Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Entertainment TREND

主題工具 顯示模式
舊 12-01-11, 09:33 PM   #251
Dangerous-boy
God of Gamer
D-boy

註冊日期: May 2011
身邊所有朋友、同事都話這套劇唔好睇!
唔係話睇唔明,就話節奏和進度慢、悶到差啲睡着.....
有些甚至話萬凰之王好睇過佢好多!
Dangerous-boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-01-11, 09:36 PM   #252
dust11

註冊日期: Aug 2010
引用:
作者: Dangerous-boy 查看文章
萬蝗之王以一套kuso片黎講係好過天與地
dust11 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-01-11, 10:00 PM   #253
auntiethird
Ultimate Gamer
愛情萬歲!!!

註冊日期: Jun 2002
響個酒房見到本 asp同corel draw...tvb d道具組可唔可以認真dd...

舊 12-01-11, 10:16 PM   #254
dust11

再嘈加人工就撤資
舊 12-01-11, 10:19 PM   #255
御緣
一字記之曰"黑"

註冊日期: May 2002
堆填區、骨灰位、加薪、立法會等問題,年幾、2年前既劇已經有題,可惜今時今日都冇改善

舊 12-01-11, 10:21 PM   #256
dust11

引用:
作者: 御緣 查看文章
堆填區、骨灰位、加薪、立法會等問題,年幾、2年前既劇已經有題,可惜今時今日都冇改善
再加埋度劇本既時間.....唉
舊 12-01-11, 10:31 PM   #257
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

註冊日期: Sep 2002
Wii U IDlastwill
3DS Friend Code5241 1873 3778
下集食喇, 但係要星期二先有得睇

大乱闘X
WILL 3780-8206-2363
按此看我的3DS Mii
有老任分紙多出可以pm俾我,謝謝
W!LL 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-01-11, 10:31 PM   #258
Metal Gear NT
Moderator
核搭載二足步行戰車

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDjasonpoon
下個禮拜嚟料!

Metal Gear NT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-01-11, 10:33 PM   #259
dust11

星期二先有得睇
舊 12-01-11, 10:36 PM   #260
御緣
一字記之曰"黑"

註冊日期: May 2002
嚟料先至停2日

舊 12-01-11, 10:37 PM   #261
Fio

註冊日期: Dec 2001
下集醒啦
平時無線d戲都係有望開就照吓,miss咗集都唔多覺,e套真係值得追吓
Fio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-01-11, 11:02 PM   #262
昏迷童子Sleepy
新澳門殖民星住民甲

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDAI_Sleepy
下星期二先開餐......

----------------------- 童子的娛樂亂報 本童子個Twitter -----------------------
死神Lv.3能力覺醒
昏迷童子Sleepy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-02-11, 01:09 AM   #263
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

明明聽日開餐, 俾套廢劇阻住哂

大乱闘X
舊 12-02-11, 01:38 AM   #264
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: 御緣 查看文章
引用:
作者: dust11 查看文章
再加埋度劇本既時間.....唉
歷史重提...整政府一鑊...

流胃兄x民賤聯.無恥黨x禮義廉......
250311.3975.12363
Busconcamp 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-02-11, 01:52 AM   #265
auntiethird
愛情萬歲!!!

註冊日期: Jun 2002
原來今日vip係gina訪問鼓佬...

舊 12-02-11, 01:36 PM   #266
鐵之侍

註冊日期: Apr 2005
引用:
作者: Dangerous-boy 查看文章
同一情況,我的家人個個都說看不明又悶

雖然我每集都只看了少少,但真是很欣賞少話多以物件和動作去表達的作風
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-03-11, 06:06 AM   #267
ALEX CHOW
AUDI SPORT

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDALEX_201225
倉底劇口碑鍊贏台慶劇
《天與地》金句全城瘋傳

2011年12月03日
  • (未有評分)
  • 瀏覽人次:267
  • Facebook
  • Twitter
  • 轉寄朋友

Joe Junior劇中的警世句子中,諷刺時弊之餘,不忘暗寸無綫一台獨大。電視圖片

雪了兩年的倉底貨,解凍後才知滾熱辣。戚其義監製的無綫新劇《天與地》上周啟播,其破格創新的情節贏盡口碑,而 Joe Junior慷慨激昂的一句「 This city is dying, you know?」更感人肺腑。諷刺的是,《天與地》遲遲未播出,令其無緣競逐後日舉行的無綫頒獎禮。相反,一齣錯漏百出的《萬凰之王》卻獲多項提名。同是無綫 劇,待遇竟是天與地。

無綫劇集近年經常被指反智低俗,又經常捲入涉抄風雲,質素低處未算低。不過上周播出、由戚其義監製、陳豪、林保怡、黃德斌和佘詩曼等主演的《天與地》,終於令觀眾另眼相看。
人食人挑戰道德觀

放大圖片
《天與地》是兩年前的倉底貨,已故影星陳鴻烈都有參演。

劇集擺脫以往師奶劇的愛情、哭鬧、大團圓的低層次方程式,而是大玩破格創新,除勇於以「人食人」為主線題材外,又玩電影的時空交錯元素,並嘗試探討人性的陰暗面,連道德、倫理、宗教等問題都有涉獵,《天與地》可說是繼經典劇《大時代》後,題材和風格均為最大膽的劇集。
《天 與地》開播後早預料會惹來爭議,有人投訴人食人情節太血腥,亦有人以為時空交錯是穿崩戲。師奶們看得一頭霧水而紛紛卻步,難怪首周平均收視僅錄得 26點( 166萬人收看)。其實《天與地》早在兩年前已拍畢,可惜無綫高層把寶當草,一直擺在倉底,遲遲沒有推出,直至上周才重見天日,結果未能趕及競逐今屆無綫 頒獎禮。至於到明年頒獎禮舉行之時,一向善忘的港人勢必將此劇忘記得一乾二淨,變相宣判《天與地》跟獎項無緣,台前幕後的努力也付諸流水。反觀獲多項提 名、包括最佳劇集和最佳男、女主角的台慶劇《萬凰之王》,卻被發現嚴重穿崩鏡頭,津路烏龍茶於清朝出現。兩者相比之下,更令人無奈又洩氣。
Joe Junior斥時弊

雖然師奶和無綫高層唔 buy,但《天與地》製作的認真,以及勇於求變的精神,也令年輕一輩相當受落,尤以本周二(上月 29日)播出的一集最大迴響。劇中飾演搖滾音樂節目 DJ的 Joe Junior,在向佘詩曼解說 Rock& Roll時,一針見血講中香港正面臨的社會問題,他說:「你望吓我哋呢個世界,睇吓我哋呢個城市係乜嘢樣?除咗錢呢個字之外,我哋已經唔識分乜嘢係是非黑 白,我哋每一個人都俾環境訓練到好似倒模出嚟咁樣。鍾意食同一樣嘢;鍾意同一樣電視節目,支持同一種政治立場…… This city is dying, you know?(這城市正步向滅亡)」
由於 Joe Junior這番激昂言論引起觀眾的共鳴,又疑似籠裏雞作反暗寸無綫,其激情演繹也恰似控訴時弊,難怪令網民留言激讚。 Joe Junior昨日電話中說:「講真我有啲唔記得咗啦,都兩年幾前拍。好多謝網民讚賞,我都係跟住劇本做,全力以赴,做到最好囉!」對於「 This city is dying, you know?」成為金句,問他當時是否有感而發爆肚演出,他說:「唔係,我都係照劇本讀咋。因為我哋要聽話㗎,唔得立亂改劇本㗎嘛!」他又語重心長的勉勵年 輕人要腳踏實地,慢慢實踐夢想。
創作人不怕收視低

對於兩年前的劇集已預視香港現況,《天與地》編審周旭明昨在電話中說:「段對白唔係乜嘢獨到見解,嗰 part係由回歸開始,成個香港嘅現況係咁,成個文化好單一口味。兩年前都啱用,係咪好可悲?老實講,我唔覺得呢個現象兩年時間可以改變。兩年之後咪唔啱 用?我預計都會啱用。」周旭明指對白不止是自己心態,而是很多人心態。會否太高深令一般觀眾難以理解?他說:「我唔想話係觀眾責任,呢個係市場供求問 題。」問到收視低會否對創作人信心造成打擊?周旭明說:「冇,我同阿戚(戚其義)收視低而有口碑唔係得呢套,之前都係咁,因為自己有種睇法,所以想堅持落 去。」採訪:林妃、馮國康
逐格睇:無綫劇未死得晒

或許這城市步向死亡,猶幸好劇集還未死晒。被譽為「 cult」劇的《天與地》受小眾熱烈追捧,當中的破格場面更是無綫劇極之罕見。
放大圖片
破格一:勁多床戲
第一集已出現佘詩曼與徐榮的床戲,徐榮僅穿上肉色三角褲看似全裸,換來了道德塔利班的投訴。

放大圖片
破格二:時空交錯
劇集不時穿插主角的昔日對話片段,營造張力及令節奏緊迫,不過師奶們大叫睇唔明。

放大圖片
破格三:玩意識流
劇集運用長鏡頭捕捉主角情緒起伏,一幕林保怡剁肉餅剁足 3分鐘也沒有對白,文藝味濃。

放大圖片
破格四:人性陰暗
以往無綫劇忠奸分明,該劇主角卻有陰暗面,就如陳豪飾演的角色會背妻偷食,背部更有大紋身。

放大圖片
破格五:製作認真
無綫劇常被批評粗製濫造,《天與地》多用實地取景拍攝,製作超級認真。

站(2024/04/27)!!!!!
第71屆澳門格蘭披治大賽車!!!!!
少女時代,
Jessica, TWICE, 宇宙少女, 請夏!!!
F1 2024討論區
ALEX CHOW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-03-11, 01:17 PM   #268
simonwongdx
Insane Gamer

註冊日期: Aug 2003
引用:
作者: auntiethird 查看文章
原來今日vip係gina訪問鼓佬...
剛剛睇返,原來保怡由13年歲開始學打鼓

鼓佬堅係識打鼓

舊 12-03-11, 01:31 PM   #269
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

引用:
作者: simonwongdx 查看文章
剛剛睇返,原來保怡由13年歲開始學打鼓

鼓佬堅係識打鼓
仲出過CD添架

大乱闘X
舊 12-03-11, 11:58 PM   #270
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
終於有報紙佬肯出下聲

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-04-11, 10:02 PM   #271
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

呢套個ending歌MV拍得最好睇既一個

大乱闘X
舊 12-06-11, 02:33 PM   #272
Dangerous-boy
D-boy

註冊日期: May 2011
《天與地》再流失12.8萬觀眾

無的話題劇《天與地》播映第二周收視再跌,平均收視25點(觀眾人數近160萬),比首星期跌2點,流失觀眾近12.8萬。

成績比處境劇更差

《天與地》在宣傳片中喻為年度推薦劇,其實是2009年製作,一直播映無期變「倉底劇」。由於題材偏鋒,包括人食人的情節,故播映以來觀眾反應極端。在香港討論區,此劇才播映兩周但已開了六版的討論。有讚賞《天與地》創新、深度,有異於「師奶劇」,網民更將演員對白變金句流傳;不過也因此流失了一班觀眾。上周一至四的收視,最高只有28點,最低23點,平均收視25點,比8時播映的處境劇《結.分@謊情式》平均26點還要低。
Dangerous-boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-06-11, 02:37 PM   #273
超合Game魂
Game Master
超サイヤ人

註冊日期: Oct 2006
流失左d師奶觀眾...但多左我呢d一年都未必追一套劇o既觀眾

舊 12-06-11, 02:42 PM   #274
dust11

只要TVB唔斬左套劇就算零點收視都唔關我事
舊 12-06-11, 03:05 PM   #275
Anson225

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDAnson-225
XBox Live GamertagAnson225
始終香港市場太細
令到班creative gei 好難做

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[TVB] "怒火街頭" 30/05/11起 逢一至五 21:30~22:30 主演:鄭嘉穎、陳敏之、李璨琛、滕麗名、胡杏兒、林子善、關禮傑 Busconcamp Neo Entertainment TREND 226 06-24-12 11:52 PM
[TVB] "女拳" 3月7日 21:30-22:30 首播 演出 劉 璇、黃宗澤、馬國明、黃浩然、 姜大偉、岳 華、林嘉華、陳法拉 joeypong Neo Entertainment TREND 189 05-10-11 04:26 AM
[TVB] "魚躍在花見" 07/02/11起 逢一至五 21:30~22:30 主演:張智霖,謝天華,楊怡,胡囧囧 Busconcamp Neo Entertainment TREND 84 03-04-11 10:32 PM
[TVB] "仁心解碼" 10/01/11起 逢一至五 21:30~22:30 主演:方中信,徐子珊,黃浩然 Busconcamp Neo Entertainment TREND 88 02-06-11 09:33 PM
[TVB] 台慶劇 "刑警" 10/12/10 20:30~22:30 2小時大結局 主演:黃日華,苗僑偉,宣萱,胡定欣,王浩信 Busconcamp Neo Entertainment TREND 220 12-18-10 06:52 PM

現在的時間是 10:08 PM

手機版 | APP版