Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Music UNIVERSE

主題工具 顯示模式
舊 02-26-10, 11:30 AM   #976
txl
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2005
XBox Live GamertagJonouil
引用:
作者: kohta 查看文章
你都有聽j rock架??
係唔係聽東京事變果類呀?
唔多,但呢隊係其中一隊同最好果隊
佢都係純fender bass聲者。
txl 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-26-10, 11:31 AM   #977
txl

引用:
作者: 小昭Teddy 查看文章
支野之前柏斯減價買
唔識換線點算好??
自已研究下,唔難,只係力既表現黎者。
唔好咁白痴去TomLee俾錢人幫你換 XD
舊 02-26-10, 12:57 PM   #978
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

註冊日期: Sep 2002
Wii U ID↓招任意滿技297
3DS Friend Code195 689 341
PSN  IDctmk2
XBox Live Gamertagctmk2
引用:
作者: txl 查看文章
自已研究下,唔難,只係力既表現黎者。
唔好咁白痴去TomLee俾錢人幫你換 XD
係咪有唔長短架?我唔知買邊隻,有冇其他工具要買??

舊 02-26-10, 02:11 PM   #979
txl

引用:
係咪有唔長短架?我唔知買邊隻,有冇其他工具要買??
要用剪鉗剪線,剪模型果d都ok。
其實一般果隻都夠,一定有突既。
舊 02-26-10, 03:04 PM   #980
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

引用:
要用剪鉗剪線,剪模型果d都ok。
其實一般果隻都夠,一定有突既。
買條同換線有乜要注意???

舊 02-26-10, 04:16 PM   #981
txl

引用:
買條同換線有乜要注意???
買線其實之前個post都有講,
換就無乜,但自已習慣d線盡量只兜machine head約2-3個圈。
太多驚個machine head會太重loading。
舊 02-26-10, 06:49 PM   #982
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

引用:
買線其實之前個post都有講,
換就無乜,但自已習慣d線盡量只兜machine head約2-3個圈。
太多驚個machine head會太重loading。
其實我係連點拆條線, 點裝番上去都唔知

舊 02-26-10, 07:00 PM   #983
lunn
Crazy Gamer
GAUZE62045

註冊日期: Sep 2003
引用:
其實我係連點拆條線, 點裝番上去都唔知
你鬆開條弦就自自然然可以拆到出黎架喇
一D都唔難,放膽試一試就OK架喇

舊 02-26-10, 07:05 PM   #984
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

引用:
你鬆開條弦就自自然然可以拆到出黎架喇
一D都唔難,放膽試一試就OK架喇
雖然我支係cheap野, 但係始終係我第一支bass, 好有感情
我本身對結他, bass完全唔識, 怕整壞佢
有冇d圖解or片可以睇下點換???

舊 02-26-10, 08:23 PM   #985
lunn
Crazy Gamer
GAUZE62045

引用:
雖然我支係cheap野, 但係始終係我第一支bass, 好有感情
我本身對結他, bass完全唔識, 怕整壞佢
有冇d圖解or片可以睇下點換???
去到依D時間
梗係上一上YOUTUBE啦
http://www.youtube.com/watch?v=a8FlX1bGtGE
其實仲有好多片係講緊樣換弦既
你可以再上去睇睇

P.S. 去左你個BLOG度睇過,你支BASS又真係幾靚喎

舊 02-26-10, 09:32 PM   #986
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

引用:
去到依D時間
梗係上一上YOUTUBE啦
http://www.youtube.com/watch?v=a8FlX1bGtGE
其實仲有好多片係講緊樣換弦既
你可以再上去睇睇

P.S. 去左你個BLOG度睇過,你支BASS又真係幾靚喎
其實呢個價位唔多選擇, 雖然係預算3000蚊左右, 但唔知搞乜二千幾果d一係就5絃(試過, 發覺玩唔掂, 好易禁呢條又掂到第2條...), 一係就唔岩眼緣, 見到呢支個外型好似唔錯, 就買左呢支(減價千六蚊)
拎上手感覺唔錯, 不過番到屋企先發覺原來要咁大力禁條絃

買果日俾朋友帶左出TST Tomlee, 行左兩野即刻番出黎, 我同朋友都只有同一個感想, 香港人係咪咁有米呀, 最平果支都七八千既

引用:
否則你彈半首歌隻左手已經會頂唔順,尤其果d不停loop住既bassline,好似You give love a bad name呢類...初學練手指其中一首好玩既歌。
我都幾鍾意呢首歌, 聽左你話頭先練完d基本指法走左去拎個tab譜黎玩, 段intro練半個鐘都搞唔掂, 最大問題係, 就咁跟拍子機彈就彈到, 一開埋條鼓同結他聲出黎, 會亂左

而家set左個目標俾自己, 一年內要練到有番咁上下成績, 最少可以同人夾到兩野, 之後會買番支fender獎勵自己(睇中左呢支黑色)

此篇文章於 02-26-10 09:45 PM 被 小昭Teddy 編輯。
小昭Teddy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-27-10, 11:26 AM   #987
lunn
Crazy Gamer
GAUZE62045

引用:
其實呢個價位唔多選擇, 雖然係預算3000蚊左右, 但唔知搞乜二千幾果d一係就5絃(試過, 發覺玩唔掂, 好易禁呢條又掂到第2條...), 一係就唔岩眼緣, 見到呢支個外型好似唔錯, 就買左呢支(減價千六蚊)
拎上手感覺唔錯, 不過番到屋企先發覺原來要咁大力禁條絃

買果日俾朋友帶左出TST Tomlee, 行左兩野即刻番出黎, 我同朋友都只有同一個感想, 香港人係咪咁有米呀, 最平果支都七八千既

我都幾鍾意呢首歌, 聽左你話頭先練完d基本指法走左去拎個tab譜黎玩, 段intro練半個鐘都搞唔掂, 最大問題係, 就咁跟拍子機彈就彈到, 一開埋條鼓同結他聲出黎, 會亂左

而家set左個目標俾自己, 一年內要練到有番咁上下成績, 最少可以同人夾到兩野, 之後會買番支fender獎勵自己(睇中左呢支黑色)
我記得我買既第一支bass都係D套裝Bass
3000蚊左右有bass有amp,完全係新手包
3000蚊左右真係冇咩選擇…

依個世界係有好多米神既,3萬幾蚊一支BASS既都大有人在
其實最緊要係自己負擔得起(同埋捨得)

舊 02-27-10, 12:19 PM   #988
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

引用:
我記得我買既第一支bass都係D套裝Bass
3000蚊左右有bass有amp,完全係新手包
3000蚊左右真係冇咩選擇…

依個世界係有好多米神既,3萬幾蚊一支BASS既都大有人在
其實最緊要係自己負擔得起(同埋捨得)
我唔買starter kit係因為我唔想用amp,所以獨立買bass,之後買sound card入電腦
同埋套kit無論賣相同體積都令我冇興趣

果日見到去到六位數字既價位都有

舊 02-27-10, 12:31 PM   #989
lunn
Crazy Gamer
GAUZE62045

引用:
我唔買starter kit係因為我唔想用amp,所以獨立買bass,之後買sound card入電腦
同埋套kit無論賣相同體積都令我冇興趣

果日見到去到六位數字既價位都有
我都好似見到你有有盒疑似m-audio既物體

舊 02-27-10, 01:13 PM   #990
txl

Actually within 3k, I suggest to buy the Squier Classic Vibe series.
The quality is very good, sometimes it is even better than those MIM Fender.

For the starter kit, in my experience, the amp bundled is quite good sound, much more enough for a newbie.

Actually TST tomlee not much good stuff, only those general or dead stock for display.
I suggest you have a look in WanChai TomLee if you have time. It is smaller but have more nice model.
舊 02-27-10, 01:16 PM   #991
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

引用:
我都好似見到你有有盒疑似m-audio既物體
唔係疑似,就係果盒

舊 02-27-10, 01:41 PM   #992
新堂愁一
Eternal Flame™
男人三寶無樣有

註冊日期: Aug 2002
話時話 tomlee 而家真係咩好野都無.......
想搵條靚dd既 strap 都無......

舊 02-27-10, 01:58 PM   #993
lunn
Crazy Gamer
GAUZE62045

引用:
作者: 新堂愁一 查看文章
話時話 tomlee 而家真係咩好野都無.......
想搵條靚dd既 strap 都無......
係喎
想搵條唔好花碌碌既帶都冇
可能都係去返nelson睇睇

舊 02-27-10, 02:13 PM   #994
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

話時話我仲未買條帶 (雖然反正都係坐係度練習, 有冇都ok)

舊 02-27-10, 02:39 PM   #995
lunn
Crazy Gamer
GAUZE62045

引用:
話時話我仲未買條帶 (雖然反正都係坐係度練習, 有冇都ok)
咁就睇吓你諗住"咩"得高定係低啦
高的話,問題應該不大
如果低的話,D位同埋感覺會好唔同

舊 02-27-10, 03:08 PM   #996
txl

引用:
想搵條唔好花碌碌既帶都冇
可能都係去返nelson睇睇
我用緊Sadowsky Strap,幾正。
但聽聞comfort strap仲正,HK有Dealer,可以搵下,好過買TomLee果d雞Strap
舊 02-27-10, 03:10 PM   #997
txl

引用:
咁就睇吓你諗住"咩"得高定係低啦
高的話,問題應該不大
如果低的話,D位同埋感覺會好唔同
記得買Strap Lock,呢樣野好緊要
舊 02-27-10, 03:17 PM   #998
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

引用:
記得買Strap Lock,呢樣野好緊要
原來咁多野講究

舊 02-27-10, 08:08 PM   #999
txl

當你試過彈彈下支野跌落黎你就會知呢樣野有幾緊要。
夾野事少,係台上如果咁樣的話......
舊 02-27-10, 09:43 PM   #1000
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

引用:
當你試過彈彈下支野跌落黎你就會知呢樣野有幾緊要。
夾野事少,係台上如果咁樣的話......
呢d我知, 不過而家暫時都係坐係床上面練, 冇乜所謂

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 07:14 AM

手機版 | APP版