Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 09-18-22, 12:56 PM   #1151
wing
God of Gamer
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: Super Bus 查看文章
我就懷疑布癲係咪已經老人癡呆左, 根本就連佢自己都唔知自己講左啲乜
唔關事喇,佢地果類人成日都前言不對後語架啦

舊 09-18-22, 01:24 PM   #1152
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
引用:
作者: Super Bus 查看文章
我就懷疑布癲係咪已經老人癡呆左, 根本就連佢自己都唔知自己講左啲乜
首先佢知唔知真實個形勢先?可能佢仲係以為壓住對面磨擦緊,咁呢番話就冇問題.

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-18-22, 04:52 PM   #1153
肉羊哩咖
griffin611

註冊日期: May 2008
引用:
作者: flpchoho 查看文章
莫斯科正盡力結束衝突,但基輔當局拒絕談判,並以軍事手段解決。
恕本人烏鴉口,有鑑於美國警告俄國唔好出核生化武器之後,布丁個潛台詞有可能係:佢「結束衝突」嘅方法,就係用 NBC,甚至打爆南部佔領區入面個核電廠(sorry 一時唔記得個名),一鑊熟,冚包散,我攞唔到都唔益你,烏克蘭唔存在,自然就冇衝突。

https://www.msn.com/en-us/news/world...nt/ar-AA11WNl2

此篇文章於 09-18-22 04:55 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-18-22, 11:52 PM   #1154
flpchoho
Ultimate Gamer

註冊日期: Feb 2008
北約成員國討論如何維持並增加對烏克蘭支持

北約軍事委員會主席鮑爾表示,北約成員國的國防部長,在愛沙尼亞舉行會議,討論議題包括如何維持、並增加對烏克蘭的支持。

鮑爾說只要烏克蘭需要,北約將一直對基輔提供支援;隨著越來越多西方武器輸入烏克蘭,北約國家需要加強對烏克蘭人的軍事培訓,指導他們使用並維修這些武器。

自俄烏戰事爆發以來,包括美國在內的北約成員國,持續向烏克蘭提供大量武器裝備。俄羅斯批評西方向烏克蘭輸送武器,只會導致衝突延長及更多平民傷亡,亦會令俄羅斯及北約更容易爆發直接軍事衝突。

https://news.rthk.hk/rthk/ch/compone...abChangeable=0
flpchoho 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-19-22, 03:01 AM   #1155
flpchoho

歐盟輪值主席國捷克倡設國際法庭起訴涉及侵略的罪行

歐盟輪值主席國捷克提出設立特別國際法庭,調查烏克蘭戰爭。

外長利帕夫斯基說在21世紀,仍然有針對平民的攻擊,是難以想像及令人厭惡的情況,一定不可以坐視不理,必須主張懲罰所有戰犯,因此他呼籲迅速設立國際法庭,起訴涉及侵略的罪行。

烏軍近日反攻,從俄軍手中奪回東北部哈爾科夫州部分地區的控制權;烏克蘭指在州內伊久姆市的叢林內,發現埋葬數以百計戰爭遇難者的亂葬崗。

總統澤連斯基說調查人員發現新證據,顯示亂葬崗內的死者生前曾遭受酷刑,又指在哈爾科夫地區被烏方重奪的各個城鎮中,已發現十多個酷刑室,形容俄羅斯必須在法庭及戰場上作出交代。

https://news.rthk.hk/rthk/ch/compone...abChangeable=0

睇俄佬點樣將黑講成白
舊 09-19-22, 10:31 AM   #1156
wing
格鬥低手

引用:
可能話烏佬殺人屈佢囉

舊 09-19-22, 05:55 PM   #1157
肉羊哩咖
griffin611

因為有條 YouTube 片,讀過啲呢位奧地利人 Tom Cooper 嘅文,佢自稱比較中立,係唔係由各位老細定奪。

佢對近期嘅戰況有以下幾點觀察:
  • 俄國行嘅係「布丁體制」,政府軍方高層都係佢屬意嘅親信。準啲講,布丁係呢啲人嘅「恩主」。
  • 布丁搞咁多嘢,無嘢嘅,就係為咗儉財,而佢班親信,主要係利用佢哋嘅職權嚟搜刮,用嚟「報恩」。
  • 所以坊間傳啲將領被撤換,唔多可信,因為布丁要靠佢哋「刮籠」。
  • 所以不時見到俄兵搶嘢,就係靠打仗嚟謀利。
  • 而布丁唔理國內班極右叫囂,唔升級做全面戰爭,就係怕國內響應會係「有限公司」,係咁佢就會好無面。
  • 二月入侵烏克蘭,目啲係活捉烏克蘭政府要員,如果唔係噉,一早用導彈炸平基輔啲政要建築物,就唔洗煩。
  • 九月以嚟嘅烏軍嘅反擊,烏東的確係有相當嘅進展,利用咗俄軍防線中嘅空隙,捉俄軍一個操手不及。
  • 俄軍係損失咗好多戰車,但兵員同火炮嘅損失好有限,有利俄軍穩住防線,甚至反擊。
  • 而南線,烏軍嘅優勢並唔係烏克蘭嘅宣傳中咁好,俄軍仍然可以用浮橋同渡輪嚟補給,甚至修補被炸過嘅橋都可以通車。
  • 布丁係以恐嚇勒索起家,爬到做一國元首,佢而家濫炸烏克蕳民宅同設施,就係佢啲摜技,你班烏克蘭人敢作反,佢就炸鬼你,嚇到你就範。

來源:https://medium.com/@x_TomCooper_x

好似未講,今日波羅的海三國同波蘭,同時宣布禁止俄羅斯國民入境:
https://www.baltictimes.com/poland__...ts_with_visas/

歐盟你哋慢慢拗啦吓,咱們挺起胸膛拒絕俄佬。

此篇文章於 09-19-22 05:57 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 09-20-22, 10:00 AM   #1158
sephirothmk3
Game Master
↘祥瑞御免"課"全家

註冊日期: Nov 2005
PSN  IDsephirothmk3tofu
XBox Live GamertagSephirothmk3
引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
恕本人烏鴉口,有鑑於美國警告俄國唔好出核生化武器之後,布丁個潛台詞有可能係:佢「結束衝突」嘅方法,就係用 NBC,甚至打爆南部佔領區入面個核電廠(sorry 一時唔記得個名),一鑊熟,冚包散,我攞唔到都唔益你,烏克蘭唔存在,自然就冇衝突。

https://www.msn.com/en-us/news/world...nt/ar-AA11WNl2
佢玩咁大唔驚比人報復?
俄羅斯都成堆核電站
派特種部隊入去爆幾個點睇都係佢傷D

sephirothmk3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-20-22, 10:34 AM   #1159
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: sephirothmk3 查看文章
佢玩咁大唔驚比人報復?
俄羅斯都成堆核電站
派特種部隊入去爆幾個點睇都係佢傷D
用戰術核就一定可以完成人類第一次核戰既偉業,就算美國咁都忍手唔用,都一定出兵,之後挑戰與回應之下一定會實現到。

不過如果炸核電廠,其實唔係咁易入到佢,畢竟佢一定死口話係烏軍炸,現場冇357年都驗證唔到,到時又係另一時代。
當然,就算走得甩都可能只係國內有個下台階,歐美冇可能鬆手,困境依然之餘繼續仲要送走/支援克里米亞地區。

SO FAR,強國一定撐布丁,其實就算十月直接完全撤退,布丁一樣可以玩到天年。畢竟俄國真係變天,神既台灣人種族滅絕計劃就更難啟動。

舊 09-20-22, 04:02 PM   #1160
肉羊哩咖
griffin611

生化武器或者炸核電廠比較易甩身,俄佬可以屈係烏克蘭做嘅,唔係成日話美帝嚮烏克蘭有生化實驗室嘅咩?!有啲人唔信烏克蘭就死都唔信㗎啦~ 嗰度有俄軍吖嘛,梗係烏克蘭炸嘅~~~

問題係一旦炸到個核電廠有乜泄漏,唔只烏克蘭同俄羅斯,中亞土耳其同歐洲即時領嘢。講再衰啲,到時烏俄兩國互相手指指,好易惡化落去。

舊 09-20-22, 06:49 PM   #1161
flpchoho

引用:
生化武器或者炸核電廠比較易甩身,俄佬可以屈係烏克蘭做嘅,唔係成日話美帝嚮烏克蘭有生化實驗室嘅咩?!有啲人唔信烏克蘭就死都唔信㗎啦~ 嗰度有俄軍吖嘛,梗係烏克蘭炸嘅~~~

問題係一旦炸到個核電廠有乜泄漏,唔只烏克蘭同俄羅斯,中亞土耳其同歐洲即時領嘢。講再衰啲,到時烏俄兩國互相手指指,好易惡化落去。
烏克蘭再有核電廠險遇襲

烏克蘭國家核能公司指,在當地星期一,俄軍向位於南部的全國第二大核電廠發射導彈,導彈在反應堆300米外爆炸,核電廠三個反應堆沒有受損,運作正常。

俄羅斯國防部說,摧毀了烏克蘭一處用作維修美國製多管火箭炮武器的設施,並向扎波羅熱與尼古拉耶夫之間的烏方指揮據點及士兵,發動連串攻擊。

愈來愈似
舊 09-20-22, 08:50 PM   #1162
flpchoho

頓巴斯兩親俄勢力控制地區將舉行入俄公投

烏克蘭軍方在東部從俄軍手中收復部分地區之際,俄羅斯傳媒報道,位於頓巴斯地區、並獲俄羅斯承認的盧甘斯克人民共和國和頓涅茨克人民共和國,宣布將於本周五至下周二舉行入俄公投。

另外有報道引述親俄官員說,目前由俄羅斯控制的扎波羅熱地區,亦可能在未來幾日舉行入俄公投;控制赫爾松地區的親俄官員亦表示,當地亦已經決定就加入俄羅斯舉行全民公投。

俄羅斯外長拉夫羅夫說,是否舉行入俄公投,取決於相關地區人民,俄方從一開始就認為,相關地區的民眾應該決定他們自身的命運。

俄羅斯安全委員會副主席梅德韋傑夫支持在頓巴斯舉行公投,認為對有系統地保護居民,以及恢復歷史正義,都有重要意義,舉行公投後,新的領土會成為俄羅斯一部分,世界地緣政治的變革會變得不可逆轉。

怕烏軍反擊同收復,所以快快手玩「公投」變成既定事實?
預先知道投票結果的「公投」

--------------------------------------

烏東及南部俄控地區辦入俄公投 烏方稱是俄國害怕跡象

烏克蘭東部兩個由親俄分離勢力控制,並獲俄羅斯承認為獨立國家的頓涅茨克和盧甘斯克,宣布將於本周五至下周二,舉行加入俄羅斯的公投。烏克蘭南部的俄控赫爾松和扎波羅熱地區,亦計劃舉行相關公投。

俄羅斯外長拉夫羅夫說,俄方從一開始就認為,相關地區的民眾應該決定他們自身的命運。俄羅斯安全委員會副主席梅德韋傑夫支持公投,認為不單止對系統性保護居民,而且對恢復歷史正義,都有重要意義。

烏克蘭總統澤連斯基的幕僚說,公投的威脅是幼稚的敲詐,是俄羅斯害怕的跡象,強調這種威脅只能夠透過武力消除。

此篇文章於 09-21-22 12:25 AM 被 flpchoho 編輯。
舊 09-21-22, 02:54 AM   #1163
flpchoho

烏東親俄地區擬舉行入俄公投 馬克龍指結果不會獲承認

烏克蘭東部親俄地區計劃舉行加入俄羅斯的公投,法國總統馬克龍認為,結果不會獲國際社會承認。

馬克龍出席聯合國大會期間向傳媒表示,公投的舉行是挑釁,整個構思屬悲劇。

較早前,烏東頓涅茨克和盧甘斯克宣布舉行加入俄羅斯的公投,這兩處已獲俄羅斯承認為獨立國家。另外,赫爾松以及遭俄軍部分佔領的紮波羅熱亦有相關計劃。

俄羅斯外長拉夫羅夫說,俄方從一開始就認為,相關地區民眾應該決定他們自身命運。

哇,咁仲會有咩行動先?
舊 09-21-22, 07:12 AM   #1164
flpchoho

快餐連鎖店麥當勞重開基輔三間分店

美國快餐連鎖店麥當勞,重開位於烏克蘭首都基輔的三間分店,是俄烏戰事爆發接近七個月以來首次營業,反映基輔民眾生活正恢復正常。

麥當勞表示,與烏克蘭官員、安全專家及供應商商討後,決定重新開業初期只提供外賣服務,計劃在未來數星期,重開位於基輔及烏克蘭西部更多分店,下月起恢復堂食。

俄烏戰事爆發後,麥當勞的烏克蘭分店在今年2月24日全面停運,並全面撤出俄羅斯。
舊 09-21-22, 03:39 PM   #1165
flpchoho

普京宣布軍事動員 稱動用一切可用力量保護領土

俄羅斯總統普京簽署法令,展開局部軍事動員。他又說,支持頓巴斯地區、扎波羅熱州和赫爾松州的入俄公投計劃。

普京發表全國電視講話,認為有必要支持國防部和總參謀部的提議。他強調俄羅斯會使用一切可用手段保護領土和人民,指責西方已跨越所有界線,目的是削弱、分裂,並最終摧毀俄羅斯。

普京強調,將制止所有企圖實現世界霸權、威脅要分裂和奴役俄羅斯的人。

國防部長紹伊古說,將召集30萬名後備軍人。他又說,俄軍在對烏克蘭特別軍事行動中,損失5937名士兵。

應該真係損失慘重,而家唔輸得,無後路。

--------------------------------------------

卓慧思晤岸田 一致認為對俄制裁及援助烏克蘭十分重要

在紐約出席聯合國大會的英國首相卓慧思及日本首相岸田文雄會面。

共同社報道,兩人談及烏克蘭東南部親俄地區計劃舉行加入俄羅斯的公投,對此予以強烈譴責,認為進一步損害烏克蘭主權與領土完整是無法接受,並一致認為國際社會合作,繼續制裁俄羅斯及援助烏克蘭是十分重要。

岸田祝賀卓慧思擔任首相,並對英女王伊利沙伯二世逝世表示哀悼。英國政府就透露,兩人討論過台灣問題,並就攜手應對中國達成共識。

中方一直強調台灣是中國的台灣,中方捍衛國家主權和領土完整的決心堅定不移,反對外部勢力干涉中國內政的決心亦是堅定不移,任何縱容和支持台獨勢力的陰謀,註定失敗。

舊 09-21-22, 04:17 PM   #1166
wing
格鬥低手

普京:一旦俄羅斯的領土完整受威脅 不排除用核武護領土完整

俄羅斯總統普京周三(21日)發表全國電視講話,宣布在俄境內進行部分軍事動員,這是捍衞俄羅斯主權的必要行動,批評西方想摧毀俄羅斯,把烏克蘭人民變成炮灰,莫斯科的目標是解放烏克蘭東部的頓巴斯。

舊 09-21-22, 05:31 PM   #1167
肉羊哩咖
griffin611

(比老細快咗一步添)布丁今日較早時電視上宣怖,下令部份動員,將徵召三十萬預備役士兵從新入伍。
https://news.yahoo.com/putin-announc...061436353.html

搵埋監犯都唔夠?真係咁唔夠人?有人啫,真係每一揸支槍就可以去打仗?

舊 09-21-22, 05:38 PM   #1168
sephirothmk3
Game Master
↘祥瑞御免"課"全家

註冊日期: Nov 2005
PSN  IDsephirothmk3tofu
XBox Live GamertagSephirothmk3
引用:
(比老細快咗一步添)布丁今日較早時電視上宣怖,下令部份動員,將徵召三十萬預備役士兵從新入伍。
https://news.yahoo.com/putin-announc...061436353.html

搵埋監犯都唔夠?真係咁唔夠人?有人啫,真係每一揸支槍就可以去打仗?
預備役係之前有定期做軍事訓練嘛
台灣果斑都每年要入camp咁去訓練一個星期

sephirothmk3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-22, 05:45 PM   #1169
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: sephirothmk3 查看文章
預備役係之前有定期做軍事訓練嘛
台灣果斑都每年要入camp咁去訓練一個星期
俄佬嗰邊係咪咁,有定期訓練就唔知,要問返啲專家;就算啲人平時定期有訓練,如果無裝備就只係送去做炮灰。作為補充兵,又要溶入部隊,都要啲時間。

認同上面講,俄佬玩咗半年多少少,損失大,唔輸得,洗濕咗個頭,個氹只會越踩越深。戰事亦隨之而升級。

舊 09-21-22, 05:59 PM   #1170
wing
格鬥低手

引用:

人要訓練, 係要耐啲. 武器搵到可以即用, 或者易搞啲掛

唔服輸, 繼續加大注碼, 只會越輸越甘。

舊 09-21-22, 06:39 PM   #1171
flpchoho

引用:
作者: wing 查看文章
人要訓練, 係要耐啲. 武器搵到可以即用, 或者易搞啲掛

唔服輸, 繼續加大注碼, 只會越輸越甘。
對Putin而言,就算輸半個俄國都要勝出。而家無得後退當無件事發生,唔係連食左的克里米亞都要吐返出來
呢一刻,Putin輸左就係歷史的「千古罪人」,勝出就可以寫自己「偉大復興」。
Putin好理所當然咁選後者

---------------------------------------------------

俄召30萬後備軍 普京:動用一切可用手段保護領土

俄羅斯就俄烏戰爭宣布局部軍事動員,將徵召30萬名後備軍人。

總統普京指責西方國家要摧毀俄羅斯,強調會動用一切可用手段保護領土,又說支持頓巴斯等地區計劃舉行入俄公投。

西方國家表明不會承認公投結果。中國呼籲各方通過對話協商解決分歧。

-----------------------------------------

烏東將舉行入俄公投 汪文斌:應尊重各國主權領土完整

在北京,外交部發言人汪文斌在例行記者會回應烏克蘭東部部分地區將會舉行入俄公投時表示,中方在烏克蘭問題上的立場一貫明確,始終主張各國主權領土完整都應該得到尊重,聯合國憲章宗旨和原則都應該得到遵守,各國合理安全關切都應該得到重視,一切有利於和平解決危機的努力都應該得到支持,中方呼籲相關各方通過對話協商妥善解決分歧,

對於俄羅斯總統普京有關俄烏局勢的最新言論,汪文斌呼籲相關方通過對話談判實現停火止戰,盡快找到兼顧各方合理安全關切的辦法,也希望國際社會為此創造條件和空間。

聽完都幾好笑,「各國主權領土完整」
邊個國家先?烏國定俄國?

此篇文章於 09-21-22 06:44 PM 被 flpchoho 編輯。
舊 09-21-22, 07:18 PM   #1172
wing
格鬥低手

引用:
對Putin而言,就算輸半個俄國都要勝出。而家無得後退當無件事發生,唔係連食左的克里米亞都要吐返出來
呢一刻,Putin輸左就係歷史的「千古罪人」,勝出就可以寫自己「偉大復興」。
Putin好理所當然咁選後者

---------------------------------------------------
呢樣我明, 因為賭贏左就佢得益最多, 賭輸左就全國同佢一齊有難同當。以一個自私的人來計, 佢選後者係好自然。

佢契弟做決策時個心態應該都係一樣。

舊 09-21-22, 07:27 PM   #1173
flpchoho

引用:
作者: wing 查看文章
呢樣我明, 因為賭贏左就佢得益最多, 賭輸左就全國同佢一齊有難同當。以一個自私的人來計, 佢選後者係好自然。

佢契弟做決策時個心態應該都係一樣。
但細佬敢講唔敢做XD
講左幾多年「五筒」?
舊 09-21-22, 08:04 PM   #1174
HAKAIDER
neet 人生~~~

註冊日期: Jun 2002
XBox Live GamertagHAKAIDER 99
係北方國家嘅冬天打 "總體戰"........................

普京有無諗過總體戰期間, 勞動人力 / 物資轉移對一國家嘅生産力可以有幾大影響?!

/O/
    (
  <\
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
貴介公子 一刀兩斷
HAKAIDER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-22, 08:24 PM   #1175
安安

註冊日期: Jan 2002
甚麼和平日 無人識你呀

引用:
https://zh.wikipedia.org/zh-tw/%E5%9...B9%B3%E6%97%A5
9月21日是國際和平日(International Day of Peace)

聯合國決議中提到:「宣布此後,國際和平日應成為全球停火
和非暴力日,並邀請所有國家和人民在這一天停止敵對行動。」
安安 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 11:55 AM

手機版 | APP版