Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Music UNIVERSE

主題工具 顯示模式
舊 04-22-10, 01:58 PM   #1151
txl
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2005
XBox Live GamertagJonouil
LOL, you are ringo?
txl 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-22-10, 02:29 PM   #1152
lunn
Crazy Gamer
GAUZE62045

註冊日期: Sep 2003
引用:
作者: txl 查看文章
LOL, you are ringo?
冇錯~

舊 04-22-10, 03:39 PM   #1153
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

註冊日期: Mar 2006
呢排呢度又靜番

燐: 請你支持我出年考番grade 8 piano /

舊 04-22-10, 04:10 PM   #1154
lunn
Crazy Gamer
GAUZE62045

引用:
作者: Seppie 查看文章
呢排呢度又靜番

燐: 請你支持我出年考番grade 8 piano /
八級
希望你考到啦
一定支持你既

舊 04-22-10, 04:24 PM   #1155
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

引用:
作者: kohta 查看文章
八級
希望你考到啦
一定支持你既
thx ar~

成10年沒學琴~ 其實有D擔心
不過睇左D歌, 好似預期淺, 先有D 把握ja
起碼知道自己抽到時間練就一定得!!!

舊 04-22-10, 04:24 PM   #1156
txl

引用:
作者: kohta 查看文章
冇錯~
仲諗緊邊個rockstar無啦啦add我呢d small potato
舊 04-22-10, 04:32 PM   #1157
lunn
Crazy Gamer
GAUZE62045

引用:
仲諗緊邊個rockstar無啦啦add我呢d small potato
前輩千其唔好咁講
我只係D小角色黎架咋

引用:
thx ar~

成10年沒學琴~ 其實有D擔心
不過睇左D歌, 好似預期淺, 先有D 把握ja
起碼知道自己抽到時間練就一定得!!!
時間唔等人,加油練習啦

舊 04-22-10, 05:08 PM   #1158
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

呢排唔知點解成日怒聽grade 8 既....

fusion

舊 04-24-10, 12:01 AM   #1159
是但
Game Master

註冊日期: Aug 2002
PSN  IDseedown
唔好咁擔心
其實八級,只要勤力d一定得!

2014 FTCL Approved!!

BLOG
是但 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-24-10, 12:34 AM   #1160
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

引用:
作者: 是但 查看文章
唔好咁擔心
其實八級,只要勤力d一定得!
真係多謝你
我會努力~~!!!

舊 04-24-10, 12:52 AM   #1161
新堂愁一
Eternal Flame™
男人三寶無樣有

好想買支平平地既 star shape guitar...
但難搵到爆炸............

舊 04-25-10, 12:37 AM   #1162
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

應該揀A1+B2+C6
不過C6係唔係好難高分呢~?
C6係jazz piano.......感覺隻歌好playful XD

舊 04-25-10, 01:32 AM   #1163
是但
Game Master

引用:
應該揀A1+B2+C6
不過C6係唔係好難高分呢~?
C6係jazz piano.......感覺隻歌好playful XD
好大路既組合
好多人揀呢三首
c6呢類歌彈得隨心輕鬆d,同埋要有節奏感,要彈得好似好隨意咁

BLOG
舊 04-25-10, 02:15 AM   #1164
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

引用:
好大路既組合
好多人揀呢三首
c6呢類歌彈得隨心輕鬆d,同埋要有節奏感,要彈得好似好隨意咁
係lor~
仲要多chord得離唔係下下都係octave 咁去, 我手細都彈到
不過想請教呢: 呢隻歌係modern, 係唔係唔太需要o係d chords 強調d 輕重音的?

呢2 日都不斷loop 隻歌聽ar~真係愈聽愈有feel XD
想練呢隻先~

舊 04-25-10, 09:05 AM   #1165
lunn
Crazy Gamer
GAUZE62045

引用:
作者: 新堂愁一 查看文章
好想買支平平地既 star shape guitar...
但難搵到爆炸............
我近排都想搵返支平平地既結他玩吓

舊 04-25-10, 12:02 PM   #1166
是但
Game Master

引用:
係lor~
仲要多chord得離唔係下下都係octave 咁去, 我手細都彈到
不過想請教呢: 呢隻歌係modern, 係唔係唔太需要o係d chords 強調d 輕重音的?

呢2 日都不斷loop 隻歌聽ar~真係愈聽愈有feel XD
想練呢隻先~
我覺得呢類歌輕重更加重要
節奏感會強d
佢應該標左好多重音俾你?
(我未睇過譜)

BLOG
舊 04-25-10, 03:56 PM   #1167
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

引用:
我覺得呢類歌輕重更加重要
節奏感會強d
佢應該標左好多重音俾你?
(我未睇過譜)
沒有的
chords 沒標accent
靠聽多d摸索一下先

舊 04-28-10, 01:34 PM   #1168
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

是但大大
help

我因為太怕死
所以買左考生歌果隻CD 聽

A1
好重視chords 分哂輕重音咁......同埋全隻歌o係度扮回音...成日同一旋律連續出現2次, 搞到要一個bar大聲跟住就細聲
我有冇聽錯....

但...發現c-6 果隻呢.....示範大大唔係跟番譜上既大細聲彈.....
中間有F位, 點知佢彈到細左聲...mp既....?
咩野事.....

此篇文章於 04-28-10 01:52 PM 被 Seppie 編輯。
Seppie 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-30-10, 01:04 AM   #1169
Dark_Terry

註冊日期: Jan 2004
引用:
上個weekend終於玩完人生第一次accoustic trio@Grand Hyatt...
無鼓真係幾難夾,玩落發覺Jazz Standard幾好玩好好feel

http://www.facebook.com/group.php?gid=227770628919
FB個group有video,有興趣睇睇。
good show
幾好feel

各位有冇乜野創所心得share 下
最近發覺諗出黎玩free jam 既野 來來去去都係咁上下
冇乜新突破
Dark_Terry 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-30-10, 11:24 AM   #1170
txl

引用:
作者: Dark_Terry 查看文章
good show
幾好feel

各位有冇乜野創所心得share 下
最近發覺諗出黎玩free jam 既野 來來去去都係咁上下
冇乜新突破
可接受既,個feel聽番出黎幾好,band房咁玩都好好feel。
只練左兩晚零一個鐘既水準係咁

我都煩緊呢個問題,都係自已睇多d書,練下d無玩過既licks同歌,同下唔同人jam下點...
都係呢類model answer
舊 05-02-10, 09:14 AM   #1171
txl

Hartke and EBS go....

and welcom Markbass
舊 05-02-10, 01:44 PM   #1172
Dark_Terry

註冊日期: Jan 2004
引用:
可接受既,個feel聽番出黎幾好,band房咁玩都好好feel。
只練左兩晚零一個鐘既水準係咁

我都煩緊呢個問題,都係自已睇多d書,練下d無玩過既licks同歌,同下唔同人jam下點...
都係呢類model answer
果然係model answer
最近想聽多d funk 同jazz 有冇好介紹?
我聽開都係得Jamiroquai

markbass nice!
Dark_Terry 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-02-10, 02:31 PM   #1173
阿Wing
Game Master

註冊日期: Feb 2004
我係新手, 想組band, 身邊又無乜frd玩, 有乜方法???
阿Wing 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-02-10, 05:05 PM   #1174
是但
Game Master

引用:
是但大大
help

我因為太怕死
所以買左考生歌果隻CD 聽

A1
好重視chords 分哂輕重音咁......同埋全隻歌o係度扮回音...成日同一旋律連續出現2次, 搞到要一個bar大聲跟住就細聲
我有冇聽錯....

但...發現c-6 果隻呢.....示範大大唔係跟番譜上既大細聲彈.....
中間有F位, 點知佢彈到細左聲...mp既....?
咩野事.....
a1係巴洛克風格既歌
旋律互相呼應迴響咁
係咁架
高低聲部好似各自運作咁
要清楚突出每句旋律

我冇聽過隻cd
其實譜上面既指示係參考性質
每個演奏家都會有自己既表演方法
唔會完全一樣

同埋大細聲只係相對
唔係絕對

其實你仲可以去youtube search下聽下唔同既版本

以下呢個人彈得幾好
A1http://www.youtube.com/user/ColinMit.../0/y6veOqXSeT4
B2http://www.youtube.com/user/ColinMit.../2/6UWTW8Md-us

BLOG

此篇文章於 05-04-10 08:00 PM 被 是但 編輯。
舊 05-04-10, 01:50 PM   #1175
txl

引用:
作者: 阿Wing 查看文章
我係新手, 想組band, 身邊又無乜frd玩, 有乜方法???
唔緊要,上網搵。
你玩開咩?

我初初玩果陣身邊無一個frd玩音樂,靠上網約人出黎夾band,前前後後都試多過廿次,
久唔久你就會識到一大班呢個圈子既朋友架啦。

大家可以係呢度交流下,我都係新手之嘛~

論壇跳轉

現在的時間是 05:34 PM

手機版 | APP版