Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Music UNIVERSE

主題工具 顯示模式
舊 01-11-04, 01:56 AM   #26
GEESE
Game Master
Ψ血族.狂氣之伯爵Ψ

註冊日期: Aug 2002
間中睇下香港果d所謂識音樂既band仔係各大網站既留言,我發覺佢地淨係用易玩同難玩黎分好同劣,完全唔會討論一隊樂隊既作曲、編曲同填詞能力~~~
唔通難玩既就一定係好歌??易玩既就一定係劣作??
唔通真正音樂就係得技術咁膚淺??

被風吹拂白色的病房中 急落的花瓣隨風飛舞著
最後的時刻來臨 回憶起最重要的人
明天將化為灰燼回歸塵土吧
櫻花於窗中看見了 我要沈睡於他們之下
被溫暖包圍著 在你的手中...
沉靜的搬離304號室之時 似乎把你再次忘記
此後我將與櫻花共舞於風中搖曳回憶著你
GEESE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-11-04, 10:29 AM   #27
Txlyo
Insane Gamer
LegoRob設計師

註冊日期: Nov 2003
佢地一味識快,以為難就好玩,出得去見人..
但我覺得易又好難的才是王道

Txlyo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-16-04, 02:30 AM   #28
xhidex
Senior Gamer
最強! 松本秀人!!

註冊日期: Nov 2002
引用:
Originally posted by Txlyo :

...所以由頭到尾我唔否認 - 我鐘意beyond

如我阿sir所講,玩音樂要有知低既心....
淨係識去踩人,唔識欣賞,呢種人點玩都唔會成功...
agree with you.
i dun think 鐘意beyond is a kinda bad thing, their songs are so great.
most of the band-players nowadays used not to listen to musics with HEART...
but that's pretty hard, i'm learning it.

鍾意o既動漫:W Gundam, G Gundam, 北斗之拳, Pretty Face, 烈火之炎, Go打Gun, etc.

鍾意o既band:X, Green Day, Limp Bizkit, Metallica, Beyond, Oasis, A'z, 多到X咁廢事打
加油!! Raze!!!

鍾意o既人:.....undefined
xhidex 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-11-04, 07:30 PM   #29
鎖鏈怪
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2004
引用:
Originally posted by 其卵 :
我反而覺得一個好o既音樂人要有多方面o既嘗試lor...
唔可以將自己鎖死o係一個領域度...
實查玩Pop就唔一定係廢o既..
講英文o既人都唔一定係係英國人啦
玩Pop玩得好都可以好有意義o既...
不過香港o既娛樂圈o既音樂質素就真係...
鎖鏈怪 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-11-04, 07:52 PM   #30
Jamie
God of Gamer
バンブラ小職人

註冊日期: Apr 2003
XBox Live GamertagJaMieGAF
其實.... 有無人可以解釋下比我聽... 咩係INDIE呢??? ^^

男は__で勝負!!
[NICO] 實況 KY 彈幕 外語 自重 [/NICO]
Jamie 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-12-04, 12:44 AM   #31
其卵
Game Master

註冊日期: May 2002
引用:
Originally posted by xhidex :
to其卵:

香港D地下band都幾多玩音樂?鴾H鍾意咖!
metal,j-rock又點會淨係俾D唔識聽?鴾H聽咖呢...=.=
嘈同快, 唔代表無情緒無感情呀...
嘈同快, 亦都唔係純係表達到憤怒...metal同j-rock呢類一樣有好感性?鴾@面...
hip hop我都唔鍾意啦...我淨係覺得west coast hip hop係OK咖咋...好似Eminem首I remember...香港玩hip hop?駼and我好似無聽過...
咁我梗係唔會淨聽香港?駼and啦~只不過覺得佢地?麰絳痐@樣好出色, 只係生活響地下有D可惜姐~

當然啦我會尊重你?儱N見同喜好?鴰
當然會有感性既例子啦
不過"嘈同快"真係唔值得係一個音樂人去欣賞既情緒~
複雜D黎講根本唔算得係情緒添!

其卵 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-12-04, 12:54 AM   #32
岸邊露伴
God of Gamer

註冊日期: Nov 2003
引用:
Originally posted by Jamie :
其實.... 有無人可以解釋下比我聽... 咩係INDIE呢??? ^^
非主流、冇大公司back up、俗稱地下…

純粹只係吹吹水既一個自己友既論壇架咋~~

(廣告)
岸邊露伴 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 10:35 AM

手機版 | APP版