Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 04-03-16, 09:05 PM   #1301
怪人怪人
God of Gamer
最低級亂鬥者

註冊日期: Mar 2003
Wii U IDkaijintik
龍珠嚇, 隨時彈個勁過比魯斯十萬倍既角色出黎都唔會覺得出奇

吾乃傳說中的貓車(偽)勇者
怪人怪人 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-03-16, 10:22 PM   #1302
stcdavidhk

註冊日期: Dec 2006
呢套野都係睇搞笑性質je,一個連超西都唔識變ge靚仔可以同達入過神領域的比達較勁已經推翻晒之前自己setting
而且以前乜人ge實力都可以用feel氣打量到(除左神外),對住個殺手要真打至知?

GBF:839720

Fate/GO: 338849498 (90等)呆毛吾王 SiKi(被迫凍結中) , 644590007(90等)金閃閃/呆毛吾王 SiKi)
stcdavidhk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-03-16, 10:30 PM   #1303
qhxu
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2008
用氣估實力有時唔靈
魔人布歐初登場悟飯以為自己全力就打得過,比達以為勁唔過自己
qhxu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-04-16, 07:05 PM   #1304
Kain

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDkain_jpn
引用:
作者: HON HON 查看文章
又係如果無記得的話....

龜仙人個家姐係占星婆婆, 閻王係占星婆婆阿哥(呢個唔太記得清楚), 所以得部份人可以還陽24小時, 至於比達還陽應該係界王神安排既, 嗰時占星婆婆只係幫手角色...

超3... 如果劇情上仲要俾佢變到既話, 唔係唔得, 但到時真係唔理得咁多...
無D咁既事

但係總之就係占卜婆婆有權限同閻王針,俾人番陽間24小時
Kain 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-04-16, 07:21 PM   #1305
捲毛老爺

註冊日期: Nov 2007
3DS Friend Code4983 5603 1689
超1~超3 都有個幾客觀既講法

老界王神講過超西 係浪費能量既變身

睇落又幾有道理

首先變身已經要用唔少體力 (VS 斯路篇 兩父子為左習慣超西狀態 而練習長期超西)

超2 比較少提及

超3 變一次身體力急速下降(VS肥仔唔夠一陣已經一身大汁) 爆發性既能量傳到去界王神界 可以理解為能量不斷外洩。

認真講既話超西 係失敗既變身系統

反而菲利個系統係最正統,最正常。(唔計黃金)
捲毛老爺 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-04-16, 07:45 PM   #1306
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code3222 5528 5573
PSN  IDAhHonHon
XBox Live GamertagAhHon Go
引用:
作者: 捲毛老爺 查看文章

睇落又幾有道理

首先變身已經要用唔少體力 (VS 斯路篇 兩父子為左習慣超西狀態 而練習長期超西)

超2 比較少提及

超3 變一次身體力急速下降(VS肥仔唔夠一陣已經一身大汁) 爆發性既能量傳到去界王神界 可以理解為能量不斷外洩。

照咁講, 應該變做大猩猩至係最佳既變身系統.

我覺得超西就正如比達話齋, 係以激怒作源頭, 體力方面已經唔係問題所在, 反而係咁既出現力量激增為左盡快KO對方就算LA.

菲利就真係唔駛講, 話晒佢係天才黎, 一定無得比既.

HON HON 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-04-16, 07:54 PM   #1307
Kain

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDkain_jpn
引用:
作者: 捲毛老爺 查看文章

睇落又幾有道理

超2 比較少提及

梗係唔係
菲利死症一直都係燃費惡い
拿美星變完100%無耐悟空就話佢已經回左塘
如果拿美星真係3分鐘就爆即係佢全力1分鐘都打唔到
Kain 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-05-16, 08:41 AM   #1308
fortel
Game Master

註冊日期: Feb 2006
引用:
作者: Kain 查看文章
梗係唔係
菲利死症一直都係燃費惡い
拿美星變完100%無耐悟空就話佢已經回左塘
如果拿美星真係3分鐘就爆即係佢全力1分鐘都打唔到
其實菲利100%算唔算係變黎? 我一直都當佢係一種谷出黎既狀態黎

至於超西,基於而家龍珠太多後設,已經開始亂晒大龍...所以都唔識講
fortel 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-06-16, 09:29 AM   #1309
KENSNAKE
Ultimate Gamer
╮(╯_╰)╭

註冊日期: Feb 2005
撒亞人會工作比會變身更令人驚訝

另外比達果然是個好爸爸。
KENSNAKE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-06-16, 01:39 PM   #1310
京9999
Insane Gamer

註冊日期: Aug 2007
PSN  IDiverson_chu
其實下輯會唔會係比達做主角

比達真係好正 好型 角色又有味道
京9999 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-06-16, 03:04 PM   #1311
fortel
Game Master

引用:
作者: 京9999 查看文章
其實下輯會唔會係比達做主角

比達真係好正 好型 角色又有味道
其實悟空明明係斯路編果陣開始變到成熟左好多,係唔知點解TV打後既悟空個角色定位就係一個"戰鬥白痴+唔識長大既細路"....
舊 04-06-16, 05:18 PM   #1312
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

引用:
作者: fortel 查看文章
其實菲利100%算唔算係變黎? 我一直都當佢係一種谷出黎既狀態黎
至於超西,基於而家龍珠太多後設,已經開始亂晒大龍...所以都唔識講
菲利100%同斯路/比達/杜拉格C/悟空變大自已身型一樣只係"谷"出黎, 唔叫做變身.

引用:
其實悟空明明係斯路編果陣開始變到成熟左好多,係唔知點解TV打後既悟空個角色定位就係一個"戰鬥白痴+唔識長大既細路"....
悟空無成熟過, 不嬲都係一個戰鬥白痴, 只要有強敵同佢VS就會好興奮.

悟空設定係只會戰鬥既撒亞人, 唔理夠唔夠打, 總之一味就打打打.
比達設定就冷靜派, 所以計算過唔夠打就會停手.

舊 04-07-16, 01:33 PM   #1313
古鐵.巨人
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDterryho_PSNJP
引用:
作者: HON HON 查看文章
菲利100%同斯路/比達/杜拉格C/悟空變大自已身型一樣只係"谷"出黎, 唔叫做變身.

悟空無成熟過, 不嬲都係一個戰鬥白痴, 只要有強敵同佢VS就會好興奮.

悟空設定係只會戰鬥既撒亞人, 唔理夠唔夠打, 總之一味就打打打.
比達設定就冷靜派, 所以計算過唔夠打就會停手.
悟空原作識用計架

對菲利知道對方感應唔到氣所以喺水底放兩個波之後突襲
變左超西同菲利玩追蹤氣圓斬飛返去佢面前放個波擾亂佢, ko左菲利
人造入篇諗出"習慣超西1"既修練方法
布歐篇挑撥布歐殺巴菲迪
用人地老婆色誘老界王神

連行為都似一個老豆多過而家,
例如斯路篇最後鬥波鼓勵悟飯
布歐篇還陽臨夠鐘前抱左悟天一下

對強敵興奮係無錯但係應該唔會好似超咁無啦啦濕lin頭一拳囉
古鐵.巨人 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-07-16, 02:15 PM   #1314
fortel
Game Master

引用:
作者: 古鐵.巨人 查看文章
悟空原作識用計架

對菲利知道對方感應唔到氣所以喺水底放兩個波之後突襲
變左超西同菲利玩追蹤氣圓斬飛返去佢面前放個波擾亂佢, ko左菲利
人造入篇諗出"習慣超西1"既修練方法
布歐篇挑撥布歐殺巴菲迪
用人地老婆色誘老界王神

連行為都似一個老豆多過而家,
例如斯路篇最後鬥波鼓勵悟飯
布歐篇還陽臨夠鐘前抱左悟天一下

對強敵興奮係無錯但係應該唔會好似超咁無啦啦濕lin頭一拳囉
特別係悟空心臟病好返之後果段,成熟左好多...而家都唔知似乜
舊 04-07-16, 02:19 PM   #1315
斯羅
aloha~

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsanger1986
XBox Live GamertagSanger1986
簡單D講其實佢係地球有危機先會成熟, 知道無危險既就一心想同人切磋
斯羅 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-07-16, 02:22 PM   #1316
fortel
Game Master

引用:
作者: 斯羅 查看文章
簡單D講其實佢係地球有危機先會成熟, 知道無危險既就一心想同人切磋
上次破壞神來到地球爆地球,佢都仲係玩玩下咁
舊 04-07-16, 05:44 PM   #1317
斯羅
aloha~

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsanger1986
XBox Live GamertagSanger1986
引用:
上次破壞神來到地球爆地球,佢都仲係玩玩下咁
佢無真係係地球殺過人吧?
斯羅 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-07-16, 07:19 PM   #1318
supermanlady
The One
あかん

註冊日期: Aug 2003

第6宇宙最強の戦士
殺し屋ヒット見参!!

成長した”時飛ばし”の反撃!?
出るか!? 悟空の新たな技!

ついに決着!勝者はビルス?
それともシャンバ?

出てよ神の龍
そして願いを叶えてちょんまげ!
supermanlady 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-07-16, 07:59 PM   #1319
fortel
Game Master

引用:
佢無真係係地球殺過人吧?
悟空:大不了未搵神龍幫手\/,天神都係我地既人,我地想點改龍珠既設定就點改
舊 04-07-16, 08:05 PM   #1320
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

註冊日期: Feb 2004
引用:
悟空:大不了未搵神龍幫手\/,天神都係我地既人,我地想點改龍珠既設定就點改
神係自己人 x
我係主角 o

舊 04-07-16, 08:34 PM   #1321
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

引用:
呢句真.

舊 04-10-16, 11:23 PM   #1322
qwe
Game Master

註冊日期: Oct 2008
PSN  IDTCShing
好慘, 比達俾人SM+搞笑
太重了...
qwe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-11-16, 12:38 AM   #1323
KENSNAKE
Ultimate Gamer
╮(╯_╰)╭

註冊日期: Feb 2005
比達果然係果種正場會自動向下修正,悟空就相反可以發揮比練習以上實力。

KENSNAKE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-11-16, 01:44 PM   #1324
clie

註冊日期: Dec 2001
唔可以咁講,比達臨場仲未識破以為速度快,悟空睇咗成場都唔明,要人地話佢知0.1秒既事,先諗到預測對方動作呢招,估計而家比達都知點應付
不過悟空始終係前瞻型,比達係複習型再後追,點都會落後悟空
clie 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-17-16, 11:47 AM   #1325
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

註冊日期: Sep 2004
3DS Friend Code4897 6540 2372
PSN  IDKYOK12JP
超級撒亞人藍紅?

但睇睇下又幾夾

Fate/GO ID 335,820,884

此篇文章於 04-17-16 02:41 PM 被 GN00508771 編輯。
GN00508771 目前離線   回覆時引用此篇文章

標籤
ドラゴンボール, 鳥山明, 龍珠

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
麻枝准「Charlotte-シャーロット-」最終巻第7巻にはTV未放送特別篇収録されます | 麻枝准:アニメで終わりです supermanlady 日本動漫畫討論版 340 11-29-17 05:51 PM
TVアニメ「VALKYRIE DRIVE -MERMAID-」始動丨監督:金子ひらく シリーズ構成:黒田洋介 money 日本動漫畫討論版 25 01-01-16 10:44 PM
山形石雄「六花の勇者」第十二話 (終)「解明の時」 supermanlady 日本動漫畫討論版 107 10-06-15 10:32 PM
藍「ミリオンドール」総合Thread supermanlady 日本動漫畫討論版 4 06-19-15 11:26 PM
鳥山明 新作連載開始 money 日本動漫畫討論版 29 04-01-14 06:39 PM

現在的時間是 10:59 PM

手機版 | APP版