Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 03-07-17, 03:28 PM   #126
鐵之侍
God of Gamer

註冊日期: Apr 2005
引用:
作者: 暗黑騎士 查看文章
博士咁走法真係好偒感, 話哂都係X-MEN之父, 最後狼人更加唔洗講
雖然知道冇彩蛋, 但都係睇哂字幕先走, 幻想有隻爪由石伸出黎

另外, 想問吓白化人出處响邊, 點解佢會照顧博士
白化人(caliban) 天啟有出場(不同演員), 相對電影原作他的表現更多

https://www.mmfen.com/archives/19369

轉自美漫百科

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-07-17, 03:43 PM   #127
信長
The Flash

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID6287 6181 7226
今集三級, 先做番狼人當紅時應該有的暴力感,可惜係最後一集
兩條友互插,睇見到都覺痛
成支魚叉射落X23 貫體

教授+狼人合體技,太OP了....
以前X-men 系的招都係放下火,冰,風, 都係CGI ,好唔實在, 天啟那集真係個個互射laser,好無聊
都係狼人肉搏戰最好睇

今晚好想睇多次xmen 1,2

此篇文章於 03-07-17 04:12 PM 被 信長 編輯。
信長 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-07-17, 04:26 PM   #128
大破人間

註冊日期: Sep 2007
3DS Friend Code1564 3069 5250
引用:
作者: 信長 查看文章
係咪我諗多左
套戲有幾個位暗示美國沒落
周圍搵傭兵執自己手尾..
25年沒變種人出世,如果如X教授變種人=進化說法,25年無進化無精英...
各變種細路都係來自墨西哥代母.. 要出走, 排外, 精英都不能容身
講到好白無自由神像(可能係比喻),中資入主美企業, 年輕一代不濟,只識"哩"去軍隊後面大叫美國萬歲同露點 (美國萬歲 定FXXK America ,唔太記得了)
象徵好人的農夫一家生活受大企業壓迫,又死得最慘

隱藏

無自由神像唔係比喻, 而係堅係無自由神像, 應該算係系列作既彩蛋來的.

自由神像係X MEN第一集就已經被X MEN陣營VS磁力王陣營既大決戰打鬼爆左

此篇文章於 03-07-17 08:33 PM 被 大破人間 編輯。
大破人間 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-07-17, 05:50 PM   #129
暗黑騎士
Game Master

註冊日期: Jan 2004
仲有個問題, 點解過咗邊境就安全, 加拿大有變種人接應? 定係班細佬信本老點漫畫
暗黑騎士 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-07-17, 05:57 PM   #130
大破人間

註冊日期: Sep 2007
3DS Friend Code1564 3069 5250
引用:
作者: 暗黑騎士 查看文章
仲有個問題, 點解過咗邊境就安全, 加拿大有變種人接應? 定係班細佬信本老點漫畫

SORRY,隱藏

肯定有人接應

班細路個隊長係個集合點時有一段劇情係同接應個邊聯絡

當時有提過話對方同意左提供庇護

以"過左國境就安全"及"提供庇護"既講法
我估有機會肯庇護佢地既就係加拿大政府

只係會唔會由一個虎口逃到另一個虎口就唔知了

此篇文章於 03-07-17 08:32 PM 被 大破人間 編輯。
大破人間 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-07-17, 07:11 PM   #131
david
The One

註冊日期: Mar 2002
你O地係咁劇透...

睇完,由頭插到尾就預佐,其實到中後段就開始睇到麻目,X-23設定算跟得貼原著設定,估計FOX O係F4上面學到O的O野,中段一句十分UN耳對白,臨尾加多一句破壞氣氛O既對白,中矩中舉之作,唔會翻睇,7/10。

三集入面排名就唔難,LOGAN>>ORIGIN>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>日本風情畫。

另外,DEADPOOL 2段片應該係美國先有,我呢邊都係無O既。

---
NS CC:Morphus X300

此篇文章於 03-07-17 08:33 PM 被 david 編輯。
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-07-17, 07:47 PM   #132
david
The One

引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
唔‧‧‧‧‧‧

被爆嗰位係X-24, 理論上後生啲;而不滅鋼係好似唔會因年紀而衰變~~~
要打穿金屬, 一係要夠硬夠尖同夠動能(即係夠快)嘅嘢打
另一個係個彈頭辣得溶個金屬咁穿法
所以估呢粒彈頭係勁過上次嗰粒
子彈
黑鬼只係打爆"X-24"塊面,無穿到。

X-23打"X-24"就係WOLFIE留O黎想自殺O既ADAMANTIUM子彈。

ORIGINSTRYKER打WOFLIE同LOGAN X-23打"X-24"個角度唔同,同埋"X-24"亦都只係WOLFIE O既CLONE,應該無主身咁強。

另外,呢個"X-24"係同原著X-24完全兩回事O黎,不過佢只係配角就是但啦。

---
舊 03-07-17, 10:24 PM   #133
david
The One

一堆解釋

---
舊 03-08-17, 09:48 AM   #134
肉羊哩咖
griffin611

註冊日期: May 2008
引用:
作者: 信長 查看文章
教授+狼人合體技,太OP了....
以前X-men 系的招都係放下火,冰,風, 都係CGI ,好唔實在, 天啟那集真係個個互射laser,好無聊
都係狼人肉搏戰最好睇

今晚好想睇多次xmen 1,2
今集完全無咩千軍萬馬 災難片式嘅死人冧樓嘅大場面(如果唔計去捉X23嗰場嘅話), 英雄都要開工受氣先有飯開, 現實感係多部最強, 亦好滄桑

舊 03-08-17, 09:52 AM   #135
肉羊哩咖
griffin611

註冊日期: May 2008
引用:
作者: 大破人間 查看文章
SORRY,隱藏

肯定有人接應

班細路個隊長係個集合點時有一段劇情係同接應個邊聯絡

當時有提過話對方同意左提供庇護

以"過左國境就安全"及"提供庇護"既講法
我估有機會肯庇護佢地既就係加拿大政府

只係會唔會由一個虎口逃到另一個虎口就唔知了

有度係班細路個「阿頭」同一個女嘅用無線電通話, 女嘅仲話咩接受庇護申請, 另一邊係咩人咩底細唔知, 可能要等有無續集再講

話時話, 入面個漫畫寫個座標, 係月餅式暗號, 還是咁啱順手拎嚟用, 覺得前者可能性大啲

舊 03-10-17, 11:39 PM   #136
david
The One

BEHIND THE SCENE

---
舊 03-11-17, 06:43 PM   #137
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
溫提: 今晚明珠930有日本風情畫
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-12-17, 01:05 AM   #138
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
我人生第一次入戲院睇三級片。XD (Deadpool我喺外國睇,所以唔算

超好睇。

Hugh Jackman嘅狼人告別作果然係出咗好多心機去為角色畫上圓滿句號,縱使呢個好大可能係一個平行時空。

套戲劇本本身就以平行時空漫畫故事Old Man Logan做藍本,個世界背景基本上係Marvel616嘅Bad End,而且充滿血腥暴力。Hugh Jackman為咗可以忠於原著將血腥暴力完整無cut,願意將自己人工扣減去為電影注資。

故事背景黑暗到連Hugh Jackman本人同埋導演都偏向認為呢套電影係同《天啟》等「新正傳」唔同,屬於另一個獨立嘅平行世界,不過都仍然有向「新/舊正傳」致敬。例如日本刀明顯係「舊正傳」嘅日本風情畫嘅彩蛋。而「新正傳」《天啟》臨尾嘅劇情亦被暗示喺呢個平行世界度發生過。(不過Mr Sinister戲份冇咗,導演話怕佢嘅服飾同呢套風格格格不入。)

小狼女好打得。 導演話就算係平行時空,希望可以另開一條新系列以佢做主角同Mr Sinister嘅黑暗世界對抗。

臨尾政治諷刺

啲細路為咗逃避追殺紛紛北上去加拿大避難。

雖然話呢套製作係喺美國大選之前,但個timing實在太過完美,可能令人唔諗到去當今嘅美國政治。阿邊個當選咗果日,大把人話想搬去加拿大,搞到加拿大移民局網站hang咗機都有。

除咗Hugh Jackman,呢套亦係教授Patrick Stewart嘅X-Men告別作。辛苦你啦,教授。除咗教授,佢飾演多年嘅Star Trek艦長亦係同樣深入民心。

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-12-17, 08:54 AM   #139
鐵之侍

註冊日期: Apr 2005
謝謝樓上的感想

不過有點不好意思,x 教授之後又改口說可以考慮在dp2 或佢個仔(電視劇 大群) 出場

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-13-17, 09:40 AM   #140
津上翔一
Senior Gamer

註冊日期: May 2007
引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
要自我更正一下, 漫畫入面X23係只得啲骨爪套咗不滅鋼, 如果都係咁佢長高應該無問題。導演話好有興趣開X23 做主角嘅戲, 咁等吓有無機會繼 Hit Girl 後另一個三級少女殺手

另一點漏咗嘅係:
博士

會唔會誤認咗殺佢嘅係撈根呢?
唔會啦
Logan 抱住佢出去, 嗰時佢仲未死, Logan 係咁同佢講" That's not me. That's not me" , 明顯教授係知

高達使者~
津上翔一 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-13-17, 01:03 PM   #141
12號四分衛
Game Master

註冊日期: Jan 2006
XBox Live Gamertagqbgabe12
引用:
作者: 鐵之侍 查看文章

不過有點不好意思,x 教授之後又改口說可以考慮在dp2 或佢個仔(電視劇 大群) 出場
又睇下係露個面講一兩句對白的Cameo,定真正出場啦

最緊要佢出場唔洗點預備,真係探班換件衫就得
12號四分衛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-14-17, 10:20 PM   #142
stonekeung
Senior Gamer

註冊日期: Jan 2010
我前日先睇, Deadpool條片反而在電影開始前播, 但就cut左stan lee個shot......
stonekeung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-15-17, 07:01 AM   #143
david
The One

引用:
作者: stonekeung 查看文章
我前日先睇, Deadpool條片反而在電影開始前播, 但就cut左stan lee個shot......
美國O個邊都係開場前播的,片尾段字如果夠細心睇得切O既話,其實係同LOGAN個故事大綱間接地相關的...

---
舊 03-19-17, 10:46 PM   #144
HAKAIDER
neet 人生~~~

XBox Live GamertagHAKAIDER 99
引用:
作者: luciferdark 查看文章
出credit個度, 係咪Johnny Cash嘅Hurt變奏版?
Johnny Cash > The Man Comes Around

今日先睇.............

頭3 份1 係戲情, 後3 份2 係追逐

不過算比左個完美(?!) 句號比Logan 系列電影

/O/
    (
  <\
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
貴介公子 一刀兩斷
HAKAIDER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-19-17, 10:51 PM   #145
信長
The Flash

Nintendo Switch ID6287 6181 7226

舊 03-20-17, 12:09 AM   #146
david
The One

---
舊 03-20-17, 02:48 PM   #147
luciferdark

註冊日期: Feb 2003
引用:
作者: HAKAIDER 查看文章
Johnny Cash > The Man Comes Around

今日先睇.............

頭3 份1 係戲情, 後3 份2 係追逐

不過算比左個完美(?!) 句號比Logan 系列電影
THANKS!

舊 03-23-17, 08:03 PM   #148
魚伕
Moderator

註冊日期: Jan 2002

香港冇0既最後彩蛋....
魚伕 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-23-17, 08:46 PM   #149
HAKAIDER
neet 人生~~~

XBox Live GamertagHAKAIDER 99
差d 拮左落去

/O/
    (
  <\
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
貴介公子 一刀兩斷
HAKAIDER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-23-17, 09:02 PM   #150
信長
The Flash

deadpool 2 係期待,不過兩個彩蛋都好夾硬

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[西片] The Wolverine (狼人, 曉治積曼| 2013年7月) ahleung 電影版 44 05-18-14 10:04 PM
徵求 x-men origins wolverine ps3 joker321 買賣專區 1 08-15-13 05:44 PM
[多機種] X-Men Origins: Wolverine 神祕人1號 電視遊戲討論版 102 03-09-10 01:20 PM
Team ICO working on 'the sequel' romrom2004 電視遊戲討論版 15 06-23-08 10:21 PM
Wolverine 信長 Cosplay同人MIX討論區 6 07-18-05 07:23 PM

現在的時間是 07:37 PM

手機版 | APP版