Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 11-02-21, 07:15 PM   #201
十一月
Game Master

註冊日期: Jan 2003
只能說保羅都係人。
人在處於束手無策的狀態下,確係會失去寬容。
睇佢應該係擔心媽媽擔心到死。
十一月 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-02-21, 08:46 PM   #202
真!DC
Banned User
奉行我道

就算真係遊山玩水其實我都唔覺有咩問題
作為父親應該高興個仔冇乜受苦(雖然事實係受左好多苦)
唔通個仔講比人插眼監禁凌辱差D比人斬死會開心D咩

留言又唔係指名口信冇睇就冇睇冇乜出奇

真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-02-21, 09:25 PM   #203
野良猫
God of Gamer
肥倫

註冊日期: Feb 2008
換著我只係保羅都係擔心太太同個囡先

因為佢認同魯迪實力,唔係都唔會話認為魯迪會做得更好
只不過聽完佢開心地講佢嘅冒險譚,憤怒大於喜悅

唔好唔記得哩個係一年半嘅時間
保羅一年半都响度收集情報同救人,佢係作為騎士帶頭救番自己人
哩點已經好足夠,但太太同個囡消息都冇生死未卜
唔係有個囡向身邊陪住佢一早頂唔順,雖然佢咁醉法都知佢就嚟頂唔順
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-02-21, 11:15 PM   #204
RPG之鬼

註冊日期: Sep 2002
睇返係上季最後一集保羅已留咗口訊係冒險者公會並講明咗發生咗乜事
睇返wiki個年表,1歲學文字,2歲無詠唱,3歲學劍術魔術,4歲成為聖,8-9歲馴服狂犬
呢啲係果個世界嘅人知道的話唔係叫天才/神重都唔知點形容,在小說結尾(web版)寫年表的官都認為係誇大,所以保羅寄望魯迪知道事情嚴重性係正常。

至於唔擔心家人返而擔心大老婆係抵死XD

在漫畫裡,之後新人會點醒保羅魯迪點解會嬉皮笑臉咁講冒險的理由。
之後就是魯迪怎樣面對保羅,由佢今集說明天再去見面後即係吐出,其實同佢前世做事有關。漫畫呢段做得比動畫好,始終比較多篇幅去講故事。

舊 11-23-21, 02:55 PM   #205
野良猫
肥倫

愛夏又萌又聰明,要打包
舊 11-29-21, 12:33 AM   #206
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
置入半集廣告?
是否如今集用了半集解說的一切細節就要等開箱文了

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-29-21, 12:40 AM   #207
真!DC
Banned User
奉行我道

有冇得拆衫先w
睇果時仲諗用囉個gimmick出figure似乎唔錯
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-29-21, 05:46 PM   #208
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
個三王子居然係宅男,亦係因為咁魯迪先可以甩到身。

二妹太可愛

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-30-21, 08:06 PM   #209
十一月
Game Master

原來[蛇足編]有一些因為倫理道德問題?而被鬼隱了的內容。現時官方版蛇足編23至28是己被改了的內容。

原本內容如下
蛇足編23「物語」

蛇足編24「抵抗」

蛇足編25「捜索」

蛇足編26「アルス」

蛇足編27「アイシャ」

蛇足編28「アイシャ・グレイラット」

在此忠告一下,唔想破壞二妹愛莎形象的話,就最好唔好睇

此篇文章於 11-30-21 08:11 PM 被 十一月 編輯。
舊 11-30-21, 11:56 PM   #210
RPG之鬼

引用:
作者: 十一月 查看文章
原來[蛇足編]有一些因為倫理道德問題?而被鬼隱了的內容。現時官方版蛇足編23至28是己被改了的內容。

原本內容如下
蛇足編23「物語」

蛇足編24「抵抗」

蛇足編25「捜索」

蛇足編26「アルス」

蛇足編27「アイシャ」

蛇足編28「アイシャ・グレイラット」

在此忠告一下,唔想破壞二妹愛莎形象的話,就最好唔好睇
其實冇乜嘢,都係果句唔好用現實思想套入異世界XD
另外呢篇也帶出了魯迪前世不可分割的問題,所以完全是OK

舊 12-03-21, 11:26 AM   #211
小特特
薔薇騎士団

註冊日期: Jan 2004
3DS Friend Code1805 2977 8497
PSN  IDardnades-jpn
因為無聊道德觀令到一個超重要既篇章被消失,超可惜
我認為アイシャ篇既存在係必需

Blog

pixiv
小特特 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-06-21, 12:49 AM   #212
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

今集又係爆肝作畫??好多監督....

搣o個下係摵左落頭??

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
舊 12-06-21, 01:00 PM   #213
KENSNAKE
Ultimate Gamer
╮(╯_╰)╭

註冊日期: Feb 2005
相遇呢段作畫靚到同拍電影一樣。
KENSNAKE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-06-21, 02:01 PM   #214
十一月
Game Master

引用:
作者: 亍 ◣ 查看文章
今集又係爆肝作畫??好多監督....

搣o個下係摵左落頭??
一搣就搣中
高手

引用:
作者: KENSNAKE 查看文章
相遇呢段作畫靚到同拍電影一樣。
相比起漫畫版,動畫版相遇的場景氣氛好太多
舊 12-12-21, 06:21 PM   #215
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
官方認証可脫!
帽子(?)

由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-13-21, 11:18 AM   #216
plokplok00
Insane Gamer

註冊日期: Mar 2008
一定有得脫la 用動畫做幾分鐘植入式廣告
個開合位都幾明顯

唔知可唔可做成figure革命
plokplok00 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-13-21, 01:10 PM   #217
十一月
Game Master

逆趙完鬆
剩低一話或二話?會做到去邊個位呢?
舊 12-13-21, 08:22 PM   #218
RPG之鬼

引用:
作者: 十一月 查看文章
逆趙完鬆
剩低一話或二話?會做到去邊個位呢?
大老婆
或者人神再出場帶出下一篇內容

唔知大家有冇留意今集的表達手法?
覺得真係好正,好耐冇睇過動畫有咁嘅手法
用開始紅酒開始表達上集穿胸,然後紅酒回到瓶裡又表示復原
床上一幕又用紅酒代表艾麗絲的紅髮
唔知有冇代表埋落紅的暗示XD
還有今次紅酒沒回到酒杯代表事情發生後就不能復原

舊 12-20-21, 12:38 AM   #219
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

結尾個感覺好似有硬第三期咁?

又《廣韻》中句切
音駐。義同。
舊 12-20-21, 12:41 AM   #220
RPG之鬼

引用:
作者: 亍 ◣ 查看文章
結尾個感覺好似有硬第三期咁?
當然要有
1) 有邊一個男主角係以ED收場?好冇人性
2) 搵阿媽都好重要
3) 下季應該可以三老婆結集吧

舊 12-20-21, 08:31 AM   #221
lunn
Crazy Gamer
GAUZE62045

註冊日期: Sep 2003
引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
當然要有
2) 搵阿媽都好重要
不過唔知要等幾耐…

舊 12-20-21, 12:15 PM   #222
十一月
Game Master

引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
當然要有
2) 搵阿媽都好重要
動畫完全未有提及ED,冇睇過原作的人不會知道主角變成ED了,所以第一點唔成立。
不過既然當初為了製作這套無職轉生而建立一間新公司。冇理由咁快收檔。
舊 12-20-21, 07:39 PM   #223
十一月
Game Master

本來因為大受打擊而變得頹廢,之後發夢見到家人,於是想起還要找媽媽便振作起來。
這個完結我覺得很好。
舊 12-20-21, 07:55 PM   #224
十一月
Game Master

2022年3月16日發售的BD第4巻
會有個特典番外編
舊 12-20-21, 09:12 PM   #225
野良猫
肥倫

雖然唔想太太有事但全家都冇事又好似太過完美

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
ネトゲの嫁は女の子じゃないと思った? コミカライズ決定!! money 日本動漫畫討論版 49 12-09-23 03:28 AM
箕崎准「ハンドレッド」#12 (終)「仲間」 supermanlady 日本動漫畫討論版 16 06-22-16 05:15 PM
「猟界のゼーレン」コミカライズ決定 supermanlady 日本動漫畫討論版 0 08-18-13 05:25 AM
[漫畫] 遊佐真弘「オーバーイメージ」コミカライズ決定! money 日本動漫畫討論版 2 08-27-12 06:57 PM
[漫畫] 蒼山サグ「My sweet ウマドンナ」コミカライズ決定 money 日本動漫畫討論版 1 06-08-12 08:39 PM

現在的時間是 01:35 AM

手機版 | APP版