSlayer 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-25-18, 01:32 PM   #165
macgyver
Game Master
反loli恊會會長

註冊日期: Aug 2004
基本哥殺係用map 炮打大佬

舊 11-25-18, 03:37 PM   #166
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

Wii U ID↓招任意滿技297
3DS Friend Code195 689 341
PSN  IDctmk2
XBox Live Gamertagctmk2
起雙飛真好
聖女飛釘

舊 11-25-18, 03:47 PM   #167
harakuma
Game Master

引用:
作者: GoblinSlayer 查看文章
哥殺不是沒遇過高階種哥布林,只是以往都是用火攻水攻放毒甚至整個巢穴炸掉來處理
而以上手法通通被妖精弓手禁了……
連遮蓋氣味的手法都禁了
隻妖弓都幾煩, 又禁呢個禁果個, 大佬, 依家搵命博架, 唔係主角光環妳已經大肚咗

老師, 始的妻子之一
人妻, 始的妻子之一
舊 11-25-18, 04:08 PM   #168
尼路
The One

有睇前傳就知哥殺基本都係血的教訓,不過經驗結論(大招)俾天真妖精禁左
今集同班大學生真係相映成趣
話說今集點解哥殺著左甲好似重瘦弱左咁

舊 11-25-18, 04:57 PM   #169
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

Wii U ID↓招任意滿技297
3DS Friend Code195 689 341
PSN  IDctmk2
XBox Live Gamertagctmk2
引用:
作者: harakuma 查看文章
隻妖弓都幾煩, 又禁呢個禁果個, 大佬, 依家搵命博架, 唔係主角光環妳已經大肚咗
佢都係為左可以俾D大家想睇既野而製造機會

舊 11-25-18, 05:38 PM   #170
harakuma
Game Master

引用:
作者: 小昭Teddy 查看文章
佢都係為左可以俾D大家想睇既野而製造機會
都係等C九五算

老師, 始的妻子之一
人妻, 始的妻子之一
舊 11-25-18, 07:01 PM   #171
Iro
魔法學園學生

註冊日期: Aug 2003
精靈2000歲而且身型咁殘念 睇其他作品啲女精靈好過啦 [offtopic]

哥布林殺手啲招
海底連結容易出效果大但難買到
火燒洞穴最容易做 太屈先畀人禁左 XD
粉塵爆炸太麻煩要準備得好 唔係自己都燒焦

但反映出佢好好學 智慧加埋經驗先諗到咁多方法 武器適性都好實用 其他職用死一樣 佢隨地執武器都發揮到威力

(即係大雄都要有腦先可以亂用法寶 做出驚人效果)
Iro 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-25-18, 09:32 PM   #172
Lamsze
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2013
叫魔法師送小麥粉黎真係奇怪,更奇怪真係送完就走,反正黎到,一齊落去玩下啦
遲D有招叫粉塵爆破
師傳真係人類?
Lamsze 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-25-18, 10:01 PM   #173
harakuma
Game Master

想問下板友, 呢條女係乜水?

老師, 始的妻子之一
人妻, 始的妻子之一

此篇文章於 11-26-18 12:54 AM 被 harakuma 編輯。
舊 11-25-18, 10:06 PM   #174
macgyver
Game Master
反loli恊會會長

註冊日期: Aug 2004
漫畫終於到收穫祭, 重有爭仔睇

舊 11-25-18, 11:43 PM   #175
gingq7

今集一開頭完全睇唔明,
點解劍之聖女講到好似係十年前被歌殺救咁? 但歌殺只出道了5年
然後又唔知點解好似想色誘哥殺咁

吐嘈:
妖精弓手三人剛剛才九死一生, 轉個頭仲夠膽三個人繼續探路...

哥殺叫魔女千里迢迢送一包普通麵粉黎, 魔女又肯答應果吓搞笑
gingq7 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
樹林伸.コザキユースケ「ファイアーエムブレム Fire Emblem」漫画化決定!2015年秋から連載開始 supermanlady 日本動漫畫討論版 0 07-24-15 09:04 PM
「El Shaddai ceta-エルシャダイ セタ-」漫画化決定 supermanlady 日本動漫畫討論版 0 01-09-14 08:17 PM

現在的時間是 11:41 PM

手機版 | APP版