Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 12-21-18, 05:05 PM   #26
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
同交通警既月尾一樣,每年例行既高幹年尾交數做大戲,唔洽宅宅洽邊個?

我賭下年5-6月堆大陸手遊又係活龍一條

再厲害的國還是不會和錢作對,特別係同另一個超級大國柴台既時候

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-21-18, 06:52 PM   #27
J+1
God of Gamer
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
B站:要左就左到底?

http://m.trad.cn.rfi.fr/%E4%B8%AD%E5...BF%91%E5%B9%B3

引用:
作者: 細路翔 查看文章

我賭下年5-6月堆大陸手遊又係活龍一條
應該唔駛添

https://m.gamer.com.tw/gnn/detail.php?sn=172918
由手機版發出

此篇文章於 12-21-18 06:57 PM 被 J+1 編輯。
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-22-19, 02:36 PM   #28
J+1
望過黎呀!!!!!!

乜野色嘅汁都唔準

中國廣電總局重啟遊戲審批 規定轉蛋需出示實際中獎次數、打鬥畫面不可出現任何液體

https://gnn.gamer.com.tw/5/178465.html
由手機版發出
舊 04-22-19, 03:34 PM   #29
anyone
The One
↘嫁

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDRitsuZui
咁固體囉

anyone 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-22-19, 03:59 PM   #30
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: anyone 查看文章
咁固體囉
噴屎?
>規定轉蛋需出示實際中獎次數
哩個我支持
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-22-19, 07:12 PM   #31
dark_ming_
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2011
引用:
作者: anyone 查看文章
咁固體囉
水有三個形態,除了液態和固態, 還有氣態。
dark_ming_ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-22-19, 07:23 PM   #32
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: J+1 查看文章
乜野色嘅汁都唔準

中國廣電總局重啟遊戲審批 規定轉蛋需出示實際中獎次數、打鬥畫面不可出現任何液體

https://gnn.gamer.com.tw/5/178465.html
由手機版發出
即係冇血既內臟就OK?

舊 04-22-19, 07:25 PM   #33
iu fu pig
Ultimate Gamer
塵埃...

註冊日期: Jul 2004
舊式RPG中乜招都喺彈數字同隻怪震一震,中國就喺睇穿咗無汁依然可以喺神作嘅呢個重點~~大大神啊

其實調轉頭諗,近呢十幾年,報紙好,劇集好,重口味情節嘅描述都和諧咗好多啦
感覺上喺和諧咗,但係人嘅危機意識薄咗好多
要活喺無血無猩嘅世界?邊度有可能先得
好似雞市唔賣活雞,淨喺賣冰鮮魚咁⋯⋯夠和諧啦啦
由手機版發出
iu fu pig 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-23-19, 09:27 AM   #34
Reishin
Feels good

註冊日期: Feb 2006
3DS Friend Code1118 1586 3100
引用:
作者: 真!DC 查看文章
噴屎?
>規定轉蛋需出示實際中獎次數
哩個我支持
由手機版發出
強國game興玩碎片收集,唔課金抽蛋改用跌碎片嚟砌又點計?

哀しみで強くなれた  歓びは僕等を包む
何度でも願うよ  何処まででも振り返らずに

raize / INORAN
Reishin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-23-19, 10:00 AM   #35
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
即係冇血既內臟就OK?
都唔錯
俾人劏肚直接飛條腸出嚟

打交冇得流液體汗
一係一粒粒全身跌出嚟一係好似巨人咁出煙
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-23-19, 10:07 AM   #36
J+1
望過黎呀!!!!!!

好似係假新聞??

不過假得太真無法唔信?

中國廣電總局遊戲審批相關規定存疑 目前官方尚未針對此事作出回應

https://gnn.gamer.com.tw/3/178503.html
由手機版發出
舊 04-23-19, 10:09 AM   #37
J+1
望過黎呀!!!!!!

引用:
作者: 野良猫 查看文章
一係一粒粒全身跌出嚟一係好似巨人咁出煙
呢期當然玩marvel式灰飛湮滅啦
由手機版發出
舊 04-23-19, 10:12 AM   #38
真!DC
Banned User
奉行我道

冇咩事唔可以喺中国發生
篇文話有顏色唔得啫汗冇問題吧
尿都應該得
由手機版發出
舊 04-23-19, 12:07 PM   #39
Sar8
The One

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDOrzAR8
XBox Live GamertagOrzAR8
國內唔做得咁做出國外

舊 04-23-19, 03:02 PM   #40
martinnitram
地獄黑仔王

註冊日期: May 2002
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
即係冇血既內臟就OK?
即係灼熟就 OK?

舊 04-23-19, 03:04 PM   #41
地獄黑仔王

引用:
作者: 真!DC 查看文章
冇咩事唔可以喺中国發生
篇文話有顏色唔得啫汗冇問題吧
尿都應該得
由手機版發出
大眾對尿的認識唔係黃色咩?

舊 04-23-19, 03:05 PM   #42
地獄黑仔王

引用:
作者: Reishin 查看文章
強國game興玩碎片收集,唔課金抽蛋改用跌碎片嚟砌又點計?
要列出跌碎片比率?

舊 04-23-19, 03:08 PM   #43
RPG之鬼

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: martinnitram 查看文章
要列出跌碎片比率?
好似以前啲RPG咁打中就震一震
打完就消失

舊 04-23-19, 04:34 PM   #44
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
即係灼熟就 OK?
大家一齊志志雄/巨人化啦
引用:
大眾對尿的認識唔係黃色咩?
可以透明既,飲水多就清晒就得

舊 05-18-19, 05:24 PM   #45
david
The One

註冊日期: Mar 2002
中國消費者協會因青少年近視問題針對數款遊戲調查 《王者榮耀》《爐石戰記》等遭點名

引用:
今日中國消費者協會公布「青少年近視現狀與網游消費體驗報告」,文中指出由於青少年近視問題嚴重,因此決定透過行動來控管。官方發現網路遊戲產品中未落實防沉迷機制是其中一項主要問題,因此督促相關企業一起推動青少年遊戲防沉迷與近視防護,維護中國青少年健康權益。

• 實名驗證功能及強制實名虛擬身份驗證結果

文中指出,中國「網路遊戲管理暫行辦法」明確指出網絡遊戲企業應要求玩家使用有效身份證進行實名註冊,並保存用戶註冊訊息。但中國官方實際測試後發現 41 款遊戲產品啟用了實名機制,驗證的方式均為提供姓名、身份證字號和當前遊戲帳號綁定即可;9 款沒有體驗到實名制機制。在實名機制實現方式上,17 款遊戲產品在登錄時強制用戶實名,19 款遊戲在登錄環節或帳號管理 / 設置模組有實名功能但不強制用戶驗證,5 款遊戲僅在產生消費時才需進行實名驗證。

而強制實名制遊戲共 17 款,包括《王者榮耀》、《奇迹暖暖》、《QQ 飛車》、《穿越火線:槍戰王者》、《火影忍者》、《歡樂斗地主》、《QQ 農場》、《絕地求生:刺激戰場》、《QQ 炫舞》、《爐石戰記》等作品。

非強制實名遊戲 19 款則有《第五人格》、《明日之後》、《節奏大師》、《迷你世界》、《球球大作戰》、《陰陽師》、《實況足球》、《波克捕魚》、《狼人殺》、《生死狙擊》、《開心跳一跳》、《戀與製作人》、《夢幻西遊》等作。

要求實名遊戲 5 款包括《我的世界》、《植物大戰殭屍 2》、《決戰!平安京》等作;無實名機制遊戲 9 款為《開心消消樂》、《部落衝突:皇室戰爭》、《地鐵跑酷》、《三國殺》、《NBA LIVE》等作。

• 17 款強制實名遊戲時段登錄監護機制實施情況

文中亦表示,網路遊戲服務提供者應當按照國家有關規定和標準,採取技術措施,禁止未成年人接觸不適宜其接觸的遊戲或遊戲功能,並禁止未成年人在每日的 0 : 00 至 8 : 00 期間使用網路遊戲服務。17 款強制實名的遊戲產品中,有 10 款對未成年人實施了登錄時段保護,遊戲宣稱限制登錄時間段均為 21 : 00 - 次日 8 : 00;但體驗中發現《QQ 飛車》《火影忍者》在 21 : 00 - 21 : 59 時段仍能成功登入遊戲。《QQ 農場》、《爐石戰記》等 7 款強制實名遊戲則未對未成年人登入時段設置保護權限。

報告最後也指出,目前青少年頻繁長時間使用電子產品顯然已危害其視力健康,但多數家庭卻對此較無意識,此外,也由於遊戲廣告頻繁、遊戲未落實實名制以及家長監護機制不到位等問題,讓青少年陷入較高的遊戲沉迷風險,損害其健康安全權益。未來將嚴格落實相關法律,並鼓勵青少年遵循合理使用原則。

玩得支服就預佐O架啦...

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-28-19, 01:49 PM   #46
J+1
望過黎呀!!!!!!

當quota用晒時。。。機又冇得打,片又冇得睇嘅晚上還可以做什麼

[閒聊] b站加入青少年防沉迷系統
https://www.ptt.cc/bbs/C_Chat/M.1559013225.A.ADE.html

由手機版發出
舊 05-28-19, 01:56 PM   #47
真!DC
Banned User
奉行我道

真心唔明
比班後生沉迷上網睇片打機冇時間關心時事咪唔會“攪事”
應該撥維穩費去大力發展添啦
由手機版發出
舊 05-28-19, 03:15 PM   #48
J+1
望過黎呀!!!!!!

你想教一個智力小學max的人點做???

人哋下鄉多過你咩咩咩呀。。。
由手機版發出
舊 11-09-19, 12:15 PM   #49
david
The One

註冊日期: Mar 2002
中國新聞出版署發布新規定 將限制未成年人平日遊玩網路遊戲時間最長為 1.5 小時

(GNN 記者 Edward 報導) 2019-11-06 18:56:24

• 其他
  根據中國媒體新華社等報導指出,中國新聞出版署近日發出「關於防止未成年人沉迷網絡遊戲的通知」,其中針對未成年人使用網路遊戲的時間長短、未成年人的付費內容等制度進行嚴格規範。而根據「關於防止未成年人沉迷網絡遊戲的通知」內容指出,大致上可分為以下的措施:

1. 進行網路遊戲帳號實名制註冊
  中國官方表示,「關於防止未成年人沉迷網絡遊戲的通知」要求嚴格實施實名制註冊,所有網路遊戲中的用戶都須使用真實的身分文件才可以註冊遊戲帳號。

1. 控管未成年人網路遊戲遊玩時段及時間長短
  依照該文件內容,規定每日 22 點至次日 8 點不得向未成年人提供遊戲服務,法定假日的遊戲時間每日不得超過 3 小時,其他時間每日不得超過 1.5 小時。

1. 未成年人付費服務相關規定
  文中指出,網路遊戲廠商不得向未滿 8 歲的用戶提供付費服務。若是 8 歲以上,未滿 16 歲的用戶,單次儲值金額不得超過 50 元人民幣,每月儲值金額不可超過 200 元人民幣。16 歲以上的用戶單次儲值金額不可超過 100 元人民幣,每月儲值金額不得超過 400 元人民幣。

中國官方指出,另外包括像是確實強化企業監控、探索實施年齡提示制度、引導家長、學校及社會幫助未成年人建立正確的網路遊戲消費習慣及觀念等,皆是具體努力的目標。

玩得支服GAME,就要有覺悟。

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-09-19, 12:34 PM   #50
Heaven
Game Master

註冊日期: May 2013
認真中國人真係要管 唔係會亂
由手機版發出
Heaven 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式