Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 12-15-19, 12:31 AM   #3126
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
總之一個原則,唔理鬼唔鬼,總之對敵人打出 dmg 就係好事。
由手機版發出
+1
就算真係鬼只要你唔當佢係鬼就冇問題
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-15-19, 02:14 PM   #3127
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
引用:
作者: Rance 查看文章
成個正義聯盟拉嘅拉死嘅死,又無人去接手做二代英雄,你點搵Bat Signal 照都唔會有人黎救你架啦
呢度係冇英雄,而係個個都係斯巴達...

但現實就係咁,呢段時間冇助燃物夾硬燒只會內傷

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-15-19, 06:16 PM   #3128
安安
God of Gamer

註冊日期: Jan 2002
https://news.mingpao.com/ins/%E5%9C%...B5%B7%E8%A8%B4
聯合國周五(13日)發表報告,指智利警方在近期的示威中使用過度或不必要武力,
嚴重侵犯人權,包括非法殺人和虐待,應予起訴。
安安 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-15-19, 08:57 PM   #3129
Lamsze
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2013
引用:
你睇/信/share 少 d 燒山 01 WSJ 已經係大幫忙
由手機版發出
燒山可以share既,信佢相反既就得啦
Lamsze 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-15-19, 08:59 PM   #3130
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: Lamsze 查看文章
燒山燈力幫左唔少忙
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-16-19, 10:26 AM   #3131
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: Lamsze 查看文章

燒山好多野個結論同事實不符, 但佢有D論點同基本資料都唔係錯或者純亂Up的.

不過無論信唔信燒山, 自己真係張大眼睇, 都唔會得出 "中國好強大" o既結論喇
除非睇好多文匯大公商報仲要真係信佢

舊 12-18-19, 10:50 AM   #3132
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
當晚係唔係要宵禁,快啲快啲

https://news.rthk.hk/rthk/ch/compone...abChangeable=0
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-19-19, 06:00 PM   #3133
J+1
望過黎呀!!!!!!

Shxt指星火洗黑錢

由手機版發出
舊 12-19-19, 06:48 PM   #3134
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
又係裝修時間
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-19-19, 08:04 PM   #3135
chitkan
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2009
雖然預左佢會打壓
但聽倒佢封星火真係好L火
而家
和平遊行唔會理
激進少少就出盡力壓制
醫護組工會想罷工都話你破壞香港基業
封哂所有可以反抗既方式
到時辱狗罪推出
都唔知可以點反
chitkan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-19-19, 10:40 PM   #3136
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

或者你咁諗, 殺人放火又係坐十年八年, DKLM 又係坐十年八年

邊樣抵 d ?
舊 12-19-19, 10:46 PM   #3137
dark_ming_
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2011
「小孩子才做選擇」
dark_ming_ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-20-19, 09:50 AM   #3138
wing
格鬥低手

引用:
又係裝修時間
由手機版發出
有金融業手足話, 差佬咁樣高調拉人同用洗黑錢抹黑星火, 絶對係特事特辦政治任務.

不過星火本身係普通企業account, 同佢運作方式不符, HSBC查佢同上報JFIU係公事公辦. 當然, HSBC本身大把大陸客甚至其他NGO有同樣問題但佢地完全當睇唔到, 所以搞星火肯定係選擇性執法, 但其實之前取消account已經提左水, 而且如果港共要你搞, 你係冇得唔搞, 所以係罪不至死. 不過依家有消息話美國果面研究制裁HSBC來祭旗, 如果搞到, 係可以令本來已經欠缺USD的中共更加頭痕.

HSBC唔係怕你裝修.... 你不如提醒你親友, 話匯豐有機會俾美國制裁, 快D提錢走人保住副身家好過~

此篇文章於 12-20-19 10:17 AM 被 wing 編輯。
wing 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-20-19, 11:36 AM   #3139
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

咁我覺得 Standard Charter Cathay 同 HSBC 都係俾人用槍指示頭,已經唔係揸春袋咁簡單。

罪不至死既,不過裝修師傅唔係咁諗。

制裁 HSBC 既話,我諗唔只香港同中國,大半個地球都會大亂。

Btw, HSBC 果 d 中國師奶上海跳大媽舞 poster,用左 4-5 年仲係呢個 theme, 真係好嘔心。
由手機版發出
舊 12-20-19, 11:39 AM   #3140
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

今日本來寫緊篇文,突然傳來星火基金被警方以洗黑錢罪名凍結。 此事株連可以極廣,我亦馬上致電幾位朋友給予少少意見。 由於所有曾經以有名有姓方式 (例如直接轉帳,透過網上銀行或付款方式轉帳,或透過信用卡方式轉帳) 直接捐助過星火基金的人都有可能成為受查對象,或最起碼可以證人身份獲邀調查。

因警方透露資訊極少,而筆者甚至質疑這些資訊的可靠性,加上牽連可以極廣,我只能向大家提出以下一些很 general 的建議:

1) 捐錢本身不是犯法行為;

2) 警方找得到你已經證明有你曾經捐助的紀錄,你無法 deny 這個事實;

3) 但警方需要有證據顯示你知道捐款後會用作犯罪行為,例如購買用以犯法的裝備如汽油彈等;

4) 警方可以透過以下方式查出你可能知道捐款的作用,包括:
a) 手機及電腦內的短訊紀錄
b) 手機及電腦內的電郵紀錄
c) 你在社交媒體上的留言
d) 你手機及電腦瀏覽過的網站
e) 你自己任何的文書紀錄;

5) 你任何時候都有權保持沈默,以及在回答任何問題前先諮詢律師意見;

6) 警方不能單因為你捐過錢就向你提出檢控;

7) 任何時候資助他人接受人道支援例如醫療、緊急法律等開支,都不屬於犯法。

由於案情複雜,而案件可以除洗黑錢外隨時衍生其他控罪,所以我估計案情在未來短時間內急速變化。 我相信會繼續有法律專家在網上為大家分析及解釋。 萬一你不幸被查的話,記住保持冷靜,並馬上尋找法律支援。

頂你,我本來都唔係星火粉,如今都 #WeConnect 埋。

香港人,我們星不熄、火不滅。

#沉默是銀
#SilenceIsSilver
#星火
由手機版發出
舊 12-20-19, 12:24 PM   #3141
wing
格鬥低手

"沉默是銀" 係咩意思?

舊 12-20-19, 12:28 PM   #3142
J+1
望過黎呀!!!!!!

網名/
由手機版發出
舊 12-20-19, 01:14 PM   #3143
Heaven
Game Master

註冊日期: May 2013
有無人準備cut匯豐 恒生
由手機版發出
Heaven 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-20-19, 02:35 PM   #3144
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

此地無銀

HSBC
1 hr

針對近日有關個別戶口的討論,我們希望大家明白,關閉任何銀行戶口,從來不是一個輕率的決定。必須重申,我們於2019年11月關閉相關戶口的決定,與近日香港的情況並沒有任何關係。在銀行的日常運作中,每當發現戶口的交易活動與開戶時所陳述的用途不相符時,我們會盡力協助客戶提供所需資料。過去幾個月,我們一直與相關客戶保持聯繫,以便對方盡快提供所需資料。然而,由於該戶口未能符合相關要求,我們遂作出關閉戶口的決定。

We understand there are questions relating to the closure of an account. We never take the decision to close an account lightly. We’d like to reiterate that our decision to close the account in November 2019 is unrelated to the current HK situation. Whenever we spot activity differing from the stated purpose of the account or we identify unusual transactions, we will work with our customers to obtain the right information. Over the last few months in working with the customer these requirements were not met and therefore we closed their account.
由手機版發出
舊 12-20-19, 04:41 PM   #3145
plokplok00

註冊日期: Mar 2008
現在到批鬥知識分子
plokplok00 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-21-19, 12:01 AM   #3146
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

大埔開槍,好幾個無蒙面既 popo 即時現場講唔係佢地開槍,光明正大,唔係一貫做法。

我估係有香港抗爭者有槍。

大家割唔割?支唔支持手足攞炮?
由手機版發出
舊 12-21-19, 01:09 AM   #3147
Head Shooter
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2004
PSN  IDcipher001
引用:
大埔開槍,好幾個無蒙面既 popo 即時現場講唔係佢地開槍,光明正大,唔係一貫做法。

由手機版發出
話知佢人定鬼,打傷打死敵人就係好事
Head Shooter 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-21-19, 01:53 AM   #3148
plokplok00

註冊日期: Mar 2008
引用:

由手機版發出
4點PM左右就有多個藍KOL叫大家想平安 呢晚就唔好出街
你話佢地係先知定係佢地係搞事者呢

此篇文章於 12-21-19 01:55 AM 被 plokplok00 編輯。
plokplok00 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-21-19, 02:26 AM   #3149
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
引用:
作者: Head Shooter 查看文章
話知佢人定鬼,打傷打死敵人就係好事
最弊蟻都未打死一隻就畀人捉晒呢

舊 12-21-19, 06:50 AM   #3150
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: plokplok00 查看文章
4點PM左右就有多個藍KOL叫大家想平安 呢晚就唔好出街
你話佢地係先知定係佢地係搞事者呢
11點AM左右就有最藍既林鄭個老公爆出唔拍手唔唱國歌

你話佢係無間道定係佢係真義士呢

我就話開槍一定同佢有關 tim la

事後穿鑿附會乜都得架,合唔合理既分別之麻
由手機版發出

此篇文章於 12-21-19 06:56 AM 被 歌絲˙暮斯 編輯。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 08:46 PM

手機版 | APP版