Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 05-14-22, 11:41 AM   #26
Rv250
God of Gamer

註冊日期: Aug 2002
見到樓上post即買飛
海報要另外登記先可以攞
Rv250 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-21-22, 11:42 AM   #27
ComeLOLoh

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDChun-li
今晚睇MX4D,之後星期一再IMAX。
記住留票尾
記住留票尾
記住留票尾

舊 05-21-22, 04:15 PM   #28
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
Top Gun 之 Mission Impossible

睇完IMAX, 真係正爆, 空戰迫力超強, 啲演員受真G駕駛倉大頭真係正, 故事亦完美接上上集, 係流程比較相似咗啲, 如喜歡上集今集一定要睇IMAX版.

此篇文章於 05-21-22 04:34 PM 被 C.Ryo 編輯。
C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-21-22, 06:16 PM   #29
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
睇完imax版,真係要睇一定要睇imax,空戰真係睇到毛管動

而且最好重溫一次topgun,會多一層感動

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-21-22, 07:00 PM   #30
Dangerous-boy
D-boy

註冊日期: May 2011
完全賣36年的情懷,老餅top gun粉絲會好buy!最後那場戰鬥直頭有些滾動!

湯大叔
屈機程度可以用CLS來形容!

睇完IMAX後,好想再睇多次4DX感受吓空戰的體感
Dangerous-boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-21-22, 07:37 PM   #31
Rv250

註冊日期: Aug 2002
第一集唔夠喉嘅場面交足貨
last boss 機型之前已經出場但係登場有氣勢

anthem 同 danger zone 係咁咦播一段剪得有啲奇怪

此篇文章於 05-21-22 07:41 PM 被 Rv250 編輯。
Rv250 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-21-22, 11:15 PM   #32
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
唔記問呢套係唔係都入唔到大陸?當年件風褸已有的那個青天白日?

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-21-22, 11:39 PM   #33
C.Ryo
Game Master

Nintendo Switch ID4426 5495 5212
呢套Sell US Navy啵

再睇番條intense training片,真係抵你有咁好觀影效果

此篇文章於 05-22-22 12:20 AM 被 C.Ryo 編輯。
舊 05-21-22, 11:48 PM   #34
420secured
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2020
引用:
作者: C.Ryo 查看文章
呢套Sell US Navy啵

再睇番條intense training片,真係低你有咁好觀影效果
睇個陣知個演員真係係飛機上面,食緊好多G力
的確係肉緊好多
420secured 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-22-22, 02:32 AM   #35
ComeLOLoh

睇完MX4D版,幾正,架機震,個坐位機住震。
係電單車都chock左一下唔多似,其他9成都唔錯。
有煙、有水氣個效果一流。
值得睇MX4D版。

星期一睇晒IMAX睇下個畫面可以加幾多分先。

交足貨既第2集,但…唔記得第一集好多野。
但兩、三幕記得我係睇過第一集既。

Iceman

唔鐘意Iceman呢part,又係Hollywood作風…

我女神真係老左好多,雖然一向知。
最尾個幕似佢以前d戲。

套戲令我想起好多Macross…

舊 05-23-22, 02:08 PM   #36
420secured

睇完,空戰玩哂,但文戲差咁d (同第一集比較)

比起IMAX,我覺得套野更岩睇4D
舊 05-23-22, 04:49 PM   #37
D-boy

好奇點解唔揾返上集女主角主演或客串?

於是google一吓,見到佢張近照後,就非常認同唔揾佢係明智之舉!
Dangerous-boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-23-22, 05:12 PM   #38
C.Ryo
Game Master

夾硬要見Charlie變到又老又肥, 都係留番個take my breath away嘅回憶算啦, 雖然近期佢已經算修番好一點

不過上集又神來之筆留定個上任情人Admiral's daughter個名比今集用

此篇文章於 05-23-22 05:15 PM 被 C.Ryo 編輯。
舊 05-23-22, 05:56 PM   #39
肉羊哩咖
griffin611

註冊日期: May 2008
演 Charlie 嗰位爆話導演完全冇搵過佢,不過佢無所謂,仲祝福套戲成功。

舊 05-23-22, 08:57 PM   #40
ComeLOLoh

今日睇埋IMAX,由於我係已經睇左MX4D版在先,
好多位預會震,覺得要有重低音,IMAX版都無同音唔夠勁。
MX4D版有煙、有水霧、有遙、有震。
IMAX版就畫面大,睇多d。

以行出戲院個感受、整體滿足感都係MX4D版正d。
IMAX版80分既話,MX4D版就100分。

如果要我睇第三次既話,都會選MX4D版。
建議:睇左IMAX先,再睇4D。

中後段個Part好似Ace Combat 6 Nagase個段。
定Ace Combat抄初代?第一集唔記得晒。
想煲返第一集。

Jennifer Connelly 一向係我No. 1女神黎!
面形雖然老左,又生左又離左婚係殘d。
但身形係瘦過以前,可以話係最佳狀態。

Tom佬沙灘個度個身形其實係走緊樣。
鏡頭就晒係咁影上身近鏡。
一影全身個比例就Oh No...

此篇文章於 05-23-22 09:04 PM 被 ComeLOLoh 編輯。
ComeLOLoh 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-24-22, 11:27 AM   #41
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: Dangerous-boy 查看文章
完全賣36年的情懷,老餅top gun粉絲會好buy!最後那場戰鬥直頭有些滾動!

湯大叔
屈機程度可以用CLS來形容!

睇完IMAX後,好想再睇多次4DX感受吓空戰的體感
老C算唔算係拍AAA動作片做主角年期最耐演員?

舊 05-24-22, 11:08 PM   #42
D-boy

引用:
作者: wing 查看文章
應該還未超越淫蟲、史泰龍和洲長
舊 05-25-22, 09:02 AM   #43
420secured

引用:
年期計唔係
但對比番40打後的作品,老C越老越勇
由手機版發出
舊 05-25-22, 09:39 AM   #44
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: Dangerous-boy 查看文章
應該還未超越淫蟲、史泰龍和洲長
引用:
作者: 420secured 查看文章
年期計唔係
但對比番40打後的作品,老C越老越勇
由手機版發出

淫蟲、史泰龍和洲長在戲內都一早已經做左老豆/阿爺級 ....不過睇老C個樣, 應該至少仲可以演多靚仔/型仔角色十年八年以上。

舊 05-25-22, 04:14 PM   #45
肉羊哩咖
griffin611

分別係:頭三件上咗岸,老早錫身唔再搏;老 C 上咗岸,仍然下下親身上陣搵命搏。

今日晏啲睇,睇上拎唔拎到海報先。

舊 05-25-22, 04:22 PM   #46
JoJo
Insane Gamer

註冊日期: May 2002
Wii U IDGiogioLeung
PSN  IDGiogioLeung
XBox Live GamertagG i o g i o
引用:
淫蟲、史泰龍和洲長在戲內都一早已經做左老豆/阿爺級 ....不過睇老C個樣, 應該至少仲可以演多靚仔/型仔角色十年八年以上。
型佬還可以 靚仔真係唔得啦 老態出哂嚟
JoJo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-25-22, 08:12 PM   #47
ComeLOLoh

舊 05-25-22, 09:29 PM   #48
420secured

引用:
作者: JoJo 查看文章
型佬還可以 靚仔真係唔得啦 老態出哂嚟
型佬啦
同埋講真差1個月就60歲,仲有咁嘅外型,體能,髮線,呢個先係真正嘅Mission impossible
由手機版發出

此篇文章於 05-25-22 09:32 PM 被 420secured 編輯。
舊 05-26-22, 06:24 AM   #49
肉羊哩咖
griffin611

睇咗,拎咗張飛越空母嘅海報。

由一套青春「體育」片,變咗做一套軍事動作片。

好:空戰場面非常可觀,大量高難度動作,加埋「大放煙花」,絕對滿足,湯佬同其他軍人嘅交流都好。節奏一流,完全唔覺得係噉長。演員中以做 Hangman 嗰位最搶。

唔係噉好:條感情線無咗都無所謂,情願睇多啲戰鬥場面,中間有少少拖,如果一開始主打個攻略會好啲;配角中,軍人之間係得 4 個寫得多啲,但都比較單薄。當中戰事武器啲嘢,有啲好咗有啲好離譜,亦有啲好科幻~荷里活啲嘢係咁上下㗎喇~

好似有老細都講個:
個主線其實又咪係⋯⋯
打死亡星~~~

舊 05-29-22, 07:55 PM   #50
Reishin
Ultimate Gamer
Feels good

註冊日期: Feb 2006
3DS Friend Code1118 1586 3100
...
一開頭基地度已經播Danger Zone,成個人精神晒
酒吧去到靚佬湯學堂初登場,再第一次練習同Rooster爭執
都好有上集影子

件外套用返原版無河蟹到日本同台灣國旗
上網查吓原來騰訊quit咗

今集空戰真係精彩好多
感情線我都覺得啱啱好,床戲輕輕帶過

Val Kilmer原來真係有病

哀しみで強くなれた  歓びは僕等を包む
何度でも願うよ  何処まででも振り返らずに

raize / INORAN
Reishin 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[西片] Top Gun 2 (TBD) | Tom Cruise david 電影版 12 05-25-17 05:26 PM
[西片] Tom Cruise *Oblivion* Official Movie Trailer tallken 電影版 42 04-22-13 10:12 PM
[西片] Valkyrie (華爾基利暗殺行動) : Tom Cruise KIM 電影版 40 03-01-09 05:07 PM
[NDS]Top Gun DS neo2046 手提遊戲機討論版 29 02-01-06 11:53 AM
明珠星期五做湯告魯斯成名作「Top Gun」 何文田作品 Neo Entertainment TREND 3 08-27-03 07:12 PM

現在的時間是 05:52 PM

手機版 | APP版