Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 05-13-22, 03:16 PM   #26
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
唔好自爆年齡喇,老細~

舊 09-19-22, 05:04 PM   #27
肉羊哩咖
griffin611

唔好意思,搵唔返原本個棟樓,放住呢度先。

英美廿三號會有第一套 4K 再版上,仲係會係 3D,唔知香港會唔會上。

舊 09-19-22, 05:24 PM   #28
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: ComeLOLoh 查看文章
係?我一個本小說買左都未睇晒。
我期待係因為可能可以有Ultraman出場。
阿史上次話盡量做…
好似話上次圓谷其實都出, 但泰國班友阻頭阻勢

舊 09-20-22, 12:36 AM   #29
Dangerous-boy
D-boy

註冊日期: May 2011
引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
唔好意思,搵唔返原本個棟樓,放住呢度先。

英美廿三號會有第一套 4K 再版上,仲係會係 3D,唔知香港會唔會上。
星期四開始上映重製版的各版本,IMAX 3D、MX4D 3D、3D 4DX、2D
Dangerous-boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-22-22, 09:43 PM   #30
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
睇完第一集4K laser IMAX 3D, 新版細緻度同立體感都提升不少, 佢始終真係top class CG + 最高立體感電影黎, 完全值得再次入場觀看
我睇係special screening, 開播前有下集短trailer, 完場字幕途中有得睇另外幾分鐘下集片段, 唔知正場有冇, 但係不論畫面流暢度同CG細緻度都比第一集新版更上一層樓, 完全被個難分真假嘅畫面吸引注 年尾應該要幾刷了

edit: 睇咗YT有片話原來有三條唔同嘅Avatar 2 preview片段放做mid credit scene, 咁唔知係咪每個地區都會random放定點喇

此篇文章於 09-23-22 09:03 PM 被 C.Ryo 編輯。
C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-29-22, 07:35 AM   #31
f2light
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2011
暫時睇到有兩條唔同片尾,
一個係3D IMAX HFR with Laser、3D 4DX
一個係3D MX4D (Laser)
完全估唔到點樣擺放片尾

此篇文章於 09-29-22 10:07 AM 被 f2light 編輯。
f2light 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-02-22, 09:09 PM   #32
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-02-22, 09:48 PM   #33
肉羊哩咖
griffin611

效果好過條予予告好多。不過套戲好似勁長-

舊 11-25-22, 12:29 AM   #34
D-boy

MCL今日25號開始預售
Dangerous-boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-14-22, 10:12 PM   #35
滅龍士
MHWs↓

註冊日期: Sep 2006
Nintendo Switch IDSW-0379-3311-1331
3DS Friend Code0362 0082 7760
PSN  IDMETSU_RYU_SHI
MOKO B+睇完,開場後56分鐘先入水之道。有嘢送畫面靚算係咁,八十分

冇彩蛋,出staff roll走得
滅龍士 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-15-22, 01:04 AM   #36
C.Ryo
Game Master

Nintendo Switch ID4426 5495 5212
睇完laser IMAX 3D, 予想以上地正斗, 完全AAA級質素, 頂級3D CG+故事雖然王道但依然精彩+三粒幾鐘都絕無冷場

金馬倫真係know how to build block buster, 佢啲technical進步真係睇到幕幕都吸引眼球

此篇文章於 12-15-22 08:08 AM 被 C.Ryo 編輯。
舊 12-15-22, 10:58 PM   #37
D-boy

套戲有成2粒鐘都係玩水,如果唔鍾意水,又真係幾惡頂!建議唔好入場睇,免得成日攞部手機出嚟玩,影響其他觀眾啦!

估唔到第一集2個已死嘅角色,今集仲有得出場,上校仲復活埋

上集好似沒有提及到,上校有個仔?

大仔個便當真的有需要嗎?

如果我係蜘蛛仔,養母從來都唔當你係自己人,一定跟親生老豆走!

其實就算你話有邊個大卡士演員參與演出,但個個化妝後,我真係完全認唔到囉!

此篇文章於 12-15-22 11:03 PM 被 Dangerous-boy 編輯。
舊 12-16-22, 07:01 PM   #38
C.Ryo
Game Master

唔⋯

其實有得玩backup restore記憶意識,之後會唔會玩到沙鍋咁做大量複製人戰隊,甚至話其實有jack/佢大佬backup
呢集個海直頭係VR Pandora National Geographic 咁真咁immersive , 真係好鬼正斗

蜘蛛仔真係唔記得上集有提過,之前先睇番4K版IMAX3D都無印像

啲新年青後代們會係之後幾集主角,今集都主要係鋪排之後集數咁,應該之後幾集劇情會豐富啲啩,不過蜘蛛仔之後都好大機會變反派

啲真人演員同CG avata其實都已經唔太對到樣,肥温同異型花姐同劇中人物都唔似添

此篇文章於 12-16-22 07:35 PM 被 C.Ryo 編輯。
舊 12-16-22, 11:42 PM   #39
D-boy

第1集森林和天空

第2集水

網傳第3集輪到玩火
舊 12-17-22, 01:43 PM   #40
C.Ryo
Game Master

二刷山旯旮RealD LUXE 3D, 個闊幕都算大但大唔過IMAX, 似乎仲光過Laser IMAX, 不過全白會見幕紋, 又無IMAX咁睇多啲上下畫面部份, 算係Laser IMAX以外最好嘅3D screen 啦

舊 12-17-22, 04:35 PM   #41
王小虎

註冊日期: Apr 2002
Taken x2,有仔女就是煩。仲有報自己仇真係可以好執著。
王小虎 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-17-22, 08:16 PM   #42
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
睇左IMAX 版,不得不佩服好快就投入了那個虛假的世界,真係好似睇緊紀錄片咁,不過同時再次確定我唔鐘意高FRAME數的片....所有野睇來都有D假.....

故事完全睇出人類係幾咁邪惡,希望令現實的人類有所反思??

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-22-22, 12:50 PM   #43
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
日本科技世界第。。。

https://chinese.engadget.com/avatar-...010021799.html
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-25-22, 01:45 PM   #44
Rv250

註冊日期: Aug 2002
引用:
作者: C.Ryo 查看文章
唔⋯

蜘蛛仔真係唔記得上集有提過,之前先睇番4K版IMAX3D都無印像

啲新年青後代們會係之後幾集主角,今集都主要係鋪排之後集數咁,應該之後幾集劇情會豐富啲啩,不過蜘蛛仔之後都好大機會變反派

啲真人演員同CG avata其實都已經唔太對到樣,肥温同異型花姐同劇中人物都唔似添

蜘蛛仔

同花姐個女kiri都冇印象, 後者同上校一樣clone 另加 avatar?

我估前者可能成為和解嘅橋樑, 似乎對kiri有好感, 而kiri可能成為艾華代行人, 人類(捕鯨船員以外)方冇仇口, 同潘朵拉人友好, 同雙方軍頭關係密切

另外我係咪睇漏啲嘢, 大戰開始冇耐海族人失蹤, 剩返主角一家人打

睇嗰場IMAX大仔死之後忽然變2D直至完場 ...

此篇文章於 12-25-22 01:49 PM 被 Rv250 編輯。
Rv250 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-25-22, 03:38 PM   #45
JoJo
Insane Gamer

註冊日期: May 2002
Wii U IDGiogioLeung
PSN  IDGiogioLeung
XBox Live GamertagG i o g i o
今集除左展示技術之外,我覺得好悶好拖,薄弱劇情根本撐唔起3hr,上集精彩太多

此篇文章於 12-25-22 03:41 PM 被 JoJo 編輯。
JoJo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-25-22, 06:11 PM   #46
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code3222 5528 5573
PSN  IDAhHonHon
XBox Live GamertagAhHon Go
呢套野如果對故事無咩興趣的話, 真係睇技術都好夠...

HON HON 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-02-23, 05:48 AM   #47
肉羊哩咖
griffin611

用二億打造嘅「魚樂無窮」

都預咗故仔唔多掂,基本上係上一部再做一次,第二幕仲拖到瞓著咗,不過講家庭嘅重要好可以,最後嗰度有啲眼濕濕。啲視覺特技真係嘆為觀止,啲 ray tracing,啲細緻,仲有好注意細節嘅,搞到好多位唔知佢係真定 CG;第三幕動作場面真係好掂。睇 3D IMAX 絕對值回票價。

引用:
作者: Dangerous-boy 查看文章
網傳第3集輪到玩火
最近大導演本人講,打算第三集會有「炭灰族」(Ash People )登場⋯⋯ 唔通家下玩《降世神通》?!

此篇文章於 01-02-23 01:36 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-03-23, 02:20 AM   #48
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
【無劇透】

終於睇咗。

咁多年嚟睇完咁多套異世界動漫後,我先發覺阿凡達根本就係超高製作嘅異世界動漫。個主角基本上「轉生」咗入佢嘅新Na'vi身體,同當地人完全融合晒。

嘩,呢套戲嘅高幀率(High Frame rate)真係睇到對眼好攰,咪講笑。

最大吐槽點係:金馬倫大導演,你係咪好鍾意拍沉船?嗰幕我仲以為係咪又再睇緊Titanic,嗰度啲配樂仲要係好有Titanic果個feel。

最大挑戰係搵73歲嘅花姐飾演14歲少女Kiri (不過Kiri都幾索)

肥溫飾演海族族長老婆我係完全認唔出佢。

反派上校以「類似複製人」身份嘔返個便當出嚟冇乜意見,但印象中上集完全唔覺蜘蛛仔嘅存在。不過點都好,安排佢做蜘蛛仔嘅老竇反而比佢多啲角色發展空間,令佢唔會好似一般反派咁單調,尤其臨尾果度。甚至上校會因為蜘蛛仔而開始同佢「前世」劃清界線。

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-16-23, 01:06 AM   #49
ComeLOLoh

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDChun-li
睇左MX4D版,成套變左外星人反擊戰咁。
中間水世界有d感覺似FFX。
成套野無左主角由人變外星人,已經完全唔人。無左Avatar呢個特色。

如果佢既技術用黎整套FFX就好了…
故事Hollywood式…又悶又弱,中間被魚追反而醒一醒。

舊 01-23-23, 09:39 PM   #50
王小虎

註冊日期: Apr 2002
過咗20億美元,正式回本順利拍345集。James Cameron亦正式成為首個有3套超過20億的導演(Avatar, Avatar 2, Titanic)。
王小虎 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[西片] The Flash (2018) david 電影版 109 06-26-23 06:21 PM
[西片] Aquaman (2018) david 電影版 84 12-06-19 02:57 PM
吹水專區 2018《evo 2013: 元係廚角》 ヨコ男 吹水專區 1000 07-22-13 12:48 AM
決定時刻~ 2018&2022 世界杯主辦 Montella 體育版 57 12-11-10 02:20 PM

現在的時間是 07:10 PM

手機版 | APP版