Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 體育版 > 球會討論區

主題工具 顯示模式
舊 08-31-19, 09:24 PM   #876
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

註冊日期: Jan 2003
FT
1:1
前線賣人唔入貨,
後防明明執好左但又重係失埋d大意波...

流胃兄x民賤聯.無恥黨x禮義廉......
250311.3975.12363
Busconcamp 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-31-19, 10:01 PM   #877
digiharuka
God of Gamer

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDdigi_haruka
引用:
作者: Busconcamp 查看文章
FT
1:1
前線賣人唔入貨,
後防明明執好左但又重係失埋d大意波...
就算唔賣人都無用, 仲係踢4231 就難入波
digiharuka 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-02-19, 02:15 PM   #878
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

占士仔着火 曼聯一樣撐唔住

英超頭場,曼聯雖有新星丹尼爾占士近4仗轟3粒,但打多個之下,作客仍被「聖人」修咸頓逼和1比1,連續3場聯賽失分之餘,近19場正式賽事只得1場冇失波,防線堅唔穩陣。

由於安東尼馬迪爾因傷缺陣,曼聯主帥蘇斯克查將「福仔」拉舒福特移前打中鋒,並用老將桑馬達取代連格作後上支援,雖然開波後修咸頓藉地利係威係勢撳住搶,但去到10分鐘,麥湯米尼妙傳畀丹尼爾占士,佢於左路殺入禁區扣番大位,嚟個炮彈式勁射破網,開季4場聯賽入3粒,旺到冇朋友。

易邊後「聖人」大舉反撲,58分鐘曼聯門神迪基亞打手拳打出不遠,奇雲丹素右路傳中,中堅維斯達加特力壓域陀連迪路夫頂成1比1。不過冇耐助攻嘅奇雲丹素因飛剷麥湯米尼,「兩黃一紅」被逐。紅魔先後換入連格、尼曼查馬迪及格連活特,加強攻力,可惜未攻破修咸頓嘅鐵桶陣,最終各一言和。

曼聯唔單止連續3場聯賽失分,連埋今仗在內,佢哋自從今年2月以來,近19場正式賽事,只得1場保持清白之身,堅尷尬。雖然紅魔今夏已重金購入右閘雲比沙卡同哈利馬古尼,但一來新防線組合仍未夾熟,二來中場未能起到屏障作用,只得防中麥湯米尼不斷執漏係唔夠,而且紅魔已經6個月聯賽作客(共6場)不勝,咁點爭前4呀。

舊 09-02-19, 02:17 PM   #879
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

迪基亞拒絕續約 曼聯終極方案對付佢

曼聯創下近27季最差開季成績之後,仲面臨另一個危機,就係門將迪基亞眼見球隊每況愈下,決定「跳船」拒絕續約,打算明夏自由身離隊。

據悉,迪基亞嘅經理人原本已經同曼聯達成口頭協議,就係迪基亞續約6年,周薪35萬鎊。不過,迪基亞提出一個條件,就係要睇下球隊成績,先至決定是否續約。

由於曼聯今季表現仍然冇起色,管理層都知道無法留力呢位西班牙鋼門,計劃等明年1月冬季轉會市場重開後,以「賤價」3000萬鎊將迪基亞出售畀巴黎聖日耳門(PSG),以免人財兩失。

雖然PSG可以等到明夏免轉會費簽入迪基亞,但曼聯管理層認為,PSG絕對希望提早簽入佢,以免夜長夢多,明夏被其他豪門搶走,預料紅魔鬼索價3000萬鎊轉會費,PSG都會接受。

舊 09-02-19, 02:19 PM   #880
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

曼聯再受打擊 普巴傷埋

曼聯上場英超被修咸頓逼失1:1之外,原來中場球星保羅普巴亦被對手踩傷,對於已經連續3場不勝嘅紅魔鬼,無疑係雪上加霜。

雖然保羅普巴上場踢足全場,但有電視台影到佢賽後離場時,行路拐下拐下,似乎係受傷。領隊蘇斯克查表示,保羅普巴係被對手踩傷足踝,但佢堅持比賽到完場。

保羅普巴將會接受詳細檢查,睇下傷勢嚴唔嚴重,可能會缺陣為法國出戰未來2場歐國盃外圍賽對阿爾巴尼亞及安道爾。

雖然保羅普巴近年表現一直受到球迷批評,但佢今季已經為曼聯貢獻2次助攻,核心地位不容置疑,如果佢有乜三長兩短,曼聯想翻身就更加難。

舊 09-02-19, 02:20 PM   #881
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

近27年最差開局 蘇斯克查過唔到聖誕?

英超曼聯今晚作客修咸頓僅能打和1比1,唔少球迷認為,若非「聖人」尾段打少個,「紅魔鬼」隨時3分全失都唔出奇。事實上,曼聯自從開咧戰大勝車路士4比0後,已經連續3場不勝,只得2和1負,佢哋對上一次聯賽作客贏波,竟然要倒數番去今年2月27日作客贏水晶宮3比1。

至於佢哋開季4戰只得1勝2和1負得5分,原來係自92/93球季之後,近27季最差嘅開季成績。雖則92/93球季曼聯開季4戰只得1勝1和2負得4分,而佢哋嗰季最後係後上奪冠;不過今季各位球迷睇怕都好難相信「紅魔鬼」仲可以再創奇蹟!仲有,上季「寸王」摩連奴都叫做捱到12月輸畀利物浦後先被炒,依家蘇斯克查個勢,又仲可以捱幾耐?

舊 09-02-19, 02:21 PM   #882
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

英超最強攔截王 雲比沙卡破硬紀錄!

曼聯開季成績令人失望,不過新加盟右閘雲比沙卡表現就相當唔錯,周六作客1比1打和修咸頓一戰,呢位英格蘭國腳錄得10次攔截,成為今季英超第1位單場錄得雙位數字攔截次數球員!

因為腳長而被稱為「蜘蛛」嘅雲比沙卡,上季喺水晶宮以129次攔截成為英超「攔截王」,本來今季轉投實力更強嘅曼聯,理論上面對較少防守壓力下,數字應該會下跌,不過佢今季4場聯賽攔截次數分別為6次、9次、1次同埋10次,4場波已累積26次攔截,照呢個走勢,要破上季紀錄應該唔成問題。

雲比沙卡除咗攔截次數多之外,成功率亦相當之高,佢4場波作出31次攔截有26次成功,成功率達到84%,曼聯今次總算冇簽錯人。

舊 09-04-19, 02:26 PM   #883
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

【東體爭議】曼聯前途全押普巴 蘇B玩命!

曼聯周六(31號)英超作客被修咸頓逼和1比1,連續第3場贏唔到波,事實上「紅魔鬼」今場組織力唔強,中場核心保羅普巴雖然都好努力做好多嘢,但成效真係一般,呢位法國球星全場62次交波只係得50次成功,成功率得81%,雖然佢都為隊友製造咗4次機會,但整體演出仍然係壞多於好。

其實曼聯最大問題,就係保羅普巴嘅影響力過大,雖然球隊前線3人都係個人能力唔差嘅球員,但成隊波組織幾乎係靠保羅普巴一個,無論係「必然正選」麥湯米尼定係後備嘅尼曼查馬迪,都唔係擅於組織嘅中場。蘇斯克查賽後表明保羅普巴呢個夏天一定唔會走,但佢亦要旨望普巴場場都踢到曉飛,如果單靠快速反擊呢一招打全季,曼聯同蘇斯克查今季前途都令人擔心。

舊 09-04-19, 02:27 PM   #884
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

【金7沒落】連格正式要求着曼聯7號!

曼聯開季成績差勁,已經9個月未有錄得英超入波或者助攻嘅連格,一直係球迷炮轟目標,不過據英國傳媒爆料,呢位英格蘭國腳竟然向曼聯提出,繼承阿歷斯山齊士離隊後嘅7號波衫!目前着14號嘅連格,喺英格蘭國家隊都係着7號,但係佢真係夠班咩?

客觀咁睇,球衣號碼就只不過係一個號碼咁簡單,但當中象徵意義對球迷嚟講都好重要,曼聯7號之前嘅主人有佐治貝斯、笠臣、簡東拿、碧咸同C朗拿度等傳奇人物,即使近年7號「水貨」充斥,好似A山齊士、迪馬利亞同迪比等等,但佢哋都叫有一定國際地位,如果依家7號畀連格,相信曼聯球迷會嬲到爆炸囉!

奧脫福球場廣播員Michelle踢爆連格想着7號後,曾效力曼聯嘅法國前鋒沙夏表示:「唔係想踩連格,佢係曼聯青訓出身,應該清楚知道7號波衫唔係你話要就要,而係要用表現贏番嚟,當球會認同你可以代表到曼聯,自然就會畀你。」

舊 09-04-19, 02:31 PM   #885
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

曼聯下季波衫曝光 執祖記唔要設計?

雖然新季先啱啱開始,但已經有下季波衫設計流出,曼聯將變身斑馬兵團!據英國《太陽報》報道,紅魔鬼下季其中一件作客球衣,將採用黑白為主色,中間部份一條直間分開波衫2邊,望落去成件祖雲達斯波衫咁款!有傳呢個設計,本身就係「三間牌」造畀祖記嘅今季主場波衫款式,但祖雲達斯就拒絕使用,唔通今次曼聯係要執祖雲達斯二攤?

睇番呢張波衫流出圖,新季曼聯作客球衣會以白色做主色,球隊會徽同波衫贊助商標誌都用上黑色,而中間嘅一條黑白間,堅有祖記味道。《太陽報》問過曼聯會方同「三間牌」,兩者都拒絕評論呢件球衣,但就好肯定咁講,呢個絕非祖記曾經拒用嘅款式。

1978/79球季,曼聯曾着上類似款式嘅作客波衫,但最終只排第9。

舊 09-04-19, 02:35 PM   #886
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

踢4輪衰過曼城一年 蘇斯克查死撐冇危機

英超曼聯開季4輪失咗7分,認真羞家,更加搞笑係,有傳媒發現,原來曼聯嘅死敵曼城,自2019年開始,踢到依家先失咗5分,係總共22場先失5分,明顯高過「紅魔鬼」幾班。不過,即使面對住醜到爆戰績,曼聯主帥蘇斯克查仲係話未驚過喎!

曼城係上季英超、足總盃同聯賽盃3冠王。自從踏入2019年開始,曼城上季踢18場聯賽錄得17勝1負佳績,今季4戰就錄得3勝1和,總計2019年暫時就有20勝1和1負,僅失5分。再用同期曼聯聯賽戰績比較,「紅魔鬼」原來係失咗30分之多,較曼城多失25分,堅羞家囉!

對於曼聯目前危機,「蘇B」話:「對修咸頓場波,我哋開局唔錯,仲取得領先。本來我哋有機會爭取入第2、3球,點知一次失誤就令我哋付出代價。之前3場波,我哋都贏唔到,但其實踢得都好過對車路士場波。我哋主導咗比賽,製造咗入球機會,只係贏唔到,然後再失波,我哋其實冇乜運。」原來只係冇運?咁唯有祝曼聯好運啦!

舊 09-04-19, 02:37 PM   #887
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

意甲變曼聯舊生會 達美安加盟帕爾馬

曼聯繼續清洗球員,繼近日踢走盧卡古、阿歷斯山齊士、基斯史摩寧之後,依家又宣布出售右閘達美安畀帕爾馬,轉會費只係140萬鎊,簡真係半買半送。

呢位30歲意大利國腳2015年由拖連奴加盟曼聯,轉會費達1270萬鎊,估唔到4年之間貶值近9成。

達美安可以司職左右二閘,甚至可以客串中堅,但始終得唔到曼聯近2任主帥摩連奴、蘇斯克查信任,過去2季英超加埋只上陣14次,今季更加未上過陣。因此,曼聯以平價畀達美安離隊,對球會同球員都係一件好事。

值得一提,盧卡古、阿歷斯山齊士、基斯史摩寧、達美安今次都係去意甲搵食,4位前紅魔鬼又可以聚首。

舊 09-04-19, 03:00 PM   #888
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

曼聯小子彈爆開4人 勁抽入網

曼聯近3場英超都贏唔到,進攻尤其不濟,只入3球,但其實紅魔鬼有一位「美斯」,領隊蘇斯克查卻唔識用,佢就係安祖高美斯。

呢位19歲英格蘭新星於日前U23英超賽事,為曼聯U23對韋斯咸U23,射入一個精彩入球,佢當時接應隊友傳送後,個人表演,突破對手4人包圍,勁射入網,屬於巴塞隆拿球王美斯招牌式入球。

呢條入波片段喺網上瘋傳,大量曼聯球迷認為紅魔領隊蘇斯克查應該將安祖高美斯提升上一隊,代替表現低迷嘅連格,否則下場贏唔到李斯特城。

身高只有1米61嘅安祖高美斯司職進攻中場及翼鋒,雖然佢身材矮小,但腳法細膩,速度又快,因而有「小子彈」之稱。

安祖高美斯之前曾經為曼聯一隊上陣過3次,包括上年12月英超後備上陣對哈特斯菲爾德,佢亦有份參加今夏季前熱身賽,並於國冠盃對熱刺,取得首個一隊入球。

不過,開季之後,安祖高美斯只能踢U23賽事,曼聯依家陷入困局,安祖高美斯機會來了,可能成為球隊秘密武器。

舊 09-05-19, 03:28 PM   #889
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

雲比沙卡受傷退出英軍 

英格蘭將於周六(7日)深夜歐國盃外圍賽主場對保加利亞,但球隊爆出傷兵問題,首次入選嘅曼聯右衞雲比沙卡,因為背部受傷退隊,未能一嘗大國腳比賽滋味。

21歲嘅雲比沙卡今夏以5000萬鎊轉會費,由水晶宮加盟曼聯之後,表現出色,成功獲得英格蘭主帥修夫基垂青,第一次入選大國腳,佢日前仲有參加訓練。

不過,英格蘭足總依家宣布,雲比沙卡退隊,修夫基透露呢位新星背部受傷,所以畀佢返回曼聯治療,同埋冇打算補選球員,預料馬體會右閘捷比亞會出任正選。

英格蘭除咗主場對保加利亞之外,仲會對科索沃,兩支對手實力麻麻,難怪修夫基胸有成竹。

舊 09-05-19, 03:32 PM   #890
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

曼聯更衣室怒震 蘇帥狂插球員係笑話!

曼聯更衣室大震動,領隊蘇斯克查要爆喇!上輪英超紅魔鬼被修咸頓迫和,頭4場英超僅取5分,已遠遠落後榜首利物浦7分。英國《太陽報》報道,蘇帥於賽後怒不可遏,大鬧一班球星係「笑話」同「令人尷尬」,仲狂鬧佢哋想作個人表演,多過服務整體。有消息傳出蘇帥最不滿係2名前鋒拉舒福特同安東尼馬迪爾,認為佢哋完全踢唔出賽前部署。

今季曼聯出閘又脫腳,錄得自1992年以後最差開季成績,蘇帥梗係睇班波唔順眼,喺更衣室忍唔住狂插球員。據消息指蘇帥嬲到震,認為球隊演出直頭係「笑話一則」,睇到佢同全球曼迷好尷尬,表現完全唔可以接受。一向強調整體作戰、合作性機動性並重嘅蘇斯克查,狠鬧一班球星尤如一盤散沙,個個各自為戰,一心只諗住個人表演,置球隊整體利益於不顧。佢仲冇開名咁表示,有球員演出特別差,如果再唔改善,只會累埋其他隊友。

據《The Athletic》報道,蘇帥暗鬧嘅其實係拉舒福特同馬迪爾。蘇帥對2個年輕前鋒寄予厚望,成個星期為2人作出特訓,不停指示2人要多走位多楔前柱爭取埋門,但落到場2人好似忘記晒所有指示,令蘇帥嬲到爆。

蘇帥仲指,希望班波於國際賽周好好反省,如果下場聯賽對李斯特城都贏唔到,球員將會陷入極大麻煩。蘇帥咁講完全正確,因為首當其衝、最大鑊嘅就係佢本人,事實上曼聯新季成績低落,蘇帥已經承受唔少壓力,紅魔鬼再唔識贏,佢個帥位都唔多穩陣。

舊 09-05-19, 03:34 PM   #891
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

【阿King】曼聯舊班底崩潰 必須換晒11人

曼聯公布球隊8月份表現最佳球員候選名單,分別係丹尼爾占士、雲比沙卡、哈利馬古尼。無錯,3人有一個共通點,都係今夏加盟,從好一方面睇,證明買啱人,但同時反映舊有班底完全唔掂,單靠呢3位新兵,仍然未夠力度令紅魔鬼重振雄風。

3位新紅魔鬼喺8月表現對辦,年僅21歲嘅丹尼爾占士4場英超入3球,成為陣中首席射手。右閘雲比沙卡喺4場波作出31次攔截有26次成功,成功率達到84%,中堅哈利馬古尼亦大大改善中路防守。

雖然3人交到功課,但點解曼聯踢4場聯賽只取得1勝2和1負,創下近27年最差開季成績呢?歸根究底都係舊人表現仍然冇起色,足球係11個人踢,單靠3位新兵踢出身價波,都係未夠,令人慨嘆,莫非曼聯要換晒11位正選先至得?

英國傳媒指,曼聯上場被修咸頓逼和後,領隊蘇斯克查於更衣室大發雷霆,鬧爆球員表現係笑話。再睇埋紅魔鬼今次8月最佳球員候選名單,由新兵包辦,連一向有信心保證嘅門將迪基亞都冇份,突顯舊班底係幾咁不濟,已經唔係可笑,而係可悲。

舊 09-05-19, 03:36 PM   #892
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

有心唔怕遲 曼聯明年初搵佢頂連格

國際轉會窗關閉,熱刺丹麥中場基斯甸艾歷臣最終並未有如傳聞中轉戰西甲,皇馬同巴塞都冇簽佢,尚餘1年約嘅佢只能乖乖留喺熱刺。《太陽報》報道,曼聯準備明年初冬季轉會窗重開時出手挖角,原因係小將連格表現太差,要搵艾歷臣番嚟救亡。

基斯甸艾歷臣傳聞去西甲傳得好勁,甚至有報道話佢已經喺馬德里買咗樓,可惜最後轉會撻Q,佢本人都好無奈:「我都想好似《足球經理人》遊戲咁自己決定踢邊隊,可惜現實唔係咁。」

曼聯今夏曾開出7000萬鎊向熱刺要人,但當時熱刺正與皇馬斟介,因此不了了之,依家去西甲去唔成,蘇斯克查又見連格表現差勁,開季至今0入球0助攻,所以曼聯準備冬窗第一時間將呢位27歲中場搶到手。

舊 09-07-19, 11:05 PM   #893
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

新韋利爆發 身價1億曼聯都吼實

意大利今輪歐洲國家盃外圍賽又贏波,累積5戰5勝,史上首次獲此成績,其中今場對阿美尼亞梅開二度嘅25歲射手比洛迪,賽後獲意國傳媒一致好評,封佢做「新韋利」,原來呢位拖連奴前鋒之前曼聯都有留意過,現時曼聯鋒力單薄,更應該簽佢。

比洛迪上半場一腳門前窩利撞射,再於下半場憑個人控球能力及射術破門,加上兩次入球被判詐胡,顯示高超埋門觸角,賽後《米蘭體育報》形容:「意大利終於搵到韋利接班人。」

25歲嘅比洛迪在拖連奴效力踏入第5球,佢一直都係陣中主力,入球數字平穩,最突出係16至17球季38場入28球,而今季開季至今已為球隊攻入7球,狀態步入高峰,預計即將迎接大爆發嘅一季。

拖連奴將比洛迪嘅違約金定為1億歐元,今夏韋斯咸曾開價6000萬鎊,但遭拖連奴拒絕,早前曼聯、車路士及AC米蘭都對比洛迪有興趣,不過因價錢問題唔成事;現時曼聯只得拉舒福特、安東尼馬迪爾及格連活特3個前鋒,實在唔夠用,明年1月要買人嘅話,呢位比洛迪值得考慮。

舊 09-07-19, 11:09 PM   #894
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

奧雲:拉舒福特非頂級射手

拉舒福特自於青年時代、得到尹戈爾賞識,進而提升至一隊後,一直被封為曼聯及英匿蘭國家隊的未來希望;今夏盧卡古離隊後,福仔更順理成章成為紅魔鬼首席前鋒。他於英超首仗鬥車路士梅開二度,不過之後3場聯賽都顆粒無收。

奧雲道:「拉舒福特腳法好、具組織力,這都是我沒有的;不過我擁有一樣東西他是沒有的,就是頂級埋門觸角。阿古路、哈利卡尼、科拿都有,但福仔沒有。他自小都是邊線球員,而且又打過10位,你看他的表現就知,他根本不是一個純射手。他會每季貢獻一些入球,但不要寄望他可以擔起球隊入球重責。」(goal.com)

舊 09-07-19, 11:11 PM   #895
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

盧祖:1月或要求離曼聯

曼聯後衞馬高斯盧祖,今季繼續於紅魔鬼被投閒置散,他向阿根廷傳媒表示,會入選國家隊,他或迫於無奈地於1月另覓新東家。

馬高斯盧祖近年都非曼聯正選,他於今夏本有機會過檔愛華頓,但最後2間球會未能達成協議,最後他唯有留隊:「早前我有機會轉會愛華頓,不過交易卻沒有達成。阿根廷領隊史卡朗尼對我說,因為我於季前熱身賽有上陣,故決定選我入伍,可見要入選國家隊,就肯定要於球會中有穩定出場時間。如到1月我都未能搶得曼聯正選,我會要求離開。」

愛華頓主帥馬高施華承認,於上個轉會窗希望得到盧祖:「去到轉會窗即將完結時,對我而言於市場上選擇不多。我希望得到盧祖,而他亦想加盟,但兩間球會未能達成協議。」(goal.com)

舊 09-08-19, 04:01 PM   #896
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

普巴與連加特

首先我覺得普巴係攻守俱佳嘅球員,但喺防守時我睇唔到佢享受防守,佢嘅身體語言表達在回防時係唔願跑去回防。不過,在到佢參與進攻我可以睇到佢處於集中,全程投入同具有創造力嘅一面。我哋成日講佢要點改善缺點,倒不如俾佢哋發揮長處,做佢喜歡同享受嘅工作。

連加特在進攻方方面嘅特點係佢擅於分波,在前場做逼搶較其他隊員快同有威脅,而當佢冇波在腳時佢亦都勤於走動同埋佢同福仔,馬仔嘅默契佳,佢有當年朴智星嘅特質。可惜,作為一位攻擊球員佢欠缺咗兩重最重要特質;就係俾對方後衛嘅危機感同埋射門嘅準成度。例如:當佢見到對手在前面,佢就多數都係橫傳,佢唔會在適當嘅時候正面挑戰對手。而在射門方面,佢唔係冇射門欲,只不過係經常射唔中龍門同埋撻Q。

不過,我哋可以推普巴踼10號位。如果普巴可以利用佢有威脅嘅遠射,獨到短傳入滲加上佢嘅高大身形嘅頭搥,就可以增強曼聯進攻嘅強度,亦都可以減少佢在後場扭波失誤被人打反擊的機會。仲有普巴係唔係一個喜歡經常跑動嘅人,佢係屬於一個踢位置嘅球員,即係跑動唔使多,只係適當時候走到一個有威脅嘅位置就得。

反而連加特可以俾佢試吓打防中。因為防中需要一個擅於跑動嘅人,再加上曼聯現有嘅中場麥湯文尼同馬迪都係踢位置,靴里拉又走咗,所以中場補個勤於跑動嘅人係好重要。佢能夠不斷回防為中堅作屏障,亦都可以在後場拉空位置等後場嘅人可以送個皮球去前面,就似以前當時費sir將前鋒阿倫史密夫改造成防守中場。另外,佢亦都喜歡當有敵人在前面時就將個波傳俾人而唔係去扭過人,咁就減少好似普巴在後場扭失波嘅情況。

我個人覺得,踢波要進步唔係好似讀書咁,要搵出錯誤然後改正,而係要因材施用,利用球員嘅優點,隱藏佢哋嘅缺點。當一個球員開始踢到有信心,缺點都會變成優點。

舊 09-10-19, 03:20 PM   #897
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

連格退隊!英格蘭以後唔使用佢

英格蘭準備出戰歐國盃外圍賽前,曼聯翼鋒連格宣布因病退隊,呢位26歲球星已經提前返球會養病,正式缺席對保加利亞以及科索沃2場歐國盃外圍賽。事實上,連格由上季尾開始一直表現低迷,英格蘭國家隊席位亦都岌岌可危,喺「三獅兵團」新人輩出情況下,連格仲有冇機會返國家隊真係令人懷疑。

上年世界盃決賽周後,連格曾經連續為英格蘭喺熱身賽對美國以及歐國聯贏克羅地亞入波,因此得到領隊修夫基力撐,但隨住佢喺曼聯愈踢愈沉,唔少球迷都覺得佢唔值得再入國家隊,英格蘭正選位置幾乎肯定會被查頓辛祖搶走,加上阿歷士張伯倫復出以及赫臣奧杜爾即將傷愈,如果連格仲唔快啲踢番「連美斯」水準,睇怕再入國家隊機會都幾渺茫。

舊 09-10-19, 03:23 PM   #898
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

英超今季首個落鑊領隊!下個熱門係...

英超球會屈福特周日(8號)官方宣布,西班牙籍領隊查維加西亞正式被炒魷,成為今季英超第1個「落鑊」主帥。屈福特發出簡短聲明話:「球會上下希望查維加西亞同佢團隊會有更好發展,屈福特會一直歡迎你哋。」屈福特同時宣布聘用前領隊科里斯回巢,54歲嘅科里斯同樣嚟自西班牙,7月嗰陣同上海申花解約,佢喺15/16球季曾經執教屈福特。

現年46歲嘅查維加西亞上年1月中途接手教屈福特,連續2季護級成功之外,上季更帶領屈福特殺入足總盃決賽,可惜今季開咧4仗只得1分敬陪末席,結果難逃被炒厄運。隨住查維加西亞被炒後,據XX公司嘅下個離職領隊XX,曼聯主帥蘇斯克查就成為XX,熱刺嘅普捷天奴同紐卡素領隊布魯士就並列XX。

舊 09-10-19, 03:26 PM   #899
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

37萬鎊周薪都唔要 嫌棄曼聯成績太差

英國各大傳媒爆料,指曼聯門將迪基亞已經拒絕會方提出嘅37萬鎊周薪續約條件,並決定明年夏天以自由身加盟祖雲達斯,繼承保方衣缽。

曼聯今夏一直想同迪基亞傾續約,願意畀呢位28歲西班牙國腳35萬鎊周薪,甚至近期加碼至37萬鎊,令佢成為世界最高薪門將。

不過,迪基亞仍然不為所動,但並非嫌人工低,而係根本唔想留隊,因為覺得曼聯冇爭標實力,留隊只會浪費時間。而且如果曼聯今季又未能打入英超前4位,再次無緣下屆歐聯,迪基亞下季又要減人工,留隊等於「慢性自殺」。

與此同時,祖雲達斯率先準備「預簽」迪基亞,雙方明年1月就可以正式展開談判。據報,迪基亞亦樂意加盟祖記,因為呢支意甲豪門擁有C朗、馬菲斯迪歷特等球星,起碼捧意甲冇難度,甚至有力問鼎歐聯冠軍。

特別係盧卡古、阿歷斯山齊士、基斯史摩寧等前曼聯隊友今季都去咗意甲搵食,似乎都幾好路數,難免令迪基亞心動。

祖雲達斯一向係「免簽之王」,近年多次免轉會費簽入球星,派路、普巴都係代表作,今季亦「免簽」艾朗藍斯同拉比奧特,應該好有把握簽埋迪基亞。

舊 09-10-19, 03:51 PM   #900
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

曼聯執到寶 占士入亨利式金球!

曼聯喺英超開季成績麻麻,不過新星翼鋒丹尼爾占士就勁搶鏡,開咧4場已經入咗3球,仲贏埋曼聯8月最佳球員獎。周二(10號)國際友賽威爾斯主場對白俄羅斯,「新傑斯」丹尼爾占士繼續火熱狀態,17分鐘佢喺禁區犄角位「亨利式」熨射遠柱直入,瀟灑程度100分!連坐喺後備席嘅加里夫巴利都睇到拍爛手掌,威爾斯亦憑丹尼爾占士一箭定江山,以1比0贏波。

曼聯只係用1,500萬鎊就簽入呢位21歲飛翼,喺今時今日轉會市場嚟講真係超值,蘇斯克查今勻執到寶啦!

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
曼聯躉紅魔鬼地帶[VOL.93] ~Closed~ Busconcamp 球會討論區 1003 05-13-19 10:53 AM
曼聯躉紅魔鬼地帶 [VOL.89][英超聯]~CLOSED~ Busconcamp 球會討論區 1013 09-13-15 02:28 AM
曼聯躉紅魔鬼地帶 [VOL.88][英超聯]***CLOSED*** Busconcamp 球會討論區 1000 04-19-15 12:03 AM
曼聯躉紅魔鬼地帶 [VOL.83] ~~~CLOSED~~~ Busconcamp 球會討論區 1000 11-25-13 01:33 AM
曼聯躉紅魔鬼地帶 VOL.73 ~~~CLOSED~~~ Busconcamp 球會討論區 1040 03-05-12 02:03 AM

現在的時間是 05:47 PM

手機版 | APP版