Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 03-18-09, 12:41 AM   #76
ndsvspsp
Senior Gamer

註冊日期: Jun 2005
PSN  IDPCM-D50
XBox Live Gamertagndsvspsp
引用:
作者: A.Kazuma 查看文章
終於明點玩
原來每個區域都有隱藏花, 要perfect先至開到

不過有隻盃:
Wind Bronze Trophy
Play with the windmills and ride the wind seven times.

點至算跟住個風跑? 係空中停低等風吹?
windmills : 同風車有關
另外,原來家中窗台的盆栽,不同的形態反映該版的完成度。
一口氣完成第一至六版,只有第三版perfect到,仲要重複玩咗幾次先至找齊。
發覺此game完成度好高,好似大師級作品,特別是第六版。
如果加入故事性、可愛主角及有個性的Boss角色,你話係宮本茂作品我都會信。

MR-1+DSD2.8 : MR-1000+DSD5.6
ndsvspsp 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-18-09, 01:17 AM   #77
A.Kazuma
God of Gamer
獎盃獵人 Lv.12

註冊日期: Nov 2003
PSN  IDKazuma81
引用:
作者: ndsvspsp 查看文章
windmills : 同風車有關
另外,原來家中窗台的盆栽,不同的形態反映該版的完成度。
一口氣完成第一至六版,只有第三版perfect到,仲要重複玩咗幾次先至找齊。
發覺此game完成度好高,好似大師級作品,特別是第六版。
如果加入故事性、可愛主角及有個性的Boss角色,你話係宮本茂作品我都會信。
好似每版都有三堆隱藏花 第二版又有得油靚個草地, 如果可以轉o的景去file真係唔錯
打頭兩版已經可以拎到5隻盃

A.Kazuma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-18-09, 08:34 AM   #78
billlam
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: 機場美少年 查看文章
都唔知係PSN HK的NOBY NOBY BOY($38)賣得平,
定今次Flower($79)賣得貴了~!

因為係日本PSN JP Flowery(個名唔係完全一樣)同NOBY NOBY BOY賣800yen(=HKD 62.87029) 。

但係係PSN US,個定價就有分別的,。
Flower USD 9.99(=HKD 77.4455)
NOBY NOBY BOY USD 4.99(=HKD 38.6840)

睇嚟HK係跟US方面的定價的。
不過,一陣都會買嚟玩。
咁我又覺得NOBY NOBY BOY真係只值$38~
如NOBY NOBY BOY賣貴o的, 我玩完都會講粗口~
但今次Flower真係值依個價~
真係超有驚喜, 我強烈推薦比所有ps3玩家~
billlam 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-18-09, 12:08 PM   #79
daihamlop
Ultimate Gamer
頭像就係我隻新貓仔

註冊日期: May 2005
PSN  IDdaihamlop
撞佢個鬼
原本諗住係隻Hea Game
點知DL左
又真係幾好玩
聲画俱佳
玩得舒服又有創意
$7X元抵到爛

講咁多把鬼咩, 整個PSN Portable ID見人先講, 用PS3睇BD無Trophy, 阿毛
自己啱玩嘅games就二千都買, 唔啱嘅兩舊都唔俾
daihamlop 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-18-09, 06:48 PM   #80
xima
Game Master
待機男

註冊日期: Aug 2003
PSN  IDxi-ma
所以之前不等港psn係應該的
偶絕對覺物超所值
不過最尾兩關真係好難
頭四關已輕鬆全perfect
尾二果關係做不到無傷過版,隱藏花全找到都無用
尾果版好鬼大,真係好需要時間找
以上關關都差不多打成個鐘

外話,這game不是無故事的
只是一個比較簡單的故事而已
人物偶才覺得不需要
會完全破壞本作的和諧感

p.s.其實以前出的flow都是好物來的
偶就是為這game以前才特登入日psn prepaid card
xima 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-18-09, 07:06 PM   #81
ndsvspsp

引用:
作者: xima 查看文章
所以之前不等港psn係應該的
偶絕對覺物超所值
不過最尾兩關真係好難
頭四關已輕鬆全perfect
尾二果關係做不到無傷過版,隱藏花全找到都無用
尾果版好鬼大,真係好需要時間找
以上關關都差不多打成個鐘

外話,這game不是無故事的
只是一個比較簡單的故事而已
人物偶才覺得不需要
會完全破壞本作的和諧感

p.s.其實以前出的flow都是好物來的
偶就是為這game以前才特登入日psn prepaid card
喺咪每個 花盆 都要攞到 三片 花瓣先至為之 Perfect ?

原來 ThatGameCompany 呢間廠,出咗 三隻 game,
Flow, Flower, Cloud(雲)......以後會多啲留意呢間廠。

此篇文章於 03-18-09 09:09 PM 被 ndsvspsp 編輯。
舊 03-18-09, 10:03 PM   #82
almond-

註冊日期: Nov 2008
PSN  IDalmond-
I played 2 levels so far. It's relaxing and beautiful. I like it.
almond- 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-18-09, 10:39 PM   #83
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
打左一陣.手有d軟,終於玩到一隻用六軸玩o既game了

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-18-09, 10:42 PM   #84
xima
Game Master
待機男

註冊日期: Aug 2003
PSN  IDxi-ma
差nature和pure就齊盃了
沖完涼沖埋去先

引用:
喺咪每個 花盆 都要攞到 三片 花瓣先至為之 Perfect ?

原來 ThatGameCompany 呢間廠,出咗 三隻 game,
Flow, Flower, Cloud(雲)......以後會多啲留意呢間廠。
頭四盆和最後一盆係
第五盆要無傷先可以

cloud頭先看過下d資料
早期作品,有好的概念,但技術力好明顯未夠
flow偶玩psp version的
一如前作有好的概念,技術力有所進步
不過耐玩度和難度不足
flower真係算這間廠的代表作
各方面都有極大進步
對這間廠的未來有好大期待
xima 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-19-09, 02:39 AM   #85
A.Kazuma
獎盃獵人 Lv.12

我第五關已經無傷點解都係冇盃? (已經搵哂三朵花)

舊 03-19-09, 03:00 AM   #86
kay
Banned
Underclass

註冊日期: Apr 2003
PSN  IDrubbish_kay
引用:
作者: daihamlop 查看文章
撞佢個鬼
原本諗住係隻Hea Game
點知DL左
又真係幾好玩
聲画俱佳
玩得舒服又有創意
$7X元抵到爛
某人岩唔岩玩,岩既我就叫某某人玩
kay 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-19-09, 03:40 AM   #87
傻地
Crazy Gamer
傻地=pochan

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDpochan
XBox Live Gamertagpochan00
引用:
作者: kay 查看文章
某人岩唔岩玩,岩既我就叫某某人玩
你呢句咁深既

我都要引手唔玩一星期 開獎杯

舊 03-19-09, 04:49 AM   #88
ndsvspsp

引用:
我第五關已經無傷點解都係冇盃? (已經搵哂三朵花)
強!
第五版點先可以無傷過關?
最尾好似玩Star Fox果到,成日比啲鋼筋打(電)到變「煙花」呀!陰公~

舊 03-19-09, 05:12 AM   #89
A.Kazuma
獎盃獵人 Lv.12

引用:
強!
第五版點先可以無傷過關?
最尾好似玩Star Fox果到,成日比啲鋼筋打(電)到變「煙花」呀!陰公~
睇時間靠牆行, 穿過o的窿就得, 不過無傷都係冇盃....

舊 03-19-09, 07:13 AM   #90
ndsvspsp

引用:
睇時間靠牆行, 穿過o的窿就得, 不過無傷都係冇盃....
oic,thanks,
一陣再試吓先。

舊 03-19-09, 08:56 AM   #91
billlam
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2002
唔知點解, 依隻game令我有買60"以上電視既欲望~
billlam 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-19-09, 09:07 AM   #92
一小英口

註冊日期: Mar 2005
Wii U IDwilkins930
PSN  IDwilkins930_hk
引用:
作者: billlam 查看文章
唔知點解, 依隻game令我有買60"以上電視既欲望~

寬闊大草原

一小英口 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-19-09, 09:35 AM   #93
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
我想知呢隻game可唔可以copy save data?
因為我打算係房果部TV+PS3玩,無人用客廳的TV+PS3時就COPY SAVE去廳玩。

舊 03-19-09, 09:46 AM   #94
一小英口

引用:
我想知呢隻game可唔可以copy save data?
因為我打算係房果部TV+PS3玩,無人用客廳的TV+PS3時就COPY SAVE去廳玩。
咁點解唔搬部機出廳玩

舊 03-19-09, 10:46 AM   #95
IDGAF
The One

引用:
作者: 一小英口 查看文章
咁點解唔搬部機出廳玩
因為廳已經有一部…

舊 03-19-09, 10:49 AM   #96
一小英口

引用:
因為廳已經有一部…
就係因為廳有一部
搬出去都係將d線插去另一部咋嘛

舊 03-19-09, 10:51 AM   #97
IDGAF
The One

引用:
就係因為廳有一部
搬出去都係將d線插去另一部咋嘛
會唔會有點捨易取難呢…
如果可以COPY SAVE DATA一支USB已經"搬"到~!!!

我之前玩NOBY NOBY BOY都係咁玩。

舊 03-19-09, 11:32 AM   #98
ndsvspsp

引用:
咁點解唔搬部機出廳玩
或者搬曬廳果 set AV野入房玩......

我冇大電視, 只有部BenQ 22" Full HD + 5.1 amp 玩住先。
遲啲買部四十幾吋 + 7.1 LPCM amp (發住夢先) , 仲可以當試機GAME。

話說:
前天黃昏時份,阿媽沖入我房大叫「你玩咩禁嘈呀? ...又掛住打機...唔駛「目訓」架啦... 開到禁大聲...'並''拎''嘭''能'好似打仗咁...(下刪千字)」。我當時剛剛過第一版(大樹下,果個位啲音效好澎湃),我冇應真答佢條問題(大家都知呢條唔喺問題!),我只係回應佢一聲「好嘈咩!?」,然後心神又回到大草原(黑白版)。我飄呀飄,飄得太入神,飄咗一陣先發現有人站在一旁......原來她未出去,一路眼定定望住我個22" MON。佢知道我察覺到一啲野,就係佢睇我打機,對上一次係'N'年前某麻雀game,然後佢說了一句:「點解唔買部大啲呀!?四十幾吋咪正攞。」再施施然步出我間房。我今次好應真答佢:「你比呀!?」(雖然, 大家都知道呢條都唔係問題!)
......然後,我繼續飄......(P.S.> 我阿媽鍾意花)

剛剛perfect埋第一版
[IMG]Flower[PSN][/IMG]

此篇文章於 03-19-09 12:12 PM 被 ndsvspsp 編輯。
舊 03-19-09, 11:35 AM   #99
一小英口

快d叫埋呀媽一齊玩

舊 03-19-09, 11:43 AM   #100
daihamlop
Ultimate Gamer
頭像就係我隻新貓仔

註冊日期: May 2005
PSN  IDdaihamlop
噚晚我gf睇住我玩
佢對隻Game嘅評價係"好harmony"
我覺得原來d聲+画嘅色
睇嗰個可能重舒服過玩嗰個

講咁多把鬼咩, 整個PSN Portable ID見人先講, 用PS3睇BD無Trophy, 阿毛
自己啱玩嘅games就二千都買, 唔啱嘅兩舊都唔俾
daihamlop 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
2008粉嶺花鳥蟲魚展 加賀KAGA 照相館研習區 16 01-02-09 11:57 PM
08年花展part 2 加賀KAGA 照相館研習區 1 03-24-08 12:17 AM
08年花展part 1 加賀KAGA 照相館研習區 5 03-20-08 08:53 AM
樓下公園 Nina 照相館研習區 0 03-17-08 05:44 PM

現在的時間是 11:36 PM

手機版 | APP版