Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Music UNIVERSE

主題工具 顯示模式
舊 01-03-04, 03:59 AM   #1
xhidex
Senior Gamer
最強! 松本秀人!!

註冊日期: Nov 2002
點解無乜band跳出indie?

我指?儱穔M係香港?鵀a下band...

係順粹佢地唔想玩地上, 定係另有原因?
會唔會係無唱片公司肯簽佢地?
或者...俾臭羊果類人壓住左...?

鍾意o既動漫:W Gundam, G Gundam, 北斗之拳, Pretty Face, 烈火之炎, Go打Gun, etc.

鍾意o既band:X, Green Day, Limp Bizkit, Metallica, Beyond, Oasis, A'z, 多到X咁廢事打
加油!! Raze!!!

鍾意o既人:.....undefined
xhidex 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-03-04, 04:01 AM   #2
KIM
Ωmega αlpha™
GAF足球隊金虎拾號

註冊日期: Mar 2002
3DS Friend Code4596 9545 7662
PSN  IDGOUFKING
XBox Live GamertagGOUFKING
香港自由市場來,有市場自然有得做,冇市場又點玩呀?

KIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-03-04, 12:33 PM   #3
witchblade
Game Master
=.=a 情迷大姐姐

註冊日期: Aug 2003
成日聽d 所謂"pop"好x悶,想聽下 rock 都無

capcom 無口齒!!!
支持三上過檔 任天堂
witchblade 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-03-04, 12:38 PM   #4
Haken Kreuz
Insane Gamer

註冊日期: Jul 2002
邊有唱片公司肯簽佢地..
Haken Kreuz 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-03-04, 01:40 PM   #5
xhidex
最強! 松本秀人!!

唉...又唔會無市場?...
不過而家大部分人都唔識欣賞佢地?嚘q...好悲囉...
有錢買CD果D人就徙埋D錢去買D無聊碟...

原來真係同唱片公司有關...
但係點解唔肯簽呢?

鍾意o既動漫:W Gundam, G Gundam, 北斗之拳, Pretty Face, 烈火之炎, Go打Gun, etc.

鍾意o既band:X, Green Day, Limp Bizkit, Metallica, Beyond, Oasis, A'z, 多到X咁廢事打

舊 01-03-04, 02:05 PM   #6
岸邊露伴
God of Gamer

註冊日期: Nov 2003
香港市場太細同普遍樂迷口味太窄

純粹只係吹吹水既一個自己友既論壇架咋~~

(廣告)
岸邊露伴 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-03-04, 02:14 PM   #7
SamTse
Ultimate Gamer

註冊日期: Jun 2002
PSN  IDSamars4160
XBox Live GamertagSamars
算啦...

聽外國的吧啦

香港樂壇只有pop可以生存

此篇文章於 01-03-04 02:17 PM 被 SamTse 編輯。
SamTse 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-03-04, 02:23 PM   #8
ym3636
愛上我吧。

註冊日期: Oct 2003
"香港都冇樂壇,只有娛樂圈。"
新聞多有人捧先可以紅。
你冇新聞,話知你識飛都唔會有人識你。

老實講,如果上左地,
d 音樂好易會受唱片公司控制,商業化(pop)左。

有時寧願去rock cafe 睇下佢地就已經好好。

Marsh, Jon. "Let"s all study the Basic Law diligently",Spike. 19 Mar 2004, 16 P.4
ym3636 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-03-04, 03:47 PM   #9
Haken Kreuz

註冊日期: Jul 2002
引用:
Originally posted by xhidex :

原來真係同唱片公司有關...
但係點解唔肯簽呢?
邊有錢賺
唱片公司唔會博
Haken Kreuz 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-03-04, 03:58 PM   #10
其卵
Game Master

註冊日期: May 2002
引用:
Originally posted by witchblade :
成日聽d 所謂"pop"好x悶,想聽下 rock 都無
商業歌點會叫pop呀..
香港好多地下band..無人鍾意聽之嘛
其實你聽開果d rock先叫pop呀...beyond果d算係pop rock一類~
j-rock,metal果d根本就係比唔識聽扮識聽既妹妹仔去聽既..
jazz rock...blues果類又無香港人會鍾意..你會唔會去嘗試欣賞丫?
果類用rock music玩一種情緒出黎先值得欣賞嫁嘛...
metal..j-rock..果d一味嘈一味快又有咩好聽?
反而我唔多like既hip hop音樂就多香港人鍾意..
可能因為廣東話d發聲夠尖夠嘈..所以rap起上黎好上口掛
你係有興趣去研究既..要多選擇既...唔一定要聽香港既
日本既,老實講,香港既地下band真係有8成都憎~...你有番咁上下認識就自然唔會去聽

其卵 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-03-04, 04:12 PM   #11
xhidex
最強! 松本秀人!!

引用:
Originally posted by ym3636 :
"香港都冇樂壇,只有娛樂圈。"
新聞多有人捧先可以紅。
你冇新聞,話知你識飛都唔會有人識你。

老實講,如果上左地,
d 音樂好易會受唱片公司控制,商業化(pop)左。

有時寧願去rock cafe 睇下佢地就已經好好。
我覺得你都講得幾岩...
響香港玩音樂好似好黑暗咁...唉...

舊 01-03-04, 04:23 PM   #12
xhidex
最強! 松本秀人!!

to其卵:

香港D地下band都幾多玩音樂?鴾H鍾意咖!
metal,j-rock又點會淨係俾D唔識聽?鴾H聽咖呢...=.=
嘈同快, 唔代表無情緒無感情呀...
嘈同快, 亦都唔係純係表達到憤怒...metal同j-rock呢類一樣有好感性?鴾@面...
hip hop我都唔鍾意啦...我淨係覺得west coast hip hop係OK咖咋...好似Eminem首I remember...香港玩hip hop?駼and我好似無聽過...
咁我梗係唔會淨聽香港?駼and啦~只不過覺得佢地?麰絳痐@樣好出色, 只係生活響地下有D可惜姐~

當然啦我會尊重你?儱N見同喜好?鴰

舊 01-03-04, 04:39 PM   #13
ym3636
愛上我吧。

引用:
Originally posted by 其卵 :

其實你聽開果d rock先叫pop呀...beyond果d算係pop rock一類~
…………
之所以玩beyond歌的人會比人笑就係咁解……:@_@":

Marsh, Jon. "Let"s all study the Basic Law diligently",Spike. 19 Mar 2004, 16 P.4
舊 01-03-04, 04:43 PM   #14
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

註冊日期: Sep 2002
Wii U ID↓招任意滿技297
3DS Friend Code195 689 341
PSN  IDctmk2
XBox Live Gamertagctmk2
POP唔POP唔係一個問題, 問題在於現時既POP歌手, 出碟太量產, 一隻碟入面太多量產歌, 冇d誠意....POP都可以POP得好, 不過香港果d.....大部份都.....POP都搞到咁, 你仲可以對非主流音樂有乜野期望.....唉.....

舊 01-03-04, 04:44 PM   #15
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

引用:

我唔係咁認為喎, 雖然Beyond既歌比較上簡單, 但首首都好有意思, 好有感情, 絕不量產. 加上, 有邊個band仔夠膽講佢冇玩過Beyond既歌, Beyond既歌用黎做入門真係唔錯架.

舊 01-03-04, 04:47 PM   #16
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

引用:

j-rock,metal果d根本就係比唔識聽扮識聽既妹妹仔去聽既..
jazz rock...blues果類又無香港人會鍾意..你會唔會去嘗試欣賞丫?
果類用rock music玩一種情緒出黎先值得欣賞嫁嘛...
metal..j-rock..果d一味嘈一味快又有咩好聽?
你係有興趣去研究既..要多選擇既...唔一定要聽香港既
日本既,老實講,香港既地下band真係有8成都憎~...你有番咁上下認識就自然唔會去聽
算啦, 好多人聽完4仔既歌就話自己鐘意ROCK Music, 但係如果你問佢知唔知Deep Purple係乜, 佢可能連聽都未聽過香港人就係咁, 仲有好多人以前LMF果d就係Rock.....

舊 01-03-04, 05:02 PM   #17
ym3636
愛上我吧。

引用:
Originally posted by 小昭Teddy :
POP唔POP唔係一個問題, 問題在於現時既POP歌手, 出碟太量產, 一隻碟入面太多量產歌, 冇d誠意....POP都可以POP得好, 不過香港果d.....大部份都.....POP都搞到咁, 你仲可以對非主流音樂有乜野期望.....唉.....
只好怪香港人對於那些歌手demand太大……,

想見下恭碩良的機會好似等流星出現一樣…:@_@":

舊 01-03-04, 05:06 PM   #18
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

引用:

只好怪香港人對於那些歌手demand太大……,

想見下恭碩良的機會好似等流星出現一樣…:@_@":
係d Indie band show見到JUN既機會仲大 可恨上年錯過佢果場drum solo

舊 01-03-04, 05:09 PM   #19
ym3636
愛上我吧。

引用:
Originally posted by 小昭Teddy :

係d Indie band show見到JUN既機會仲大 可恨上年錯過佢果場drum solo
我有間中去下rock cafe…
以前就多見佢,家下…

舊 01-03-04, 05:23 PM   #20
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

引用:

我有間中去下rock cafe…
以前就多見佢,家下…
唉....好既音樂總係冇乜人聽

舊 01-04-04, 03:11 AM   #21
xhidex
最強! 松本秀人!!

引用:

唔係下嘛...
玩beyond?嚘q點會俾人笑呀...我第一個唔笑!
玩pop唔使俾人笑下話? 玩得好?儭鳦漯GD就係傻仔啦...
Beyond?嚘q, 勁有意思囉, 又勵志, 我覺得佢地?嚘q係用心寫出黎?...
雖然係簡單D...
但係我寧願聽Beyond果D歌都好過聽而家果D所謂?鴷D流音樂...
簡直係...廢事講, 首首都係情情塔塔, 有咩好聽?
一隻碟十幾廿首歌, 首首講差唔多?鼣...好似無咩誠意咁...
同埋流行音樂...一般好難令我覺得係用心寫出黎?麰絳...
點講呢...好似太過商業化咁...

舊 01-04-04, 09:20 PM   #22
Rosicky
God of Gamer
我愛攝影

註冊日期: Oct 2002
XBox Live GamertagykcisoR
香港地上BAND都係得BEYOND可以實至名歸
但沒有家駒後..........

英雄聯盟: Rosicky
Rosicky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-04-04, 09:25 PM   #23
Metal Gear NT
Moderator
核搭載二足步行戰車

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDjasonpoon
引用:
我鍾意hip hop/rap......不過梗係外國o個o的啦,Eminem,50 cent...
其實hip hop流行因為佢唔止係音樂,仲係文化
Metal Gear NT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-09-04, 05:22 AM   #24
GEESE
Game Master
Ψ血族.狂氣之伯爵Ψ

註冊日期: Aug 2002
引用:

老實講,做到人地既水準先算啦~~~~~~
就算學香港普遍D BAND仔咁話人地技術差,但佢地做到咁好既音樂咩??
人地真係好似佢地講得咁無實力??如果係既話就要諗下點解佢地無論本土同海外都會有客路既??
我就認為做得音樂人既,最基本條件係識得尊重同欣賞囉~~~~~~

被風吹拂白色的病房中 急落的花瓣隨風飛舞著
最後的時刻來臨 回憶起最重要的人
明天將化為灰燼回歸塵土吧
櫻花於窗中看見了 我要沈睡於他們之下
被溫暖包圍著 在你的手中...
沉靜的搬離304號室之時 似乎把你再次忘記
此後我將與櫻花共舞於風中搖曳回憶著你
GEESE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-10-04, 02:56 PM   #25
Txlyo
LegoRob設計師

註冊日期: Nov 2003
個個成日都以為玩beyond就俾人笑,以前夾band,d人聽到我話鐘意beyond,d語氣都轉晒,但出到黎玩,咪又係得個樣...

實會有D人話beyond d野咁易玩又乜又柒,咁叻又唔見佢地作到首好似beyond咁好聽,咁簡單既歌?
香港d band友成日話呢個唔好果個唔好,呢d太易又唔玩...
淨係識彈人,又唔諗下自已...
用最簡單既野作到咁好聽既歌我覺得先係技術...

所以由頭到尾我唔否認 - 我鐘意beyond

如我阿sir所講,玩音樂要有知低既心....
淨係識去踩人,唔識欣賞,呢種人點玩都唔會成功...

此篇文章於 01-10-04 02:58 PM 被 Txlyo 編輯。
Txlyo 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 04:48 PM

手機版 | APP版