Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > 學術文化綜合研討區

主題工具 顯示模式
舊 04-15-04, 04:42 PM   #1
赤目黑龍
God of Gamer
赤貧神

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDdamnprincess
有冇鐘意geography嘅人呀??

大家鐘意geography邊一部份呢??

physical geography??
human geography??

許許許許許許許許
許許許許許許許許許許許許!!
赤目黑龍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-15-04, 06:52 PM   #2
小黑

註冊日期: Jul 2002
PSN  IDEternalkin
好讀既geog就得
小黑 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-15-04, 06:55 PM   #3
integrator
潛艇基地八十七™

註冊日期: Mar 2002
XBox Live GamertagCloudScy
中一果d
我中一果年geo次次測驗考試都第一
但之後果d就開始要求死記,背,所以就無打算讀lu~\/
integrator 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-15-04, 06:57 PM   #4
小黑

引用:
作者: 無聊人雲長
中一果d
我中一果年geo次次測驗考試都第一
但之後果d就開始要求死記,背,所以就無打算讀lu~\/
我今年中四果d都係要背下d野有咩分別
d火山呀,摺曲山呀,咩咩呀點樣形成
都唔係好難姐
舊 04-15-04, 06:58 PM   #5
我係我
Banned

註冊日期: Apr 2002
PSN  IDFoX_1217
XBox Live GamertagFoX1217
GEOG好易姐,AND我都幾鐘意....
我係我 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-15-04, 07:16 PM   #6
cloud

PSN  IDsteve_ho110
幾鍾意Geog,唯一一科係文科唔使點死背咁科~~
暫時教左climate,endogenetic processes,E 家教緊exogenetic processes~~
小黑,你中4呀可~
05年geog新 syllabus

人並不是生來給打敗的。人可被消滅,但不能夠被打敗。

Hemingway (1899-1961)
cloud 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-15-04, 07:29 PM   #7
usayarE

Wii U IDusayarE
3DS Friend Code3952 6975 1779
PSN  IDusayarE
XBox Live GamertagusayarE
幾鍾意...

human geog. 個d 要答問題根本唔駛溫都得...
usayarE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-15-04, 07:33 PM   #8
Rosicky
我愛攝影

註冊日期: Oct 2002
XBox Live GamertagykcisoR
我鍾意!
這科目可以發揮我的小宇宙

英雄聯盟: Rosicky
Rosicky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-15-04, 07:34 PM   #9
integrator
潛艇基地八十七™

註冊日期: Mar 2002
XBox Live GamertagCloudScy
引用:
作者: 小黑
我今年中四果d都係要背下d野有咩分別
d火山呀,摺曲山呀,咩咩呀點樣形成
都唔係好難姐
我果時已經揀定左讀理科,我無必要走去背一d過幾年唔會讀既野
integrator 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-15-04, 07:38 PM   #10
小黑

引用:
作者: cloud
幾鍾意Geog,唯一一科係文科唔使點死背咁科~~
暫時教左climate,endogenetic processes,E 家教緊exogenetic processes~~
小黑,你中4呀可~
05年geog新 syllabus
有咩新syllabus呀 ?
唔係好記得lu

西史又有新野教下年f.4
舊 04-15-04, 07:42 PM   #11
cloud

引用:
有咩新syllabus呀 ?
唔係好記得lu

西史又有新野教下年f.4
唔知乜分topic同issue ma

我西史sir話06年無西史同中史讀添wor......成日話無得repeat呢兩科......

舊 04-15-04, 07:44 PM   #12
小黑

引用:
唔知乜分topic同issue ma

我西史sir話06年無西史同中史讀添wor......成日話無得repeat呢兩科......
即係下年f.5有新野改 ?

我聽個miss講西史下年教中東定近東問題 ......
舊 04-15-04, 07:47 PM   #13
cloud

引用:
即係下年f.5有新野改 ?

我聽個miss講西史下年教中東定近東問題 ......
Geog我地讀緊果D 咪新syllabus~~
唔係好似話成科西史cut jor咩??唔知有科叫乜綜合人文科

舊 04-15-04, 07:51 PM   #14
小黑

引用:
唔係好似話成科西史cut jor咩??唔知有科叫乜綜合人文科
原來我定讀緊果d就係
果d insolation上年咪冇囉

西史唔repeat就唔駛讀啦
舊 04-15-04, 07:53 PM   #15
Hei Man
Crazy Gamer

中四中五讀左兩年geography.....但係都唔多明呢科既中心係讀d咩....
咩topic都關佢事咁......

我阿sir話會考history改左制之後cut到得番1900-1999年既歷史...
而且會教香港史,東南亞史之類...總之攪到不倫不類....好彩我早幾年出世啫...
Hei Man 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-15-04, 07:59 PM   #16
赤目黑龍
赤貧神

引用:
作者: onon
幾鍾意...

human geog. 個d 要答問題根本唔駛溫都得...
同感呀~~~
所以我都好鐘意human geog
除咗科中文之外
呢科都係超強項~~~

許許許許許許許許
舊 04-15-04, 08:01 PM   #17
赤目黑龍
赤貧神

引用:
作者: 妖子
中四中五讀左兩年geography.....但係都唔多明呢科既中心係讀d咩....
係呀~~
其實geog就係一科乜都關佢事嘅科目
細到一粒石
大到一個城市,一個國家,甚至乎宇宙
都可以係geog嘅範圍
你話大唔大~~~

許許許許許許許許
舊 04-15-04, 08:01 PM   #18
cloud

引用:
作者: 赤目黑龍
同感呀~~~
所以我都好鐘意human geog
除咗科中文之外
呢科都係超強項~~~
Human Geog係乜來的?乜urban landuse果D

舊 04-15-04, 08:03 PM   #19
赤目黑龍
赤貧神

引用:
吓~~~
cut西史..............
oh.........no~~~~~

當年讀到死吓死吓
而家話cut...............

以前讀中史就讀甲,乙組
近代史就可以靠讀西史捕救.........
cut咗西史嘅話............

許許許許許許許許
舊 04-15-04, 08:04 PM   #20
赤目黑龍
赤貧神

引用:
Human Geog係乜來的?乜urban landuse果D
係呀~~
啲乜嘢城市規劃
全部都係human geog嚟o架~~~

許許許許許許許許
舊 04-15-04, 08:07 PM   #21
Hei Man
Crazy Gamer

引用:
係呀~~
其實geog就係一科乜都關佢事嘅科目
細到一粒石
大到一個城市,一個國家,甚至乎宇宙
都可以係geog嘅範圍
你話大唔大~~~

話係咁講....
其實我覺得physical geography即係讀physics......

仲有history唔會cut...不過會改制改到七彩....
Hei Man 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-15-04, 08:07 PM   #22
cloud

引用:
係呀~~
啲乜嘢城市規劃
全部都係human geog嚟o架~~~
呢D 我反而唔多鍾意

舊 04-15-04, 09:59 PM   #23
赤目黑龍
赤貧神

引用:
話係咁講....
其實我覺得physical geography即係讀physics......

仲有history唔會cut...不過會改制改到七彩....
仲有啲[化學]添~~~

許許許許許許許許
舊 04-15-04, 10:03 PM   #24
赤目黑龍
赤貧神

引用:
呢D 我反而唔多鍾意
hehe~~
呢啲我反取鐘意
因為好多自由發揮嘅機會
我諗我當年考higher level(即係而家嘅as level)
geog拎到C,
可能大部份都係靠human呢part~~~

許許許許許許許許
舊 04-15-04, 10:41 PM   #25
endymion
Ultimate Gamer
ハン・イェスル

引用:

我阿sir話會考history改左制之後cut到得番1900-1999年既歷史...
而且會教香港史,東南亞史之類...總之攪到不倫不類....好彩我早幾年出世啫...
幾時轉??等我轉之前考多次,睇0下仲有無a攞.
香港史.....東南亞史......班友傻左.....雖然al時都要讀
geography我鍾意,不過預科時無得讀,強迫我揀經濟.....之後兩年我都有一科係得個位數分.....

此篇文章於 04-15-04 10:50 PM 被 endymion 編輯。
endymion 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 07:47 PM

手機版 | APP版