Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 飲食版

主題工具 顯示模式
舊 10-26-16, 10:00 AM   #1
david
The One

註冊日期: Mar 2002
廚師爆料|酒席解密》乳豬件拼埋當全體 豬頭循環再用

http://hk.apple.nextmedia.com/etw/%E...86%8D%E7%94%A8

我一向都知有酒樓叫原隻/半隻燒鵝會用鵝頭搭鴨身,基本上唔難分鴨肉同鵝肉,估唔到乳豬都可以用相似招數...

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-26-16, 10:59 AM   #2
捲毛老爺
God of Gamer

註冊日期: Nov 2007
3DS Friend Code4983 5603 1689
呢樣全世界都知架啦
捲毛老爺 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-26-16, 11:31 AM   #3
david
The One

我對上一次去飲食全體都講緊十幾年前,食乳豬O既話就係幾年前季季紅隻蝦禾米豬,原隻上堂剪無得扼...

---
舊 10-26-16, 12:50 PM   #4
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
而家D豬頭重曉唔曉著燈?

舊 10-26-16, 01:19 PM   #5
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

註冊日期: Feb 2004
引用:
作者: Rance 查看文章
而家D豬頭重曉唔曉著燈?
放埋煙花啦,著燈out la

其實唔係原隻係人都知,但又個個覺得好合理,其實龍蝦未又係一樣

舊 10-26-16, 01:48 PM   #6
david
The One

引用:
作者: 小草 查看文章
放埋煙花啦,著燈out la

其實唔係原隻係人都知,但又個個覺得好合理,其實龍蝦未又係一樣
煙花咁堅?唔怕大煙得濟整響消防鐘?

龍蝦可以O既話我一定叫佢開邊整,當然佢都可以大換細O既又...

---
舊 10-26-16, 03:53 PM   #7
捲毛老爺

引用:
作者: david 查看文章
我對上一次去飲食全體都講緊十幾年前,食乳豬O既話就係幾年前季季紅隻蝦禾米豬,原隻上堂剪無得扼...
我可以話您知,原隻都有得駁埋變一隻
舊 10-26-16, 04:02 PM   #8
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
引用:
龍蝦可以O既話我一定叫佢開邊整,當然佢都可以大換細O既又...
食澳龍無得開邊,都係靠經驗……

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-26-16, 04:48 PM   #9
大破人間

註冊日期: Sep 2007
3DS Friend Code1564 3069 5250
都試過中式海鮮飯館叫炒蟹, 可以自己係門口選海鮮個種 , 結果煮左出來既蟹鉗唔夠數
(蟹是自己在門口挑的, 肯定無甩鉗)
大破人間 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-26-16, 06:26 PM   #10
GreenTea
Administrator

註冊日期: May 2007
唔係邊得黎咁多乳豬
由手機版發出
GreenTea 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-26-16, 06:56 PM   #11
david
The One

引用:
作者: DevilElvis 查看文章
食澳龍無得開邊,都係靠經驗……
澳龍太貴食唔起...

多數都係食中SIZE本地龍,通常都可以開邊整...

---
舊 10-26-16, 06:58 PM   #12
david
The One

引用:
作者: 捲毛老爺 查看文章
我可以話您知,原隻都有得駁埋變一隻
O下?未切件O架喎?點搞O架?

---
舊 10-26-16, 08:32 PM   #13
haha3156
Ultimate Gamer
↓相良宗介(?)↓

註冊日期: Dec 2001
引用:

他幫你剪埋?肉是咪厚d?
haha3156 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-26-16, 08:40 PM   #14
david
The One

引用:
作者: haha3156 查看文章
他幫你剪埋?肉是咪厚d?
佢原隻上未切O既,俾相機先食,之後O係你面前堂剪,當時睇唔覺有駁口...

乳豬其實真係唔好太大隻,否則肥膏會多。

---
舊 10-26-16, 11:23 PM   #15
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

註冊日期: Feb 2004
引用:
煙花咁堅?唔怕大煙得濟整響消防鐘?
日本揸係手玩果款

舊 10-27-16, 11:49 AM   #16
捲毛老爺

而家要食價格唔太貴,而味度十足既乳豬,真係得季季紅。

我住個頭真係食到有d悶

親戚又鐘意食。

禾米豬(即係炒飯底乳豬)都相當唔錯
舊 10-27-16, 01:13 PM   #17
david
The One

蝦禾米豬係抵食兼好食,但要搵夠一枱人去食呢個有難度...

所以我都係食過兩次ONLY。

---
舊 12-18-20, 10:19 PM   #18
vidimay_0920
Junior Member

註冊日期: Dec 2020
引用:
我一向都知有酒樓叫原隻/半隻燒鵝會用鵝頭搭鴨身,基本上唔難分鴨肉同鵝肉,估唔到乳豬都可以用相似招數...
是有聽過這個新聞,不過實在過份。買乳豬又唔貴,唔駛用二手/n手。。。

這是乳豬網站:
香港乳豬 - 百褔金豬 (FB / IG
豬至尊乳豬FB / IG
由手機版發出
vidimay_0920 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 12:47 AM

手機版 | APP版