Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 09-03-13, 12:04 PM   #26
無賴男
God of Gamer
復仇勇者

註冊日期: Mar 2002
XBox Live Gamertagsteve ng714
尋晚睇完, 堅嚇!
最恐佈係拍手, 櫃頂, 音樂盒轉轉

依套算係最近做得好好的鬼片, 值得入場

舊 09-03-13, 12:25 PM   #27
無賴男
復仇勇者

現實版 華倫夫婦靈異博物館, 有隻公仔真品

http://www.youtube.com/watch?v=GQjzx...layer_embedded

舊 09-03-13, 02:27 PM   #28
SunSunny
Insane Gamer

註冊日期: Jan 2004
3DS Friend Code3711 7506 0445
我想問下巴打們 James Wan 套"兒兇"有咩地方好驚嚇同埋結局係點, 我唔打算睇, 不過好想知...thx all

舊 09-03-13, 09:07 PM   #29
呂鳳仙
錢錢錢錢錢錢錢

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: SunSunny 查看文章
我想問下巴打們 James Wan 套"兒兇"有咩地方好驚嚇同埋結局係點, 我唔打算睇, 不過好想知...thx all
其實個套同呢集個鬼神論係差唔多,但兒凶就冇講耶穌~

兒凶超劇透

主要都係講o的靈異事件有分係人類鬼魂同純魔鬼兩類,
不過兒凶就多o的奇怪o既鬼魂,而且有分表裏世界,
表世界就係正常人世界,間唔時先會撞鬼,
裏世界就係戲入父子靈魂出竅後o既世界,通處都係鬼(好有陰陽路feel)

故事就係一個3人家庭,個仔因老豆遺傳識靈魂出竅仲上埋癮,通常自己出竅日先返o黎,
因為靈魂出竅後個驅殼會吸引附近o既鬼魂o黎上身托世,所以屋企人成日撞o野。
某次阿仔出竅好耐都唔返,父母就請左龍婆o黎問米,發覺原來佢俾魔鬼綁架左,
之後老豆就喚醒自己已經遺忘多年o既靈魂出竅能力去裏世界救仔。
結局就係老豆救仔成功,但老豆個靈魂唔知有冇返翻去自己個身體……

ps:向裏世界時,老豆見到自己小時候o既靈魂!
所以極有機會當年老豆小時候出竅時返唔到自己身體,俾另一個女鬼上身,
今次救仔o既其實都係呢個女鬼,只係上身後會記憶reset忘記左自己係鬼,
但因為今次再返入裏世界,先驚覺自己原來唔係呢個身體o既主人……

PS:開放時間為17:00~23:00

每天提醒自己,施恩莫望報,不要把得失看得太重。
幸福不是必然,擁有它的人,請好好珍而重之……
呂鳳仙 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-04-13, 12:25 AM   #30
Terrier
西尾維新飯

註冊日期: Aug 2002
套野音樂位真係令人好驚嚇
去到一半我要用手去掉半隻耳聽....真係好大聲

最後音樂盒我仲以為有野

舊 09-04-13, 10:47 AM   #31
無賴男
復仇勇者

引用:
作者: Terrier 查看文章
套野音樂位真係令人好驚嚇
去到一半我要用手去掉半隻耳聽....真係好大聲

最後音樂盒我仲以為有野
最後音樂盒你唔係見唔到呀哇?

舊 09-04-13, 11:17 AM   #32
Paptimus
Ultimate Gamer

註冊日期: Aug 2005
PSN  IDpaptimuslun
引用:
作者: 無賴男 查看文章
尋晚睇完, 堅嚇!
最恐佈係拍手, 櫃頂, 音樂盒轉轉

依套算係最近做得好好的鬼片, 值得入場
我細膽既人, 櫃頂果度叫左出黎
開頭拍手埋去睇無野, 一無戒心就黎料
外國人堅好奇, feel到有唔妥係走去打開佢

此篇文章於 09-04-13 11:37 AM 被 Paptimus 編輯。
Paptimus 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-04-13, 11:45 AM   #33
無賴男
復仇勇者

引用:
作者: Paptimus 查看文章
我細膽既人, 櫃頂果度叫左出黎
開頭拍手埋去睇無開, 一無戒心就黎料
外國人堅好奇, feel到有唔妥係走去打開佢
如果唔係有段TRAILER 放左點火柴拍手比人睇, 我諗依個位都幾堅嚇下

但我想問係咪有少少倒敘?
男主角同女主角講佢有好大責任攪成佢咁,女主角座o係到無起身,對腳有事定能力用得多負作用?

舊 09-04-13, 12:36 PM   #34
yuhchan5
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2008
PSN  IDmartinchan1986
XBox Live GamertagMrMidatumn
引用:
作者: 無賴男 查看文章
如果唔係有段TRAILER 放左點火柴拍手比人睇, 我諗依個位都幾堅嚇下

但我想問係咪有少少倒敘?
男主角同女主角講佢有好大責任攪成佢咁,女主角座o係到無起身,對腳有事定能力用得多負作用?
有劇情
係講緊之前單case,令女主角元氣大傷,所以男主角原本唔想女主角參與這個案
yuhchan5 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-04-13, 02:13 PM   #35
無賴男
復仇勇者

引用:
作者: yuhchan5 查看文章
有劇情
係講緊之前單case,令女主角元氣大傷,所以男主角原本唔想女主角參與這個案
IC, 咁下集可能會講返

舊 09-04-13, 02:32 PM   #36
無賴男
復仇勇者

引用:
作者: 候鳥 查看文章
好耐無睇過緊張又刺激既鬼片
恐怖唔係話極恐怖
但劇情緊湊性真係一浪接一浪
呢個導演唔係只係靠突然彈出黎果隻驚嚇
好多位你估到佢黎緊有鬼出黎,但都一樣比佢嚇一嚇,或者估唔到佢會咁樣表達
有幾幕既表達手法真係拍得幾正

不過有d位唔係幾明
劇情
隻女鬼關驅魔主角兩夫婦咩事?點解要搞佢?
隻公仔又點樣可以連接到果間屋既鬼?

白布現鬼,櫃頂,音樂盒照鬼,真係拍得好正
片尾有冇野睇?
劇情
已經警告佢唔好多事,佢2個唔聽咪攪佢個女,
女主角漏左條鏈在陰宅,,估計條鏈比隻惡鬼見到佢個女張相就搵到佢屋企所在,
而且鬼應該能感應鬼的能力吧,可能咁就喚醒公仔LA

舊 09-04-13, 04:23 PM   #37
怪人怪人
最低級亂鬥者

註冊日期: Mar 2003
Wii U IDkaijintik
d 嚇人位傳統得黎都幾成功, 不過唔覺得好恐怖
都係果d睇完都唔知睇左d 乜既普通鬼片而已

吾乃傳說中的貓車(偽)勇者
怪人怪人 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-04-13, 05:01 PM   #38
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code3222 5528 5573
PSN  IDAhHonHon
XBox Live GamertagAhHon Go
引用:
作者: 怪人怪人 查看文章
d 嚇人位傳統得黎都幾成功, 不過唔覺得好恐怖
都係果d睇完都唔知睇左d 乜既普通鬼片而已
咁至可以有續集麻...

HON HON 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-13, 05:05 PM   #39
SunSunny

3DS Friend Code3711 7506 0445
引用:
作者: 呂鳳仙 查看文章
其實個套同呢集個鬼神論係差唔多,但兒凶就冇講耶穌~

兒凶超劇透

主要都係講o的靈異事件有分係人類鬼魂同純魔鬼兩類,
不過兒凶就多o的奇怪o既鬼魂,而且有分表裏世界,
表世界就係正常人世界,間唔時先會撞鬼,
裏世界就係戲入父子靈魂出竅後o既世界,通處都係鬼(好有陰陽路feel)

故事就係一個3人家庭,個仔因老豆遺傳識靈魂出竅仲上埋癮,通常自己出竅日先返o黎,
因為靈魂出竅後個驅殼會吸引附近o既鬼魂o黎上身托世,所以屋企人成日撞o野。
某次阿仔出竅好耐都唔返,父母就請左龍婆o黎問米,發覺原來佢俾魔鬼綁架左,
之後老豆就喚醒自己已經遺忘多年o既靈魂出竅能力去裏世界救仔。
結局就係老豆救仔成功,但老豆個靈魂唔知有冇返翻去自己個身體……

ps:向裏世界時,老豆見到自己小時候o既靈魂!
所以極有機會當年老豆小時候出竅時返唔到自己身體,俾另一個女鬼上身,
今次救仔o既其實都係呢個女鬼,只係上身後會記憶reset忘記左自己係鬼,
但因為今次再返入裏世界,先驚覺自己原來唔係呢個身體o既主人……
唔該哂! 睇完你講反而想買黎睇返

舊 09-05-13, 10:45 PM   #40
www43w2002
-[[認領受付中]]

註冊日期: Jul 2007
3DS Friend Code1418 6677 9546
PSN  IDKin1990
引用:
作者: SunSunny 查看文章
唔該哂! 睇完你講反而想買黎睇返
買就唔多建議我入戲院睇果時開頭果一半都好有氣氛..但見到d鬼之後就似笑片
唔介意走去上網睇左覺得唔錯先再買碟啦
www43w2002 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-13, 11:19 PM   #41
暉暉816
Crazy Gamer

註冊日期: Mar 2007
講驚嚇呢套都唔錯啦,
之前d鬼片通常係trailer已經出咗最驚的位,
呢套仲有好多喎。
我身邊有好多人都嚇親,隔離個女仔直到嚇到彈起身...
暉暉816 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-13, 12:35 AM   #42
呂鳳仙
錢錢錢錢錢錢錢

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: www43w2002 查看文章
買就唔多建議我入戲院睇果時開頭果一半都好有氣氛..但見到d鬼之後就似笑片
唔介意走去上網睇左覺得唔錯先再買碟啦
的確後期係幾好笑……
但聽聞導演真係有參考以前亞洲地區鬼片(咪即係香港…)o既拍攝手法用落去,
所以睇落去會令你回憶返細過睇港產鬼片o個種感覺

香港人可能細過睇得多太冇感覺,外國人好似真係俾個種詭異感覺寒到

PS:開放時間為17:00~23:00

每天提醒自己,施恩莫望報,不要把得失看得太重。
幸福不是必然,擁有它的人,請好好珍而重之……
呂鳳仙 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-13, 04:36 PM   #43
候鳥
Crazy Gamer

註冊日期: Nov 2004
引用:
作者: 呂鳳仙 查看文章
的確後期係幾好笑……
但聽聞導演真係有參考以前亞洲地區鬼片(咪即係香港…)o既拍攝手法用落去,
所以睇落去會令你回憶返細過睇港產鬼片o個種感覺

香港人可能細過睇得多太冇感覺,外國人好似真係俾個種詭異感覺寒到
除左最後隻boss令我失望外,佢d死人鬼真係幾嚇人,好有復古味
候鳥 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-08-13, 02:24 PM   #44
\ot_to/

註冊日期: Jan 2007
PSN  IDotto_yeung
好多驚嚇位都只不過舊調重彈, 但因為氣氛處理得好, 仍然比佢嚇死。(快D拍續集, 唔該!!!)
\ot_to/ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-10-13, 09:35 PM   #45
donaldfung
Game Master

註冊日期: Dec 2004
後期係幾好笑 +1

0的外國人真勇敢, 越危險越要去
個老婆三更半夜去地盧, 如果沒有老公出手, 真是傻都似

另問

跌左落去, 女僕旁邊個黃衣女士是什麼人?
donaldfung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-11-13, 12:07 AM   #46
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
Trailer 好勁, 現時目中最恐怖既係 The others 同 Orphan

有無呢兩呢咁恐怖呢 ?
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-11-13, 11:28 PM   #47
怪盜小G
しゃろとも

引用:
作者: donaldfung 查看文章
後期係幾好笑 +1

0的外國人真勇敢, 越危險越要去
個老婆三更半夜去地盧, 如果沒有老公出手, 真是傻都似

另問

跌左落去, 女僕旁邊個黃衣女士是什麼人?
當年被控制殺左個仔既女人

怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-19-14, 11:33 PM   #48
GreenTea
Administrator

註冊日期: May 2007
咁快手外傳又有得睇 又可以再被嚇

http://hypesphere.com/?p=33882
引用:
擁有獨特個人風格的導演溫子仁(James Wan)在上一部執導作品《厲陰宅》(The Conjuring)中,再次成功以小成本製作並在全球票房回收超過3.15億美元的絕佳成績。除了再次展現獨具一格的恐怖驚悚美學及故事結構以外,片中一尊看似可人無害的洋娃娃「安娜貝爾」被鎖死在玻璃櫃中,被描述有最恐怖、最邪惡的靈體附在上面,也引起觀眾們的諸多想像與討論。

如今華納影業也將「安娜貝爾」的故事拉出來拍攝了一部獨立延伸電影,並且非常迅速了排定在今年10月3日就要與觀眾見面,首支預告也終於釋出,大家準備好接受安娜貝爾的真面目了嗎?
GreenTea 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-20-14, 10:27 AM   #49
\ot_to/

註冊日期: Jan 2007
PSN  IDotto_yeung
trailer同Conjuring爭得遠, 仲未嚇得到我
\ot_to/ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-02-19, 01:57 PM   #50
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
狂風暴雨風球夜係Netflix睇咗The Conjuring,
睇的時候窗外的白色防水膠布飛下飛下,
真係越睇越驚囉~!!!

開頭唔知有女巫詛咒背景故事時,
會覺得佢一家七口得爸爸一個男人,
爸爸仲要長時間外出工作時先出事,
一定係中式風水成日提果種陰盛陽衰,
擺放返d適合的擺設可以化解…

點知仲有其他重怨氣的鬼魂(其實都係受害者),
要搞驅鬼…

The Conjuring Universe入面暫時經Netflix、HBO GO等睇咗The Conjuring 1、The Conjuring 2、Annabelle: Creation呢幾套,覺得The Conjuring 2個故事最恐怖!!!

https://www.youtube.com/watch?v=cUAG76qsuso

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 08:16 PM

手機版 | APP版