Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
1 2 3 4 5 6 
電視遊戲討論版>Biohazard 7 (Resident Evil 7) Cloud Ver
neo2046 09:33 AM 05-21-18
Cloud Version

バイオハザード7 レジデント イービル クラウドバージョン
対応ハード:Nintendo Switch™
サービス開始:2018年5月24日(木)
価格:2,000円(税込)/180日プレイ券
必要な空き容量:約45MB ※専用アプリのDLが必要です。
接続環境:常時安定したインターネット接続環境
(推奨環境:Wi-Fi 802.11ac 5GHzもしくは有線LANアダプター)
プレイ人数:1人
CERO:Z(18才以上のみ対象)
公式サイト: http://www.capcom.co.jp/bh7cloud/

https://youtu.be/sklIk3HqMEs
作者: :

qwe 09:45 AM 05-21-18
我感覺到下一隻係MHW
強化人間ですの~★ 09:49 AM 05-21-18
有BH4未
雙日 09:51 AM 05-21-18
用cloud玩...除非真係無其他console,又極想玩呢款遊戲,否則唔會選擇...

反而downgrade移植可能會玩

Sent from my iPhone using Gaforum
Dyhalt Rushifar 10:37 AM 05-21-18
係唔夠位裝?
不過NS已經係用卡,應該唔駛好似PS4咁裝晒入HD至係?
holsety 10:42 AM 05-21-18
用雲,係D 驚客位疾一疾,很佛心。
MultiPASS 10:48 AM 05-21-18
香港玩,預左同PSO2一樣咁....
lineage19 11:03 AM 05-21-18
作者: Dyhalt Rushifar:
係唔夠位裝?

唔夠位裝就應該係出dl版而唔係cloud版
我反而覺得似唔夠性能行,所以要用cloud computing

Sent from my iPhone using Gaforum
wing 11:09 AM 05-21-18
作者: lineage19:
唔夠位裝就應該係出dl版而唔係cloud版
我反而覺得似唔夠性能行,所以要用cloud computing

老實講, 要搞一隻低grade版應該唔難.

搞一堆server做streaming, 點都係好大工程, 好多人力物力. 其實我諗佢呢隻係試水溫. 如果搞掂左, 就可以繼續搞streaming.
lineage19 11:16 AM 05-21-18
作者: wing:
老實講, 要搞一隻低grade版應該唔難.

搞一堆server做streaming, 點都係好大工程, 好多人力物力. 其實我諗佢呢隻係試水溫. 如果搞掂左, 就可以繼續搞streaming.

我都覺得係呢個策略
做down grade版唔難,但係做cloud版仲易仲平(capcom一定一早set好左成個environment)
分分鐘隻game改都唔洗改,套上現有的cloud environment就搞掂

所以可見的將來一定愈來愈多呢類game

wing 11:28 AM 05-21-18
我都覺得係呢個策略
做down grade版唔難,但係做cloud版仲易仲平(capcom一定一早set好左成個environment)
分分鐘隻game改都唔洗改,套上現有的cloud environment就搞掂

所以可見的將來一定愈來愈多呢類game

cloud版睇落平, 但營運成本好高, 你冇可能話少人玩就3個月熄server. 如果唔係試水溫, 搞唔過.
lineage19 11:32 AM 05-21-18
作者: wing:
cloud版睇落平, 但營運成本好高, 你冇可能話少人玩就3個月熄server. 如果唔係試水溫, 搞唔過.

所以我先話未來肯定會愈來愈多呢種game, 呢d 系統肯定係set完一次之後for一大堆game用的sevice黎

好處係成本只要比一次(當然仲有後面maint的成本),但就可以以極高的效率出n平台n作品(0成本)

我敢講遲早會有ios/an版

強化人間ですの~★ 11:34 AM 05-21-18
所以我先話未來肯定會愈來愈多呢種game, 呢d 系統肯定係set完一次之後for一大堆game用的sevice黎

好處係成本只要比一次(當然仲有後面maint的成本),但就可以以極高的效率出n平台n作品(0成本)

我敢講遲早會有ios/an版

而家都可以自制ios/an版架,分別係server放係capcom度定自己部機度
lineage19 11:41 AM 05-21-18
作者: 強化人間ですの~★:
而家都可以自制ios/an版架,分別係server放係capcom度定自己部機度

咁又係呀

charcsc2000 12:03 PM 05-21-18
ns版行cloud....真係好無聊....出街玩不到咁我點解要買佢....
之前FF13都有IOS版...一樣係行CLOUD...但好可惜...好多時都會因為LAG問題唔掂...
好似仲要不是買斷....搵笨咩...
seed2005 12:33 PM 05-21-18
可以試玩15分鐘
八仙果 12:34 PM 05-21-18
作者: Dyhalt Rushifar:
係唔夠位裝?
好明顯係想試反應,
如果得,就愈來愈多遊戲推出雲端版。

作者: MultiPASS:
香港玩,預左同PSO2一樣咁....
變 480p + lag 版。
信長 12:47 PM 05-21-18
會唔會係未來遊戲界趨勢....

各大公司出cloud game.. 大家比一舊錢就可以玩一堆game,(30日,60日,180日咁)
手持愈多IP 愈多資源
holsety 12:47 PM 05-21-18
傻事。。。。Offline game 霸住個server
aquarius 12:49 PM 05-21-18
作者: 信長:

各大公司出cloud game.. 大家比一舊錢就可以玩一堆game,(30日,60日,180日咁)
手持愈多IP 愈多資源
咁又幾好
同睇戲自選一樣
leungky1 12:51 PM 05-21-18
之前Re1同2賣得唔夠
所以唔想貿然整卡?
3個月...... 參照番你剪我剪同Overcooked
到時應該夠數據決定
但銷量都唔會出彩......

又或者係只求郁到日本條數,俾少啲稅
之後出英文版可以當低成本淨賺...
由手機版發出
wing 12:56 PM 05-21-18

手持愈多IP 愈多資源

呢種玩法唔駛cloud, 依家ms同ea的game pass已經係咁.
八仙果 01:03 PM 05-21-18

手持愈多IP 愈多資源
我相信係。
依家都有畀月費,
玩到一堆 games,
只係呢堆 games 唔係用 cloud。

如果將來全球普遍網速加快等等條件改善,
家用 Cloud Games 指日可待。
charcsc2000 01:03 PM 05-21-18
作者: 八仙果:
好明顯係想試反應,
如果得,就愈來愈多遊戲推出雲端版。

變 480p + lag 版。
真心...要得一定係沒可能單一遊戲...起碼要好似PS NOW咁...
我唸沒咩人會咁傻單買一隻CLOUD版遊戲...仲要2千日元玩得180日...

仲要SWITCH沒SIM...咁已經沒得出街玩...
SQ都試過係IOS咁做...但反應麻麻...
始終會有DELAY....又受網絡影響...
如果話NS有得用STEAM LINK咁就不同...
何至BH7...咩GAME都得...
八仙果 01:10 PM 05-21-18
作者: charcsc2000:
真心...要得一定係沒可能單一遊戲...起碼要好似PS NOW咁...
我唸沒咩人會咁傻單買一隻CLOUD版遊戲...仲要2千日元玩得180日...

仲要SWITCH沒SIM...咁已經沒得出街玩...
SQ都試過係IOS咁做...但反應麻麻...
始終會有DELAY....又受網絡影響...
如果話NS有得用STEAM LINK咁就不同...
何至BH7...咩GAME都得...
我相信 Capcom 自己都好清楚,
所以可能咁先用舊 title 試行 cloud。
背後可能有啲咩新技術用家唔會知,
可能係用呢隻 title 來取得進一步數據,
再睇吓佢點玩。

但身為玩家,
我都仲係喜歡買斷一隻 games 任我玩。
1 2 3 4 5 6 

返回主題版面