Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 10-15-19, 09:39 AM   #151
wing
God of Gamer
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: 淡水 查看文章
入親都暴動罪
claim保時又原來唔系暴動, 呢啲囉直, 要藍屎腦先理解到
即係出緊急法但又唔係緊急狀況, 咁上下掛.

舊 10-15-19, 02:14 PM   #152
david
The One

註冊日期: Mar 2002
以抗爭式消費支援逆權運動 (《香港革新論》共同作者 鄺英豪)

引用:
逆權抗爭堅持多過四個月。香港人臨場應變、流水變陣的能力,連國際傳媒都表示讚嘆。今天的抗爭戰場不單是沸沸揚揚的大街,連店舖林立的商場小巷,亦正進行一場抗爭消費戰。

上個月,多個Facebook及Telegram群組,整理生活消費指南,列出一班默默支持香港的良心小店,以及一群「對家」藍絲商戶。近日,有網友發動「全民感謝日」,答謝黃絲商店支持,有不少商戶內外人頭湧湧,旺丁又旺財。甚至有負責人表示,這幾個月生意不跌反升,甚至有開分店的考慮。同時,亦有網友發動「流動式window shopping」,到港鐵商場「只看不買」。抗爭式消費已經是抗爭日程表必然的一項。

政治消費主義(Political Consumerism)是政治科學中,一項熱門研究題目。定議上指,消費者購物前會考慮,商店的政治立場,並集結眾人消費力,喪買(Buycotts)與自己政治立場相近的舖頭,或罷買(Boycotts)與自己政見南轅北轍的商戶,嘗試帶來政治改革。當中研究結論並不意外,年輕人/網民對政治消費,相比老年人/較少上網階層,較為投入。而且,鼓吹「罷買」往往比鼓吹「喪買」,更能吸引眼球,實際影響力亦較強。

其實早於雨傘運動期間,已經有網友提出,要「喪買」支持黃絲店舖,但當時回響不大。但是,是次運動中,多位建制商人撐警撐政府的言論,刺激香港人要決心反抗,「黃藍消費戰」的呼聲不斷。

根據網友所提供的良心店舖,概括可以歸納為三個級別:第一級別,根據店舖的實質參與程度,例如參與罷市、設休息站、遊行時派水派物資、給抗爭者/學生消費折扣;第二級別,根據店內支持,例如開設連儂牆、張貼文宣、Facebook專頁分享抗爭資訊;第三,根據街坊/用家自發「爆料」,例如老闆及員工的言行,支持抗爭運動。

抗爭式消費的第一步是,提倡光顧「黃店」,為了鼓勵香港人改變消費模式,真金白銀課金,光顧曾經為香港出過一分力的良心商舖,令曾經表態的商店無後顧之憂,逆境中互相支持,食飯消費之餘,還購買多一份「良知」。消費者的行動表態,會為黃絲小店帶來最強後盾。

更重要的是,抗爭式消費正是反制建制派,不敢繼續毫無忌憚地撐政府。現時的政治氣氛,已經不利消費。如果因為一時表態,「撐警撐政府撐北京」,換來得失香港人,之後被針對「罷買」、「罷食」,生意更會雪上加霜。長遠而言,對整個集團,甚至旗下的公司,可能帶來嚴重的打擊。對不少集團而言,一直依靠自由行生意,現今大陸旅客減少,急需香港人消費。故此,不少傳統商界一直默不作聲,免與「金主」作對,這正是抗爭式消費期待的效果。

「抗爭日常化」為逆權運動的一大特色,香港人已經下定決心,準備長期作戰。今次的抗爭消費已經有所效果,範圍不段擴大,幾乎包含各個消費層面。有指感謝日將會恒常化,往後星期四訂為「全民黃店日」。同時,亦有指將行動升級,下一步抵制的是建制派立法會及區議會議員的商戶。

面對濫暴又濫捕的政府,不是每個人都敢站在抗爭最前線,畢竟每個香港人的顧慮不同。抗爭式消費的參與成本低,只要簡單改變日常消費習慣,較多支持良心商戶,較少甚至拒絕光顧藍絲商店,加上持之以恒,可能已經為香港的逆權運動,注入新能量。

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-15-19, 09:46 PM   #153
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
[打造繁榮美景:突破美國封鎖,港商訂先進機器轉送北京]

當年中國改革開放,美心集團家族籌辦首間合資食品廠製作飛機餐,邀請生意拍檔牛奶公司和東亞銀行入股協助處理技術和資金問題,又以港商名義訂購先進機器轉送北京,突破美國禁運封鎖,美方人員隻眼開隻眼閉。
------------------------------------------
走過四十年 中國合夥人(2018年12月9日):
//伍淑清在進食其公司生產的飛機餐,70歲的她,坐飛機超過2000次,來往北京次數最多。現在由北京飛往國內外航班,七成以上飛機餐由他們供應。伍淑清早已退下火線,現在是公司名譽董事長。

40年前,30歲的她首次踏足國內,當時應新華社香港分社邀請,與本港其他青年商人到四川考察。翌年1979年,因應中美通航,從三藩市直航北京,她家族經營的飲食集團獲邀到北京與中國民航總局洽談,合資成立航空配餐公司。

區家麟(主持):「當時不只你們公司,也有請其他外國公司商談。」

伍淑清(北京航空食品有限公司名譽董事長):「有,我留在北京飯店等候,上午說見我,下午又說不見,可能跟日本航空公司見面,翌日可能見北歐航空或新加坡航空,不會通知我他們見誰。」

區家麟:「當時你們有否經營航空餐飲經驗?」

伍淑清:「沒有,當時我們打算找牛奶公司做技術夥伴和合作投資者。最初牛奶公司不答允,負責人跟我爸爸說,沒合同章程,沒官方正式批准,對投資者沒保障,風險很大。民航局局長見時間無多,若不開始引進機器就無法生產,就請我爸爸先墊資買機器。還邀請東亞銀行做股東,因我們不懂匯錢到內地的渠道。東亞銀行說相信我們,出問題由我們償還500萬元。11月底,我跟爸爸從香港的美國商務部訂購機器,商討時他們說不能把機器運到中國,因為美國對中國實施禁運。爸爸叫他們把機器運到香港,我們在香港收貨,之後運往哪裡是我們的事。中國交通部部長用中國貨輪運到天津新港,收貨後即運往北京安裝。」

區家麟:「整個過程其實用你爸爸香港商人名義購買,美國人就隻眼開隻眼閉。」

伍淑清:「假裝不知道。」//

-- 歡迎分享,在專頁按Liked >See First會送埋上門 --

https://www.facebook.com/pg/recall.hk/posts/

此篇文章於 10-15-19 09:49 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-16-19, 02:43 PM   #154
david
The One

美心金蛋Starbucks 5年暴開100間 慢必罷飲推介北角隱世café

引用:
早前記者在香港中文大學和香港城市大學票選「美心集團旗下最難抵制的餐廳」,結果出爐大熱是Starbucks。Starbucks自2000年登陸中環交易廣場,2014年擴展至75間,五年後的今天,已經坐擁175間分店。Starbucks的香港獨家經營權由美心集團擁有,因美心沒有上市,故盈利成謎,但按分店數目擴展之快,不難推斷Starbucks佔了美心集團可觀收入的一大部份。

作為壟斷全港咖啡店的龍頭,Starbucks分店地點就腳,營業時間長達15小時,是學生溫習和上班族開會理想地點,加上顧客層極廣,特別是「每日一啡」的人,要罷飲真的如此困難嗎?

立法會議員陳志全(慢必)在抵制美心運動前,一直經常光顧Starbucks,但近日為響應抵制,已經不再光顧連鎖咖啡店,改為光顧小店或在家手沖咖啡。今次,他為我們推介位於北角的咖啡小店──舒房。

舒房
北角丹拿道60號丹桂閣地下1A舖
講真,我返港我係鍾意去茶記飲茶走,就算我O係鬼頭區都係去細CAFE飲多,因為可以同腦細或相熟伙計DEBRIEF O下減壓,杯啡仲可以玩騎呢要求,佢肯整就得,有時又免費請你試新O野,好似白老鼠,但我未試過中伏。

---
舊 10-19-19, 06:59 AM   #155
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

有關徐緣叫停美心裝修

引用:
本身我對此人並無好感,皆人實在聽得太多沽名釣譽呃光環嘅劣績,但無可否認佢就係全港呃得最成功嘅公關,呢點你係無得唔服。
問題係今次佢用歪理幫美心洗白,卻係太過賤格。徐緣為美心嘅辯護非常簡單,就係:

1. 美心太子女只佔美心集團極少股份;
2. 美心曾經有員工公開表態支持抗爭運動;
3. 抗爭者對美心進行裝修同罷食,最終美心員工因此可能無咗份工,只係害倒好心人。

表面上聽落去好似好合理係咪?但當有網友問到點解美心餅店拒絕為蛋糕寫上「光復香港、時代革命」時,徐緣卻只係避重就輕,回一句「呢樣嘢美心的確需要回應」;更加唔需要講,美心集團除咗早前發表過一次「伍淑清於集團並無任何職位」之外,並無嘗試進行更清晰切割、又或者對伍淑清言論作出譴責,反而借你條濕尻公關出條屎橋幫佢洗白。

但呢樣只係表面果浸,實際上徐緣之所以賤格,係因為佢講嘅嘢完全係可以套用響所有勇武抗爭目標上面。試問所有激烈抗爭行為,有邊樣唔會對「無辜市民」造成影響?咁係咪為咗呢顧及呢班市民嘅生計,咩都唔好做,番屋企訓覺算數?

如果用和理非手法搞得掂,根本無人想冒被捕風險進行裝修;美心集團開到周街都係,唔係為咗場抗爭,邊個想咁麻煩搞到要罷食?徐緣以「 當日嗰一班支持大罷工嘅美心同路人,會首先成為受害者,,而我冇咁大嘅能力,逐一幫佢地配對到合適嘅工作。」為理由,叫大家唔好再搞美心,咁往後係咪所有投共大企業都唔撚搞得?

徐緣呢種口吻,響班和理非黃屍之間早已見怪不怪。當佢發現將責任歸咎於政府、令佢讓步係愈來愈困難嘅時候,就掉轉槍頭向抗爭者施壓;徐緣呢班黃屍表面上對弱小社群充滿同情,實際上其實只係用佢地做人質,迫逼抗爭者收手──抗爭者響呢場抗爭入面經已犧牲咗自己嘅前途、肉體受到各種嚴重創傷,對徐緣黎講,關我撚事。然後最討厭嘅卻係,明明徐緣呢班垃圾黃屍就係玩割席,但佢地仍然可以非常無恥咁口中掛住「核爆都唔割」嘅謊言,心安理得。

最後,等我踢爆你個仆街徐緣,你話無收美心一蚊呢啲根本係廢話,今時今日同共產黨做嘢,大撚把方法進行延後利益交換啦!例如當日你搶倒香港團結基金拍咗條劉德華撐明日大嶼宣傳片呢個Job,會唔會個Package就係包埋往後幫共產黨做公關Spin Doctor呢?即係唔撚該你唔好再掛住個黃屍公關光環扮哂客觀,好撚嘔心呀!

https://medium.com/@henryporterbabe/...5-ca4463b3fbde
針對大把人手無得做美心,手停口停呢點

佢美心都做左咁耐,開到咁多間,假設突然一日全部執笠,你唔做自然大把人做,又洗乜行外人去操心 d 員工有無飯開呢?

好似 popo 咁就話姐,唔做 popo 就搵唔返呢個人工
由手機版發出
舊 10-23-19, 06:34 AM   #156
david
The One

西環集中營:撐送中商人硬食北京「懲罰」 - 季陶

引用:
財政司長陳茂波昨公佈第三輪支援企業紓困措施,但不少商界人士指實際作用不大,政府支援如杯水車薪,特別是一班被反送中人士標籤為「藍店」、甚至被示威者「大裝修」的店舖,更加苦不堪言,有愛國愛港商界人士私下向人訴苦,他們不只受示威者針對,最大問題是要硬食中央的「懲罰」,無端變成受左右夾擊。

愛國愛港都被犧牲

有政界中人對季陶說,近日他在一個聚會遇到一名愛國愛港商界人士,雖然他的店舖未如美心、優品360或吉野家般被「大裝修」,但他呻因受網民發起杯葛行動,生意也大受影響,但最令他有氣的是,北京為「懲罰」香港人反送中也好、不想大陸人接觸反送中抗爭也好,內地來港遊客全面大跌,以他所知內地官方要求內地旅行社盡量不搞香港旅行團,變相令他們生意受雙重打擊,「本地客又少咗、內地客又冇埋」,該商界人士指不少之前撐送中、撐林鄭的商家,也面對類似情況,「撐完北京同港府,反而要受『懲罰』,但又唔可以出聲鬧,個個好似啞仔食黃連咁,有苦自己知」。

事實上香港不少零售飲食業長期依賴內地客,這些企業老闆以為只要夠愛國愛港,就可以萬事大吉,但該政界人士直言這如同被中共控制生意命脈,「一旦北京收緊來港大陸遊客就即死,反而做本地客的店舖冇事」,他直言香港商界也要反思,即使愛國愛港,「當中共為政治目的有行動,即使商人係幾愛國愛港,係可以隨時犧牲呢班人嘅利益」。

周一、三、五刊出
季陶
食得鹹魚,就要抵得喝,當你背棄本土只為賺支那錢,就要有所覺悟。

---
舊 10-23-19, 06:58 AM   #157
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

1. Easy money 賺完好走啦,邊有長做長有架?

2. 愛得中國你就預左會俾人當 condom 用完即棄
由手機版發出
舊 10-23-19, 09:31 AM   #158
wing
格鬥低手

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
有關徐緣叫停美心裝修

針對大把人手無得做美心,手停口停呢點

佢美心都做左咁耐,開到咁多間,假設突然一日全部執笠,你唔做自然大把人做,又洗乜行外人去操心 d 員工有無飯開呢?

好似 popo 咁就話姐,唔做 popo 就搵唔返呢個人工
由手機版發出
exactly.

消費者洗同一筆錢, 落在大集團手上, 有幾多係去左美心太子女呢類富人甚至中央國企手上? 真正俾到中下階層o既, 有幾多?
消費者在小店洗同一筆錢, 更多金錢會去番香港中下階層.

如果市面上少D大集團連鎖店, 多D小店, 我相信貧富差距係可以拉近.

舊 10-23-19, 09:33 AM   #159
wing
格鬥低手

引用:
作者: david 查看文章
西環集中營:撐送中商人硬食北京「懲罰」 - 季陶

食得鹹魚,就要抵得喝,當你背棄本土只為賺支那錢,就要有所覺悟。
加埋送錢叫香港人外遊到外地消費呢D屎橋, 佢地更加憎死呢個港共政府.

舊 10-23-19, 09:44 AM   #160
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
路過幾間中資銀行,
之前已經安裝咗木板,
估唔到佢再搵人係木板加建金屬板,仲安裝3把鎖
發展落去會唔會變到好似守城Game咁加埋護城河、機關槍?!

此篇文章於 10-23-19 10:34 AM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-23-19, 10:08 AM   #161
wing
格鬥低手

引用:
作者: LEGOCAPTOR 查看文章
路過幾間中資銀行,
之前已經安裝咗木板,
估唔到佢再搵人係木枝加建金屬板,仲安裝3把鎖
發展落去會唔會變到好似守城Game咁加埋護城河、機關槍?!
金屬板? 一塊大平面, 我擔心佢會俾人貼好多野, 噴好多字喎

舊 10-23-19, 10:40 AM   #162
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: wing 查看文章
金屬板? 一塊大平面, 我擔心佢會俾人貼好多野, 噴好多字喎
原本已經整咗個好似木櫃般的東東係出入口,
宜家再係木板上安裝金屬板。

另一間中資銀行就醒了,
一開始就整個鐵箱般的東東係出入口,
再貼張照常營業A4紙係門口,加多個似退休警察的保安添。

可能見附近的"Don't海堂"巳被拆招牌,所以先升防禦設施吧…

舊 10-23-19, 10:48 AM   #163
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
有無得call消防check有無犯法?
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-23-19, 11:10 AM   #164
david
The One

引用:
作者: J+1 查看文章
由手機版發出
作為奉公守法O既好市民,絕對可以咁做,因為咁樣應該係僭建。

先例:之前旺角有鋪為檔大媽噪音整屏幕都俾消防要求清拆。

---
舊 10-23-19, 08:18 PM   #165
HAKAIDER
neet 人生~~~

註冊日期: Jun 2002
XBox Live GamertagHAKAIDER 99
引用:
作者: J+1 查看文章
由手機版發出
可以..............

走火通道 (大門) 寛度呎吋不足

/O/
    (
  <\
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
貴介公子 一刀兩斷
HAKAIDER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-24-19, 10:58 AM   #166
martinnitram
Ultimate Gamer
地獄黑仔王

註冊日期: May 2002
引用:
吉野家表示:

沙田中心吉野家圍起鋼板
https://www.facebook.com/studioincen...6192218628853/

【逃犯條例】吉野家屢遭破壞 旺角分店工人用金屬板圍封

https://www.hk01.com/18%E5%8D%80%E6%...9C%8D%E5%B0%81

舊 10-24-19, 11:03 AM   #167
martinnitram
Ultimate Gamer
地獄黑仔王

註冊日期: May 2002
引用:
作者: HAKAIDER 查看文章
可以..............

走火通道 (大門) 寛度呎吋不足
真係你班 XX 比我抖下得唔得...
btw, 其實一開始就應該用鐵? 木板根本頂唔到幾下...

舊 10-24-19, 11:06 AM   #168
wing
格鬥低手

門口果班係睇鐵板定咩?

舊 10-24-19, 02:41 PM   #169
david
The One

月蝕150萬租 傳旺角小米之家無限期停業 官方回應:暫不營業

引用:
小米(1810)旗下旺角創興廣場「小米之家」近日屢於示威期間遭到破壞,本周日九龍大遊行,更有運輸男工趁火打劫,潛入店內偷走三部小米手機,終判監三個月。

近日網上更驚傳,「據內部人士透露,由於目前社會情況緊張,公司擔心旗艦店或會再被針對,因此似乎並不打算全面維修店面,甚至選擇暫停營業。至於什麼時候會重新開業?有關方面暫時仍未有任何計劃,看來現時將無限期休業。」

《蘋果》就消息向小米求證,公司不予回應;今早小米在Facebook發表聲明,稱「小米之家創興廣場店正進行工程,暫停營業。」有網民留言「支持小米!雖然香港政府無能力保護你們」、亦有指「加油!再次煮成生米」。目前小米旺角店月租達150萬元。

昨日亦有報道指,「小米之家」被破壞後,在門外位置裝上大量鐵板,對於此舉會否引起消防安全問題,小米回應指:「會依法依規辦理」。

小米早前亦曾捲入反修例風波,8月小米在微博引用「五大平台,缺一不可」,為紅米電視發佈會造勢。疑因近似示威者「五大訴求,缺一不可」口號,被中國喉舌環球網狠批「缺腦如此,無藥可救」,發文一小時之小米即更改標題為「海量內容」,引發網上輿論。

小米今日由跌轉升0.3%,現報9.02元

---
舊 10-25-19, 01:55 PM   #170
david
The One

與中方合作夥伴辦學理念不一致 美維思大學取消在華開分校

引用:
美國康州維思大學(Wesleyan University)取消來華開辦學院的計劃。

校長羅思(Michael Roth)周四發出電郵表示,最近到中國與潛在中方合作夥伴會面後,了解到對方的辦學願景,與衞斯理大學以博雅教育為着眼點的理念並不一致,亦考慮到學術自由問題,以及在中國開分校對正校產生的影響。

中國橫店集團牽紅線,邀請那間私立博雅教育大學與上海戲劇學院合作,在中國開校。

維思大學(曾譯衞斯理大學、衞斯理安大學等,2017年正式將中文名定為「維思大學」),位於康涅狄格州米德爾敦,創立於1831年,是一所私立四年制文理學院。

維思大學全球研究中心主任安格爾(Stephen Angle)向該校校報《衞斯理安守衛報》(The Wesleyan Argus)表示,維思大學若與中國學府合辦學院,將與其他中國大學一樣須由中國共產黨幹部領導。

到中國開校計劃的透明度及學術自由問題引起該校學生關注。學生會要求校方讓兩名學生會成員參與審議計劃。

羅思在電郵中表示,原訂下周與師生會面討論到中國開校的計劃,現已取消。

美聯社
NBA同BLIZZARD,為半斗米折腰,真係值得咩?

---
舊 10-25-19, 02:10 PM   #171
wing
格鬥低手

引用:
作者: david 查看文章
與中方合作夥伴辦學理念不一致 美維思大學取消在華開分校

NBA同BLIZZARD,為半斗米折腰,真係值得咩?
雖然球星冇骨氣但NBA本身仲有D骨氣, blizzard就真係冇骨氣.

然後到米奇老X冇骨氣. 唔知美國果邊有冇鬧爆佢?

舊 10-25-19, 02:15 PM   #172
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
不表態自由都係言論自由一種
迪士尼唔出聲冇問題既

So far迪士尼同我有關既應該得星戰
本身討厭開迪士尼動畫
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-25-19, 02:34 PM   #173
wing
格鬥低手

引用:
作者: 真!DC 查看文章
不表態自由都係言論自由一種
迪士尼唔出聲冇問題既

So far迪士尼同我有關既應該得星戰
本身討厭開迪士尼動畫
由手機版發出
真係唔出聲都算, 不過佢出聲話自己唔會出聲, 即係出左聲.

迪士尼仲有Marvel.
迪士尼近年有D動畫其實好高質, 好似無敵破壞王2, 有深度有內容有笑料追得上時代, 個人覺得高質過唔少 Pixer野.

舊 10-25-19, 04:30 PM   #174
HM

註冊日期: May 2007
引用:
真係唔出聲都算, 不過佢出聲話自己唔會出聲, 即係出左聲.
我費事同你講/懶得同你講/講黎都晒氣
同鬧交鬧唔贏用黎話題終結既句子差唔多

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E8%91...B3%95%E6%A1%88
講起迪士尼既惡行
首先不得不提既就係迪士尼條款
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-25-19, 04:47 PM   #175
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
唔鍾意3DCG動畫
Marvel鐘意Spiderman同ironman
一個去左sony?
一個...