Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 09-17-20, 11:47 AM   #151
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
作者: Tano 查看文章
所謂改本質仍是山寨

淨計日/南韓批飛咗1/4世紀的第4代戰機
都已經夠玩到你謝

都係時候等班小糞紅見吓世面

如果解放軍真係打過黎,平時都摸清晒個底

專揀換更、訓練、維修時期打,接戰時機師要問上級,上級又問美國人,美國人時差訓緊教

非兵不利,戰不善,弊在日本既官僚體系
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-17-20, 12:15 PM   #152
BeanZzZz
Crazy Gamer
堅推中一入

註冊日期: Aug 2007
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章

專揀換更、訓練、維修時期打,接戰時機師要問上級,上級又問美國人,美國人時差訓緊教

由手機版發出
milcom runs 24/7 tia, slower response yes, no response not really

『為什麼一定要是那片土地才叫做中國?但那片土地上的中國根本就不是中國。』
BeanZzZz 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-18-20, 02:09 AM   #153
Head Shooter
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2004
PSN  IDcipher001
引用:

由手機版發出
咁點都會有night shift,而且就算訓緊教,一收到order要準備開波
專業軍人點都會有response嘅(快唔快另計)
Head Shooter 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-18-20, 10:45 AM   #154
iu fu pig
Ultimate Gamer
塵埃...

註冊日期: Jul 2004
引用:
作者: Head Shooter 查看文章
咁點都會有night shift,而且就算訓緊教,一收到order要準備開波
專業軍人點都會有response嘅(快唔快另計)
電影成日有碌床單果陣要緊急出野嘅情節
不過如果收到風,應該一早入咗戰時狀態

話哂咁多衛星,空軍基地有動作基本上一定見到
由手機版發出
iu fu pig 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-18-20, 11:55 AM   #155
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

只係舉個例姐

當然一定 24 小時有人當值

不過日本既官僚系統都真係好膠

平時解放軍一日兩次派機逼近日本領空,都收集晒必要既資料,摸清晒底

如有心偷襲,再加上日本官僚既作風,可能未起飛都俾人炸左

非兵不利,戰不善呀
由手機版發出
舊 09-18-20, 12:01 PM   #156
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
日本係任何落後荒誕事情都有機會喺大機構職場發生既國家
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-22-20, 10:09 PM   #157
Terry仔
God of Gamer

幾時先肯出手打7佢啊?!
雖然自己手上有幾十萬股票. 亦知道如果出手,個市一定跌到扒係到
不過個人果少少資產,係大事大非面前只係皮毛
Terry仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-22-20, 10:13 PM   #158
Heaven
Game Master

註冊日期: May 2013
解放軍模擬轟-6K轟炸美軍關島基地短片 疑最少偷用3美國電影片段
https://www.hk01.com/%E7%86%B1%E7%88...89%87%E6%AE%B5

老解連堅表演機會都無 點會敢打
Heaven 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-23-20, 09:44 AM   #159
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: Terry仔 查看文章
幾時先肯出手打7佢啊?!
雖然自己手上有幾十萬股票. 亦知道如果出手,個市一定跌到扒係到
不過個人果少少資產,係大事大非面前只係皮毛
9月尾咋喎, 11月先選, 我估至少要到10月中或尾....掛?
老美有超必, 一出會迫到中共冇得避, 我估會到時先出.

舊 09-23-20, 12:04 PM   #160
Terry仔

幫台灣加入UN 屬下一部分組織,或者一步到位
但其實老美如果5眼搞得好,佢都會同UN 分手,或者放埋一二邊
始終,UN都係一班窮hi國家佔大多數
舊 09-23-20, 02:58 PM   #161
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

台灣同中華民國,兩樣野黎
由手機版發出
舊 09-23-20, 03:40 PM   #162
iu fu pig
塵埃...

引用:
作者: wing 查看文章
9月尾咋喎, 11月先選, 我估至少要到10月中或尾....掛?
老美有超必, 一出會迫到中共冇得避, 我估會到時先出.
其實唔明點解咁多人想打仗
美國真喺同中國打,之後點?
由手機版發出
舊 09-23-20, 03:56 PM   #163
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: iu fu pig 查看文章
由手機版發出
咩年代丫,e+ 2020 年啦,仲講緊 2014 然後呢?

我都唔係話想睇打,而係覺得e+時勢,唔論到中國唔打

都係果句啦,參考二戰前日本,你都大概估到中國會做咩
由手機版發出
舊 09-23-20, 04:03 PM   #164
wing
格鬥低手

引用:

由手機版發出
當年二戰軸心國聯盟, 日本仲有盟友. 今日中共係單挑全世界咁濟, 一開波, 佢D所謂盟友全部會食花生甚至背後捅刀

打仗本身梗係唔好, 不過有時係解決一D問題的唯一方法. 唔打仗, 個傷害可能仲大.

舊 09-23-20, 04:05 PM   #165
Heaven
Game Master

註冊日期: May 2013
除非中國想自爆睇唔到有打既理由 嘴炮就可以打下
一打就8國聯軍
由手機版發出
Heaven 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-23-20, 05:09 PM   #166
wing
格鬥低手

引用:
作者: Heaven 查看文章
除非中國想自爆睇唔到有打既理由 嘴炮就可以打下
一打就8國聯軍
由手機版發出
一年來中共做左幾多唔合情理的事?

中共就算唔想打, 老美想打, 撩到你郁手為止

李怡呢篇可以參考下

https://www.facebook.com/mrleeyee

世道人生:中美會爆發熱戰嗎?(李怡)
蓬佩奧7月宣稱對中國的政策已超越與蘇聯的冷戰期,不是「聽其言,觀其行」,而是「不聽其言,只觀其行」了。與中國脫鈎的行動步步升級:撤回駐中國大使;解釋「一中政策」並非「一中原則」,「美國對台灣的主權不持立場」;國務次卿克拉奇訪台時蔡英文說「台灣有決心踏出關鍵一步」;台灣駐美代表蕭美琴在Twitter自我介紹是「台灣駐美大使」(Taiwan Ambassador to the US)……。美國會走向與台灣建交嗎?這會不會是美國大選前出現的「十月驚奇」?中國作出反應,不斷派戰機侵擾台灣空域;《環球時報》稱:「這已非警告,而是實戰性演練攻台」。台方表示:「勿輕忽國軍捍衞台灣決心。」台海戰危,美國會介入而爆發中美熱戰嗎?
好幾個月來,一些分析家都講到源自古希臘歷史學家的「修昔底德陷阱」,意思是:當有一個崛起的大國與既有霸權的大國競爭時,既有大國必然回應這種威脅,戰爭變得不可避免。
持這種說法的分析家未免對中國的實力估計過高。當今是以科技力量衡量國力的時代,中國只是憑人口多而使經濟體量佔世界第二而已,軍事力量仍遜於俄國,科技力量被西方大國遠遠拋離。中國實未具有與美國競爭的國力。
現代社會與古代不同。在上世紀80年代時,日本經濟如日中天,在資本市場競爭中,美國節節敗退,美國學者因此提出「日本第一」的說法,但美日兩國全無發生戰爭的迹象;歐盟在90年代正式成立,也擺出與美國爭一日長短之勢,但歐盟與美國也無戰爭迹象。為甚麼中國崛起,還沒有強到可以同美國爭霸,就有可能引發戰爭呢?
美國政治學教授魯道夫•拉梅爾(Rudolph Rummel)根據對人類戰爭和民主的研究指出,人類在度過了千百年黑暗時代之後,到1776年美國獨立才真正有民選投票、三權分立、多黨制、新聞、言論、宗教、結社自由的民主制度,100多年後的1900年,全球民主國家才有13個,再經過100多年,到2015年,全球民主國家就發展到有130個了。沒有民選的專權體制國家已極少。
拉梅爾對人類戰爭的統計,從1816年到2005年這近200年間,人類一共有過371場戰爭。其中205場發生在兩個專制國家之間,166場發生在民主國家和專制國家之間,而沒有一場戰爭是發生在兩個民主國家之間。結論很顯然,如果全球都是民主國家,人類就不會再有戰爭。
為甚麼「修昔底德陷阱」在全球專制制度盛行的時代可以成立,而在現代民主國家之間不能成立?為甚麼美國與日本、歐盟的競爭不會發生戰爭,而中國的挑戰就會呢?原因在此。
民主政體要參戰,需要政府、國會、輿論、民意凝成共識,不是掌權者要打就打,沒有足夠的民氣是打不起來的;但專權國家不需要國會通過,不須輿論和民意支持、沒有司法挑戰,只要掌權的寡頭或獨裁者要打就打了。
專權者對於要不要進行戰爭的主要考量不是國外形勢,而是掌權者在國內的權力地位。當經濟大幅下滑,人民對社會極度不滿,掌權者權力基礎動搖時,就會對外揀愛國粉紅認為「非我族類」的弱勢族群侵凌,如印度、香港、蒙古,為民族主義打雞血刺激民氣,藉以轉移視線。為甚麼內部如此多問題還要向外搞事?因為對外製造不穩才能使內部權力穩定也。
較明智的專權者,會估量對手實力。但制度導致最高層聽不到實況和不同意見,加上學識、智力貧乏,自我膨脹產生的無極限愚蠢,那就真是甚麼事都會發生了。

舊 09-23-20, 05:12 PM   #167
wing
格鬥低手

引用:

由手機版發出

同呢篇一樣

https://hk.appledaily.com/columnist/...NKDASF6RJ2JAE/

舊 09-23-20, 06:49 PM   #168
iu fu pig
塵埃...

引用:

由手機版發出
應該喺話
唔明點解咁期待打個仗就可以解決哂啲問題
近呢一百年有邊個國家真喺因為打仗輸咗被消失
而大家心底裡都覺得某國一定贏某國一定輸,打仗邊有數計
由手機版發出
舊 09-23-20, 07:57 PM   #169
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
好多時長痛不如短痛既
科技實戰經驗武器數量都差幾截
輸就一定輸硬架喇
問題係會對台灣香港甚至美國造成幾大損傷

打輸左唔會消失但會學乖
如果變成倒第二個日本咁就更好
由手機版發出

此篇文章於 09-23-20 08:02 PM 被 真!DC 編輯。
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-23-20, 08:47 PM   #170
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
應該喺話
唔明點解咁期待打個仗就可以解決哂啲問題
近呢一百年有邊個國家真喺因為打仗輸咗被消失
而大家心底裡都覺得某國一定贏某國一定輸,打仗邊有數計
由手機版發出
納粹德國同聯邦德國都唔係同一個國家黎

大清帝國同滿州國亦都係消失左

大日本帝國同日本國某程度上亦都唔同

如台灣獨立,中華民國會即時消失

現代漢字起好多抄英文概念時係抄 d 唔抄 d,抄英文「國家」Country,但係 state/county/nation 又無再分

講遠左

現時戰爭模式已經唔會有國與國之間互相打到去人首都既情況

北韓打南韓、中國打台灣、俄羅斯打烏克蘭會有咁既 scenario,都係單方面侵略,唔係二戰果種整體戰
由手機版發出

此篇文章於 09-23-20 11:04 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 09-23-20, 09:41 PM   #171
Tano
嫑憅

註冊日期: Jun 2004
引用:
由手機版發出
唔明
2020年9個月唔夠全球死唔只幾百萬人
口交部講幾句就咁算?

之後點
當年希望終囯唔好,香港好

エースは3つに分けられる

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
Tano 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-23-20, 10:36 PM   #172
Terry仔

大仗好唔好.
事旦問下人,答案一定係一面倒,唔好

問題係 你個國家由最上級領導人,到最底下班人民何等賤格
遠嘅,十年前已經話 “要不是xx照顧,你早就食屎...”
近嘅事,你點對香港人全世界人都見到啦

借香港做白手套,長期利用.依家搞埋三權合作,警鄉黑一家親

香港本身個角色,就同傳統”香港人”咁
醒醒目目,有信用守法但係又識走位行灰色地帶 (follow By rule)
所以先俾你利用,香港又拎到著數,國際間又信任香港嘅制度
依家係個小學雞打爛哩個balance situation.

Lou Mei來了我帶路
大巴大巴車落去,大快人心
舊 09-23-20, 11:55 PM   #173
wing
格鬥低手

引用:
作者: Terry仔 查看文章
大仗好唔好.
事旦問下人,答案一定係一面倒,唔好

問題係 你個國家由最上級領導人,到最底下班人民何等賤格
遠嘅,十年前已經話 “要不是xx照顧,你早就食屎...”
近嘅事,你點對香港人全世界人都見到啦

借香港做白手套,長期利用.依家搞埋三權合作,警鄉黑一家親

香港本身個角色,就同傳統”香港人”咁
醒醒目目,有信用守法但係又識走位行灰色地帶 (follow By rule)
所以先俾你利用,香港又拎到著數,國際間又信任香港嘅制度
依家係個小學雞打爛哩個balance situation.

Lou Mei來了我帶路
大巴大巴車落去,大快人心
武漢肺炎真係要負責任. 唔理病毒邊度出來, 但國內封省封城同時容許數以十萬計潛在患者走去外國, 有咩盤算?
仲有咁多年來咁多不斷被指偷情報偷科技, 同埋滲透政壇, 唔駛還?
自稱唔稱霸, 但南海9段線劃到人地門口, 算咩意思?
起大壩閘住人地條河, 又想點?
入WTO咁多年奶盡著數, 但答應左果D責任又唔負, 冇後果?

此篇文章於 09-23-20 11:58 PM 被 wing 編輯。
wing 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-25-20, 03:53 PM   #174
Tano
嫑憅

註冊日期: Jun 2004
一嚟就行孖必

https://twitter.com/AircraftSpots/st...580943873?s=20

エースは3つに分けられる

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
Tano 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-25-20, 04:12 PM   #175
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

如果真係打,佢地係咪帶 cruise missile ?
由手機版發出

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 05:23 PM

手機版 | APP版