Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 07-20-10, 11:27 AM   #1
IamO
God of Gamer
無聊人一號

註冊日期: Aug 2003
超級代言人 - 成龍

推薦洗頭水汽車汽水 全軍覆沒
「成龍魔咒」詛咒代言產品

霸王洗頭水被驗出含有致癌物二噁烷後,霸王的兩名代言人成龍和王菲近日成為內地民眾攻擊對象。其中,有內地網民發現成龍曾 代言過的各類產品幾乎都沒有好下場,有人更惡作劇地將其編成順口溜:代言小霸王,小霸王倒閉了;代言愛多 VCD機,愛多老總坐牢了;代言汾煌可樂,汾煌可樂沒了;代言開迪汽車,全國才賣 900多輛;代言霸王洗髮水,被查出霸王致癌了……。「成龍魔咒」一詞更在網上不脛而走,他更被封為品牌殺手。

自上周霸王被揭含致癌物後,內地萬千網 民在討論區上聲討成龍和王菲胡亂代言,誤導消費者。當中成龍自 2005年開始代言霸王洗頭水,據稱曾令該品牌在一年內狂賺 10億元(人民幣.下同),因此獲續約 5年。成龍在廣告片中信誓旦旦地保證產品沒有化學成份,最後卻被驗出含有二噁烷,形成強烈的對比。霸王股價也因而應聲大跌,兩日內蒸發 30億元。
放大圖片
小霸王電腦學習機已倒閉。

汾煌可樂在市場上曇花一現。

「貪圖金錢 胡亂代言」

近兩日霸王事件漸漸淡去,但「成龍魔 咒」一詞卻成為網上新熱點。有網民指,成龍代言的產品幾乎全軍覆沒,堪稱悲劇。據網民羅列,他在 1995年代言小霸王學習機,後來因電腦普及,遭淘汰而關閉; 1996年底代言愛多 VCD機,但愛多老闆最後因官司被判監;其後國產汾煌可樂在成龍的代言下橫空出世,但不久已在全國銷聲匿迹;代言可口可樂旗下的原葉茶,飲品完全賣不動; 2005年代言開迪汽車,但該款高檔汽車兩年多後便停產,成為一汽大眾集團滯銷之最。
放大圖片
開迪汽車現已停產。

北方汽車專修學校被指違規招生。互聯網

有網民調侃:「成龍最新代 言的格力空調,最近也頻頻傳出機器故障,不是這麼邪吧?」對於「成龍魔咒」一詞,網民「咚咚 1977」稱:「只貪圖金錢,胡亂代言,只能使自己成為一個魔咒。人品透支光了,沒有消費者信任你,廠家自然也不會再找你代言了!」也有網民分析,內地企 業壯大後,往往愛大搞宣傳,但經營和品質卻沒跟上去,最後只會落得此下場。
東北新聞網

呢個可唔可以post 清談版
代乜死乜

舊 07-20-10, 11:32 AM   #2
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
佢好似係香港旅遊大使?

舊 07-20-10, 11:33 AM   #3
埃及使者
玻璃般的存在

註冊日期: Apr 2006
佢代到痴哂線
睇佢幾時發癲上國際版
原因係用得多霸王

GGF - 棄坑
Bleach Brave Souls - 棄坑

(」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー! (」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー!
埃及使者 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-20-10, 11:39 AM   #4
怪盜小G
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
唔好傻

成龍大把國外產品廣告啦

你見visa,卡巴斯基,大塚製藥果d做唔住??

根本就係強國公司自己問題

怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-20-10, 12:07 PM   #5
HEAD_HUNTER
Ultimate Gamer
月圓下之銀狼

註冊日期: Nov 2004
強國人特質:永遠唔指責主腦,但矛頭向出頭者

我的雜談小屋
dream304.mysinablog.com
HEAD_HUNTER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-20-10, 12:09 PM   #6
大覺屋師真
The One

註冊日期: Jan 2002
3DS Friend Code3626 0454 6975
PSN  IDShinMusyaMNG
XBox Live GamertagShinMusyaMNG
Canon未執喎
執得嘅都係大陸公司, 似係佢地未搞掂自己, 就花大錢去宣傳, 然後產品又做得唔好自己玩死姐.

可惜嘅係動L廣告不再

相薄
大覺屋師真 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-20-10, 12:45 PM   #7
豆腐
無間豆

註冊日期: May 2002
3DS Friend Code5112 3637 7002
PSN  IDKOUKEN_84
成龍係美國有代言過垃圾袋

舊 07-20-10, 01:29 PM   #8
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
係喎,而家上面好似要代言上身喎,大哥副身家夠唔夠分a
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-20-10, 03:00 PM   #9
CSY
女神親衛隊

註冊日期: Mar 2003
根本係大陸些公司本身有問題..
係唔係用成龍做代言人都會出事吧..
人紅豬肥自然多人屠.. 都係果句..
香港人最鍾意睇人點X街..

CSY 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-20-10, 03:08 PM   #10
小黑

註冊日期: Jul 2002
PSN  IDEternalkin
哂氣啦,咩魔咒
你地d咁既垃圾貨品壞又賴人地,佢又唔係有份幫你整
可樂賣唔出就可能同佢有關姐
小黑 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-20-10, 03:45 PM   #11
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
引用:
作者: 小黑 查看文章
哂氣啦,咩魔咒
你地d咁既垃圾貨品壞又賴人地,佢又唔係有份幫你整
可樂賣唔出就可能同佢有關姐
果隻可樂如無記錯,應該係原本係中藥或者係五花茶果類野來的,但佢監粗變左汽水…

咁當然無人飲喇!

舊 07-20-10, 05:14 PM   #12
gdx0
Senior Gamer

引用:
作者: A HoManTin Work 查看文章
果隻可樂如無記錯,應該係原本係中藥或者係五花茶果類野來的,但佢監粗變左汽水…

咁當然無人飲喇!
可能間廠見可可樂都係由西藥變既副產品以為中藥一樣work
gdx0 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-20-10, 05:30 PM   #13
機動盜賊首領-電

註冊日期: May 2002
PSN  IDgutscharm
代言人費用包埋檔箭的.

機動盜賊首領-電 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-20-10, 06:19 PM   #14
VICT
什麼超有趣的?

註冊日期: Jun 2004
PSN  IDvictorleung213
唔爆炸已經好好咖啦

舊 07-20-10, 07:44 PM   #15
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: 尼路 查看文章
佢好似係香港旅遊大使?
國際溝女大使

流胃兄x民賤聯.無恥黨x禮義廉......
250311.3975.12363
Busconcamp 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-20-10, 07:57 PM   #16
呂鳳仙
錢錢錢錢錢錢錢

咁呢部o野咪死得……

PS:開放時間為17:00~23:00

每天提醒自己,施恩莫望報,不要把得失看得太重。
幸福不是必然,擁有它的人,請好好珍而重之……
呂鳳仙 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-20-10, 08:09 PM   #17
wongmspk
Insane Gamer

註冊日期: Apr 2009
成龍代言過反盜版行動架

舊 07-20-10, 09:28 PM   #18
Nelly

註冊日期: Oct 2008
成龍要同中國市場永別了 ?

Nelly 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-20-10, 11:56 PM   #19
mihimaru GT

註冊日期: Sep 2006
PSN  IDSEAMO
成龍唔係傻架....
佢一早話巴塞會嬴世界盃...
最後真係巴塞拎左....!!

多謝上天賜我一幅咁樣衰既面孔,我會好好利用佢影響市容
mihimaru GT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-21-10, 10:38 AM   #20
大覺屋師真
The One

3DS Friend Code3626 0454 6975
PSN  IDShinMusyaMNG
XBox Live GamertagShinMusyaMNG
引用:
作者: 呂鳳仙 查看文章
http://www.blogcdn.com/www.engadget.com/media/2010/04/27apr10oub235canon.jpg

咁呢部o野咪死得……
死貨嘅係成虫特別版姐

呀, 唔通canon喺日本跌左落第二都係因為佢

相薄
大覺屋師真 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-21-10, 06:24 PM   #21
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
霸王,用咗會唔會變爆炸頭?

只能說產品有事唔應該搵代言人出氣
人哋只係收錢幫公司宣傳產品,難道你叫佢拎支嘢去檢驗真係冇事先去做代言人?
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-21-10, 07:01 PM   #22
forumpineapple
Senior Gamer

註冊日期: Jan 2010
我覺得咁樣:
其實所謂代言人嘅原意就係好似搵個大家熟識嘅人 sell 產品
個所謂代言人既然肯 sell 呢隻產品,即係話碼佢自己都應該覺得呢隻產品係可信先 sell 啫
如果有事但係個免責嘅藉口係因為「我收錢拍廣告咋,我乜都唔知 ga」,咁即係話你出賣緊人哋對你嘅信任
就好似你有個 friend 向你 sell 嘢之後你發現個 product 有問題,你問個 friend,佢答你:「我唔知 ga,我收錢 sell 嘢咋~」你會點諗?

事先聲明,我無話啲公司唔使負責,只係想指出做得代言人就要預咗有事果時都要一齊孭鑊
forumpineapple 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-21-10, 08:09 PM   #23
雪代緣
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2003
PSN  IDyukishi
其實最多只可以話佢似鄭少秋做電視劇的效果差不多
笑下就好, 怪唔得佢
佢自己都話左祖國制係會爆炸的啦
雪代緣 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-22-10, 01:49 AM   #24
Sar8
The One

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDOrzAR8
XBox Live GamertagOrzAR8
果套小霸王打字機
我係大陸果陣玩過
其實姐係拿來練英文打字(不過佢可以直插電視咁解)

舊 07-22-10, 03:20 AM   #25
plokplok00
Insane Gamer

註冊日期: Mar 2008
引用:
作者: Sar8 查看文章
果套小霸王打字機
我係大陸果陣玩過
其實姐係拿來練英文打字(不過佢可以直插電視咁解)
我都玩過, 可以話係一部有keyboard 既紅白機...
plokplok00 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
娛樂新聞報告 Vol. 8 [近期話題 : 小小超完美演繹__即_......XDDD] 昏迷童子Sleepy Neo Entertainment TREND 1006 03-05-11 09:21 PM
[亞洲] 建國大業 XMew 電影版 12 10-09-09 02:03 PM
港府懶理成龍博物館星洲建 angelsky ~清談館~ 73 03-03-09 05:17 PM
[亞洲] 武術 (WUSHU 2008) 成龍監製、洪金寶演出 Vanessa 電影版 1 10-22-08 06:29 PM

現在的時間是 05:59 AM

手機版 | APP版