Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 09-18-19, 03:19 AM   #201
david
The One

註冊日期: Mar 2002
樓上改改某O的字眼.......

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-18-19, 08:06 AM   #202
wing
God of Gamer
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: 如月釋臣 查看文章
呀席在想怎麼樣有方法
我明白你好憤怒, 但你如果做左呢D事, 其實只會幫左指使警察o既呢個政權. 佢地不斷做好多野激嬲香港人, 就正正係想香港做呢D事, 因為咁樣會破壞左成場民主運動, 破壞左國際對香港人爭取訴求的支持.

為左你愛o既香港, 年青人, 同你自己, 唔好衝動, 用D更有效的方法去做, 甚麼遊行, 人鏈, 唱歌, 全部出現, 寫連儂場, 等等等等.

唔好中陷阱圈套!

舊 09-18-19, 08:57 AM   #203
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
唔鼓勵犯罪行為
我都唔讚成主動攻擊
不過覺得唔好成日理咩中唔中計
個個掛住驚中計運動就唔會持續到今日

我想講既係唔應該抱住怕中計心態

ps.樓下唔好quote了
由手機版發出

此篇文章於 09-18-19 09:14 AM 被 真!DC 編輯。
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-18-19, 09:00 AM   #204
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
作者: 如月釋臣 查看文章
呀席在想怎麼樣有方法
能夠殺害畜龍和防暴警
搶警鎗後即時射殺?
但畜龍和防暴警
應該未必配備真鎗......
但香港不像外國般
這麼容易能接觸武器商人
弄到手鎗or子彈
或能破壞防暴警盾牌的武器
鋒利的軍刀也是必須的之一
有炸藥更能把警局,警車,水炮車
一口氣破壞掉
賣左 ac 俾支那人 ??
?_?
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-18-19, 12:03 PM   #205
iu fu pig
Ultimate Gamer
塵埃...

註冊日期: Jul 2004
如月兄應該係動漫打機,唔似如月兄會講嘅野,平時如月嘅好有禮貌
如果真係如月兄,咁應該喺政府令一個普通市民諗埋一邊嘅表現

在下唔支持殺人解決問題(雖然警察已經預告用實彈)
希望如月兄只係一時之氣⋯⋯
由手機版發出
iu fu pig 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-19-19, 07:18 AM   #206
david
The One

大律師見被捕人受阻 公會兩度向一哥發信促澄清

引用:
反送中運動以來逾千人被捕,香港大律師公會今日向會員發通告,指接獲會員投訴,稱有大律師到警署或羈留中心接觸被捕人士時被阻,其中一項普遍原因是沒有事務律師或律師樓代表陪同;公會澄清大律師並非必須在事務律師或律師樓代表的陪同下方可接觸被捕人士,主席戴啟思已就此兩度向警務處處長盧偉聰發信,要求他立即跟進事件。

公會在信中指出,根據《基本法》第35條,香港居民有權得到秘密法律諮詢及選擇律師等權利;根據警方《發給被羈留人士或接受警方調查人士的通知書》,被捕人士與律師進行私人電話通話,在錄口供期間可獲法律代表在場,而該會認為其會員為大律師,符合相關守則所指律師定義。

根據大律師公會守則,只要獲得事務律師同意,大律師就可在沒有事務律師或其代表的陪同下接觸被捕人士;守則建議,大律師要求與被捕人士會面時,可先向事務律師樓取得書面同意,並把同意書傳真至相關警署。

通告指,公會主席戴啟思已就事件分別於今年8月31日及9月16日兩度向警務處處長盧偉聰發信,要求他立即跟進事件,並促盧向警員發通告,指大律師及事務律師均有權接觸被捕人士。

在戴啟思致盧偉聰的其中一封信件亦提到,不少大律師受不當對待;有會員向公會反映,他們致電警署了解被捕人士是否在相關警察被扣留時,有警員拒絕透露資料,甚至聲稱涉事被捕人士不在該警署;警員亦拒絕大律師進入警署接觸被捕人士,即使他們獲准進入警署,警方亦過度拖延,令大律師與被捕人士會面時間被延遲;警員亦刻意誤導律師,稱被捕人士拒絕會見律師;律師要求見被捕人士時亦受到辱罵等對待,甚至有律師被阻止與被捕人士作閉門會面,或會面期間被警察中斷。
ALPHA犬:撐曱甴O既都係曱甴,對侍曱甴只係需要殺牠死!

---
舊 09-20-19, 06:56 AM   #207
david
The One

國際特赦揭警多次署內虐犯 逼男童雷射筆自照眼 威脅電擊下體

引用:

反送中運動持續逾百日,警方濫暴及濫捕情況未遏止,更越揭越醜惡。國際特赦組織最新報告揭示警方在拘捕時犯下最少6種罪行,示威者被制服後不但遭毒打,有人在警署內被警員以硬物打雙腿,更被警員以雷射筆直射眼睛;有人目睹警員強迫一男童用雷射筆直射自己眼睛20秒;大量示威者亦被延誤送院,有被捕人士遭拖行及被警棍打傷後等足8小時才送院。組織狠批警隊有明顯報復心態,以非法手段對付示威者,部份更構成酷刑,違反國際人權法。
相關新聞:【逆權運動】被捕骨折者求醫遭警留難 醫護斥傷勢唯一可能遭虐打

記者 鍾雅宜 于健民

國際特赦組織今年9月5日至12日訪問了21名被捕人士,收集了來自律師及醫護人員等的證詞,發現自6月大規模示威以來,警方濫暴日益嚴重,不但對被制服人士施以不合理暴力;有被捕者更在警署及警車等警隊設施內被虐待;警方亦無理對示威者作全裸搜身、拖延將傷者送院及讓其接受法律支援,及進行濫捕。
相關新聞:【逆權運動】隨機拘押 濫捕濫射!克警向民居記者亂射催淚彈

組織透過訪問,發現警察暴行主要出現在拘捕前和拘捕期間,多宗個案顯示虐待行為似乎是對被捕者不合作的懲罰,甚至是酷刑式對待。在21宗個案中,逾85%(18人)因被毆打入院,大部份住院1至2日,3人留院5天,最長要住院逾一周。被捕人士傷勢包括手臂多重骨折、臉上骨折、頭部有一處或多處傷口需縫針,甚至有人被捕時神智不清,有人眼睛被警棍擊中後,再被胡椒噴霧噴眼。

組織接觸到一名8月在新界示威後被捕的男子,他拒絕回答警方問題後被數名警員毒打,威脅若他保護自己就會打斷他雙手。他說:「我覺得自己雙腿被硬物打,一人把我翻過來,把膝蓋壓在我胸前。我感到骨頭疼痛,嘗試大叫,但無法呼吸及說話。」其間有警員撐開其眼睛用雷射筆直射其眼,反問他是否喜歡用筆照人,他因骨折和內出血留院數天。

另一名8月在深水埗被捕的男子,警員要求他將電話解鎖被拒,威脅他要電擊其生殖器官。他扣留時更目睹多名警員強迫一名男童用雷射筆直射自己眼睛約20秒,警員對男童說:「如果你那麼想用筆照向我們,你為什麼不照照自己?」但受訪者未有披露男童年紀。

組織亦指警方拘捕時使用過度武力越趨嚴重,幾乎所有受訪者均指即使無反抗,被捕後亦被毆打。有男子8月時在尖沙嘴被速龍小隊用警棍打頸和肩膀,將其臉壓在地上及踢傷,三名速龍壓在他身上令他肋骨劇痛,禁止他發聲及反問他是否當自己英雄,他因肋骨骨折等留院兩天。有女被捕人士聲稱被要求全裸搜身,更被女警嘲笑侮辱。

國際特赦組織稱受訪者擔心被報復,不願公開身份及傷勢相片,但組織已核對醫療紀錄,有證據顯示警隊有明顯報復心態,以非法手段對付示威者,違反國際人權法。按國際人權法,警察只能在絕對必要時使用相稱武力,並盡量減少傷害。他們認為虐待行為普遍,警方不再能自己查自己,呼籲港府進行獨立及公正的調查。

曾在前線協助示威者的公立醫院王醫生(化名)稱,示威者從遠距離用觀星筆射向警員,若警方有保護裝備,理論上難受傷害;但若警員極近距離用雷射光線直射被捕者眼睛,則會造成較嚴重傷害,反映警員一向對被捕人士報復,以其人之道還治其人之身,擔心未來示威中,警方武力會對示威者造成永久傷殘,如水炮車射中示威者,或令他們撼到硬物以致頭部重創,或有生命危險。

警方稱不會評論個別事件,重申尊重被羈留人士尊嚴和權利,如被羈留人士要求或值日官認為他們需接受治療,會將其送院;在不妨礙調查過程下,被羈留人士會獲安排尋求法律援助、與親友聯絡等。警方使用武力有嚴格指引,會使用最低武力。任何被羈留人士於羈留時有不滿可投訴,投訴警察課會公正調查。
ALPHA犬:曱甴係「人」O黎O架咩?

---
舊 09-20-19, 08:03 AM   #208
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
作者: 小草 查看文章
過度被害妄想的我。這段膠我差啲意為對家放毒hack手機,有心流出的
所以收到都未看
引用:
作者: Tano 查看文章
同10個所謂報案號碼異曲同工
自膠,正正常常 onon99 香港人一個

Popo 邊有咁醒
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-20-19, 09:41 AM   #209
wing
格鬥低手

引用:
作者: david 查看文章
國際特赦揭警多次署內虐犯 逼男童雷射筆自照眼 威脅電擊下體

ALPHA犬:曱甴係「人」O黎O架咩?
呢樽辣椒油寄左去國會出未?

舊 09-23-19, 09:41 AM   #210
david
The One

警方旺角一帶展開驅散 期間有警員用胡椒噴霧噴記者面

引用:
警方再在旺角一帶展開驅散,昨晚11時半左右,一架衝鋒車及多架私家車,從旺角警署外沿彌敦道高速駕駛,駛至彌敦道與太子道西交界停下,多名防暴警察下車,快速驅散附近聚集的市民,制服了幾個人。

行動期間,防暴警察不斷要求記者退後,以及返回行人路。有警員說「一係上行人路、一係阻差辦公」,亦有警員警告記者「拉埋你」。有警員用胡椒噴霧噴向記者的面,部分記者當時已經在行人路上,亦有警員用盾推撞記者。有義務急救員為記者清理眼晴。

一批市民昨晚開始在太子站、旺角警署外一帶聚集。晚上11時半,示威者兩次在彌敦道及太子道西十字路口,以紙皮、鐵欄等設置路障及縱火,火勢猛烈,現場冒起黑煙,消防到場將火救熄。
ALPHA犬:咪話佐我O地對記你老母係最L客氣O架啦!

---
舊 09-23-19, 03:24 PM   #211
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
一陣記者會肯定又講過去的週末幾暴力,
燃燒彈、燃燒彈、燃燒彈…

其實咁多次出燃燒彈都好似無燒傷燒死一個人,
汽車都無燒毀過一架。

但之前新聞稿又話出咗百多枚燃燒彈,
連13歲小孩身上都搜到有燃燒彈。

其實邊度可以買材料整咁多燃燒彈,
又可以唔比人發現?

仲有就係次次6點新聞前左右的直播先出燃燒彈,
好似要搶頭條咁。

同埋係直播睇,即使用燃燒彈的人身處係制高點,
視野極佳的情況下投擲燃燒彈,
個燃燒彈的落點永遠都好似係盾牌前的地面咁款,
咁辛苦係咁的環境下買材料整到一個燃燒彈,居然用嚟燒地,
咁之後新聞就會用現場出現一條火龍、火光紅紅、濃煙升上半空呢類萬能key報導。

唔想傷害生物可理解,
但宜家好似連死物(例如汽車、列車)都無燒毀過的情況下,
好似真係怪怪地咁…

我開始懷疑,其實所謂的燃燒彈,
就係玩魔術興趣班種進階級的魔術火焰,
煙火效果嚟燒你唔死的,
或者下次搵個勇者中彈,後補勳章…

此篇文章於 09-23-19 03:27 PM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-23-19, 03:49 PM   #212
真!DC
Banned User
奉行我道

火魔法材料都係大眾買得到既平價野吧
有講過係突登掉去前面,只為阻前進唔係傷人
有燒過水炮車警車,燒唔著啫
燒黨鐵會傷倒平民同埋室內燒有火勢失控危險
由手機版發出

此篇文章於 09-23-19 03:55 PM 被 真!DC 編輯。
舊 09-23-19, 04:03 PM   #213
IDGAF
The One

引用:
作者: 真!DC 查看文章
火魔法材料都係大眾買得到既平價野吧
有講過係突登掉去前面,只為阻前進唔係傷人
有燒過水炮車警車,燒唔著啫
燒黨鐵會傷倒平民同埋室內燒有火勢失控危險
由手機版發出
但宜家咁出完火魔法,
反而變成官方最有力的證據,
用更大的力度打擊"暴力"喎。
真係權衡過個結果的決定嚟…?

舊 09-23-19, 04:09 PM   #214
真!DC
Banned User
奉行我道

從來唔需要理會政府點睇
民意接受就ok
Sofar唔覺有支持者割席

可以既話政府一早想射死晒示威者
限制政府既係民意同國際輿論
由手機版發出

此篇文章於 09-23-19 04:11 PM 被 真!DC 編輯。
舊 09-23-19, 04:16 PM   #215
IDGAF
The One

引用:
作者: 真!DC 查看文章
從來唔需要理會政府點睇
民意接受就ok
Sofar唔覺有支持者割席

可以既話政府一早想射死晒示威者
限制政府既係民意同國際輿論
由手機版發出
對,目前普遍的民意都係感謝勇武,
又到吸嬲記者會時間…

舊 09-24-19, 07:53 AM   #216
david
The One

燃燒彈對抗警暴!火魔法師:我唔係鬼 只想幫手足撤退

引用:
玻璃瓶在空中劃出一道弧線,「哐啷」落地碎裂,遺下一片熊熊火光,警察叫它「汽油彈」,抗爭者稱作「火魔法」。每每站在防暴正前方的阿鬧(化名),三個月來見盡荒謬,警暴、濫捕、鄉黑,為掙脫無力感,甘冒罵名成「火魔法師」一員,用火焰阻擋警員推進,旨在為前線手足撤退爭取時間,望同行者理解,又提醒前線不應被仇恨支配將「魔法」直接投向警員,「你要記住你出嚟嘅原因係做乜嘢,你唔會想做到任何人命傷亡,真係要記得自己點解會行到呢一步,唔好畀升級無止境冇底線咁發展落去。」
相關新聞:【逆權運動】Yellow Object Sir疑化身藍絲 韋華高同名賬號斥示威者是喪屍

記者:佘錦洪

9.15市民自發在港島區「自由行」,阿鬧相約記者在銅鑼灣鬧市碰面,一身black bloc裝束的他與現場其他抗爭者並無二致,唯一差別相信是背囊裏所攜帶的物品,「今日我哋有6支。」裝在玻璃瓶內的,是混和了白電油的燃燒彈。作為「施法者」,阿鬧將它視為最終手段,「其實都係預咗係到時最後關頭先會用嘅,如無必要我哋都係唔會用到呢一步嘅。」
相關新聞:【逆權運動●美國直擊】斥習近平令中國淪為勞改營國家 美眾議員:濫暴警是制裁目標

成長於典型和理非家庭,阿鬧父母自小已與他討論時事與政治,5年前雨傘運動時亦曾以學生身份參與非暴力抗爭,「去到『魚蛋(革命)』嗰陣,都係覺得呢批人比較暴力」,說他是「左膠底」絕不為過。反送中運動不斷升溫,政府無視百萬民意試圖硬推修例二讀,阿鬧亦在6.12首次站上前線,但即使與防暴警察只有10米之遙,反抗從來不是他的首選,「我最記得嘅都係,我身邊嘅人會推鐵欄啦、會掟遮呢啲嘅行為,甚至(立法會)正門方面有啲手足會掟磚咁啦。嗰時我個心裏面都覺得,嘩呢批人真係比較激進喎。」

由和理非變成自己口中的激進分子,全因7.21元朗白衣人無差別恐襲,「嗰晚睇住啲新聞,我係完全瞓唔着,我好自責我喺上環嗰陣時我有勇氣企去最前面去抗衡,但係我竟然係冇去到元朗幫手」,為擺脫無力感,他認為抗爭者必須再走前一步,「我哋要更加有效率咁去同防暴同速龍去對抗,咁樣先可以幫到我哋更加多嘅人。」

阿鬧憶述7.21有人於上環以彈叉、磚塊、垃圾桶等手段去制衡警察,「講真一個防暴警察佢副裝備4萬幾蚊擋子彈,唔會受到啲咩(傷害),同我哋嘅裝備比較其實係根本不足(以相提)並論」,唯獨是當時有手擲式催淚彈落到路障,爆開並點燃雜物,「由着咗火嗰刻開始到消防嚟救火,兩方面係對峙咗比較長一段時間」,自製燃燒彈的念頭揮之不去,他於是按網上教學自行製作,並在一次驅散行動中付諸使用。

「我好記得當時情況係,有一隊速龍小隊開始走入橫街向我哋搜捕,為咗要令到後面嘅人可以安全走,我用咗第一次火。」阿鬧指自己當時將燃燒彈投擲在身前,街道中心升起的烈火嚇退了正要衝前的速龍警員,成功為他及身後的人爭取到寶貴時間逃脫,「我會用個原意都唔係要做到任何人命傷亡,我係要做到呢個阻嚇、做到呢個拖時間嘅效果。」

意外成為最早一批「火魔法師」,阿鬧見證何謂「星星之火可以燎原」,燃燒彈在一個月間普及到每次衝突均大規模使用,9.15這天下午更成為反攻警察的利器:連同他與隊友所投擲的,一共有三枚燃燒彈落在添華道正向人群射水的水炮車車頂,令水炮車停止射擊改為灑水自救,「我哋冇預計到係會成功嘅,亦冇預計到有咩成效,但係起碼我哋自己都覺得係有效對抗嘅一個手段囉。」最終水炮車在滅火後再次射擊,迫使一眾抗爭者撤離政總範圍。

面對防暴警察步步進逼,阿鬧與隊友及一名素未謀面的「火魔法師」自發殿後,為正撤向金鐘道的抗爭者爭取時間,在德立街的轉角處部署,火光一閃,又是三枚燃燒彈落在馬路中心,警員隨即停下腳步舉旗開槍還擊,「當我哋最後防線得返人、得返肉盾嘅時候,我哋其實冇乜欄杆、冇乜圍欄用嘅時候,其實得返一招用,就係用火。當你做到一條火嘅防線出嚟,起碼有個阻嚇作用,令到佢哋唔敢貿貿然衝過嚟。呢個係畀對方一個警告,就係你唔可以為所欲為,唔可以因為你攬住支槍、你有警棍,你就可以胡亂咁樣毆打、去屠殺我哋嘅市民。」

但火焰始終不是任人把玩之物,當日阿鬧擲出的首枚燃燒彈,就錯手落在添華道正在拍攝的記者的旁邊,幸好未有釀成事故,「嗰陣比較匆忙,倒火酒唔小心就倒埋落隻手套上面,一點火嗰下兩隻手都着晒火,我忍住痛咁掟出去,個距離好明顯掟錯位,好好彩冇掟中下面個記者。」脫下手套,皮膚上已冒出水泡,疼痛到無法停止顫抖,承認使用時應該要更加謹慎,「我哋係好唔想傷害到無辜嘅人,例如係手足啦,亦都唔想傷到記者朋友,唔想傷到任何人。」

受過訓練的人尚且不能控制濫用武力復仇的誘惑,何況是無受過任何訓練的抗爭者?阿鬧稱自己一直憂慮有人會將燃燒彈直接投向警察,事實上類似的情況在過去幾次大型衝突中已經出現,「我好希望咁多位認同我哋或者係同我哋行緊同一條路嘅人,真係唔好俾仇恨支配自己。你要記住你出嚟嘅原因係做乜嘢,你唔會想做到任何人命傷亡,真係要記得自己點解會行到呢一步,唔好畀升級無止境冇底線咁發展落去。」

早在準備使用「火魔法」時,阿鬧已經考慮這種前所未見的武力會不會引發所謂民意逆轉,果然自第一枚燃燒彈在抗爭現場爆開後,「捉鬼」之聲即不絕於耳,直到爆出卧底警察事件後更是一發不可收拾,「終於諗到原來以後就算我哋示威者發生咩事都好,都可以用警察扮示威者呢個藉口嚟帶過」,但定神一想,虛假的揣測才是瓦解運動的真正開端,「雨傘嗰次點解我哋最尾會自己內部分化,點解會自己自亂陣腳,就係因為大家唔記得咗出嚟做乜,淨係掛住捉鬼。」

回應外界質疑,阿鬧始終希望每位同行者都能夠理解前線抗爭者的處境,「我知道火呢樣嘢對大眾嚟講個觀感未必咁好,或者一見到火光就覺得好暴力、好破壞,但其實你掉返轉嚟諗,我哋唔用呢啲手法警察唔會有顧忌,佢哋嘅武力先係會一直咁升級。我希望大家係意識到,我哋自己人個手段係會升級,希望佢哋都會擁抱返我哋一直以嚟嘅原則,就係不分化、不割席、不篤灰。」

民間五大訴求,政府已表明會在立法會復會後正式撤回修訂條例,但阿鬧指一切來得太遲,「如果一開頭行政長官林鄭月娥肯喺6月時候去撤回呢條條例,就唔會衍生三個月嚟咁多條人命傷亡,咁多被捕手足,咁多呢一切一切嘅場面。」要真正解決困境,他認為只有一個方法,「其餘嗰四個訴求係一定一個都不能少。一日五大訴求未全部落實,我哋都會繼出嚟抗爭,我哋唔會放棄,因為真係冇時間再輸落去。」

根據《刑事罪行條例》第60條及63條,意圖損壞或摧毀財產而縱火,或意圖危害人命而縱火,可被控以縱火罪,最高刑罰是終身監禁。面對可能到來的刑罰,阿鬧坦言早有心理準備,「企得出嚟、企喺最前面,嗰陣時我都有呢個準備,發展咗三個月之後,我係更加唔應該有任何立場上嘅動搖」,唯一牽掛也許是家中雙親,「我淨係同佢哋講,當有一日我真係俾人拉嘅時候,無論判咩罪名,或者係點樣去插贓嫁禍又好,我希望佢哋記得,我係做緊啱嘅事。」
首先,要認清事實,係邊一方帶頭無差別將武力無上限式升級。

當舉高雙手都可以手臂伸延,坐O係度都可以不停胡辣噴面,唔傷人唔破壞他人財產O既火魔法,當然係罪大啦,係未?

---
舊 09-24-19, 08:02 AM   #217
david
The One

再揭克警後巷踢向Yellow Man 兩目擊者齊轟「警謊」

引用:

【新增動新聞】
警方9.21在元朗鳳攸北街一帶截查及拘捕多人期間,故意將包括一名身穿橙黃色背心的「守護孩子行動」男成員拖入後巷,並阻止記者拍攝。據附近居民向《蘋果》提供片段可見,警察制服該名黃衣人後,仍用腳踢向他,直至發現有人拍攝後,才收斂起來。新界北總區警司(行動)韋華高今日(23日)於記者會否認警方對黃衣人濫用私刑,又貶稱該男子為「Yellow Object」,可以是一個人、一個袋或一件背心。惟兩名拍下警方暴行的市民,反斥警方講大話,指片段清楚顯示,黃衣男至少被警察踢一下。
相關新聞:【逆權數字睇真相】逾1,400人被捕 30%被告為學生 最細13歲

最先向《蘋果》提供片段、目擊事發經過的居民Winnie表示,她當時見到該名「守護孩子」成員被拖入後巷後,至少失去意識10分鐘,後來救護員前來救治,對方上白車時才恢復清醒。至於警方形容其片段,僅拍攝到警方踢向「Yellow Object」,Winnie則肯定警員當時踢向被捕者本人,絕非死物,批評警察講大話、誤導巿民。

另一名拍攝到警方於後巷曾腳踢被捕者的蘇先生,亦直斥警方的辯解「無可能」,指其拍攝到的片段清楚顯示,該名身穿黃衣的男子至少被警察踢了一下,「其餘時間佢哋(警察)一係就圍住,一係就大電筒,睇唔到。」
相關新聞:【逆權運動●美國直擊】朱耀明次子在美助港人抗極權:爭取民主之路不會完

對於警方否認曾毆打被捕人,更聲言facebook有另一更清晰片段,證明警方沒有對被捕人有任何不當行為,蘇先生反指「有咩片可以證明無?我真係想知」,直斥警方「擘大眼講大話,咁都可以唔認?佢哋仲要挑釁我哋,根本就係恃着自己冇委任證,冇人認得就做乜都得。」

據蘇先生拍攝到的影片,可看到有大批速龍小隊及防暴警察包圍黃衣被捕者,隨後其中一個速龍小隊成員以腳踢他,另一個警員以大電筒的強光,照射拍攝者。

新界北總區警司(行動)韋華高於記者會聲言,網上有另一段影片證明警員並無踢黃衣男子,反問記者是否認為警員會如此愚蠢,在大批傳媒及市民在場拍攝下毆打市民,認為兩段影片必然有一段是偽造。記者要求韋出示相關影片,惟韋反叫記者自己尋找,聲稱周圍都能看到,在facebook就能找到(It’s everywhere, it’s on Facebook.)。

而韋一開始只以「Yellow Object」形容該名黃衣男子,被記者追問下方補充指,「Object」可以是穿着黃色衣服的人、或是黃色的袋等。
ALPHA犬:我O地從來都無打過人,你唔會當曱甴係人咁看代呱?

---
舊 09-24-19, 08:30 AM   #218
iu fu pig
Ultimate Gamer
塵埃...

註冊日期: Jul 2004
條片第一眼真係似個袋
睇清啲喺有手有腳嘅⋯⋯

當2019年個個電話都咁新咁靚,個個品牌都話自己拍片影相幾咁清晰的到頭來最重要關頭啲電話片質素同十年前無分別,咁買新電話做咩

仲有警察唔比人影喺咩意思,就算果舊喺死物喺「黃色物體」係咪又代表你地可以「合法」去踢先

仲有,如果下次喺所有案法現場(所有想影嘅突發事故)要影相拍片,就算現場距離你幾遠都好,唔好為咗要影近啲而用電話個數碼變焦,拍攝時用數碼變焦同你後期crop片喺有分別嘅
而且用數碼變焦因為焦距變咗好容易鬆郁朦,影完後期crop片會更好
由手機版發出

此篇文章於 09-24-19 08:36 AM 被 iu fu pig 編輯。
iu fu pig 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-24-19, 08:35 AM   #219
david
The One

旺角防暴警頭盔貼黑色區旗

引用:

晚上9時許,再有逾30人於旺角警署外聚集,並在太子站外獻上白色鮮花,其間有人用觀星筆照射警署,其後警方一度舉起橙旗,警告會開槍,聚集的市民見狀退至對面馬路,並高呼「7.21唔見人,8.31打死人」等口號。警員不斷用強光電筒照射民眾,同時間影響在太子道西行駛的車輛,罔顧駕駛者的安全。

據現場所見,一批防暴警的頭盔均展示一張黑色區旗,未知原因。今年7月1日,一批示威者在回歸升旗儀式後,在灣仔金紫荊廣場將中國國旗除下換上血染黑紫荊旗。根據《區旗及區徽條例》,區旗及區徽均有嚴格的規格,區旗的旗面應為紅色,其色度值以中華人民共和國國旗紅為標準,區旗旗面呈長方形,其長與高為三與二之比,區旗旗面中繪有一朵白色動態五瓣紫荊花,其外圓直徑為區旗旗高的五分之三。各花瓣圍繞區旗旗面中心點順時針平均排列,在每片花瓣中均有一顆紅色五角星及一條紅色花蕊,紫荊花中心點位於區旗旗面中心,旗桿套為白色。條例清楚列明區旗、區徽、區旗圖案或區徽圖案不得展示或使用於商標或廣告,而任何人公開及故意以焚燒、毀損、塗劃、玷污、踐踏等方式侮辱區旗或區徽,即屬違法,最高可被罰款50,000元及監禁3年。

阿腳痛話傷玻璃心係咪指呢堆東東?

---
舊 09-24-19, 12:07 PM   #220
david
The One

求便衣警show證 反遭威嚇阻差 正義九巴車長入稟索償一哥

引用:
兩名便衣警員本月中(14日)於牛頭角樂華邨巴士站制服兩名青年時,一名九巴車長要求相關便衣警員出示委任證,好讓其向上級交代巴士脫班原因。惟涉事警員不但拒絕交代資料,更反指控車長涉「阻差辦工」。該名九巴車長入稟小額錢債審裁處,向警務處處長盧偉聰就其精神損傷、當日損失工資等索償1萬元,案件將於11月6日聆訊。
相關新聞:【逆權數字睇真相】逾1,400人被捕 30%被告為學生 最細13歲

申索人九巴車長陳先生憶述,當時看到兩名手持警棍、疑似便衣警員將兩名青年壓在地上,該事件阻礙其駕駛巴士。他續說,身為車長有責任確保乘客安全,並需向運輸署及上級交待脱班原因,所以他上前詢問兩人身份,包括委任證及警員編號。以記錄作報告之用。惟該兩名自稱便衣警員拒絕透露,其中一人更指控他涉嫌「阻差辦工」和「襲警」。

他指出,涉事警員的說話令他感到不安及受威嚇,當日因情緒不穩,沒有上班。他透露,事件發生後1、2日內收到3、4個沒有來電顯示電話,並說「小心,你喺條馬路度,唔好畀我啲夥計斷正。」當他想追問對方身份時,卻被掛線。他續說,其手提電話號碼沒有外洩,加上對方用「夥計」字眼,懷疑是與警員有關。他坦言此事後,情緒變得波動,每晚難以入睡,接聽不明來歷電話後,更增添其工作和精神壓力,亦需尋求心理醫生輔導,透過藥物穩定情緒。
相關新聞:【逆權運動●美國直擊】朱耀明次子在美助港人抗極權:爭取民主之路不會完

談到九巴事後有否就事件向他處分,他則指沒有,並提到九巴法律部有就此事向其提供法律意見,而自己再向外尋求法律意見後,便決定入稟索償。他亦考慮就此事向警察投訴課等投訴。

對於能否成功索償,他指成功率不是最重要,最重要是伸張正義,並冀此事提醒警隊應依從規例執行職務,「唔係要篤佢啲陋習出嚟,希望佢哋可以做得更好,做番以前世界一流警隊」,希望其他受影響的人可以循同一方法索償。被問到會否擔心遭「藍絲」投訴或滋擾,他坦言會擔心,但自言問心無愧,對得住天地良心,相信「勝利會企喺正義嗰邊」。
原來問問題都算係普通襲擊?又學到O野!

---
舊 09-24-19, 02:16 PM   #221
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

註冊日期: Feb 2004
引用:
作者: david 查看文章
求便衣警show證 反遭威嚇阻差 正義九巴車長入稟索償一哥

原來問問題都算係普通襲擊?又學到O野!
遲啲靚女唔理黑警,分分鐘都可以拉返去
心靈受到傷害,仲唔係襲擊

舊 09-24-19, 02:58 PM   #222
wing
格鬥低手

引用:
作者: 小草 查看文章
遲啲靚女唔理黑警,分分鐘都可以拉返去
心靈受到傷害,仲唔係襲擊
早幾日沙田已經有幾個靚女被捉.

舊 09-24-19, 03:58 PM   #223
david
The One

扮抗爭者女警首曝光!PPRB否認:便裝CID冇着背心

引用:

網民周日(22日)原本發起「和你塞4.0」,大批示威者晚上轉到太子旺角警署外聚集,其間有人點着雜物,有垃圾筒起火,差不多時間,亦有警員向署外發射布袋彈。《蘋果》現場所見,早在示威者包圍旺角警署較早時間,周日約晚上9時,已經有示威者打扮的人出現在旺角警署內,及後於署外的驅散行動中,《蘋果》更發現有最少2名喬裝抗爭者的女警站在防暴警一方,懷疑警方除了再派喬裝成示威者打扮的警員拉人外,更加首次有喬裝抗爭者的女警曝光。

警方昨晚陸續在西洋菜南街拘捕市民,惟《蘋果》發現防暴警一方有2名喬裝抗爭者的女警,記者多次質問其中一名喬裝的女警身份,但她拒絕回應,之後一名便裝警員就表示,該女子是女警。昨晚警方在太子、旺角的拘捕的人士當中,由照片及《蘋果》直播所見,不是都是年約10多、20歲的年輕人,部份被捕者由喬裝抗爭者的女警協助逮捕。

《蘋果》在周一(23日)凌晨分別以電郵及致電向警方查詢是否有喬裝警員參與行動,警方回覆指,有資料後會再回應。而據「有線新聞」凌晨的報道,警方承認至少其中一人是警員。

警察公共關係科高級警司江永祥下午在記者會回應時,聲稱該名女警是正在執勤的便裝CID,在場觀察示威後匯報上級,方便警方調配人手,並非喬裝抗爭者,只是其後協助在場其他同事拘捕市民,但未有時間穿上便裝警的背心。

都諗唔到仲有咩好講,咁啱記得當年讀CERT定AL背餐死O既東東,就QUOTE一下啦。

引用:
人禽之辨一詞自《孟子.離婁下》:「人之所以異於禽獸幾希,庶民去之,君子存之。」孟子指出人與禽獸之分別處在於人性有仁義之質(意指有價值自覺,有知行善之能力),而禽獸沒有。儒家思想認為此正是人禽可分別之處。

---
舊 09-24-19, 10:27 PM   #224
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

註冊日期: Feb 2004
警方否認上周六元朗踢男子
更新:2019/09/24 20:51
上周六晚警方在元朗清場時,有人拍攝到一名男子在後巷疑似被警察踢。警方消息指他們翻看片段,認為是槍柄移動,而非警員腳踢。兩個拍片人有不同講法。一個認為是腳踢,另一人就形容警員當時很大動作,但不肯定有用腳踢。

咁都可以唔認

明天應該會再話係黃色物體用身體撞向犬隻對腳,襲警,所以拉佢係合情合理合法

而家真係衰過黑社會,做左都唔認

舊 09-28-19, 11:55 PM   #225
Tano
嫑憅

註冊日期: Jun 2004
又到老豆搵仔時間

紅隧巴士站

姓鐘 指揮官

エースは3つに分けられる

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
Tano 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
( 原創)水色之都VOL.2 (感謝圖,vol.3的情報) 五木★ Cosplay同人MIX討論區 7 02-15-08 01:39 AM
車路士球迷會Vol.9 ﹝~ 請到 Vol.10 討論 ~﹞ 柴崎幸 球會討論區 1003 07-02-07 09:17 PM
AC Milan 球迷會Vol.4 ﹝~ 請到 Vol.5 繼續討論!~﹞ 柴崎幸 球會討論區 1000 12-22-06 04:23 PM
車路士球迷會Vol.6 ﹝~ 請移到Vol.7討論 ~﹞ 柴崎幸 球會討論區 1000 05-30-06 09:17 AM
AC Milan 球迷會Vol.2 ﹝~ 請到Vol.3 繼續討論 ~﹞ 柴崎幸 體育版 1002 01-23-06 12:22 AM

現在的時間是 04:11 PM

手機版 | APP版