Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 03-29-22, 06:07 PM   #1
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
A24 總合

A24 呢個製作兼發行公司,做小眾電影同其他娛樂產品都有。舊年有幾套評價唔錯嘅片上咗,好似 The Green Knight,Lamb,C'mon C'mon 同 The Tragedy of Macbeth,利申全部未睇,不過嚟緊有幾套好有趣嘅,因為多數都係得本人一個睇過,所以夾夾埋埋開定個楝樓先。

舊 04-08-22, 08:30 PM   #2
肉羊哩咖
griffin611

X死你

睇咗 X,故仔係......都係睇下面條予告,基本上講咗係乜。故仔好識玩懷舊好鬼秘好氣氛,仲特發配合時代,玩『低清』,想『睇肉』嘅其實無乜,一半未到就嚟茄汁大平賣,本人唔好呢挺,所以套戲唔長,都幾難頂吓~ 各位鍾意 Texas Chainsaw Massacre 嘅應該幾啱胃口。

睇返嘅資料原來前傳後期中,好似出年上.

舊 05-07-22, 11:46 PM   #3
肉羊哩咖
griffin611

之前提過,呢套北美上先過 Dr Strange 2,呢邊反而月中先上,不過論成本,論創意,似乎更勝一籌噃:

有老細提過:呢套 C9 戲似多元宇宙多啲~ 極期待!

舊 05-15-22, 06:45 AM   #4
肉羊哩咖
griffin611

Everything Everywhere All At Once -- 天馬行空?!睇咗,去開嗰間無上,搞去要去遠啲嗰間先有。

總結:快啲去睇啦,快啲去睇啦

詳細:去睇返套戲楝樓啦~

舊 05-23-22, 02:00 PM   #5
肉羊哩咖
griffin611

另一套驚慄片 MEN 呢邊就嚟想,個導演專拍女性電影,呢套似乎玩心理問題:

舊 06-27-22, 08:25 PM   #6
肉羊哩咖
griffin611

小心萌爆!

Marcel The Shell with Shoes On 係套 stop-motion 動畫,原本係一系列 YouTube 小影片,今次上大銀幕,啱啱美國有限上咗畫,予告:

舊 07-29-22, 06:12 AM   #7
肉羊哩咖
griffin611

上面講過套 X 有前傳,叫做 Pearl ,啫係個阿婆後生嘅故事;有予告:

舊 08-18-22, 02:13 PM   #8
肉羊哩咖
griffin611

呢套玩「誰是兇手」,上個禮拜北美廣泛公映;呢邊下個月先上,評價麻麻:

舊 12-15-22, 09:27 PM   #9
肉羊哩咖
griffin611

The Whale《盗墓迷城》系列男主角 Brandon Faiser 復出之作,影評人大讚,絕對係搏攞獎片:

唔係化妝,佢本人而家變咗咁漲。

舊 02-07-23, 07:23 AM   #10
肉羊哩咖
griffin611

連續睇咗兩套「室內片」,The Whale,唔好意思,又搞鬼錯,Brandon Faiser 係著咗套肥杉花個肥妝,不過,演出極有感染力,圍住佢啲角色,一隻手數得晒,但係個都得,尤其係 Stranger Things 入面做 Max 嘅 Sadie Sink,未到捧獎級,但唔認唔得嘅係,咁多個 ST 出身嘅,最演得係佢。

呢套劇極度抑鬱,睇得好辛苦,同時極之雲吞,可能去睇 Hanks 爺套 AMCO 好過。

舊 02-22-23, 12:55 AM   #11
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
Marcel The Shell with Shoes On 係套 stop-motion 動畫,原本係一系列 YouTube 小影片,今次上大銀幕,啱啱美國有限上咗畫
終於睇咗,係一套好淡口嘅電影,扮紀錄片形式,用啲好 cute 好萌嘅方式去表達親情,友情,生死呢啲幾文藝嘅主題,連啲冒險嘅情節都無,所以睇得幾舒服,不過唔啱口味就會悶死~

以佢做主題嘅幾套短片,可以呢度睇到:
https://www.youtube.com/@MARCELTHESHELL/videos

此篇文章於 02-22-23 12:59 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-14-23, 04:28 PM   #12
肉羊哩咖
griffin611

真係前世囉

Past Lives 係套好淡口嘅愛情片,男女主角係對青梅竹馬,女嘅十二歲成家移咗民,只可以講佢哋廿四年之後再見面。

由新晉導演宋席琳執導,雖然韓語對白為主,由拍攝到表達手法,似西片多過一般嘅韓劇,寫女主角嘅亦比較多,對白亦表達到主角啲心境,成熟,去到第三幕,嗰種「佢哋會唔會吖」玩得含蓄但吸引,又唔流於 C9 劇搧情催淚;雖然係咁成套戲有種淡淡嘅無奈哀愁,但係睇得幾舒服。演員除咗個「奸夫」John Magaro (The Big Short,Umbrella Academy) 之外,全部都唔識,人物唔多,有時間寫得夠深入,有好多主角嘅動機可以討論嘅,不過一支公講無乜癮。

總括嚟講算中上。

舊 09-22-23, 01:19 AM   #13
王小虎

註冊日期: Apr 2002
Stephen Curry Underrated幾好睇,喺Apple TV+,開頭剪接有佢寫論文,又講返佢讀大學時的比賽,最尾原來講佢最近終於完成課程攞畢業證書,幾感動。
王小虎 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-14-23, 04:04 AM   #14
肉羊哩咖
griffin611

舊年做咗《貓王》,今年做埋「貓后」-- 唔係,係貓王個元配 -- 嗰邊嘅故事:

由蘇菲亞.哥普拉執導,本尊監住嚟製,十一月三號上

舊 12-26-23, 08:00 PM   #15
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
睇咗Nicholas Cage主演套Dream Sceneario, 故事小小怪雞, 講突然好多人夢中見到Nic Cage個角色Paul, Paul突然由一個不成功嘅老professor 變成如kol嘅存在, 佢嘅家庭生活亦開始有所變化

整體有啲似2000年期啲人生雞湯類電影,不過呢套喜劇頭小sad尾,Nic Cage叫做終於做到個正常人角色有得爆發下情感(?) 而睇番IMDb原來本身Ari Aster 做導演揾咗 Adam Sandler做Paul,後來Kristoffer Borgli 套 Sick Of Myself (2022) 好評,A24同Ari就比番佢自己導自己個劇本,而佢亦換咗Nic Cage做主角,Ari同Nic都有份做Producer;又同期同樓上套Priscilla喺多倫多拍。

此篇文章於 12-26-23 08:12 PM 被 C.Ryo 編輯。
C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-07-24, 08:20 PM   #16
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code3222 5528 5573
PSN  IDAhHonHon
XBox Live GamertagAhHon Go
引用:
作者: C.Ryo 查看文章
睇咗Nicholas Cage主演套Dream Sceneario, 故事小小怪雞, 講突然好多人夢中見到Nic Cage個角色Paul, Paul突然由一個不成功嘅老professor 變成如kol嘅存在, 佢嘅家庭生活亦開始有所變化

整體有啲似2000年期啲人生雞湯類電影,不過呢套喜劇頭小sad尾,Nic Cage叫做終於做到個正常人角色有得爆發下情感(?) 而睇番IMDb原來本身Ari Aster 做導演揾咗 Adam Sandler做Paul,後來Kristoffer Borgli 套 Sick Of Myself (2022) 好評,A24同Ari就比番佢自己導自己個劇本,而佢亦換咗Nic Cage做主角,Ari同Nic都有份做Producer;又同期同樓上套Priscilla喺多倫多拍。
呢套戲反思既恴義上幾好, 好多野可以諗下.

HON HON 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-19-24, 06:47 AM   #17
肉羊哩咖
griffin611

即將成為現實?Civil War 講 2024 年(!)美國再度發生內戰,加州同德州脫離聯邦,仲向華盛頓市進軍,主角係戰地記者,向住首都進發,報導真相~ 4 月 12 上

預映同映評解禁咗,幾乎一致好評,仲話一定要睇 IMAX,睇嚟又要破費~

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 04:53 PM

手機版 | APP版