Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 06-28-18, 11:57 AM   #201
DOA xA2raeL
Insane Gamer
DOA玩家

註冊日期: Feb 2014
PSN  IDxA2RAELo
XBox Live GamertagxA2raeL
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
忍者打肚,其他好似都係打臉
…如果以DOA5既角色量,在下仲覺得合理,家陣加埋未公開得8個角色,大招得兩套演出,
同DOA5比真係…
doa5其實得一套大招
doa6有fatal rush combo同break blow, break hold.而且望落有啲招浮空同姿勢係有唔同,所以打法一定變好多
DOA xA2raeL 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-28-18, 11:57 AM   #202
wing
God of Gamer
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
忍者打肚,其他好似都係打臉
…如果以DOA5既角色量,在下仲覺得合理,家陣加埋未公開得8個角色,大招得兩套演出,
同DOA5比真係…

公道講, 呢個世代SF5, 鐵拳7, GVG, GB等等, 相比上代主機的舊版本都大跌watt, 內容少左好多, 就算DOA 6少角色都唔出奇.... DOA is not alone

舊 06-28-18, 12:01 PM   #203
DOA xA2raeL
DOA玩家

如果今年電玩節有demo,我一定試到足所有系統變更
舊 06-28-18, 12:10 PM   #204
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: wing 查看文章
公道講, 呢個世代SF5, 鐵拳7, GVG, GB等等, 相比上代主機的舊版本都大跌watt, 內容少左好多, 就算DOA 6少角色都唔出奇.... DOA is not alone
少角色正常,要認真搞對戰既,角色太多調整工作量會做死人,除非好ARC隻XRD REV最新版咁亂_黎…
而且DOA5 LR之後都好似冇咩大型調整過,縮細D好正常。
引用:
作者: DOA xA2raeL 查看文章
doa5其實得一套大招
doa6有fatal rush combo同break blow, break hold.而且望落有啲招浮空同姿勢係有唔同,所以打法一定變好多
在下指全角色大招(BREAK BLOW)既演繹方式,應該可以做多D變化。
例如果JANN既可以集中快同連擊,ZACK就照依家咁不過再誇張D,HELENA就…都係CLOSE UP返本人啦。

舊 06-28-18, 12:22 PM   #205
DOA xA2raeL
DOA玩家

引用:
少角色正常,要認真搞對戰既,角色太多調整工作量會做死人,除非好ARC隻XRD REV最新版咁亂_黎…

在下指全角色大招(BREAK BLOW)既演繹方式,應該可以做多D變化。
例如果JANN既可以集中快同連擊,ZACK就照依家咁不過再誇張D,HELENA就…都係CLOSE UP返本人啦。
你可以去信team ninja比意見xd
舊 06-28-18, 12:23 PM   #206
wing
格鬥低手

引用:
理論上係, 但實際上冇咁難搞, 尤其是如果新角色唔太多, 同埋舊角色的新招唔太多.

當然, 係唔注重平衡的話, 十幾唔夠二十個角色都可以搞到亂哂龍, SF5有辨你睇, S1時NASH同春麗都好惡, 蘇聯佬呢d就弱到無論PRO級同CAUSAL級都投哂降. 如果認真搞, 好似鐵拳咁, 成四十個角色都可以平衡得好.

舊 06-28-18, 12:34 PM   #207
ComeLOLoh

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDChun-li
DOA6暫時無左Tag Battle,已經少左好多招要搞吧。
新系統可能一開始個個掛住儲左條Break Gauge meter 先。

舊 06-28-18, 12:57 PM   #208
神人ではない!新人だ

引用:
理論上係, 但實際上冇咁難搞, 尤其是如果新角色唔太多, 同埋舊角色的新招唔太多.

當然, 係唔注重平衡的話, 十幾唔夠二十個角色都可以搞到亂哂龍, SF5有辨你睇, S1時NASH同春麗都好惡, 蘇聯佬呢d就弱到無論PRO級同CAUSAL級都投哂降. 如果認真搞, 好似鐵拳咁, 成四十個角色都可以平衡得好.
講到調整好似唔駛經驗,有心搞就一定完美咁…
在下真係唔多識點搭嘴
引用:
作者: DOA xA2raeL 查看文章
你可以去信team ninja比意見xd
佢會聽既,在下會好驚…
一間廠會聽一個長年喺棺材望下畫面就算既人既廢話,隻GAME一定變超絕四不象,因為佢個個人意見都聽下。

此篇文章於 06-28-18 01:08 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-28-18, 01:07 PM   #209
wing
格鬥低手

引用:
講到調整好似唔駛經驗,有心搞就一定完美咁…
在下真係唔多識點搭嘴
經驗? 咁我請問下DOA同SF出左幾多年, 幾多代? CAPCOM同TECMO出左幾多年GAME? 出左幾多年格鬥GAME? SF4代工果間DIMPS咩來頭你CHECK左咩? 搵PRO級PLAYER去幫手check平衡會有幾難?

鐵拳做到, 點解sf/doa會做唔到? 係咪因為sf/doa個budget細到好似indie咁所以冇錢做? 定係全部舊員工一個不留全部已經炒哂或者死哂?

而且依家online最方便, 齊哂人物usage同唔同user rank的勝率等數據一眼睇哂, 要advanced user的feedback可以去問pro player或者eventhubs.com呢類大site, 轉個頭出個patch去fix又得.

你如果係indie搞隻skull girls, 人手經驗budget人脈全部有限, 我唔怪你搞唔好平衡. 但你依家係講緊capcom tecmo koei.

你唔識搭咀或者唔識答以上問題, 其實可以齋睇唔答.

此篇文章於 06-28-18 01:13 PM 被 wing 編輯。
wing 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-28-18, 01:07 PM   #210
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
咁你玩開世紀末 arc sys 籃球,又無乜機會體驗下其他公司點搞既
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-28-18, 01:10 PM   #211
神人ではない!新人だ

引用:
經驗? 咁我請問下DOA同SF出左幾多年, 幾多代? CAPCOM同TECMO出左幾多年GAME? 出左幾多年格鬥GAME? SF4代工果間DIMPS咩來頭你CHECK左咩? 搵PRO級PLAYER去幫手check平衡會有幾難?

鐵拳做到, 點解sf/doa會做唔到? 係咪因為sf/doa個budget細到好似indie咁所以冇錢做? 定係全部舊員工一個不留全部已經炒哂或者死哂?

得嘞得嘞,九萬個人都冇問題一定掂

其實在下覺得真係有可能DOA6個budget唔大…畢竟咁搞路線變化唔算細。

此篇文章於 06-28-18 01:15 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-28-18, 01:18 PM   #212
wing
格鬥低手

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
咁你玩開世紀末 arc sys 籃球,又無乜機會體驗下其他公司點搞既
由手機版發出
幫襯開最唔著平衡果2間, 跟手原諒哂佢地D缺點然後合理化埋佢, 此乃真fans也

舊 06-28-18, 01:28 PM   #213
ComeLOLoh

新既Team Ninja通常好快手,有公報既,一年內都出貨。
除左DOA6之外,重要搞仁王2、Update下隻DISSIDIA FINAL FANTASY 。(通常都係有三隻game搞緊)
最初DOA5 未出,Hitomi個樣係班 fans 要求修改。所以最後先改番靚,變番而家個樣。
而新、舊DOA都一直有聽玩家意見既,記得之前填Feedback有DOA5 Lisa既野…好似,太耐唔記得。

舊 06-28-18, 01:33 PM   #214
神人ではない!新人だ

引用:
作者: ComeLOLoh 查看文章
新既Team Ninja通常好快手,有公報既,一年內都出貨。
除左DOA6之外,重要搞仁王2、Update下隻DISSIDIA FINAL FANTASY 。(通常都係有三隻game搞緊)
最初DOA5 未出,Hitomi個樣係班 fans 要求修改。所以最後先改番靚,變番而家個樣。
而新、舊DOA都一直有聽玩家意見既,記得之前填Feedback有DOA5 Lisa既野…好似,太耐唔記得。
如果佢主動招募FEEDBACK既,在下唔介意打下字既。
不過在下講果D,可能佢地都已經諗過晒只係趕住要出E3吧?

舊 06-28-18, 01:48 PM   #215
Alpha2

註冊日期: Sep 2016
引用:

你如果係indie搞隻skull girls, 人手經驗budget人脈全部有限, 我唔怪你搞唔好平衡. 但你依家係講緊capcom tecmo koei.

同意, 就好似abigail 同 cammy 根本睇得出係capcom 專登整到佢咁強, 聽聞capcom 內部某開發人員對cammy 情有獨鍾
Alpha2 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-28-18, 04:05 PM   #216
ComeLOLoh

搵番,DOA5+ 個時,打個feedback 送Costume同送wallpaper。
http://www.gamecity.ne.jp/doa5/plus/campaign/

原來當年我件衫咁黎既,失憶…

此篇文章於 06-28-18 04:07 PM 被 ComeLOLoh 編輯。
ComeLOLoh 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-28-18, 04:38 PM   #217
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:

而且依家online最方便, 齊哂人物usage同唔同user rank的勝率等數據一眼睇哂, 要advanced user的feedback可以去問pro player或者eventhubs.com呢類大site, 轉個頭出個patch去fix又得.

引用:
如果佢主動招募FEEDBACK既,在下唔介意打下字既。
不過在下講果D,可能佢地都已經諗過晒只係趕住要出E3吧?
唔只係 game 廠,唔少日本公司仲停留起叫人去個 site 度做問卷就當係調查 user feedback,呢個年代咁做野唔死都一身癱。

車球 game 無玩唔知,槍 game 鬼佬一早就係睇緊 data,邊枝最多人用,damage per second,head shot rate, fire rate,accuracy,kill/lose ratio 呢 d 去 tune 槍 balance。
由手機版發出

此篇文章於 06-28-18 04:41 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-28-18, 04:49 PM   #218
神人ではない!新人だ

引用:
唔只係 game 廠,唔少日本公司仲停留起叫人去個 site 度做問卷就當係調查 user feedback,呢個年代咁做野唔死都一身癱。

車球 game 無玩唔知,槍 game 鬼佬一早就係睇緊 data,邊枝最多人用,damage per second,head shot rate, fire rate,accuracy,kill/lose ratio 呢 d 去 tune 槍 balance。
由手機版發出
足球應該唔會TUNE啦,平衡到同級玩家用中國打得贏巴西反而會好怪吧

不過格GAME要街機/NETWORK要做呢D應該唔算難既…

舊 06-28-18, 04:56 PM   #219
wing
格鬥低手

引用:
不過格GAME要街機/NETWORK要做呢D應該唔算難既…
其實依家(甚至上一代機) 的pc同家用機一上網對戰就會留詳細記錄, 如果真係要知, 想知邊個角色邊一招個使用率最高都仲得.
namco, capcom一早有哂資料. 用定唔用, 點用, 就係另一回事.

https://game.capcom.com/cfn/sfv/stats/dia

而且有時角色太強, 原因好簡單, 就係有D招係太高回報太低風險, 或者睇frame表都知係出招快收招快無責任, 呢D野甚至唔駛睇佢同每個其他角色對戰時的勝率, 只要review角色本身的招式性能已經會知.

但就算知道哂情況, 做唔做平衡呢? 會唔會因為想多D人買果隻DLC角, 或者製作人最鍾意某角色, 又或者想某角色多D人用而能夠賣多D衫, 所以專登整到佢勁到冇朋友? 咁就係另一回事了.

此篇文章於 06-28-18 05:11 PM 被 wing 編輯。
舊 06-28-18, 05:23 PM   #220
神人ではない!新人だ

引用:
其實依家(甚至上一代機) 的pc同家用機一上網對戰就會留詳細記錄, 如果真係要知, 想知邊個角色邊一招個使用率最高都仲得.
namco, capcom一早有哂資料. 用定唔用, 點用, 就係另一回事.

https://game.capcom.com/cfn/sfv/stats/dia

而且有時角色太強, 原因好簡單, 就係有D招係太高回報太低風險, 或者睇frame表都知係出招快收招快無責任, 呢D野甚至唔駛睇佢同每個其他角色對戰時的勝率, 只要review角色本身的招式性能已經會知.

但就算知道哂情況, 做唔做平衡呢? 會唔會因為想多D人買果隻DLC角, 或者製作人最鍾意某角色, 又或者想某角色多D人用而能夠賣多D衫, 所以專登整到佢勁到冇朋友? 咁就係另一回事了.
你對GAPCOM怨念,真係唔該SEND返俾GAPCOM好了…
(就算有XRD既怨念既亦唔好SEND俾在下,在下打完香港第一次小型賽已經收咗山)
SO FAR SF5在下都HEA打幾個月就收埋咗,邊個太勁冇咩興趣理,畢竟去在下手上一樣嘥_晒。
雖然隻abigail出果陣偶爾見到D人放片都覺得有D異常…

BTW,就算DOA6真係得8個人,而在下又真係由棺材跳返出黎都好,其實都冇所謂反正在下比較有興趣用既都已經出咗黎

此篇文章於 06-28-18 05:38 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
舊 06-28-18, 05:39 PM   #221
wing
格鬥低手

引用:
你對GAPCOM怨念,真係唔該SEND返俾GAPCOM好了…
(就算有XRD既怨念既亦唔好SEND俾在下,在下打完香港第一次小型賽已經收咗山)
SO FAR SF5在下都HEA打幾個月就收埋咗,邊個太勁冇咩興趣理,畢竟去在下手上一樣嘥_晒。
雖然隻abigail出果陣偶爾見到D人放片都覺得有D異常…

BTW,就算DOA6真係得8個人,而在下又真係由棺材跳返出黎都好,其實都冇所謂反正在下比較有興趣用既都已經出咗黎
唔係怨唔怨念, 而係capcom一來有做, 有公布過, 而我又知道, 所以用來做個例子o者. 我唔多鍾意亂吹一D我自己唔識的野.

而且無論namco或者capcom, 佢地twitter一早俾呢類feedback塞爆哂喇, 仲要等你幾個月? 咪玩喇.

此篇文章於 06-28-18 05:45 PM 被 wing 編輯。
舊 06-28-18, 05:45 PM   #222
神人ではない!新人だ

引用:
唔係怨唔怨念, 而係capcom一來有做而我又知道, 所以用來做個例子o者. 我唔多鍾意吹一D我自己唔識的野.

而且無論namco或者capcom, 佢地twitter一早俾呢類feedback塞爆哂喇, 仲要等你幾個月? 咪玩喇.
TWITTER FEEDBACK就算吧啦,佢地幾有心整都唔會走去逐個睇啦…

舊 06-28-18, 06:37 PM   #223
david
The One

註冊日期: Mar 2002
引用:

由手機版發出
其實主動收集玩家遊玩DATA去做平衡調整,鬼頭晨早就做緊鳥,GUILDWARS係其中之較佳例子。

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-28-18, 10:06 PM   #224
wing
格鬥低手

引用:
作者: david 查看文章
其實主動收集玩家遊玩DATA去做平衡調整,鬼頭晨早就做緊鳥,GUILDWARS係其中之較佳例子。
在facebook同twitter呢類social media做content analysis或者keyword mapping之類的分析來了解消費者喜好/情緒同意見, 或者分析network對戰數據來平衡調整, 其實全世界好多廠在過去十年八年甚至更早就已經做緊, 係慣常做法, 冇咩秘密....tecmo可能有做可能冇做, 或者只係玩家唔知囉.

此篇文章於 06-28-18 10:14 PM 被 wing 編輯。
舊 06-28-18, 10:07 PM   #225
wing
格鬥低手

引用:
TWITTER FEEDBACK就算吧啦,佢地幾有心整都唔會走去逐個睇啦…
其實呢, 好多分析工具係可以抽keyword做分析, 將D常出現的字按出現多少同性質, 分哂類分哂色咁map落個圖度, 中高層睇報告真係唔駛一條一條睇的...不過算啦, 你有心就自己查下去了解下, 我都費事打咁多字了.

此篇文章於 06-28-18 10:13 PM 被 wing 編輯。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[多機種] [PS4/NS]『DEAD OR ALIVE Xtreme 3 Scarlet』 安安 電視遊戲討論版 70 10-23-19 10:00 PM
[多機種] Monster Boy ~ and the Cursed Kingdom ~ | XB1、PS4、NS、STEAM ( ゚ω゚)? 電視遊戲討論版 2 06-08-18 09:07 PM
[多機種] Virginia | PS4, XB1, Steam | 2016年9月22日 sorlohk 電視遊戲討論版 0 08-26-16 11:15 AM
[SOLD] PS4 Dead or Alive Xtreme 3 限定特典日版(CODE已用) sing1980 買賣專區 1 04-18-16 11:13 PM
收 PS4 Dead or Alive 5 Last Round 劍仔 買賣專區 0 03-18-16 09:02 AM

現在的時間是 06:50 PM

手機版 | APP版