Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 03-11-15, 08:34 AM   #26
大破人間
God of Gamer

註冊日期: Sep 2007
3DS Friend Code1564 3069 5250
....
狼人SELL部殺傷力咁強既武器俾警察局簡直行銷錯誤, 好心搵軍隊做買家啦
大破人間 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-11-15, 09:24 AM   #27
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code3222 5528 5573
PSN  IDAhHonHon
XBox Live GamertagAhHon Go
引用:
作者: 大破人間 查看文章
....
狼人SELL部殺傷力咁強既武器俾警察局簡直行銷錯誤, 好心搵軍隊做買家啦
事實係邊個都唔會買....HAHA

佢都只係想反映一件事, 就係唔應該有主角既出現.

HON HON 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-12-15, 10:45 PM   #28
gingq7

註冊日期: May 2008
狼人果部係metal gear黎既...
gingq7 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-13-15, 09:56 AM   #29
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: mrk 查看文章
認同!(幾另類的Happy Ending)
今日去左睇MEGA BOX 2D IMAX版5:10pm場,見到唔係好多人棒場!

PS:呢套戲2D IMAX版居然冇iSQUARE份,搞到我只選擇去MEGA BOX睇!(而旺角個間聽講個幕唔夠大,所以放棄左!)
PS2:機設好準一流,好寫實向!
PS3:見到好多Sony嘢係到買廣告!
總好過賣聯想野.

你呢d PS1,2,3都令人聯想起sony

舊 03-15-15, 12:21 AM   #30
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
Ghost in the shell

由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-15-15, 11:24 AM   #31
候鳥
Crazy Gamer

註冊日期: Nov 2004
引用:
作者: Dangerous-boy 查看文章
劇情真係睇到O哂咀,完全估佢唔到,尤其係個結尾....

P.S.套戲竟然一個靚女都冇....雖則我係為睇機械而入場
唔意外
上兩套都無靚女啦
候鳥 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-16-15, 12:12 AM   #32
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
吐糟

- 一條security token (guard key)就可以remote 改寫所有機械人firmware, 條token仲要唔係警察keep. 開發公司又keep得勁求奇, 設計師一個人隨時拎得走. 成個保安程序根本有問題, 抵佢爆鑊.

- 認同樓上, 狼人件貨根本應該賣俾軍隊, 唔係警隊. 係sell錯客.

- login/改寫咁重要既系統, 正常一定有audit log, 有晒記錄知道邊個login過做過乜. 狼人又唔係咩hacking 高手, 事前事後又唔見佢點樣消滅証據. 之後點會走得甩. 正如後來男主一check就check到係佢做.

- 打劫解款車幾億現金, 唔矇面, 劫完唔直接走佬, 就咁渣住原本架貨van番基地就算. 佢地下一步諗住點.......

- 爸爸一打完劫就自爆呃緊chappie, 就算良心發現都唔係呢個時候講啦.

- 結尾果種所謂「意識轉移」, 從媽媽個case可以睇到, 其實只係copy, 唔係move.
人已經死左. 你拎番早幾日個backup倒落第二個platform再run過, 咁又點會係backup後中槍死果個媽媽.
所以出黎既只係複製人, 已經唔係原本果個人. 男主RIP.

此篇文章於 03-16-15 12:16 AM 被 ahleung 編輯。
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-16-15, 07:35 AM   #33
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code3222 5528 5573
PSN  IDAhHonHon
XBox Live GamertagAhHon Go
引用:
作者: ahleung 查看文章
吐糟

- 一條security token (guard key)就可以remote 改寫所有機械人firmware, 條token仲要唔係警察keep. 開發公司又keep得勁求奇, 設計師一個人隨時拎得走. 成個保安程序根本有問題, 抵佢爆鑊.

- 認同樓上, 狼人件貨根本應該賣俾軍隊, 唔係警隊. 係sell錯客.

- login/改寫咁重要既系統, 正常一定有audit log, 有晒記錄知道邊個login過做過乜. 狼人又唔係咩hacking 高手, 事前事後又唔見佢點樣消滅証據. 之後點會走得甩. 正如後來男主一check就check到係佢做.

- 打劫解款車幾億現金, 唔矇面, 劫完唔直接走佬, 就咁渣住原本架貨van番基地就算. 佢地下一步諗住點.......

- 爸爸一打完劫就自爆呃緊chappie, 就算良心發現都唔係呢個時候講啦.

- 結尾果種所謂「意識轉移」, 從媽媽個case可以睇到, 其實只係copy, 唔係move.
人已經死左. 你拎番早幾日個backup倒落第二個platform再run過, 咁又點會係backup後中槍死果個媽媽.

做戲咁做啫, 唔駛咁認真

HON HON 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-16-15, 09:55 AM   #34
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
作者: ahleung 查看文章
吐糟

ghost in the shell
係 transfer 定 copy 呢個無特定結論既, 呢個問題 95 年既第一部 ghost in the shell 已經深入探討過. 本作相對簡單得多, 可能因為太遲接近結尾先講呢 d 野.

操縱 metal gear 果個 head set 其實都好簡陋下, 有好多指令係做唔到, 連開 booster 都要用另外一枝 stick 操縱. 係咪完整可以 transfer 到一個人既 conciousness 都好懷疑.

又, 個 headset 原本係設計 detect 人腦既電波, 擺隻豬腦, 電腦 or 死左既人腦入去應該無野出先係, 正如初時 chappie 知道自己就快無電想 transfer 去呢一部 body 上, 佢戴住個 headset 進行 transfer system 會出 error.

無理由佢係上過 internet 吸收左大量知識之後, 有左自己既意識之後, 佢部電腦就等同活生生既人腦, 可以經過個 system transfer (even 個 system 經佢用大量 PS4 改良過).

anyway, 都係 ghost in the shell 講左好耐既野

歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-16-15, 10:02 AM   #35
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
其實我近年都祟尚「合理性無謂深究啦」主意. 不過太耐無吐糟搵套黎吐吓
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-17-15, 11:52 AM   #36
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
這是蝦人的 後續?

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-19-22, 09:56 AM   #37
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
早排係iTunes買咗Neill Blomkamp電影三部曲套裝,
有做返4K Dolby Vision。

翻睇覺得套電影,
服飾係Blade Runner+Cyberpunk 2077,
主線故事係RoboCop,劇中提及主要零件中國生產,南非組裝,
結局就Ghost in the Shell

Chappie世界觀係2016年仲玩緊初代PS4的南非,
"前作"Elysium就發生係2154年,
咁Elysium入面出現的守衛機械人可能都係Chappie一家已經移居太空殖民星。

睇返演員名單先發現Neill Blomkamp電影三部曲都有Sharlto Copley演出。

Chappie個故事唔算好合理,
(其實另一隻賣比軍方開兩個市場咪得囉…)
略嫌學習過程太長同埋浪費咗Sigourney Weaver之外,
(基本係一個可有可無的老闆角色)
整體睇到好開心。

2016年已經有咁勁的機械特警,
幾部PS4已經夠複製意識真係好科幻~!

但現實手上部PS5連處理Ray tracing game都有d吃力,
同埋淨係見到目前商場有用機械人嚟做防疫消毒咋…

https://en.wikipedia.org/wiki/Chappie_(film)

https://www.imdb.com/title/tt1823672/
https://youtu.be/IkB03vWRlOA

https://youtu.be/JucN_-Lnssg

此篇文章於 04-19-22 10:02 AM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 09:14 AM

手機版 | APP版