Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手提遊戲機討論版

主題工具 顯示模式
舊 08-11-12, 03:08 AM   #3626
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

註冊日期: Sep 2002
Wii U IDlastwill
3DS Friend Code5241 1873 3778
繁體中文版遊戲lineup
http://www.nintendo.com.hk/3ds/movie/movie.htm

大乱闘X
WILL 3780-8206-2363
按此看我的3DS Mii
有老任分紙多出可以pm俾我,謝謝
W!LL 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-11-12, 10:07 AM   #3627
enishi
God of Gamer

註冊日期: Apr 2005
Wii U IDtsuiwil
3DS Friend Code1461 6149 1247
PSN  IDtsuiwil_jp
台灣預訂送 Club Nintendo 軟體收納盒, 根據 Mario Party 9 既情況, 香港到時跟機送?
http://gnn.gamer.com.tw/0/69350.html

個盒有保留 Nintendo Network logo
enishi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-11-12, 10:56 AM   #3628
Sea
Insane Gamer

註冊日期: May 2011
引用:
作者: 薑餅人Lobo 查看文章
真好,有新馬2拼圖,我剛剛都收到~

不過更想要日本麥記巨無霸拼圖...
http://pink-banbi.blog.so-net.ne.jp/2012-08-09
仲有無其他
遲d去日本實去m記擦

其實係咪去到, 待機就可以擦到?

舊 08-11-12, 10:56 AM   #3629
shwl
Game Master

註冊日期: Mar 2006
Nintendo Switch ID745442910721
3DS Friend Code2234 8106 6594
首發得兩隻game
係咪代表會支援日文遊戲
shwl 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-11-12, 11:10 AM   #3630
ゆうたろう
Senior Gamer
カツカレー炒飯

註冊日期: Dec 2005
引用:
作者: Sea 查看文章
仲有無其他
遲d去日本實去m記擦

其實係咪去到, 待機就可以擦到?
有,除左日本M記限定拼圖外,之前呢度第135頁#3354 enishi大大講過
日本ANA航空有3DS限定拼圖,
要去日本指定o既機場可以配信ANA客機拼圖。

M記巨無霸拼圖配信期限去到2012年9月13日完。
ANA客機拼圖配信期限去到2012年9月30日完。

我未去過日本配信呢d限定拼圖,唔係太清楚。
應該係去到搵個熱點(Nintendo Zone),睇返#3354果個連結話搵「ANAでDS」,
等「不知不覺通信」來閃藍燈就得。
同樣的話,巨無霸就去指定日本M記分店就搵「 マックでDS」熱點。

M記巨無霸期間限定拼圖官網:
http://www.mcdonalds.co.jp/ds/miiplaza/

此篇文章於 08-11-12 11:29 AM 被 ゆうたろう 編輯。
ゆうたろう 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-11-12, 11:20 AM   #3631
Hawk
Game Master

註冊日期: Mar 2008
Nintendo Switch IDSW-5310-1709-3227
PSN  IDHawkHK
引用:
作者: shwl 查看文章
首發得兩隻game
係咪代表會支援日文遊戲
根據今期weekly上完任記試機後講,行版只會支援繁體中文版遊戲,而不支援美日版遊戲…
Hawk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-11-12, 01:03 PM   #3632
神名レオ
Game Master
紅蓮團

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDleoayu
引用:
作者: Hawk 查看文章
根據今期weekly上完任記試機後講,行版只會支援繁體中文版遊戲,而不支援美日版遊戲…
好野,直接買日版LL唔駛諗咁多
反而想知啲GAME鋪敢唔敢入咁多來賣

舊 08-11-12, 01:08 PM   #3633

註冊日期: Dec 2011
引用:
作者: Hawk 查看文章
我反而想知道任天堂到時港版3DS不能讀港版行貨BW2如何解釋
211835350 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-11-12, 03:05 PM   #3634
Navism
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2008
3DS Friend Code0860 3619 1923
引用:
作者: 211835350 查看文章
我反而想知道任天堂到時港版3DS不能讀港版行貨BW2如何解釋
這隻ds game 有 region lock?
Navism 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-11-12, 06:35 PM   #3635

引用:
作者: Navism 查看文章
這隻ds game 有 region lock?
有...........
舊 08-11-12, 08:37 PM   #3636
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

先唔講中文GAME數量既問題
香港任記過往會代理一d日版遊戲, 無論Wii/GC/DS/GBA都會有
如果香港行機真係只對應中文版遊戲, 即係代表香港公司以後唔會再代理所有日版遊戲?

大乱闘X
舊 08-11-12, 08:48 PM   #3637
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: W!LL 查看文章
香港任記過往會代理一d日版遊戲, 無論Wii/GC/DS/GBA都會有
如果香港行機真係只對應中文版遊戲, 即係代表香港公司以後唔會再代理所有日版遊戲?
點解會咁諗?
我係代理都兩條水一齊搵啦
更何況依家日版機還日版機玩,中文還中文
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-11-12, 09:08 PM   #3638

引用:
作者: W!LL 查看文章
基本上確認任天堂仍然無視眾玩家意見,堅持港台獨立了
我真的想知道任天堂仲有無絲毫尊重過玩家意見?
之前台灣唔少玩家搞左聯署向任天堂反映希望跟日區,即使無eshop都唔緊要
結果變成點?
依家就剩低大部份核心玩家買他的帳,還指望以前NDS的群體買他的帳麼?
呢部份早就流向智能手機了
而核心玩家要玩早就買左日版機了,佢連港版軟件連日版都唔支援?
依家任天堂鎖區鎖到上左腦,喪心病狂?
港台一個區,韓國又一個區
第3方分部關係又唔搞第3方軟件全部自己揹晒
揹,唔係問題,你都要比人讀到日版軟件/跟日區先得架
起碼無論自己搞日行又好乜都好,現有持有日版機果班客一樣可以係佢身上消費
又要堅持獨立港區,又只能讀繁體中文遊戲,等佢出中文版蚊都訓啦

怕遊戲軟件回流日本,就把遊戲價格定到和日版差不多好了,
港台不少玩家現在這價位依然買日版的帳
我真係有興趣知道任天堂是否想將日本以外的亞洲地區徹底讓給MS和SONY了?
搵個最低級的職員跑去台灣香港的遊戲鋪看看,也知道連日版也可以將便宜的美版打退了
搵個更少遊戲,價錢比美版貴的港版出來獨立,祝大暴死

此篇文章於 08-11-12 09:13 PM 被 211835350 編輯。
舊 08-11-12, 09:20 PM   #3639
Suda

註冊日期: Sep 2008
Wii U IDsuda316
3DS Friend Code1075 0690 1475
PSN  IDhiku316
繼續等日版藍黑

Nintendo3DS
Suda 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-11-12, 09:36 PM   #3640
Hawk
Game Master

註冊日期: Mar 2008
Nintendo Switch IDSW-5310-1709-3227
PSN  IDHawkHK
都唔知佢遊戲分區嚟做乜? 攪到我又要買多部美版機…
Hawk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-12-12, 12:38 AM   #3641
KUTAR#

註冊日期: Feb 2006
PSN  IDKU_HK
XBox Live GamertagKUHKGAF
引用:
作者: 211835350 查看文章
基本上確認任天堂仍然無視眾玩家意見,堅持港台獨立了
我真的想知道任天堂仲有無絲毫尊重過玩家意見?
之前台灣唔少玩家搞左聯署向任天堂反映希望跟日區,即使無eshop都唔緊要
結果變成點?
依家就剩低大部份核心玩家買他的帳,還指望以前NDS的群體買他的帳麼?
呢部份早就流向智能手機了
而核心玩家要玩早就買左日版機了,佢連港版軟件連日版都唔支援?
依家任天堂鎖區鎖到上左腦,喪心病狂?
港台一個區,韓國又一個區
第3方分部關係又唔搞第3方軟件全部自己揹晒
揹,唔係問題,你都要比人讀到日版軟件/跟日區先得架
起碼無論自己搞日行又好乜都好,現有持有日版機果班客一樣可以係佢身上消費
又要堅持獨立港區,又只能讀繁體中文遊戲,等佢出中文版蚊都訓啦

怕遊戲軟件回流日本,就把遊戲價格定到和日版差不多好了,
港台不少玩家現在這價位依然買日版的帳
我真係有興趣知道任天堂是否想將日本以外的亞洲地區徹底讓給MS和SONY了?
搵個最低級的職員跑去台灣香港的遊戲鋪看看,也知道連日版也可以將便宜的美版打退了
搵個更少遊戲,價錢比美版貴的港版出來獨立,祝大暴死
任記原意係好, 鎖區確保所有game under control, 都係中文介面
所有人都睇得明
可惜捉錯用神, 港台個market咁細, 有幾多game的銷量夠冚中文化開支

就假設遊戲只係改改個區碼, 唔需要中文化都可以出行版,
都唔會多第三廠會印多批港台版啦
攪攪下就變成Mario專用機

上星期買了日版機真是正確選擇, 日日煲牧場物語
咁正的game睇怕行版都唔會有得玩

此篇文章於 08-12-12 12:42 AM 被 KUTAR# 編輯。
KUTAR# 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-12-12, 01:23 AM   #3642
月牙火介
《kofire》

註冊日期: Oct 2002
3DS Friend Code3093 7346 4244
XBox Live Gamertagkofire
我反而覺得最神奇係,咁鎖區法竟然都有人敢做代理..
真係做得住..?
除非之後每隻game都有獨家港版,
如果只靠兩三隻中文化game,同送死有咩分別?
(定還是hk代理覺得玩家係傻仔..?)

舊 08-12-12, 01:36 AM   #3643
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

引用:
作者: 如月刃 查看文章
點解會咁諗?
我係代理都兩條水一齊搵啦
更何況依家日版機還日版機玩,中文還中文
Wii因為行機可以玩日版, 所以代埋日版game, 而香港個網頁都會介紹下

就算3DS日版game會做代理
但香港公司代理日版Game但响部香港區主機行唔到, 唔怕俾人告?

大乱闘X
舊 08-12-12, 04:15 AM   #3644
mrk

註冊日期: Mar 2009
Wii U IDmrk_us_1st
Nintendo Switch ID美國Acc-7963-3777-4483
3DS Friend Code3050 7594 0791
PSN  IDmrk1us
XBox Live Gamertagmrk hk
各位美日雙主機/美版機機主注意
重有1星期就論到美版XL機發售啦!

P.S.:好想美版XL偷跑呀!

switch日服Acc_2707-3945-3492(HK*mrk_jp1)
switch美國Acc_7963-3777-4483(HK*mrk_us1)
switch港服Acc_6669-1669-8277(HK*mrk_hk1)
switch英服Acc_3093-4099-7614(HK*mrk_uk1)
mrk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-12-12, 04:27 AM   #3645
mrk

Nintendo Switch ID美國Acc-7963-3777-4483
引用:
有,除左日本M記限定拼圖外,之前呢度第135頁#3354 enishi大大講過

應該係去到搵個熱點(Nintendo Zone),睇返#3354果個連結話搵「ANAでDS」,
同樣的話,巨無霸就去指定日本M記分店就搵「 マックでDS」熱點。

http://www.mcdonalds.co.jp/ds/miiplaza/
T_T,我打算20號先出發去東京,
到時擦唔到M記個包啦!

同埋平時砌圖中間位嘅紫色砌圖有咩特別???

switch日服Acc_2707-3945-3492(HK*mrk_jp1)
switch美國Acc_7963-3777-4483(HK*mrk_us1)
switch港服Acc_6669-1669-8277(HK*mrk_hk1)
switch英服Acc_3093-4099-7614(HK*mrk_uk1)

此篇文章於 08-12-12 04:30 AM 被 mrk 編輯。
舊 08-12-12, 10:27 AM   #3646
拖羅仔
井上卜口

註冊日期: Apr 2008
3DS Friend Code0645 6102 0458
PSN  IDgeoffrey-toro
引用:

我仲以為wifi自己入手
可能我日日都經過m記,唔覺意擦到

不過ANA仲未入手…>.<
拖羅仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-12-12, 02:13 PM   #3647
ゆうたろう
カツカレー炒飯

註冊日期: Dec 2005
引用:
作者: mrk 查看文章

同埋平時砌圖中間位嘅紫色砌圖有咩特別???

紫色位好似話要靠擦人地先得,
自己用步行金弊唔得?!(我都唔係咁清楚...其他大大補答...)

======================
自己搞錯左d野...

此篇文章於 08-12-12 08:21 PM 被 ゆうたろう 編輯。
ゆうたろう 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-12-12, 02:45 PM   #3648
mrk

引用:
紫色位好似話要靠擦人地先得,
自己用步行金弊唔得?!(我都唔係咁清楚...其他大大補答...)
我都知用「步行金幣」係抽唔到紫色位砌圖,
但如果同你以上咁講「紫色位砌圖」一定要各位帶部機去擦人行得,
咁第一塊「紫色位砌圖」應該係點得番呢???(冇蛋又點會有雞呢???)

引用:
不過,肯定的是,如果擦到人地,而人地有紫色範圍的拼圖,
佢就一定比紫色範圍其中一張拼圖你。

例如,你擦到個人,佢o既新馬2拼圖有紫色範圍拼圖,
而你又揀佢新馬2拼圖,系統會優先揀佢紫色範圍入面其中一張你本身冇o既拼圖比你。
唔明你講咩???
應該係左面我幅圖,右面對方幅圖,然後自己選一塊自己欠嘅砌圖!!!

此篇文章於 08-12-12 02:51 PM 被 mrk 編輯。
舊 08-12-12, 03:01 PM   #3649
mrk

引用:
作者: 月牙火介 查看文章
我反而覺得最神奇係,咁鎖區法竟然都有人敢做代理..
真係做得住..?
除非之後每隻game都有獨家港版,
如果只靠兩三隻中文化game,同送死有咩分別?
(定還是hk代理覺得玩家係傻仔..?)
香港o的百貨公司實要啦!!!
比o的無知家長入貨,
加上香港其實都有唔少無知死小孩嘛!!!
唔怪得呢家core gamer越來越少啦!!!

p.s.:呢到有冇人兄打算日、美、港3區主機都入齊呢(諗心一層:老任搞手提機鎖區,真好賺。)

此篇文章於 08-12-12 03:04 PM 被 mrk 編輯。
舊 08-12-12, 03:13 PM   #3650
mrk

引用:
作者: KUTAR# 查看文章
任記原意係好, 鎖區確保所有game under control, 都係中文介面
所有人都睇得明
可惜捉錯用神, 港台個market咁細, 有幾多game的銷量夠冚中文化開支
唔該計埋台灣個market啦!!!
其他老任搞咁多嘢都好似係因為台灣個面規定,
要求要有中文字/中文化先出得。
加上老任個e-shop都係行鎖區個下真係玩家的悲哀!!!

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
收 Nintendo New 3DS LL 日版 maxwellduo 買賣專區 0 04-30-15 10:08 AM
出售 全新 任天堂 Nintendo 日版 白色 New 3DS Terry Sham 買賣專區 0 12-25-14 01:34 PM
[3DS] Nintendo 3DS 綜合情報討論區 01 neo2046 手提遊戲機討論版 1020 03-02-11 01:10 AM
[3DS] Nintendo 3DS 情報區 vol.2 neo 手提遊戲機討論版 1149 02-16-11 02:04 AM

現在的時間是 11:46 PM

手機版 | APP版