Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 12-30-04, 11:40 PM   #101
大情大性武大帝
God of Gamer
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
引用:
作者: ELT
ESP過檔ps係左右唔到大局, 不過ESP果幾間廠話哂都係ss o既開國功神, 不嬲都視佢地係sega一份子, 當日grandia話要移植到ps, 不知幾心痛, gamearts跟左sega成十年...
都係既,仲要之前GameArts話PS唔夠RAM移直,之後唔知點解移直到…

舊 12-30-04, 11:43 PM   #102
dasw123
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2004
Nintendo Switch IDSW-3664-0133-1821
大家有冇聽過一隻叫 "連獅子"既md 動作game
lee 隻咩廠出??
以前細個狂玩,但係從未爆過機.....
dasw123 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-31-04, 12:30 AM   #103
八仙果
youtube 頻道

註冊日期: Mar 2002
Wii U IDeightsin88
Nintendo Switch ID3414-6520-7624
3DS Friend Code1762 2635 0638
PSN  IDeightsin88
XBox Live Gamertageightsin88
wink

引用:
作者: KTN
onon套SEGA搵食工具好齊好新
盒都仲係到..我個個盒...丟就無丟
因為早輪無位放,只留下兩塊外皮

點解唔按肩個紙盒把它變成平面來保存呢?
如果剪剩兩塊紙皮就真係怪怪的。

[ 歡迎讚好 八仙果遊戲頻道,只要跟 TV games 有關的,都想跟大家分享,多多指教 ]
fb:https://www.facebook.com/myTVgames/
Youtube:https://www.youtube.com/channel/UCoF...bwIuJXg/videos

PSN ID 收集區:[這裡]
| Switch ID 收集區:[這裡] | Xbox One ID 收集區:[這裡]
八仙果 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-31-04, 12:32 AM   #104
八仙果
youtube 頻道

Nintendo Switch ID3414-6520-7624
wink

引用:
作者: catho7
SS播CD有好多功能ga
如果有人未試過用SS播CD既真係要去試下啊
最記得用架飛雞在太空飛來飛去。
仲有可以播放 photo CD,不過不太流行。

[ 歡迎讚好 八仙果遊戲頻道,只要跟 TV games 有關的,都想跟大家分享,多多指教 ]
fb:https://www.facebook.com/myTVgames/
Youtube:https://www.youtube.com/channel/UCoF...bwIuJXg/videos

| Switch ID 收集區:[這裡] | Xbox One ID 收集區:[這裡]
舊 12-31-04, 12:36 AM   #105
八仙果
youtube 頻道

wink

引用:
作者: A HoManTin Work
ESP在DC時代都無乜建樹,只係初期出左隻樣衰戀愛GAME…唉…
過檔PS果D GAME都左右唔到大局…
世嘉係醒既,應該拿拿林出個新版SS,改番正個插曹佢…不過,靜係睇佢出完1MB擴張RAM,之後又出多個4MB擴張RAM,都知世嘉無乜策略……(一離就整個4MB擴張RAM喇!因為我諗有好多人,一插個擴張RAM,就插死唔拔出來…包括我。)
我就一時時,有時都會用 memory card。
不過試過一段時間只用 4MB card,諗住接觸到唔再郁佢就冇事,
點知唔夠一星期開機,又接觸不良,真係 ....

舊 12-31-04, 12:56 AM   #106
DQGUNDAM

註冊日期: Oct 2002
Nintendo Switch ID4752 8991 7789
3DS Friend Code3308 4518 9604
PSN  IDDQGUNDAMHK
XBox Live GamertagDQGUNDAM
最初接觸SEGA係世嘉五代,果時已經喜歡SEGA了
我第一部自己錢買的主機是SS
由細到大係機舖打既機九成係SEGA出既(戰斧,OUTRUNNER,DAYTONA,VC1-3,VF2-4,VS1-4,THE HOUSE OF THE DEAD1-3,THE KEY OF AVALON,WCCF,GHOST SQUAD等等)
就算部SS同DC壞左我都留返佢地同D GAME係度

PS.一路都後悔冇買櫻大戰版DC同SHINNING 3既permium disc(請問仲有冇地方有呢2樣既一手賣?)

做人要有責任,衰左要認,錯左要道歉

做人要有品德,不要強詞奪理,生安白做

動森夢番地:3600-0295-3743
DQGUNDAM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-31-04, 01:22 AM   #107
KTN
Banned 0.95 Century Moderator
~♡

一言難盡...執拾時發生了損壞事件.............
最後才忍痛保留下餘下的三面
除非我將來會擁有第二部DC,不然完整盒子一個就....
我那些說明書(連每一個膠袋都會摺好收起)還好好的保存著

引用:
作者: 八仙果
點解唔按肩個紙盒把它變成平面來保存呢?
如果剪剩兩塊紙皮就真係怪怪的。

舊 12-31-04, 01:29 AM   #108
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

引用:
作者: 八仙果
我就一時時,有時都會用 memory card。
不過試過一段時間只用 4MB card,諗住接觸到唔再郁佢就冇事,
點知唔夠一星期開機,又接觸不良,真係 ....
餅4MB card係咪對應1MB cardD遊戲架?

舊 12-31-04, 01:47 AM   #109
elmond
女權主義信奉者

XBox Live Gamertagelmond1986
引用:
作者: dasw123
lee 隻咩廠出??
呀,呢隻我有玩ar,主角好似自來也,講打日本鬼怪ma,又有絕招出(好像一陣霧,之後飛隻麒麟出黎),我同大佬打爆過
真係幾好玩

舊 12-31-04, 02:25 AM   #110
八仙果
youtube 頻道

wink

引用:
餅4MB card係咪對應1MB cardD遊戲架?
唔係,每一餅 1MB card 只對應一隻遊戲。

舊 12-31-04, 02:29 AM   #111
八仙果
youtube 頻道

wink

引用:
作者: KTN
一言難盡...執拾時發生了損壞事件.............
最後才忍痛保留下餘下的三面
除非我將來會擁有第二部DC,不然完整盒子一個就....
我那些說明書(連每一個膠袋都會摺好收起)還好好的保存著
唔怪之得啦!
唔知有冇人會賣個盒? (笑)

舊 12-31-04, 02:35 AM   #112
八仙果
youtube 頻道

wink

引用:
作者: dasw123
lee 隻咩廠出??
是 Taito 在 1991 年 10 月 25 日推出的。

舊 12-31-04, 08:47 AM   #113
FOKKIT
Banned

註冊日期: Apr 2002
最初接觸SEGA係MEAG DRIVE(+戰斧.Sonic)
係親戚比我,不過當時唔識玩
玩左幾野掉埋一邊,最後有年新年比我解剖掉左
(而家有d後悔 )

引用:
作者: williamsiusuper
買左兩隻先一隻老翻幾年後首屆漫畫節買左一隻正版$50送XTO鍍藍殼for 四驅車
當時我未買機先買Game,純粹為左XTO鍍藍殼......... ||
未買機先買Game+成幾百蚊...好多人都話我痴線
幾個月之後順理成章自己儲錢買左SS
又開始買Game書睇,開始認識Game既野
係SS中玩既Game唔太多(當時玩翻版 )
機戰F,完結篇當初覺得係Map上移來移去有咩好玩
但一玩即上癮
VC2 同人雙打一流
V.S系列打得好爽~
..etc

到Dreamcast
記得我媽 d fd(廿零歲)話買咩DC,買PS啦
起初有所動搖,最後都係決定買DC
之後不斷儲錢,到左小六差不多暑假就將DC帶左番屋企
好記得$1500 主機+火牛+VM+SA1
不過而家有點後悔唔比多百幾買日版機
當試機既一刻,見到SA1既畫面正到

另外我媽知道要玩正版就->
我就話: D碟特製ga(GD-ROM)~冇老翻ga~ (當時想法)
加上d Game咁正,從此就玩正版

雖然畫面咁正,但我都無得欣賞
因為部電視係陳年產品(AV得黃白),出黎既畫面係黑白
頭幾隻Game都係黑白畫面中渡過.....
直至打到莎木 Disk2先換電視...
講到最難忘一定係PSO 係我第一隻玩既Online Game
起初冇留意呢隻Game,但見到Game書,網上不斷討論好似幾吸引
就走左去買Model,Game同拿部機去E驚咳登記
當初玩果種覺得真係唔識形容,好似去到另一個世界咁!!
同時夜訓習慣就此開始
到Ver.2已經識到一大班人,定時定侯就上船一齊打
有時係為Online而Online,係Lobby同人Chat(用港式英文 )
呢段時間真係好開心

最後想問下,你地有冇用過VMS玩Mini Game?
我自己就玩過SA1,MVC2 ,Eternal Arcadia
FOKKIT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-31-04, 09:18 AM   #114
破戒僧

3DS Friend Code3523 2002 7295
PSN  IDLeifeiPatrick
XBox Live Gamertagfpatrick
引用:
作者: FOKKIT
最後想問下,你地有冇用過VMS玩Mini Game?
我自己就玩過SA1,MVC2 ,Eternal Arcadia
Eternal Arcadia唔玩唔得, 賺錢賺ITEM

無論你多接近神, 都依然係一個凡人, 別以為自己很了不起
破戒僧 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-31-04, 09:30 AM   #115
ELT
Lunar使者

註冊日期: Nov 2004
引用:
作者: FOKKIT
最初接觸SEGA係MEAG DRIVE(+戰斧.Sonic)
係親戚比我,不過當時唔識玩
玩左幾野掉埋一邊,最後有年新年比我解剖掉左
(而家有d後悔 )
我個vms長期處於冇電狀態, 一開機就"咇~~~"
Eternal Arcadia好正ar, 不過仲未打爆, 去到一個類似中國o既地方..果時係買限定版, 仲保存得好好, 依家想買返GC版~

此篇文章於 12-31-04 03:58 PM 被 neo2046 編輯。
ELT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-31-04, 12:56 PM   #116
Iro
魔法學園學生

註冊日期: Aug 2003
我上次清理時才驚覺有不少DC Games未開... 無奈
Iro 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-31-04, 04:00 PM   #117
neo2046
Advance Moderator
(<ゝω・)綺羅星~

註冊日期: Dec 2001
b 勁懷念

neo2046 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-31-04, 04:15 PM   #118
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

引用:
作者: neo2046
b 勁懷念

個開機畫面靚過ps…

此篇文章於 12-31-04 04:44 PM 被 大情大性武大帝 編輯。
大情大性武大帝 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-31-04, 04:28 PM   #119
Crazy Gamer
☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻

註冊日期: Feb 2004
引用:
作者: neo2046
b 勁懷念

舊 12-31-04, 04:47 PM   #120
sunnylau
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2004
大概小學三年級時開始打機[十幾年前啦..]
最初到的手提機是gamegear
當年gameboy 好hit .好多人玩
不過我就喜歡gg多d.
因此叫父母買給我當生日禮物
gg 個時買了很多game ..有幾隻最喜歡的
小魔星[最勁個時一隻打到最後一關...用雪球當武器]
gg忍..[次次打到最後一關就唔識玩,好難,好似迷宮gum重要打boss]
米奇老鼠 [好早期的,音樂唔錯,動作game..不過打到後部分就好難玩..爆唔到機qq]
光明與黑暗系列 [1 +2 +外傳 ..雖然唔識日文..不過我好喜歡這隻slg game..]

後來還買了一點小東東,例如可以看電視的..之後唔小心燒壞了一部,結果再買一部新..不過好後期了

世嘉5代就係買了gg後幾年買的
當時有好多機...有印象的有pc engien ,超任 同世嘉五代
個時我弟弟 叫我買超任[因為有孖寶兄弟]
不過我就被超音鼠吸引住..
因此最後買世嘉

事實上超音鼠的確係好好玩,無令我失望
同期的還有異形大風暴..正!兩兄弟狂殺..haha
還有戰斧..最喜歡唔出魔法留到最後一關打boss 先出[女戰士的火龍係最勁魔法]
之後超任開始出了太空戰士,DQ系列,重有好多格鬥game
我個時有少少後悔啦
不過已經買了當時照玩
同樣的..光明與黑暗系列是我的最愛
1代的行迷宮..正.!以當時的技術跟畫面還有解迷成份,完全可以滿足我
2 代的故事跟系統變了,但一樣好玩[最遺憾是爆了機幾年後先從game 通訊[<當年最喜歡的game書]知
有武士同忍者=.=..隻狗重要係d兩年先知點拿到
續戰篇個份量同故事就更完滿..總之就正
3代變了arpg ,立體地圖,都唔錯

大概玩了差不多4-5年吧
後來ss出現,個勢好勁,不過當時只是學生
無錢買新機..因此只是看game 書留意有什麼game

莎木是我很期待的大作,聽到有香港地圖時還很興奮呢
可時後來ps的出現,ss的形勢急轉值下
就放棄了世嘉而玩ps了

此篇文章於 12-31-04 04:50 PM 被 sunnylau 編輯。
sunnylau 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-01-05, 10:05 PM   #121
八仙果
youtube 頻道

終於買到了,算是今年的新年禮物吧!
DC 原裝豹紋手掣。

舊 01-01-05, 10:11 PM   #122
八仙果
youtube 頻道

wink

引用:
作者: Iro
我上次清理時才驚覺有不少DC Games未開... 無奈
咁就快 D 開o左佢玩啦!
因為我以前都係咁,現在覺得好浪費。

舊 01-01-05, 11:21 PM   #123
gamerroid
Game Master

註冊日期: May 2002
PSN  IDgamerroid
XBox Live Gamertaggamerroid
該到我談談我與sega的事了!
我第一次接觸世嘉的事物是電腦版的戰斧!對!是黑白畫面+dos的時代!!雖然是黑白畫面,可是我仍與我的哥哥玩得不亦樂乎!同期還有一套在大樓中安裝炸彈的遊戲,好像也是sega推出的,不過名字我倒不知道了!因為當時我只是一個小學生而已!
跟著我的大哥買了MD回來!第一套的遊戲就是動作射擊遊戲的名作!!--重裝機兵!!這套遊戲難度很高,而且出色的機設令我迷上了。我玩來玩去只玩到第六版。而我的二哥只玩到最後大佬前一段。後來大哥將這套遊戲借了給人,後來一借無回頭。令我不能打爆機,實在是我一生人中的遺憾。同期我也玩到孔雀王2以及一些射擊名作,還有中文版的三國誌。當時的三國誌已經有rts的原素在內了!反而我覺得後來的戰爭系統反而落後呢!
後來中五時和朋友主要玩幽遊白書,四人對戰實在太有趣了!
跟著我的大哥買了SS回來。最令我深刻的是櫻大戰!出色的人設+戰鬥系統令我引像深刻!其之是sega以二次大戰為題材的大戰略!耐玩度極高!大哥最喜歡玩這套遊戲了!(他是戰略遊戲迷)當然有玩到高迷外傳三部曲和shining force三部曲等名作啦!
DC則是我用自己的錢買回來!首次的開機畫面令我感動極了!令我沒有後悔買這部主機回來。令我感動的遊戲有grandia 2和Eternal Arcadia。前者的故事感人,後者給我冒險的感覺。買了DC後,終於買了一直沒有?過的遊戲--virtual on。不過實在太難玩了!後來買的遊戲以女game為主。
莎木就在DC停產後買。莎木不愧是一套大作!畫面和故事很吸引人。不過很可惜可能看不到結局了!玩這套遊戲最有趣的地方是我玩到莎木二章後段,去到鈴莎花的家的時候。我的母親看到那棵莎木是時候,我聽到她細細聲說了一句:「那棵樹真漂亮!」想不到我的母親不在是在我玩gt,pg2時說,而是在那個時刻說這句話!!現在回想起來,鈐木先生真厲害。莎木連我的母親也感動了呢!!

打完這篇感想後才發覺,原來sega真的給我不少歡樂!SEGA實在太好啦!!

此篇文章於 01-01-05 11:25 PM 被 gamerroid 編輯。
gamerroid 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-02-05, 09:29 AM   #124
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

大家覺得SS有乜立體遊戲正?
其實都係得小貓三四隻……不過,就相當唔簡單!
1:
《的亞奶》,這是令世嘉開發組面目無光的遊戲,ST─V機能,竟然遠到M2基版的級數!也是,ss/ps時代最高質素的立體格鬥,因為,之後ps版也要減貼圖和鐵拳式cg背影才能移值…
2:
《東京番外地》,幸好有這隻,才令世嘉的面子從新建立,也是世嘉各主機中,第一次更新開發工具,令ss超越再超越!

其實仲有既,留番比你地講…

舊 01-02-05, 10:46 AM   #125
catho7
Game Master
焗肉醬貓

註冊日期: Aug 2002
Wii U IDcatho7
Nintendo Switch IDSW-2641-5503-7716
3DS Friend Code0533 4943 9848
引用:
大家覺得SS有乜立體遊戲正?
不如都講下D貼圖技術
由王都之巨神至到冰壁邪神宮真係可以睇到個分別

catho7 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 11:27 AM

手機版 | APP版