Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 06-24-08, 09:08 PM   #1
Norm
God of Gamer
=_="""""

註冊日期: Sep 2002
選擇題

喺情版我通常都係做回應,俾意見多,好少開topic,因為我唔習慣將自己感情講出嚟,即使好朋友我都絕少提及,不過既然情版開番,都要賀一賀佢,開個topic撐下場

以前冇拖拍,又毒,人生經驗又淺...就冇咩可以講啦.....呢兩年拍左拖後,又遇到不同既女性,變左有啲猶豫不決....同大家分享下....

a:我而家女友 - 到現在已經我地拍左年幾拖,其實我地已經識左三年,佢細我三年,之前一路都係食下飯睇下戲咁,大約一年幾前先開始正式拍拖,簡單啲講,都幾正宗港女一名,喜愛名牌,對錢比較執著,成日話要揾多啲錢,又希望我揾多啲,因為佢人工高過我,又成日話要揾過ibank男朋友,又鍾意老外....好似好多缺點咁.不過佢好上進,又報master讀,而且好孝順,俾好多家用屋企,而且最重要係佢鍾意我,所以佢既港女缺點我都冇需理會,例如話要買呢樣買果樣,最後都係停留喺講既階段,食飯雖然大部份都係我俾,不過佢都肯俾下同埋佢都會買野送俾我,對我都好好,不過一句講晒,佢鍾意我多過我鍾意佢....

b:女性朋友 - 識左一年左右,大學同學既中學同學,識左之後發覺非常夾得來,因為興趣比較接近(打機,看漫畫,因為年齡相近,所以大家可以傾下細過鐘意咩卡通呀咁樣,而且出身背景,生活方式比較接近,不過佢之前因為一啲感情問題冇做野成年,不知道佢對感情呢樣野會唔會有戒心,而且現在都係朋友關係,一兩星期先見一次,我冇咩可能拍左拖就會唔同,也可能佢既港女性格未顯露出嚟?!...另外...佢都幾多人追...

c:女性朋友(內地) - 佢係廣州人,不過現在在北京工作,我地識左年幾兩年,之前係生意上既合作伙伴,果陣都係偶然會用msn傾下計咁,之後佢想轉工我幫佢執下英文,最後佢成功轉左工去某間大型搜尋器網站度做,所以就熟落左,成日都MSN傾計,佢落嚟香港做野見過兩次面,某程度上,佢都幾接近香港女仔,例如鍾意SHOPPING,扮靚呀,而且佢會同我談談感情問題,請教我點樣同心儀既對象相處等等....佢話鍾意年紀大既人?!(我大佢一年ONLY)我都講笑咁講,如果我同女友分手會唔會考慮我 另外,最近發現原來佢係超級有錢女

大家會點揀?

舊 06-24-08, 09:11 PM   #2
>>>>>劉伯<<<<<
The One
業餘歌手

註冊日期: Apr 2004
PSN  IDlauhenry
XBox Live Gamertaglauchai
NO COMMENT FOR THIS
OR..................I DON'T WANT TO TALK ABOUT THAT
BECAUSE I SMELL SOMTHING HAPPENING

舊 06-24-08, 09:37 PM   #3
堂我流
Insane Gamer
-廚術-

註冊日期: Sep 2005
樓上好似無講過野咁....anyway.

我覺得樓主睇下呢個video,
http://www.youtube.com/watch?v=rMoLz_SLL44
雖然無咩直接關係.但係如果將你現任女友比喻為你手上o既機會成本,and 女性朋友b同c 比喻為賭台上o既錢. 你一放棄手上擁有o既, 你未必會得到你之後想要o既野. <--我想講o既main idea 就係咁.

我會覺得你同現任果位都2,3年.做咩要三心兩意呢?.

TESTING
堂我流 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-24-08, 09:39 PM   #4
藍莓咖啡
守護天使
輔助系

註冊日期: Feb 2004
我一向唔贊成搞咁多野.........

A. 其實依家你同你女友過得幾好就米搞咁多野
其實好多時佢話搵咩人咩人都係講下的遮
如果名牌野佢係停留享講的階段多過買 咁都未係好港女遮

B. 你地未係好熟絡 有好多未知的領域
講真 佢對你若有意思 當然會盡量投其所好
第日一齊左可能你又會發現有唔同的問題
而且你要花時間心機去再了解一個人 如果都係唔ARM你 咁點搞好?
敢問你幾歲?如果係適婚年齡真的要諗清楚

C. 大陸女仔去到廿幾歲都仲未結婚會比人叫老姑婆
而且會好難嫁得出 所以有機會就想嫁人都唔奇

其實果D咩叻唔叻呀 靚唔靚呀..........
人生會遇到好多更好 你有咁多精力從頭開始?

不過最大問題都係 你究竟鍾唔鍾意A
梗有一方會鍾意對方多D, 你係盼望自己做被愛最多的人定係付出最多的人?

Lost In Paradise

此篇文章於 06-24-08 09:41 PM 被 藍莓咖啡 編輯。
藍莓咖啡 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-24-08, 09:44 PM   #5
Norm
=_="""""

引用:
作者: 堂我流 查看文章
樓上好似無講過野咁....anyway.

我覺得樓主睇下呢個video,
http://www.youtube.com/watch?v=rMoLz_SLL44
雖然無咩直接關係.但係如果將你現任女友比喻為你手上o既機會成本,and 女性朋友b同c 比喻為賭台上o既錢. 你一放棄手上擁有o既, 你未必會得到你之後想要o既野. <--我想講o既main idea 就係咁.

我會覺得你同現任果位都2,3年.做咩要三心兩意呢?.
其實....我係個覺得無拖拍都冇咩所謂既人....

舊 06-24-08, 09:47 PM   #6
藍莓咖啡
守護天使
輔助系

引用:
作者: Norm 查看文章
我覺得有好多人都好似你咁....
跟住到分手之後又發現自己冇左個好好的女友
最後又話後悔自己唔識珍惜云云

如果第日你後悔我實唔會可憐你的

Lost In Paradise
藍莓咖啡 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-24-08, 09:48 PM   #7
Norm
=_="""""

引用:
作者: 天童沙雪 查看文章
我一向唔贊成搞咁多野.........

A. 其實依家你同你女友過得幾好就米搞咁多野
其實好多時佢話搵咩人咩人都係講下的遮
如果名牌野佢係停留享講的階段多過買 咁都未係好港女遮

B. 你地未係好熟絡 有好多未知的領域
講真 佢對你若有意思 當然會盡量投其所好
第日一齊左可能你又會發現有唔同的問題
而且你要花時間心機去再了解一個人 如果都係唔ARM你 咁點搞好?
敢問你幾歲?如果係適婚年齡真的要諗清楚

C. 大陸女仔去到廿幾歲都仲未結婚會比人叫老姑婆
而且會好難嫁得出 所以有機會就想嫁人都唔奇

其實果D咩叻唔叻呀 靚唔靚呀..........
人生會遇到好多更好 你有咁多精力從頭開始?

不過最大問題都係 你究竟鍾唔鍾意A
梗有一方會鍾意對方多D, 你係盼望自己做被愛最多的人定係付出最多的人?
其實係架...而且我係一個冇咩胆轉變既人....同埋你講得啱,冇咩精力去搞呢啲野,所以我心裡係覺得而家既女友應該就係結婚既對象.....至於你問我鍾意我女友,可以答你係鍾意既....

舊 06-24-08, 10:06 PM   #8
堂我流
Insane Gamer
-廚術-

註冊日期: Sep 2005
引用:
如果你o既任現女友唔係好似你咁諗呢? <--雖然係如果,但值得思考.
我會覺得係責任o既問題.所以都係建議唔好亂o黎..

TESTING
堂我流 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-24-08, 10:06 PM   #9
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

B 做朋友好LA 興趣相近唔等於相處夾
C 食軟飯可以考慮下 認真祖國GE女睇定D睇真D先好出手, 唔係榨都冇喊都無謂

舊 06-24-08, 10:55 PM   #10
Middle
Moderator
K歌之王

註冊日期: Oct 2003
我會講(懶正義地)——分左手先再揀,
如果覺得A 對你唻講真係可有可無o既話...... =p

My BlogFacebook微博
Middle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-24-08, 11:17 PM   #11
emiko
Crazy Gamer

註冊日期: May 2005
既然你女友對你好,你仲鐘意佢,就唔好咁心多。
emiko 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-24-08, 11:24 PM   #12
GimGim

註冊日期: Jun 2002
depends on how old you are

if you are
27+ = a
22 - 26 = c
under 22 = b

舊 06-25-08, 08:40 AM   #13
Norm
=_="""""

引用:
作者: GimGim 查看文章
depends on how old you are

if you are
27+ = a
22 - 26 = c
under 22 = b

我係27+了....其實我女友成日都覺得我對佢唔夠好,唔識氹佢,又好鍾意拎其他人嚟比較,又話人地男朋友點好點好,我都講過我女友係鍾意鬼佬果套,要好ROMANTIC,自問係個毒男,又鍾意去打機,唔係好識諗呢啲野....所以覺得好煩,經濟都係一個問題,我收入不高,月入都係萬幾兩萬,咁又要儲錢嘛,ROMANTIC..講到尾咪又係要錢 有時真係幾辛苦,不過正如我之前講,都係講出口啫,我覺得只要我唔做衰野,佢都唔會因為果啲原因同我分手....但係我有時會覺得好攰囉....

舊 06-25-08, 10:16 AM   #14
jlai
Ultimate Gamer
下一站 南美....

註冊日期: May 2006
引用:
我係27+了....其實我女友成日都覺得我對佢唔夠好,唔識氹佢,又好鍾意拎其他人嚟比較,又話人地男朋友點好點好,我都講過我女友係鍾意鬼佬果套,要好ROMANTIC,自問係個毒男,又鍾意去打機,唔係好識諗呢啲野....所以覺得好煩,經濟都係一個問題,我收入不高,月入都係萬幾兩萬,咁又要儲錢嘛,ROMANTIC..講到尾咪又係要錢 有時真係幾辛苦,不過正如我之前講,都係講出口啫,我覺得只要我唔做衰野,佢都唔會因為果啲原因同我分手....但係我有時會覺得好攰囉....
其實會唔會有少少矛盾呢, 你又話a諸多要求, 但係又話會鐘意你多過你鐘意佢..

我gf都成日會講0下呢0的野, 不過我覺得又ok既, 情趣0黎

至於搵錢, 我同你係相反, 我係好鐘意搵錢果0的人(你見我成日係投資討論區出現就知啦)
反而gf係鐘意洗果0的, 所以其實都冇乜壓力, 我有時都會覺得我同我gf係調左崗位。我覺得一般都係女仔會持家有道, 而男仔大洗...

不過如果你係27+既話, 咁我就要問你有冇打算結婚
男仔都好0的, 女仔基本上依家係黃金時間, 如果你再拖得人地兩年先再去揀, 個女仔真係多得你唔少

anyway, 拍拖既野要一齊進步, 有朝一日佢覺得同你既距離越來越遠(或者相反)
咁就會因為價值觀唔同而分手囉

jlai 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-25-08, 10:23 AM   #15
Norm
=_="""""

引用:
作者: jlai 查看文章
其實會唔會有少少矛盾呢, 你又話a諸多要求, 但係又話會鐘意你多過你鐘意佢..

我gf都成日會講0下呢0的野, 不過我覺得又ok既, 情趣0黎

至於搵錢, 我同你係相反, 我係好鐘意搵錢果0的人(你見我成日係投資討論區出現就知啦)
反而gf係鐘意洗果0的, 所以其實都冇乜壓力, 我有時都會覺得我同我gf係調左崗位。我覺得一般都係女仔會持家有道, 而男仔大洗...

不過如果你係27+既話, 咁我就要問你有冇打算結婚
男仔都好0的, 女仔基本上依家係黃金時間, 如果你再拖得人地兩年先再去揀, 個女仔真係多得你唔少

anyway, 拍拖既野要一齊進步, 有朝一日佢覺得同你既距離越來越遠(或者相反)
咁就會因為價值觀唔同而分手囉
佢對我有要求我好介意,佢都係想我好,而我也唔係唔想揾多啲錢,我意思係可能佢想要既野,我要月入三四萬先做到,但係我又點可能係短時間內上到果個level呢....
另外,我女友只係24,所以佢未考慮到結緍呢個問題...

舊 06-25-08, 10:42 AM   #16
jlai
Ultimate Gamer
下一站 南美....

註冊日期: May 2006
引用:
佢對我有要求我好介意,佢都係想我好,而我也唔係唔想揾多啲錢,我意思係可能佢想要既野,我要月入三四萬先做到,但係我又點可能係短時間內上到果個level呢....
另外,我女友只係24,所以佢未考慮到結緍呢個問題...
不如又咁睇
你覺得佢想要既野, 你要月入3,4萬先做到
其實有冇話真係去同佢傾0下, 問0下佢呢?

如果你係好介意佢對你既要求, 而你又想keep住大家一齊落去
唔可以唔傾, 個問題唔會solve左

咁係諗結唔結婚之前
首先攪清楚你有冇打算會結婚(唔理同邊個都好)
會既, 咁你咪諗0下呢個會唔會係你既對象
始終, 都唔細啦...(我覺得如果你打算生細路既, 30歲前都要結啦)

jlai 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-25-08, 03:01 PM   #17
loser
Game Master
......

註冊日期: Jun 2004
B: 做朋友.

C: 財色雙騙, 人才兩得. 之後閃.

A: 用從 C 身上騙得的金錢同 A 開開心心咁過二人世界.

b

舊 06-25-08, 05:57 PM   #18
GEESE
Game Master
Ψ血族.狂氣之伯爵Ψ

註冊日期: Aug 2002
唔駛諗啦~~既然揀唔到既,就..........
通吃

被風吹拂白色的病房中 急落的花瓣隨風飛舞著
最後的時刻來臨 回憶起最重要的人
明天將化為灰燼回歸塵土吧
櫻花於窗中看見了 我要沈睡於他們之下
被溫暖包圍著 在你的手中...
沉靜的搬離304號室之時 似乎把你再次忘記
此後我將與櫻花共舞於風中搖曳回憶著你
GEESE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-25-08, 06:07 PM   #19
masaki
小峽谷肥安娜

引用:
雖然我都未到呢個階段
但我覺得a係feel到你唔夠愛佢
你自己都話你覺得佢鍾意你多過你鍾意佢啦
女仔好敏感既

平價既浪漫...就係考你心思既地方
話唔叻就唔去做
至少你做下野都好丫嘛~

同埋呢...個個女仔都鍾意扮靚既
你都唔想你女朋友醜得無眼睇啦

"唔該要串光陰走辣"
"加左價, 要3串金喎"

masaki 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-25-08, 10:06 PM   #20
Norm
=_="""""

引用:
作者: GEESE 查看文章
唔駛諗啦~~既然揀唔到既,就..........
通吃
GEESE兄啲答案真係有point....不過自問係低手...無福消受呢

舊 06-26-08, 11:57 AM   #21
GEESE
Game Master
Ψ血族.狂氣之伯爵Ψ

引用:
GEESE兄啲答案真係有point....不過自問係低手...無福消受呢
無point架,我只係遵從呢樣原則:
心動不如馬上行動

被風吹拂白色的病房中 急落的花瓣隨風飛舞著
最後的時刻來臨 回憶起最重要的人
明天將化為灰燼回歸塵土吧
櫻花於窗中看見了 我要沈睡於他們之下
被溫暖包圍著 在你的手中...
沉靜的搬離304號室之時 似乎把你再次忘記
此後我將與櫻花共舞於風中搖曳回憶著你
GEESE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-26-08, 01:02 PM   #22
t-cup
Moderator
CD-ROM

註冊日期: Dec 2001
3DS Friend Code4511 1485 9506
PSN  IDtcuphk2
XBox Live Gamertagtcuphk
樓主的 POST 好像看到很多呼之欲出O既答案.. 看來樓主的選擇應該似是 B > A > C 的

B, C 唔評論, 因為樓主好像比較正面. 我從 A 來看, 其實答案 A 唔係太差, 我見好多人都話乜乜, 乜乜又乜乜. 但其實最終都係把口日日乜乜, 乜乜又乜乜, 實際就唔會有咩行動, 都係不變應萬變. 而且我覺得 A 是不錯的人, 佢有經濟能力消費, 鍾音名牌都唔算係咩缺點.

如果換轉身份, 我會和 A 是情人, B 是比較知心的朋友, C 是普通朋友.

此篇文章於 06-26-08 01:04 PM 被 t-cup 編輯。
t-cup 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 07:35 PM

手機版 | APP版