Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 08-02-16, 08:20 AM   #601
RPG之鬼
God of Gamer

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: Lamsze 查看文章
昂真係痴痴地,成日明明自己無能力,又要去送死,又要迫人一齊去死,唔同佢去又罵人,終於全世界都為佢而地,開心啦
白鯨點解KO左人會失去左存在?
帕帕知道昂身上既事?
關於白鯨今集柏克都有講到佢係乜
簡單來說就是

"食"咗存在

以去到第四章進度(作者太多描寫部份),呢個世界應該只有三個人(?)知道昴的事

舊 08-02-16, 10:25 AM   #602
s2001154
Crazy Gamer
~酒田~

註冊日期: Dec 2006
PSN  IDSakata2014
一方面甩掉蕾姆
但又抱緊處理
是換妻宣告吧

話說哪裡來的女孩子可以咁好.....
根本係女神
s2001154 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-02-16, 10:50 AM   #603
埃及使者
玻璃般的存在

註冊日期: Apr 2006
486繼續要人附和佢意見

レム明明咁好,都講哂出黎
仲要當面大巴大巴車埋去

之後仲要攬住人地
又要妻又要妾

GGF - 棄坑
Bleach Brave Souls - 棄坑

(」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー! (」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー!
埃及使者 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-02-16, 06:19 PM   #604
Freddy
博麗神社信徒

註冊日期: Dec 2001
引用:
作者: 埃及使者 查看文章
又要妻又要妾
其實去到里個位我已經分唔出邊個係大婆
上個LOOP EMT欲言又止咁同486講對佢XXX(冇講XXX係咩)
其實EMT係未都中意486? 定其實係想發卡

引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
以去到第四章進度(作者太多描寫部份),呢個世界應該只有三個人(?)知道昴的事
冇睇小說但有睇漫
去到動畫而家個進度應該有兩個人已知道486係異世界人 (唔計魔女?)
但仲有一個係帕克? 睇今集佢既對白好似知知地?

一個十分喜歡 東方 系列的Fans
棋局幻無常,智者樂其中
任天堂大亂鬥 FC: Freddy/FRED/2105-8095-6543

少女祈禱中....
Freddy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-02-16, 07:03 PM   #605
RPG之鬼

引用:
作者: Freddy 查看文章
其實去到里個位我已經分唔出邊個係大婆
上個LOOP EMT欲言又止咁同486講對佢XXX(冇講XXX係咩)
其實EMT係未都中意486? 定其實係想發卡

冇睇小說但有睇漫
去到動畫而家個進度應該有兩個人已知道486係異世界人 (唔計魔女?)
但仲有一個係帕克? 睇今集佢既對白好似知知地?
對不起,先前講得唔係幾好
應該說死亡回歸呢樣嘢只得應該三個人(?)知道

說是來自異世界的話,已認頭的是頭盔男阿爾
至於劍聖知不知道就難講,因為異世界有人知道東邊盡頭有瀑布,而瀑布之後有乜就冇乜邊個知道。
但由於佢是最初劍聖後人,所以有資料留低都唔出奇

其實EMT係好唔識表達自己,將佢想像成入世未深,得15歲以下心智來看待就可以
佢頂多對昴感到有恩,但喜歡呢樣未必講得上
相反蕾姆係成熟好多,所以佢可以十分肯定說喜歡486

此篇文章於 08-02-16 07:15 PM 被 RPG之鬼 編輯。
RPG之鬼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-02-16, 09:19 PM   #606
supermanlady
The One
あかん

註冊日期: Aug 2003
ミニアニメ「Re:プチから始める異世界生活」#06
引用:

此篇文章於 08-06-16 10:14 PM 被 supermanlady 編輯。
supermanlady 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-02-16, 09:22 PM   #607
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
EMT可以由得486自摺,但蕾姆係比486訓完膝枕就一腳兜佢出去要佢由廢柴轉職做勇者

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-03-16, 10:40 AM   #608
teealpha
Ultimate Gamer

註冊日期: Dec 2011
3DS Friend Code0989 1805 2498
PSN  IDteealpha852
蕾姆點睇都係妻管嚴性格黎,呢樣好多宅都好受
至於486對EMT既執著,如果照R鬼咁講,估係同486響日本時發生過既經歷有影響關係
teealpha 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-03-16, 12:21 PM   #609
RPG之鬼

引用:
作者: teealpha 查看文章
蕾姆點睇都係妻管嚴性格黎,呢樣好多宅都好受
至於486對EMT既執著,如果照R鬼咁講,估係同486響日本時發生過既經歷有影響關係
WEB小說有提到婚後鬼壓床,蕾姆主動嘛
然後經蕾姆調教後佢由廢人變好男人

舊 08-04-16, 02:03 AM   #610
事丫娃些
京アニに祈りを

註冊日期: Apr 2004
事丫娃些 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-05-16, 09:31 PM   #611
The One
あかん

TVアニメ『Re:ゼロから始める異世界生活』第19話「白鯨攻略戦」予告
引用:
舊 08-05-16, 09:53 PM   #612
axe1292
Game Master
AXE

註冊日期: Aug 2007
引用:
作者: supermanlady 查看文章
TVアニメ『Re:ゼロから始める異世界生活』第19話「白鯨攻略戦」予告
做咩好似變左OLG打大佬,
就算KO左白鯨都唔會掉神裝啊
axe1292 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-05-16, 10:00 PM   #613
細路翔
The One

引用:
作者: axe1292 查看文章
做咩好似變左OLG打大佬,
就算KO左白鯨都唔會掉神裝啊
白鯨....咪即係ff14隻極ビスマルク

https://www.youtube.com/watch?v=YHSDRTBMs-o

完全一致(誤

英國說大家抱團死
舊 08-06-16, 05:35 PM   #614
The One
あかん

23話

23話 悪辣なる怠惰
引用:
舊 08-06-16, 10:12 PM   #615
The One
あかん

9月23日発売の原作文庫第9巻のカバーを飾るのは……E・M・T、我らがエミリア!

引用:
C90

アニメーター本
貴サークル「喫茶PIKU×2」は、日曜日 東地区“ヌ”ブロック-08a に配置されました。
引用:

舊 08-06-16, 10:35 PM   #616
RPG之鬼

引用:
作者: supermanlady 查看文章
23話

23話 悪辣なる怠惰
一冊書份量你咁樣將魚柝成兩集完工,劍鬼點夠時間去講佢老婆呀,唔通叫人去睇劍鬼戀歌咩

舊 08-08-16, 01:04 AM   #617
kev00269270
Game Master

註冊日期: Apr 2004
17 18話拖慢的後遺症開始出現了
一整個趕

談判砍了大半
二夫人宣峪砍了

這話的腳本不行呀
把OP砍了,或是縮短一下開戰準備讓談判加長不行嗎?
kev00269270 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-08-16, 08:29 AM   #618
RPG之鬼

引用:
作者: kev00269270 查看文章
17 18話拖慢的後遺症開始出現了
一整個趕

談判砍了大半
二夫人宣峪砍了

這話的腳本不行呀
把OP砍了,或是縮短一下開戰準備讓談判加長不行嗎?
依家呢個位停都ok
主要縮短咗劍鬼講佢在老婆死咗後,不斷找助力去報仇的事,話說佢努力到推察出白鯨同魔女教一同出沒的關係,但因為魔女教大難捉摸,所以冇人信佢。

另外白鯨出來時是所有人都嚇呆咗,昴為了令大家冷靜下來先衝出去作出第一次攻擊,動畫方面做唔好,差啲變埋去搶功添

還有妒忌魔女是邪惡,但魔獸三兄弟 (白鯨、大兔和黑蛇) 唔關佢事,人地唔出聲就入人數

舊 08-08-16, 08:42 AM   #619
細路翔
The One

其實原作依段都好夾硬黎

但作者有係文筆下過功夫識得帶住讀者情緒走先無幾多人覺

動畫得24分鐘更加無可能唔cut

反正重點就係

round 1 綠毛:打大罪司教,傻的嗎?

round 2 綠毛:釣白鯨仲知道確實位置?我即刻帶齊行裝跟你上!

因為打司教得條毛,打白鯨贏左會解成就(誤

英國說大家抱團死
舊 08-08-16, 08:45 AM   #620
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
無端端變成討伐戰......?486幾時知道白鯨係人民公害?

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。

此篇文章於 08-08-16 08:49 AM 被 亍 ◣ 編輯。
亍 ◣ 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 08-08-16, 08:50 AM   #621
細路翔
The One

引用:
作者: 亍 ◣ 查看文章
無端端變成討伐戰......?486幾時知道白鯨係人民公害?
問蕾姆咪得

仲有唔係大野點會連前代劍聖都派出去送死

486之前係咁撞板除左因為本身智障,仲有因為佢用左現代人邏輯去同中世紀人談判

英國說大家抱團死

此篇文章於 08-08-16 09:06 AM 被 細路翔 編輯。
舊 08-08-16, 09:06 AM   #622
比卡SP
Game Master
祭...

其實呢集幾好睇, 點解係都要嫌三嫌四
追原作追追下頂唔順佢廢話太多太多, 睇到冇哂耐性,
有好多前因後果稍微用下腦點一下就會通既野, 有冇必要哂咁多篇幅去講呀....
動畫一做就覺得佢真係斬得好精, 將吸引人既情節盡速咁展示出黎

舊 08-08-16, 09:17 AM   #623
RPG之鬼

引用:
作者: 比卡SP 查看文章
其實呢集幾好睇, 點解係都要嫌三嫌四
追原作追追下頂唔順佢廢話太多太多, 睇到冇哂耐性,
有好多前因後果稍微用下腦點一下就會通既野, 有冇必要哂咁多篇幅去講呀....
動畫一做就覺得佢真係斬得好精, 將吸引人既情節盡速咁展示出黎
沒錯
小說太多描寫係動畫不可能做出來,看中文還可以,看日文真係要花好多時間
如果以小說來說第3、4章要成5-6本先完得,咁樣計計埋埋要成廿幾三十冊先好彩完成呢整個故事
輕小中應該冇呢種前例,所以相同成書的是cut咗/整理唔少嘢

舊 08-08-16, 02:42 PM   #624
Van仔
Game Master
輸了就課金..

註冊日期: Mar 2006
PSN  IDcocoheha
XBox Live GamertagVan heha
引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
沒錯
小說太多描寫係動畫不可能做出來,看中文還可以,看日文真係要花好多時間
如果以小說來說第3、4章要成5-6本先完得,咁樣計計埋埋要成廿幾三十冊先好彩完成呢整個故事
輕小中應該冇呢種前例,所以相同成書的是cut咗/整理唔少嘢
其實掃把佬如果之後撞少D板膠少陣, 認真用死去收集情報應該會好好多姐
好多時睇既人都覺得, 你都無限con機仲點解會咁弱智

個頭死左咁多次都精神失常, 雷姆講兩下就開左腦, 你玩我麼

反而國王班騎士食左屎, 好似一隻都見唔到?
Van仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-08-16, 03:05 PM   #625
RPG之鬼

引用:
作者: Van仔 查看文章
其實掃把佬如果之後撞少D板膠少陣, 認真用死去收集情報應該會好好多姐
好多時睇既人都覺得, 你都無限con機仲點解會咁弱智

個頭死左咁多次都精神失常, 雷姆講兩下就開左腦, 你玩我麼

反而國王班騎士食左屎, 好似一隻都見唔到?
小說講劍鬼當年搵幫手報仇時曾經搵過騎士團,但騎士團已經唔信魔女教的行動係可以推測到出黎,再者有提過N年前騎士團組隊打魔女教,結果死傷嚴重。所以唔計"果兩個騎士",其他騎士團成員係冇人參加呢似的私鬥

真‧女主講當然唔同啦,係第四章佢就用呢種無限活復去攻略,結果死得仲慘

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[TVB] 《玩轉三周1/2》23/07/12 逢一至五 22:30~23:00 共15集 stinkychan08 Neo Entertainment TREND 17 08-10-12 01:34 AM
Megazone 23 (メガゾーン23 青いガーランド) steve 電視遊戲討論版 14 08-29-07 02:22 PM
[TVB]無線人氣節目2007 今晚23:00~23:45 Busconcamp Neo Entertainment TREND 79 11-29-06 11:24 PM
男 子 殺 蚊 變 殺 人   蒙 冤 23 年 IamO ~清談館~ 27 08-02-06 09:32 PM
BASTARD 23 6402oen 日本動漫畫討論版 14 04-29-04 09:50 PM

現在的時間是 04:20 AM

手機版 | APP版