Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 02-26-20, 11:31 AM   #1
Heaven
Game Master

註冊日期: May 2013
財政預算案2020

2020年度的財政預算案,各位打工仔,大家受惠幾多?
https://topick.hket.com/article/2574435/

引用:
1. 派錢1萬元

向18歲或以上的香港永久性居民發放1萬元,一方面鼓勵及帶動本地消費,另一方面紓緩市民的經濟壓力。預計措施可惠及約700萬人,涉及約711億元開支。政府會在立法會撥款後,盡快公布計劃的細節。

2.寬減100%利得稅

寬減2019/20課稅年度百分之百的利得稅,上限為2萬元,全港14.1萬名納稅人受惠。有關扣減會在2019/20課稅年度的最終應繳稅款反映。政府收入將減少20億元

3.寬減100%薪俸稅和個人入息課稅

寬減2019/20課稅年度百分之百的薪俸稅和個人入息課稅,上限為2萬元,全港一百九十五萬名納稅人受惠。有關扣減會在2019/20課課稅年度的最終應繳稅款反映。政府收入將減少188億元。

3. 寬免住宅物業全年差餉

寬免2020/21年度住宅物業全年差餉,以每戶每季1500元為上限,估計惠及293萬個住宅物業。政府收入將減少133億元。

4. 發放多一個月綜援

向領取社會保障金額的人士發放多一個月的綜合社會保障援助標準金額、高齡津貼、長者生活津貼或傷殘津貼。鼓勵就業交通津貼亦會作出相若安排。政府開支約42億2500萬元。

5. 代繳一個月公屋租金

為香港房屋委員會和香港房屋協會公共租住單位的較低收入租戶代繳一個月租金。政府開支約18億2900百萬元

6.代繳考試費

為參加2021年香港中學文憑考試的學校考生代繳考試費。政府開支約1億5000萬元。
竟然眾望所歸
Heaven 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-26-20, 11:33 AM   #2
鐵之侍
God of Gamer

註冊日期: Apr 2005
難得做一件正確的事

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-26-20, 11:37 AM   #3
Heaven
Game Master

都叫減輕左市民同公司負擔 到時派錢唔好又搞咩申請又等成年就好啦
由手機版發出
舊 02-26-20, 11:57 AM   #4
cat722uk
Junior Member

註冊日期: Jul 2004
民賤聯又扮成功爭取
cat722uk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-26-20, 12:21 PM   #5
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
係咪驚人1蚊交稅政府要倒貼索性唔洗你交稅
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-26-20, 12:41 PM   #6
yorkyork

註冊日期: May 2010
派又好唔派又好,
知道唔關民建聯同工聯會事就得
yorkyork 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-26-20, 01:10 PM   #7
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

註冊日期: Jan 2003
民X聯成功爭取派錢$10,000

流胃兄x民賤聯.無恥黨x禮義廉......
250311.3975.12363
Busconcamp 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-26-20, 01:36 PM   #8
mkmonkey
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2005
引用:
作者: 真!DC 查看文章
係咪驚人1蚊交稅政府要倒貼索性唔洗你交稅
由手機版發出
儲稅券應該都 WORK ?
不過就算一年365日都做,搞極咪又係要政府嘔返一千蚊左有。

舊 02-26-20, 01:41 PM   #9
Heaven
Game Master

【財政預算案2020】政府盼8月前每人派一萬 可經網上銀行申請
https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C...%81%9E/439860/
暫定截至登記申領1萬元日期為明年12月31日。消息人士指,派發會以簡單便捷為原則,目前考慮兩種登記形式,除了提供實體表格在各區民政署、郵局及銀行等派發;亦將與銀行合作,鼓勵市民透過網上理財系統登記,可選擇直接入數到銀行戶口或領取支票。另外,會參考2011年度派發6,000元的經驗,當年3月公布約半年後,於8月正式推出,今次希望加快在8月前推出措施。

又等半年, 不過可以用網上理財申請都好D
舊 02-26-20, 01:41 PM   #10
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
delete

此篇文章於 02-26-20 02:57 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-26-20, 01:59 PM   #11
yorkyork

註冊日期: May 2010
又乜都好D,直接話佢都唔敢
yorkyork 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-26-20, 03:01 PM   #12
HM

註冊日期: May 2007
有錢收係好事
亦都證明反共係正確
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-26-20, 03:03 PM   #13
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

呢份預算留左 258 億俾 POPO, 買新玩具同招攬新 POPO.

我屋企有樓, 但現時唔係我名.

同女人夾埋月入 6-7 萬, 租樓住, 有 d 錢淨, 唔夠走佬但一定餓唔死.

算中產掛 ?

總共得果兩萬仲要一年後, 計埋 inflation, 真係唔稀罕.
由手機版發出
舊 02-26-20, 03:25 PM   #14
Heaven
Game Master

派都派得衰過人 澳門就4月拎到
錢就有好話無 1萬作用唔大既
由手機版發出
舊 02-26-20, 03:25 PM   #15
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
呢份預算留左 258 億俾 POPO, 買新玩具同招攬新 POPO.

我屋企有樓, 但現時唔係我名.

同女人夾埋月入 6-7 萬, 租樓住, 有 d 錢淨, 唔夠走佬但一定餓唔死.

算中產掛 ?

總共得果兩萬仲要一年後, 計埋 inflation, 真係唔稀罕.
由手機版發出
真心講.... 唔算.

不過只要夠你過到有骨氣的生活, 咁已經係好事.

此篇文章於 02-26-20 03:28 PM 被 wing 編輯。
wing 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-26-20, 03:27 PM   #16
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: Heaven 查看文章
派都派得衰過人 澳門就4月拎到
錢就有好話無 1萬作用唔大既
由手機版發出
出年先收到, 我唔mind.
但佢綁住警察幾二百幾億焗財委會批, 呢D手段好賤格. 我唔mind攬炒齊齊唔批.
公民黨已講左會投反對票.

此篇文章於 02-26-20 03:34 PM 被 wing 編輯。
wing 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-26-20, 03:36 PM   #17
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
我驚我無命拎咋

舊 02-26-20, 03:39 PM   #18
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

武漢肺炎死亡率 2%, 多數死唔去, 放心.
由手機版發出
舊 02-26-20, 03:45 PM   #19
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
後生就話啫,我地呢D中年人黎架啦

舊 02-26-20, 04:35 PM   #20
半人馬-RigiL-
Game Master

註冊日期: Jun 2007
其實都滿意今次既預算,美中不足係點解綜援出雙糧之餘有得拎埋1萬蚊。。。其實經濟點差對佢地唔會有影響喎。。
由手機版發出
半人馬-RigiL- 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-26-20, 04:52 PM   #21
怪盜小G
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
如果要益POPO我寧願攬炒

怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-26-20, 05:02 PM   #22
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

梁頌恆

試著不要說 「寧願不要一萬,都要換警察唔買裝甲車。」

第一,係香港獨立前其實你無得揀。
現行制度下你可能會無左一萬,但警察係一定買到裝甲車。
第二,個一萬其實係出自你身上。唔回水比你只會fing左比其他仆街。

試著說「我地唔要咁多警察同裝甲車,舊錢分左佢我地每人派多二千五去打邊爐!」

換個次序就好聽好多。
由手機版發出
舊 02-26-20, 05:19 PM   #23
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

無神論者的巴別塔

見倒好多人撲出黎話:「要一萬定警察買裝甲車係偽命題,因為你唔要一萬政府一樣會益哂班差佬」

拿,我話你聽上面呢句嘢就真係偽命題,因為非建制派就係響全城市民支持同監察之下,響呢幾個月黎發揮緊佢地響議會嘅僅餘價值全力拉布,所以差佬加薪先遲遲通過唔倒(當然連帶公務員加薪都係)

而家政府慷市民之慨派錢,如果真係聽班黃屍懵撚講,放棄「寧願無一萬都唔要裝甲車」呢個堅持,泛民咪立刻變飯民,響財政預算案辯論放軟手腳,扮下憤怒鬧兩句,然後投反對票(甚至贊成票)收工囉!
由手機版發出
舊 02-26-20, 06:00 PM   #24
Tano
嫑憅

註冊日期: Jun 2004
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
武漢肺炎死亡率 2%, 多數死唔去, 放心.
由手機版發出
真!國藉考驗

エースは3つに分けられる

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
Tano 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-26-20, 06:55 PM   #25
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
我好強地感到,今次係林鄭死前發爛渣之舉…

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 02:47 AM

手機版 | APP版